Norjan risteily V3.0

Norja v3.0

Terveiset Norjasta!

Lensimme Norjan risteily V2.0 -suunnitelman mukaisesti tiistaina Oslon kautta Bergeniin. Muilta osin suunnitelmamme ovat taas muuttuneet kuukauden ja kahden viikonkin takaisista.

Hurtigruten mokasi

Viime viikolla Suomessakin uutisoitiin koronatapauksista Hurtigrutenin laivoilla.
Pahin tartuntarypäs oli Roald Amundsen -laivalla, joka oli jo ehtinyt sekin aloittaa Huippuvuorten risteilyt. Lyhyt versio tapahtumista on, että Hurtigrutenin risteilylaivoille oli koronasta huolimatta tuotettu uutta miehistöä Filippiineiltä. Varustamon tulkinta karanteenista oli, että karanteeni voidaan toteuttaa laivalla (!) ja karanteenissa olevat voivat tehdä laivalla jotain (?) töitäkin. No lopputuloksena oli yhteensä 62 tartuntaa niin miehistön kuin matkustajien keskuudessa. Pahinta skandaalissa, joka johti myös yhden Hurtigruten-varustamon johtajan eroon, oli että ensimmäinen tartunta oli havaittu jo edellisen viikon risteilyllä, mutta Hurtigruten pimitti tämän tiedon. Edellisen risteilyn matkustajat palasivat koteihinsa ja seuraavan risteilyn matkustajat aloittivat uuden risteilyn asiasta tietämättä. Risteilyn, joka loppui sitten lyhyeen, kun laiva parin päivän päästä pysähtyi karanteeniin Tromssaan.
Hurtigruten-skandaalista uutisoitiin jossain määrin Suomessakin, mutta asiasta kiinnostuttuamme seurasimme sitä enemmän norjalaisesta ja kansainvälisestä lehdistöstä Twitterin kautta. Tässä yksi (englanninkielinen) yhteenveto tarinasta.

Hurtigruten peruutti tämän jälkeen risteilynsä. Rannikkolinjaa ajavat laivat ovat edelleen liikenteessä, mutta jäimme silti miettimään, että pitäisikö meidän sittenkin peruuttaa suunnittelemamme Bergen – Ålesund -väli Hurtigrutenilla.

seatrade hurtigruten Norjan risteily V3.0
Kuvakaappaus Seatrade -uutissivuston asiaa käsittelevästä uutisesta

Seadream selvisi säikähdyksellä?

Seuraavaksi Norjassa uutisoitiin, että Seadream I -laiva on karanteenissa Bodössä. Oli ilmennyt, että laivan edellisellä risteilyllä oli ollut tanskalainen matkustaja, jolla oli kaksi päivää kotiinpaluunsa jälkeen todettu korona. Seadream I:n koko miehistö ja kaikki matkustajat (nytkin siis seuraavalta risteilyltä) testattiin Bodössä ja kun koronatartuntaa ei todettu, laiva sai jatkaa matkaansa.

Tällä välillä Norja oli kuitenkin kieltänyt kaikkia yli 100 matkustajan aluksia rantautumasta Norjan rannikon satamiin ja vaikka Seadream-varustamon alukset ovat pieniä, niin esimerkiksi Seadream I:llä testattavia matkustajia oli 112.

Travelpulse Seadream I
Kuva Travelpulse-sivuston Seadream I:stä käsittelevästä uutisesta

Bergen – Oslo -risteilyn olimme varanneet Seadream II -alukselta ja tutkimme sen liikkeitä Marinetrafficin avulla ja totesimme, että se on ihan muualla kuin missä sen risteilyohjelman, joskin siis viitteellisen, mukaan pitäisi olla. Löysimme myös Instagram-tilin, jossa kerrottiin meneillään olevasta risteilystä ja tosiaan, Norjan rannikko oli ohitettu rantautumatta ja laiva oli Tanskassa, Skagenissa ja Ålborgissa, joista vain ensimmäinen oli suunniteltu risteilykohde.

seadream instagram Norjan risteily V3.0
Kävimme dahlandersenin (IG: @dahlandersen) kanssa pienen keskustelunkin kuvan kommenteissa

@dahlandersen May I ask have everything on Seadream II been normal this week on your cruise? Were you able to go on land in Kalvåg, Måloy etc.? Asking as we are supposed to sail on August 15th on the same ship.

@meriharakka we did not go to Kalvåg or Måløy. Instead we stopped in Askvoll, but was not allowed of the yacht other then for water sports. Today we are in Skagen and tomorrow we will be in Ålborg ?

@dahlandersen it has been a great trip, but many changes because of changes in regulations.

@dahlandersen Thanks for explaining this – looks like you get more a cruise in Denmark than in Norway

Peruutamme yön yli laivamatkat

Tässä vaiheessa teimme päätöksemme: Jos vaikka Suomen ja Norjan heinäkuun alun koronatilanteessa risteily Norjan rannikolla pienellä laivalla tuntui vielä kivalta ja riittävän turvalliselta, niin nyt se ei enää tuntunut kivalta, eikä turvalliseltakaan. Näiden laivojen pysäyttäminen koronatestausta ja sitä seuraavaa mahdollista karanteenia varten muistuttivat liian elävästi mahdollisuudesta joutua viettämään hytissä, vaikka hienossakin, 10 päivää sieltä poistumatta (karanteeniaika Norjassa). Ajatus ei houkutellut.

Tämän hetkisen tiedon mukaan Seadream II olisi kuitenkin onnistunut neuvottelemaan Norjan viranomaisten kanssa ensi viikon reittinsä takaisin normaaliksi, rantautumisineen, mutta emme kuitenkaan ota riskiä. Ehkä nyt vaan on niin, että risteilyjen aika on sittenkin vasta kaukana tulevaisuudessa. Seadream -varustamo on ilmeisesti toiminut ihan oikein, toisin kuin Hurtigruten, mutta sille sekään ei voi mitään, että teoriassa kuka tahansa laivalle tuleva matkustaja voi tuoda viruksen mukanaan kotimaastaan tai jostain vierailusatamasta. Sitä, mista Seadream I -aluksella ollut tanskalainen tartunnan sai, ei kukaan taida tietää.

Itse asiassa risteilyjen käynnistyminen ei ole kokonaisuudessaankaan alkanut kovin hyvin. Yhden lähteen mukaan viidestä varustamosta (Paul Gaugin, Ponant, Hurtigruten, UnCruise ja Seadream), jotka ensimmäisinä aloittivat risteilyt uudelleen, kolmella (Paul Gauginon, Hurtigruten ja UnCruise) on jo ollut koronatartuntoja.

Versio 3.0

Mutta, nyt siihen kolmanteen versioon. Se näyttää nyt tältä:

 • tiistaina lensimme siis Bergeniin
 • Bergenissä viivymme kaksi kokonaista päivää ja
 • perjantaina jatkamme lentäen Ålesundiin, jossa
 • viivymme kolme kokonaista päivää, joista yhden, eli lauantain käytämme
 • päiväristeilyyn Geiranger-vuonolla.

Suomeen palaamme lentäen Ålesundista Osloon ja edelleen Helsinkiin viikon päästä tiistaina.

opus xvi Norjan risteily V3.0
Visit Norway -sivusto väittää Opus XVI-hotellia Bergenissä jo yksinään matkan arvoiseksi kohteeksi

Halusimme kuitenkin tehdä matkan Norjaan, jossa koronatilanne on edelleen hyvin samantapainen kuin Suomessa, ellei nyt taas jo parempikin – laivojen tartuntaryppäät poislukien.

Meillä oli myös tämän reitin lennot jo ostettuna, ja vaikka Aktiv-Resor olisi varmasti hyvittänyt nekin jos olisimme niin halunneet, niin tuntui hyvältä ajatukselta käyttää ne, pienin muutoksin ja lisäyksin. Finnair ainakin on osoittautunut näin korona-aikaan joustavaksi vaihtoehdoksi: alunperin heinäkuun alussa varaamiemme Helsinki – Oslo -välin lentojen niin lähtö- kuin paluupäivää olemme siis onnistuneet muuttamaan, lähtöpäivää ensin siirtyessämme Norja V1.0:sta versioon 2.0 ja paluupäivää siirtyessämme versiosta 2.0 versioon 3.0.

Aktiv-Resor on myös toiminut kiitettävän ripeästi ja ystävällisesti. Ensimmäisten Hurtigruten -uutisten tultua julki meille tarjottiin välittömästi mahdollisuutta Hurtigruten -osuuden peruuttamiseen ja Seadream -varustamo tarjosi peruutusmahdollisuutta jo siinä vaiheessa kun kävi ilmi, että risteilysuunnitelma on jotain ihan muuta kuin alunperin ostamamme. Myös lennot otimme alunperin Aktiv-Resorin varaamina ja haluamamme muutokset niihin olemme saaneet nopeasti ja joustavasti. Risteilyistä maksettujen rahojen palautuskin oli matkatoimistolle itsestään selvä asia.

Hotellit olimme alunperinkin varanneet itse, sillä ensinhän niitä ei olisi tarvittu kuin kahdeksi yöksi ja Aktiv-Resorin meille Bergeniin suosittelemamme hotellin, Erward Griegin jälkeläisten Opus XVI -hotellin, jossa juuri nyt asumme, hinta oli suoraan hotellin sivuilta varattuna edullisempi kuin heidän kauttaan varaten. Hotellit, niin Bergenistä, kun versioon 2 tarvittavan hotellin Ålesundista, olimme tietysti, näinä aikoina, varanneet peruutus- ja muutoskelpoisesti, joten muutokset niiden osalta onnistuivat helposti.

first atlantica
Näkymä First Atlantica -hotellista Ålesundissa

Kesän ensimmäiset kokemuksemme ulkomaan matkailusta korona-aikaan ovatkin meille opettaneet ainakin, että:

 • varaukset kannattaisi jättää viime tippaan, luokkaa max viikko ennen lähtöä
 • kaiken on syytä olla peruutuskelpoista
 • risteilyjä kannattaa ehkä sittenkin vielä harkita parikin kertaa

Tässä vaiheessa toivomme parasta niin lauantaina Bergenistä lähtevälle Seadream II -risteilylle kuin oman suunnitelmamme toteutumiselle: eiköhän tästäkin vielä hyvä reissu tule!

Tags from the story
Join the Conversation

22 Comments

 1. No jopas on ollut käänteitä teidän matkallanne, jo etukäteen! Hurtigruten-uutisten saavuttua mietinkin, että miten teidän risteilyn käy. Itse olisin päätynyt samaan, ei tuntuisi turvallisesta lähteä risteilylle tässä tilanteessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Ainakin meille tämä oli varsinainen oppitunti matkailusta koronan aikaan. Jossain vaiheessa ajattelin, että jos vaikka syksyllä, ehkä sitten toisen aallon jälkeen, kävisi Kreetalla tai Rodoksella, mutta jos siihen päädytään, niin varaukset tehdään varmaan max 10 päivää ennen lähtöä.

 2. Ihan fiksu päätös jättää risteily väliin. Tuo päiväristeily vuonolle korvaa varmasti osan peruuntuneista suunnitelmista. Kyllä se niin vaan on, että asiat muuttuu nyt ihan tosi lyhyellä varoitusajalla. Mäkin varasin ne Tanskan lennot vasta edellisellä viikolla ennen lähtöä, mutta silti reissun aikana asiat alkoivat kääntyä huonompaan suuntaan. Edellisellä viikolla tartuntoja oli vain joitain kymmeniä, reissun aikana päivittäiset lukemat nousivat jo yli sataan. Kävin vapaaehtoisessa koronatestissä ja sain eilen tuloksen, että sen pitäisi olla negatiivinen. Jatkan kuitenkin vielä välimatkan pitämistä muihin. Hyvää matkaa teille sinne kaikesta huolimatta ja pysykäähän turvassa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Näinhän se näyttää olevan, että tilanteet muuttuvat koko ajan. Nyt parina päivänä näyttäisi olleen päivittäiset lukemat Suomessa ja Norjassa samaa suuruusluokkaa ja hyvällä tuurilla Norja pysyy vielä muutaman päivän maana, josta voi ”vapaasti” palatakin Suomeen. Tosin elämäntyylimme kotona Suomessa on normaalistikin aika eristynyt, laiskimpina viikkoina tilaamme muutenkin ruuat kotiin ja käymme ulkona lähinnä ulkoilun vuoksi tai itsepalvelukirjastossa hakemassa jonkun varatun opuksen.

  2. says: Pirkko

   Näinhän se on – ellei jotain varsinaista tapahtumaa osu viikolle, niin hyvinkin viikosta kuin viikosta tarvittaessa selviäisi karanteeninomaisestikin.

 3. says: Daniel

  Ajattelen noista laivoista, varsinkin täällä Itämerellä seilaavista, että aika moni niistä on jo vanhoja. Ilmastointi on mikä on – se taitaa levittää viruksia aikamoisen tehokkaasti, päätellen siitä, että näitä laivaepidemioita on ollut niin paljon. Siispä vaikka miten olisin varovainen ja vaikka laivalla olisi vain puolet tavanomaisesta matkustajamäärästä, niin naapurihyttiläisen virukset tulisivat ilmanvaihdon kautta sitten minunkin nenääni vähän liian iloisesti.

  Olen kyllä matkustellut kesän mittaan, mutta lentokoneella. Pari-kolme tuntia maski kasvoilla paikallaan istumista tuntuu aika pieneltä riskiltä verrattuna risteilyyn, ja lentoasemat ovat olleet kohtalaisen autioita tänä kesänä.

  Syyskuun Bangkok peruuntui ja nyt etsin sille jotain muuta tilalle. Mutta lentoja ei uskalla vielä varata, ei vaikka kallistuisivat matkapäivää kohti. Vaikka kohteessa ei olisi varsinaista maahantulokieltoa, niin jos sinne lätkäistään esimerkiksi laaja maskipakko, myös ulkotiloihin, niin en lähtisi. Epätietoisuus ei ole kivaa, mutta yllättävän äkkiä tähän uuteen normaaliin on silti tottunut.

  Nauttikaa Norjasta maalta käsin, eiköhän sekin onnistu, ja paljon pienemmällä riskillä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Päiväristeilylle Maarianhaminaan uskaltauduimme kuitenkin ja puolityhjällä laivalla selvisimme kahdesta yöstä ongelmitta – näin voinee sanoa nyt kun matkasta on jo kohta kuukausi. Tallinnaa emme tänä kesänä ole oikein harkinneet, kun tuntuu, että sille suunnalle laivat ovat tainneet olla jo täydempiä. Toisaalta näissä lyhyissä laivamatkoissa on sentään se hyvä (?) puoli, että karanteeneja laivalla tuskin toteutetaan, sillä kuten totesitkin, minusta keväällä tilanne monella karanteeniin jääneellä risteilylaivalla oli se, että karanteenissa olevat saivat tartunnan suuremmalla todennäköisyydellä laivalla kuin olisivat saaneet, jos heidät olisi siirretty vaikka hotelleihin.

   Norjassa noin kukaan ei toistaiseksi käytä maskia, joten sikäli täällä matkailu on jokseenkin normaalia. Busseissa on tosin osa paikoista merkitty ”kielletyiksi” ja ravintoloissa pidetään selvästi turvavälejä ja kesäkeleillä terasseja on vielä paljon.

 4. Olen tässä lukenut teidän loma suunnitelmista Norjassa ja kyllä täytyy sanoa, että melkoista säätöä näyttää olevan.
  Tällä hetkellä tosiaan näyttää olevan niin, että mitään reissua ei kannata kovin ajoissa varata eikä ostaa. Meillä on vielä varattuna Dubain risteily ja lennot jouluksi. Vielä ei joulu ajankohta ole peruuntunut mutta todennäköistä on että peruuntuu vielä. Ja todellakin kaksi viikkoa karanteenissa jossain hytissä, ei kuulosta kovin kivalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Minäkin mietin, aikaisemmin, että tältä reissulta palatessamme voisi varata vaikka matkan Kreetalle, jonkun helpon pakettimatkan, jossa peruutuskuvioiden pitäisi olla kunnossa, mutta juuri nyt en taida sittenkään varata mitään. Jos sitten lokakuussa kaikki hetkellisesti taas näyttäisi hyvältä, niin viikon varoajalla, ehkä …

 5. says: Reissu-Jani

  Kovaa säätöä on ollut. Itse en tässä maailman tilanteessa risteilyä edes harkitse – jos jäätävästi joutuu laivalle parin viikon karanteeniin. Siihen eivät lomapäivät riitä ja tulisi työpaikalla sanomista. Norjassa voi ”risteilyjä” hyvin tehdä vuonojen yli kulkevilla lautoilla. Turvallinen vaihtoehto – mutta siinä jää katkarapuvoileivät haaveeksi. Tallinnan lautatkaan ei nyt houkuttele – korkeintaan jos omalla autolla menisi niin jäisi jonotusruuhkat väliin. Toisaalta nythän maski”pakko” on tullut myös Suomesta lähteville laivoille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Kesä-heinäkuun taitteessa tilanne niin Suomessa kuin Norjassa vaikutti kovin hyvältä. Norjassa päädyimme sitten lopulta yhteen iltapäivän mittaiseen vuonoristeilyyn Bergenistä ja päivän risteilyyn Geirangervuonolla. Maarianhaminassakin käytiin heinäkuussa ihan onnistuneesti, omalla autolla juurikin. Viro tuntui heti sen auettua ruuhkaisemmalta ja riskillisemmältä vaihtoehdolta.

 6. Olen todellakin samaa mieltä, että varaukset kannattaa jättää viime hetkeen. Ehdin jo aiemmin ostaa lennot Kroatiaan syyskuulle, kun korona -tilanne siellä oli parantumassa ja ajattelin, että syyskuussa siellä on kaikki hyvin. Lentoyhtiö perui myöhemmin lennot. Syyskuulle on siis viikko lomaa ja aion jättää viime hetkeen mahdolliset varaukset, ettei tule uusia pettymyksiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Näin se on, jos vaikka jotain pientä matkailua näinä aikoina voisikin tehdä, niin matkailuun liittyvä suunnittelu on ainakin ilmeisen mennyttä vielä pitkäksi aikaa.

 7. Minullekin tuli mieleen miten teidän risteilyn käy, kun kuulin Hurtigruten uutisista. Oli varmaan ihan oikea päätös jättää risteily väliin. Käsittämätöntä toimintaa laivayhtiöltä pimittää korona tietoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tietysti olisihan se risteilykin voinut sujua ongelmittakin, mutta tällä kertaa pelattiin, mielestämme, varman päälle näin.

 8. says: Ne Tammelat

  Jännittäviä käänteitä teillä kyllä! Onneksi reissusuunnitelmat järjestyivät ja saatte kuitenkin viettää lomaa Norjassa. Harmillinen tuo Hurtigrutenin tapahtuma, siitä varustamosta jäi tosi hyvät fiilikset Huippuvuorten risteilyn jälkeen ja eiköhän tuosta oteta opiksi, ettei vastaava toistu tulevaisuudessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Norjan lehdistöä kun jossain määrin matkamme aikana seurasimme, niin kyllä Hurtigruten on tuosta menettelystään saanut todella pahasti pyyhkeitä. Vielä kun tietää Hurtigrutenin aseman norjalaisten sydämissä, niin sen mokat ja sen maineen vetäminen lokaan ovat lähes anteeksiantamattomia tekoja. Mutta taisi siellä yrityksen johdosta päitä tämän takia pudotakin.

 9. Saas nähdä, miten risteilymatkailulle käy, onnistuvatko varustomat jatkossa pitämään tartunnat paateillaan nollissa, kun koronan toinen aalto iskee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Haasteena noilla laivoilla on mielestäni se, että jos menetellään kuten koronan alkuvaiheissa, että ihmiset pakotettiin karanteeneihin laivoilla, niin taisi käydä monenkin osalta niin, että jos vaikka karanteenin alkaessa ei vielä ollutkaan altistunut/sairastunut, niin karanteeni laivalla tarkoitti suurempaa riskiä saada tauti kuin vaikka hotellissa tai muussa asunnossa toteuttu karanteeni ja jo senkin takia emme halunneet ottaa riskiä laivakaranteenista.

 10. Näitä käänteitä on ollut kiinnostava seurata – hyvin olette joustaneet ja muuttaneet lennostakin suunnitelmia, ja risteilyn jättämineen väliin oli varmasti viisain veto.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Risteily näytti kyllä lopulta toteutuneen jokseenkin suunnitelmansa mukaisesti ja ilmeisesti ongelmitta, kun ei ole päässyt uutisiin, mutta tällä kertaa nyt näin. Olimme ihan tyytyväisiä tähän V3.0 toteutukseenkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.