Norjan risteily V2.0

Hurtigruten feature

Suunnitelmamme Norjan risteilyn osalta ehtivätkin sitten jo muuttua. Matkan lähestyessä aloimme tarkastella risteilyn reittiä tarkemmin tutustuaksemme reitin varrella oleviin paikkoihin ja sitä tehdessämme luimme risteilyn tietoja SeaDreamin sivuilta.

Yllätykseksemme huomasimme, että risteilyn reittikuva näyttikin erilaiselta: Ålesund, Geiranger ja Flåm olivat poistuneet kartalta ja uusi reitti näytti tältä:

bergen oslo seadream

Vielä vähän tarkemmin – nämä tiedot ovat jo varauksestamme, eli lienevät ainakin tällä hetkellä oikeat:

 • Lauantai: Bergen
 • Sunnuntai: Olden
 • Maanantai: Kalvåg ja Måløy
 • Tiistai: Hjørundfjorden
 • Keskiviikko: Fjærland
 • Torstai: Rosendal
 • Perjantai: Skagen, Tanska
 • Lauantai: Oslo

Mutta ei Ålesundia, Geiranger-vuonoa tai Flåmia. Reitti Hjørundfjordeniin tosin kulkee osittain samaa reittiä kuin reitti Ålesundista Geirangervuonoon.

Syynä reittimuutoksiin ovat kuulemma ohjeet Norjan rannikkovartiostolta. Varustamon uudessa reittikuvauksessa on myös muistutettu risteilyn luonteesta: ”SeaDream ei ole reittialus vaan huvijahti, jonka reitistä päättää viime kädessä kapteeni.” Kuulemma esimerkiksi hyvällä säällä saatetaan viipyä satamassa pitempään, jotta vieraat voivat nauttia illallisen ulkona ja luonnollisesti sääolot saattavat vaikuttaa reittiin. Saattaahan myös olla, että Norjassa halutaan suosia Hurtigruten-varustamoa.

Kalvåg
Kalvåg (Kuva Seadreamin materiaalista)
Måløy
Måløy (Kuva Seadreamin materiaalista)
kannestein
Kannestein Måløyn lähistöllä (kuva Vågsøyn sivuilta)
Hjørundfjorden
Hjørundfjorden (Kuva Seadreamin materiaalista)

Korjaavat toimenpiteet

Olemme kuitenkin ehkä sitten vastoin risteilyjen ideaa, valinneet kaikki aikaisemmatkin risteilymme reitin ja kohteiden perusteella ja näin ollen tälläkin kertaa oletimme näkevämme Geiranger-vuonon ja pistäytyvämme Ålesundissa, miksei Flåmissakin.

Lähdimme siis selvittämään tilannetta Aktiv-Resorin ja heidän kauttaan SeaDreamin kanssa ja saimme vahvistuksen sille, että todennäköisesti reitti on tämä nyt tiedossa oleva ja halutessamme olisimme voineet perua risteilymme kustannuksitta. Emme kuitenkaan päätyneet siihen vaan päätimme lisätä matkamme alkuun pari päivää ja matkata Bergen – Ålesund – Geiranger – Ålesund -välin ”harjoitusmielessä” Hurtigrutenilla ennen SeaDreamin risteilyä. Tutkimme lento- ja Hurtigruten -vaihtoehtoja ja päädyimme lopulta tällaiseen:

 • Tiistai: lento Oslon kautta Bergeniin, illalla lähtö M/S Polarlysillä Ålesundiin
 • Keskiviikko: matka jatkuu aamulla M/S Polarlysillä Ålesundista Geiranger-vuonolle ja takaisin, yö hotellissa Ålesundissa
 • Torstai: päivä Ålesundissa, iltalennolla Bergeniin
 • Perjantai: päivä Bergenissä
 • Lauantai: aamupäivä Bergenissä, iltapäivällä SeaDream II:lle
ålesund SeaDream ja Hurtigruten
Ålesund (kuva Hurtigrutenin sivuilta)

Jo alkuperäisen suunnitelmamme mukaan olisimme lentäneet Bergeniin torstaina, sillä ajatuksena oli tutustua hiukan tähänkin kaupunkiin. Näin korona-aikaan menolentojen (Finnair ja SAS) päivämäärien muuttaminen sujui helposti, joten lisävarauksia (ja siis kustannuksia) kertyi vaan Hurtigrutenin vajaan vuorokauden risteily, hotelliyö Ålesundissa ja lento Ålesundista takaisin Bergeniin. Lisäkustannusten osalta Aktiv-Resor tuli mukavasti vastaan, joten matkan kokonaishinta ei juuri muuttunut.

Lopputulos ei vaikuta toistaiseksi ainakaan yhtään huonolta, sillä ihan alkuperäisenä ajatuksenamme Norjan vuonojen osalta olikin matkustaa Hurtigrutenilla Bergenistä Trondheimiin. Nyt matkustamme sillä Bergenistä Ålesundiin ja sen lisäksi tutkimme monen monta vuonoa SeaDream II:lla. Myös Hurtigruten-varustamo on, luonnollisesti, saanut osansa koronarajoituksista. Helsingin Sanomien Norjan matkailua käsittelevän jutun mukaan yhtiö lomautti keväällä lähes 3000 henkilöä ja jätti satamaan yhteensä 14 laivaa yhtiön 16 aluksesta.

M/S Polarlys SeaDream ja Hurtigruten
M/S Polarlys (kuva Hurtigrutenin sivuilta)

Risteilykeskuksellekin tieto reittimuutoksesta

SeaDream -varustamon risteilyt Norjan rannikolla tänä kesänä ovat ainutlaatuisia, samaan tapaan kuin Tallink Siljan kesän risteilyt Riikaan, Maarianhaminaan ja Saarenmaalle.
Päätös siirtää alukset Välimereltä Norjan rannikolle syntyi koronan myötä normaaliin suunnitteluprosessiin nähden luultavasti nopeasti ja sen myötä tilanteet muuttuvat. Saattavat tietysti vieläkin muuttua, niin Suomen kuin Norjan koronatilanteen osalta kuin Bergen – Oslo -risteilyjen reitin osalta. Tällaista kai matkustaminen tulee koronan myötä olemaan vielä pitkäänkin.

Innostuimme SeaDream -risteilyyn Aktiv-Resorin uutiskirjeen myötä ja päädyimme tekemään matkan yhteistyössä heidän kanssaan. Pari päivää sitten SeaDreamin risteilyt ilmestyivät myös Risteilykeskuksen sivuille ja sinnekin alkuperäisellä reitillä! Ehdotin heille, että kannattanee tarkistaa voimassaoleva reitti varustamon kanssa, ettei joku muukin kohta ylläty reittimuutoksesta ja niin reitti heidänkin sivuillaan päivittyi nopeasti vastaamaan tämän hetkistä tietämystä siitä!

risteilykeskusseadream SeaDream ja Hurtigruten

Tags from the story
Join the Conversation

12 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Suosittu ja suosittu – ehkä vähän keinotekoista sikäli, että se on ainoita ”sallittuja” ja tässä tilanteessa ”järkeviä” kohteita. Mutta hyvä kohdehan se on. Meillä oli Hurtigruten ja yleisemminkin Norjan vuonot ajatuksissa jo ennen tätä kaikkea ja nyt tämä voisi osua kohdalleen – kunhan tilanne pysyy meillä ja Norjassa vielä pari viikkoa hyvänä.

 1. Me emme ole tainneet ikinä käyttää matkanjärjestäjiä reissuillamme, vaan olemme varanneet kaikki itse. Tällaisissa muutostilanteissa matkanjärjestäjästä on varmasti hyötyä ja mekin olisimme joissain tilanteissa päässeet helpommalla. Ja kuten oletkin Pirkko tuonut esiin, pakettimatkoista pystyy räätälöimään itselle sopivia kokonaisuuksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Siltä varalta, että tilanne Norjassa ja/tai Suomessa vielä muuttuu parissa viikossa, niin tuo matkanjärjestäjä tuossa välissä tuntuu tosiaan hyvältä idealta, myös Euroopassa, vaikka muuten ehkä tosiaan Euroopan reissut olemme tavanneet kasata itse.

 2. Juuri Bergenistä ja vuonoseuduilta kotiutuneena tulee ajatus, että ei taida olla väliä mitä reittiä laiva menee, kaikkialla upeaa. Ja Flåm on turistirysä, se kandeekin jättää välistä ;-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Ehkä noinkin, että nuo ihan Geirangerin vieressäkin olevat vuonot olisivat olleet ihan ok, mutta toisaalta olimme jo orientoituneet vähän Ålesundinkin näkemiseen, joten yritetään nyt näin.

 3. Aktiv-Resor mainosti pari viikkoa sitten jotain Norjan risteilyjä -60 % alennuksella. En tiedä oliko tämä sama millä te menette vai joku toinen mutta harvoin näkee noin isoja aleprosentteja risteilyjen hinnoissa. Jos elokuussa olisi ollut vielä lomaa houkutus olisi ollut suuri hyödyntää tarjous. Hienoa, että huomasitte reittimuutoksen ajoissa ja saitte puuttuvat kohteet mahtumaan ohjelmaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tuo -60% on vähän hassu sikäli, että ”alkuperäisenä” hintana pidetään kait Seadream -risteilyjen Välimeren viikon hintaa ja nyt on siis mahdollisuus päästä Norjassa risteilylle luksusluokan laivalla ihan inhimilliseen hintaan. Nämä alukset Seadream I & II eivät normaalioloissa risteile lainkaan Norjassa, joten ”normaalihintaa” sieltä ei voi oikein hakea.

 4. Onpa ikävää, kun ja jos reitti on vaihtunut. Mutta onneksi löysitte korvaavan vaihtoehdon tilalle ja ylipäätään huomasitte muutoksen ajoissa. Tästä nyt iskeekin pohdinta, kuinka käykään Persianlahden risteily me. Tuleeko muutoksia vai jääkö kokonaan toteutumatta….

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Näinä aikoina epävarmuus suunnitelmien toteutumisesta taitaa olla sekin osa tätä uutta normaalia :-(

 5. Hyvin te olette ratkaisseet tilanteen, mutta apua, itse olen sen verran uppiniskainen reissaaja että en kykenisi heittäytymään tuolla tavoin kapteenin fiilistelyn armoille :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kannattanee tosiaan risteilyjä varatessaan muistaa, että risteily on eri asia kuin reittiliikenne ja muutokset ovat mahdollisia. Useinhan kyllä näkekin vaikka Facebook-ryhmissä ihmisten kyselevän Karibian risteilyistä (aikaan ennen koronaa) tyyliin, että mille laivalle kannattaisi mennä – ihan sama minne se laiva sitten menisi. Ei olisi meidän tapa valita risteilyä, yleensä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *