Yli 100 maata kuvina – maat 17-32

MarkOTravel1-32 Maat 17-32

Vuodenvaihteessa viikkokirjeessämme ja Meriharakan Instagram-tilillä aloittamani kuvasarja on kevään myötä täydentynyt 16 uudella kuvalla. Matkat sijoittuvat vuosille 1987 – 2000, mutta joidenkin vuosien välillä on useampikin vuosi, jolloin emme käyneet yhdessäkään uudessa maassa, mutta kaikkina niinäkin vuosina teimme kyllä useitakin matkoja, mutta ne suuntautuivat tyypillisesti Pohjoismaihin ja Länsi-Euroopan maihin, osan matkoista ollessa työmatkojakin tai yhdistettyjä työ- ja lomamatkoja. Maabongaus-harrastukseenkin tutustuimme vasta tämän kauden loppupuolella, joten senkään puolesta ei ollut mitään erityistä syytä valita matkakohteita sen perusteella, että olimmeko käyneet maassa aikaisemmin vai emme.

Tässä maat 17-32:

Instagramin puolella on myös lyhyt kuvaus kunkin maan kohdalla, tähän tapaan (maan nimestä voit halutessasi katsoa koko kuvauksen Instagramin puolelta).

Palkintomatkoja Amerikan malliin

17 Saksa
Saksan kierroksemme kesällä 1987 on ollut yksi harvoja pitempiä Eurooppaan ulottuvia autolomiamme. Jos matkalta yhden muiston kaivaisi esiin, niin se voisi olla vaikka Kölnissä ostettu rippimekko matkamme aikana syntyneelle sisareni esikoispojalle.

18 Meksiko
Meksikon Acapulcoon päädyimme syksyllä 1987 Pirkon töiden takia – hyvin suoriutuneet konsultit palkittiin (puolisoineen) matkalla Acapulcoon, mikä ei amerikkalaisen yrityksen näkökulmasta sen amerikkalaisille työntekijöille ollut sen kummempi matka kuin eurooppalaisille vaikka matka Kanarialle, mutta eurooppalaisille matka Meksikoon oli tietysti vähän isompi juttu ja osa matkalle lähtijöistä varasikin saman tien lennot maailman ympäri, sillä ne järjestyivät suunnilleen samaan hintaan kuin menopaluu Meksikoon.

19 Israel
Maaliskuussa 1989 vietimme viikon Eilatissa, osallistuen mm. introsukellukseen ja linturetkelle. Eilatiin palasimme vielä toisenkin kerran, keväällä 1996, silloin sisareni ja hänen kahden vanhimman lapsensa kanssa.

20 Kanada
Myös ensimmäinen pistäytymisemme Kanadassa syksyllä 1989 oli osa sen vuotista palkintomatkaa. Tällä kertaa menestyneet konsultit, myös eurooppalaiset, suuntasivat puolisoineen Bermudalle, mutta liitimme samaan matkaan pienen kierroksen itärannikolla, eli New Yorkissa, Washingtonissa, Buffalossa, josta suuntasimme päiväretkelle Niagaran putouksille, myös Kanadan puolelle. Oikeasti Kanadaa aloimme kierrellä vasta syksyllä 2016.

Eurooppaa ja rantalomia

21 Belgia
Keväällä 1990 suuntasimme muuten vaan Brysseliin, jossa emme sitä ennen olleetkaan käyneet. Sittemmin kaupunki kävi kyllä etenkin työmatkojen myötä tutuksi.

22 Luxemburg
Jo keväällä 1990 meissä oli sen verran maabongaria, vaikkemme termiä vielä tunteneetkaan, että teimme junalla päivämatkan Luxemburgiin. Euroopan yhdentyminen oli jo alkamassa ja muistan, että Belgian ja Luxemburgin rajalla yritimme olla junassa tarkkoina sen havaitaksemme, onnistumatta. Yritimme myös vaihtaa Luxemburgissa rahaa todetaksemme vaan, että se oli tarpeetonta, samaa valuuttaa nämä maat jo silloin käyttivät.

23 Malediivit
Kevättalvella 1991 suuntasimme kahdeksi viikoksi Malediiveille. Muistaakseni tarkoitus oli suunnata Sri Lankalle, mutta Intian vetäydyttyä Sri Lankasta myös matkanjärjestäjät vetäytyivät levottomasta maasta ja me suuntasimme Sri Lankan sijaan Malediiveille. Sri Lankalla emme vieläkään ole tulleet käyneeksi. Malediiveilla 2 viikkoa samalla pienellä saarella tuntui alkuun oudolta ajatukselta, mutta matkan loppupuolella olimme jo siinä määrin päässeet tähän elämänrytmiin mukaan, että eiköhän pari lisäviikkoakin olisi mennyt kevyesti!

24 Kypros
Pienimuotoinen rantalomatrendi jatkui osaltamme vuonna 1991 kevätmatkalla Kyproksen Ayia Napaan. Taitaa olla ensimmäinen ja ainoa äkkilähtömme määrittelemättömällä majoituksella, mutta ihan hyvin sekin matka lopulta sujui. Tarkkana piti olla budjettimatkalla, että ehti auringosta suihkuun ja illaksi läheiseen ravintolaan Happy Hourin aikaan!

25 Arabiemiraatit
Hiukan epäluuloisina matkasimme Abu Dhabiin keväällä 1994 – epäluuloisina siis arabikulttuuria kohtaan – mutta eipä se todellakaan meitä lopulta haitannut, voisikohan jopa todeta, että päinvastoin. Abu Dhabin lisäksi kävimme niin Dubaissa ja Sharjahissa, eli seitsemästä emiraatista tuli jo ensimmäisellä reissulla käytyä kolmessa. Loput palasimme kertämään keväällä 2011 Dubaista lähteneellä risteilyllä ja sen muuten sen yhteydessä.

Perhelomia ja kaukomatkoja

26 Egypti
Egyptissä kävimme päiväretkellä Tabassa Israelin Eilatista 1996. Eilat on siis yksi niistä harvoista sinänsä ei erityisen merkittävistä kohteista Euroopan ulkopuolella, jonne olemme ensimmäisen vierailun jälkeen palanneet vielä toistekin. Varsinainen Egypti odottaa osaltamme edelleen.

27 Espanja
Hiihtolomaviikolla 1997 oli vuorossa Kanarian saaret. Mukana matkassa tälläkin kertaa Pirkon sisar kahden vanhimman lapsensa kanssa ja Pirkon tuolloin 9-vuotias veljentytär meidän ”tyttärenämme” ilman vanhempiaan. Sisareni oli valinnut kohteeksi Puerto Ricon, aurinkovarmimpana, ja kaipa se aurinkoinen olikin – eipähän ainakaan ole sadepäivämuistoja tuolta matkalta!

28 Singapore
Joulun alla 1997 suuntasimme Australiaan, mutta pätkimme pitkää lentomatkaa ja suurta aikaeroa mennen tullen pysähdyksillä Singaporessa. Matkalta on ainakin jäänyt mieleen kuuma ja kostea ilmasto ja tuolloin joulukuussa lähes kellon tarkkuudella alkaneet lyhyet iltapäiväkuurot.

29 Australia
Kaksi viikkoa ei ole paljon Australiassa, mutta parempi sekin kuin ei mitään. Toisen viikoista vietimme Sydneyssä ja toisen Port Douglasissa – ja ennen paluulentoa päivän verran Brisbanessa. Sydneyhin palasimme toiseen kertaan osana syksyllä 2013 tekemäämme maailmanympärimatkaa.

30 Etelä-Afrikka
Myös joulukuussa 1998 suuntasimme kauas: Etelä-Amerikan Pretoriaan, Krügerin eläinpuistoon ja Kapkaupunkiin. Tällä suunnalla ei aikaero kuitenkaan haitannut ja totesimmekin, että Afrikkahan on tässä mielessä hyvä suunta ja Afrikkaan olemmekin tämän ensimmäisen vierailun jälkeen palanneet monta kertaa.

31 Eswatini (tai silloin Swasimaa)
Etelä-Afrikan matkamme oli valmis pakettimatka, johon kuului myös Swasimaa, eli emme erityisesti vielä tuolloin osanneet suunnitella matkojamme siten, että niputtaisimme samalla suunnalla olevia maita samaan matkaan. Itse asiassa näin jälkikäteen olemmekin harmitelleet sitä, että tuolloin jäi käymättä Lesothossa! Ja kuten jo useasti tässä blogissakin olen maininnut, niitä tällä matkalla ja juurikin Swasimaassa, tutustuimme maabongausharrastukseen, sillä Swasimaa oli tuonnut mukaan matkalle ainakin yhden maabongarinkin.

32 Thaimaa
Rantalomat sisareni ja hänen lastensa ja veljentyttäreni kanssa saivat jatkoa jokseenkin samalla kokoonpanolla myös hiihtolomaviikolla 2000, joskin lapset taisivat kyllä olla poissa koulusta toisenkin viikon, sillä reissu oli muistaakseni kahden viikon mittainen. Sittemminkin olemme pitäneet kahta viikkoa kohtuullisena rajana kaukomatkoille, eli vaikkemme varsinaisesti lentämistä olekaan vältelleet, niin yli 2 x 8 tuntia tai yli lentokoneessa viikon takia on tuntunut turhan paljolta.

Vanhojen kuvien haaste

Matkoilta vuosilta 1987 – 2000 valokuvia alkaa jo olla määrällisesti enemmän kuin aikaisemmilta vuosilta, mutta kuvien laadussa on edelleen monilta osin toivomisen varaa. Erityisesti lähestyttäessä vuosituhannen vaihdetta, sillä jossain määrin teknologiaintoilijoina hankimme digikameran ja toisenkin jo ensimmäisten joukossa ja etenkin näin  jälkikäteen kuvia tarkasteltaessa niiden kuvanlaatu eikä etenkään kuvakoko todellakaan ollut kovin kummoinen.

Tämän kuvasarjan, maat 17-32 osalta, pääsin kuitenkin jo siihen, että kaikki nämä kuvat ovat juuri ensivierailuilta kyseisistä maista. Useimpiin näistä maista olemme kyllä palanneet myöhemminkin, Israelia, Malediiveja, Egyptiä, Singaporea ja Eswatinia lukuunottamatta, mutta vastustin kiusausta etsiä parempia eli tuoreempia kuvia.

Jutun otsikkokuva on Mark O’Travel -sovelluksesta, johon olen tämän projektin myötä alkanut tallentaa vierailut näihin maihin ajoitettuina, eli kuvassa ovat jollain tarkkuudella maat 1-32, maan tarkkuudella. Myös blogimme karttasivu piirtää vierailemamme maat kartalle, mutta siitä puuttuu aikajana – siitä löydät kuitenkin halutessasi kunkin maan kohdalta kaikki kyseisestä maasta kirjoittamamme jutut.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

24 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Kovasti ovat työmatkat tuosta muuttuneet. Enää ei ole, ainakaan siinä firmassa olen töissä, mahdollista yhdistää työmatkaan mitään lomamatkoja, ei vaikka firmalle tulisi halvemmaksi että on esim. yli seitsemän päivää kohteessa. Ei. Nyt pitää lentää kohteeseen – economyssa tietysti (!) ja heti kun työtehtävät valmiina paluu takaisin Suomeen. Viimeksi SF matkalla olisi tullut halvemmaksi lentää HEL-FRA-SFO Lufthansalla jos olisin voinut olla ”viikonlopun yli omalla lomalla kohteessa”, mutta piti ottaa tuplahintainen HEL-JFK-SFO. Myöskään suoria reittejä ei suositella vaan halvemman mukaan tarkoitti se vaikkapa kahta vaihtoa (HEL-FRA-DEL-CCU) ja kuuden tunnin odotusta Delhin kotimaan terminaalissa keskellä yötä. Tämäkin on koettu. Että se siitä työmatkojen ihanuudesta ja mahdollisuudesta nähdä uusia kohteita — niinkuin jotkin vielä ne matkat ymmärtävät. Onneksi nykyään on puhelin- ja videoneuvottelut.

  1. says: Daniel

   Olen miettinyt, että jos hakeutuisin työpaikkaan, johon kuuluu kaukomatkustamista, niin nuo asiat pitäisi keskustella läpi jo työsopimusvaiheessa. Olen aika onnistuneesti vältellyt turistiluokkaa viime vuosien kaukolomamatkoilla – en ikimaailmassa suostuisi istumaan työmatkalla turistissa. Enkä viettäisi kuutta tuntia Delhin kentällä.

  2. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Tosin vähänkin isommassa yrityksessä voi kyllä olla aika vaikea saada läpi yleisestä matkustussäännöstä poikkeavia sopimuksia. Kauan sitten taisi meillä olla niin, että Eurooppa meni turistissa, mutta mannertenväliset busineksessä, ainakin, jos matkan aikataulu oli tiukka.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Aikoinaan tosiaan työmatkailu oli varmasti erilaista. Lisäksi esimerkiksi nuo palkintomatkat olivat avec-reissuja. Avecin osuus tosin veronalaista tuloa, mutta firma maksoi sitten avecin matkan lisäksi ylimääräisen erän palkkaa niin, että se kattoi matkasta tulevan verovaikutuksen + lisäpalkasta tulevan verovaikutuksen :-) Työntekijöiden reissu saatiin verottomaksi kun aamulla aikaisin oli tunnin asiapitoinen luento, joilta monet kyllä usein myöhästyivät …

 2. says: Daniel

  Kas, tekin olitte Arabiemiraateissa jo kauan sitten. Minä tein vuonna 1998 viikon reissun Abu Dhabiin ja Dubaihin. En uskonut palaavani, kunnes Finnairin laajarunkokoneet ja superhalvat palkintoliput (50 000 pistettä bisneksessä meno-paluu) houkuttelivat parillekin viikonloppumatkalle vuosi sitten. Eipä ole mikään kaupunki tainnut muuttua yhtä paljon kuin Dubai 20 vuodessa.

  Singaporeen ehdin vähän ennen teitä – lokakuussa 1996 tuhlailin kesätyörahoja ja nautin hetken elämästä ennen armeijaa. Finnmatkat järjesti silloin sellaisia parin viikon kiertomatkoja, joihin kuului useampi kohde, mutta ei muuta pakko-ohjelmaa, vaan kaupunkeihin sai tutustua itsekseen. Singapore, Kuala Lumpur ja viikko Penangin saarella, josta pistäydyin Sumatralle Toba-järveä ihmettelemään.

  Mihin näistä maiden 17-32 kaukokohteista lähtisit mielelläsi uudelleen?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Jos juuri näistä pitäisi valita, niin Australiassa riittäisi tietysti vielä paljonkin näettävää ja koettavaa. Etelä-Afrikkaakin voisi tietysti kerrata.

 3. On tainnut matkustaminen 30-vuodessa muuttua todella paljon pelkään internetin ja älypuhelimien myötä. Nykyään kohteisiin pystyy varmasti tutustumaan niin paljon helpommin. Tässä on tietysti omat hyvät ja huonot puolensa. Kun pystyy tutustumaan kohteeseen etukäteen, pystyy valitsemaan itselle kiinnostavimmat asiat kohteessa varsin helposti. Toisaalta osa jännittävyydestä samalla katoaa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tiedonsaanti on helpompaa, mutta myös omatoiminen matkailu on helpompaa – aikoinaan oli paljon enemmän kohteita, jonne tarvittiin viisumeja tai jonne tosiaan, kuten vaikka Swasimaahan, kohtuuvaivalla pääsi lähinnä ryhmän kanssa.

 4. says: Stacy

  Minulle tuli tuona aikana Ranska, Yhdysvallat, Meksiko, Puola, Eesti, Neuvostoliitto, taisi tullä myös Latvia ja Liettua.

  Tuolta listalta on Meksiko, Saksa, Kypros. Kyproksella olin 1980-luvun alussa ja siellä oli selkeästi sodan tuntu jatkuvasti läsnä, paljon pakolaisia ja kerjäläisiä. Raha siellä oli jännän kolmijakoinen ja kuningattaren kuvat oli vasaroitu pois kolikoista. Kuumin paikka minulla siihen astisista. Minä myös eksyin siellä vanhemmistani.
  Saksaan olen tutustunut ihan viime vuosien sisällä. Yleensä olen nopeasti lämpenevää sorttia, mutta Saksaan suhtautumiseni on muuttunut viileämmäksi. Ihmeen sählääjiä ja säätäjiä. Aika paljon olen nähnyt pohjoisosia junalla ja autolla, enkä ole sen lämpimämmäksi muuttunut.
  Meksiko on listani ainoa maa, jossa tilanne oli sellainen, että oli parasta lähteä ulos maasta nopeasti, sillä nuorisoporukka rupesi seuraamaan kadulla perässä ja ihmiset kuikkivat oven virkaa tekevän maton takaa. Kuten Dangerous Places sanoo, uhka ei pelkästään vaani, vaan tulee päälle.
  Eipä tullut kauhean positiivinen setti mistään näistä. Sellaisesta tuppaan sanomaan, että se kuuluu asiaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy!
   Kummallakin kerralla Kyproksella käydessämme mieleeni on jäänyt venäläisten suuri (ainakin suhteellinen) määrä saarella, mutta taitaakin olla niin, että myyvät heille kaksoiskansalaisuuksiakin sijoituksia vastaan.

 5. Vierailtujen maiden muistelu yhdellä valokuvalla ensivierailusta onkin mukava tapa. Tarkistelin toukokuussa omaa maakertymääni ja vuonna 2000 olin luvussa 38, mutta elettyjä vuosia minulla oli muutama enemmän kuin sinulla. Nuoremmat eivät voi käsittääkään kuinka paljon matkojen varaaminen on muuttunut niistä ajoista. Viimeisen 20 vuoden aikana on bongattujen maiden määrä minullakin yli tuplaantunut, mutta ei läheskään siihen tahtiin kuin teillä todellisilla maabongareilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eila! Niin totta, tuo, että matkailu ehti tässä jo ennen koronaa muuttua kovin helpoksi ja edulliseksi aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna. Mutta nyt taitaa käydä niin, että meitä paljon nuoremmat joutuvat oppimaan taas ihan erilaisen matkailun, jossa johonkin maahan pääseminen ei ole mitenkään itsestään selvä juttu.

 6. Tämän blogissa esitellyn ajanjakson alkupäässä vasta aloittelin maapallon päällä tallaamista. Toivottavasti saan kulkea vielä pitkään kuten tekin olette tehneet!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Vielä hetki sitten me vähän jo kauemmin matkailleet tapasimme todeta, että nykynuoret eivät tiedä minkälaista matkailu vaikka 70- ja vielä 80-luvullakin oli. Mutta nyt me kaikki saamme taas kokea ihan uuden matkailukauden, josta sitten te voitte ehkä vuosikymmenien jälkeen todeta nuoremmille, että ette usko minkälaista matkailu oli 2020-luvulla!

 7. Pitkä matkahistoria teillä takana ja näin vuosikymmenien jälkeen on kiva palata vanhojen matkojen/muistojen ääreen! Kuvat pelkästään herättää paljon muistoja, ihanaa ku niitä saa elää uudestaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Mielessäni on muutenkin ollut keräillä tuota historiaa vähän talteen, mutta tämä vuosi nyt sitten osoittautuikin oivaksi vuodeksi askarrella moisen aiheen parissa.

 8. Itse ihailin ihanaa kasarimuotia!
  Pitäisi tarttua tähän itsekin, tosin ihan joka maasta ei taida olla kuvia… ja lista toki on reippaasti lyhyempi kuin teillä. Mutta tässä samalla näkee matkailun kulttuurisen muutoksen hienosti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi – siis muodinkin osalta :-) Usein kyllä reissuille mukaan ovat valikoituneet ne lempivaatteet ja näitäkin kuvia katsoessani olen useammankin vaatteen osalta jäänyt hetkeksi pohtimaan, että tuokin oli kyllä kiva. Mutta eivät ne sitten kuitenkaan vuosikymmeniä ole kulkeneet mukana matkassa, syystä tai toisesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! … ja tämä sarjahan on vasta alussa :-) – sarja jatkuu ainakin lukuun 140, korona sitten päättää pääsemmekö koskaan tuosta yli.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Sini! Tuosta matkasta on nyt jo vierähtänyt sen verran, etten osaa varmaksi sanoa. Helikopterikierroksella emme olleet, mutta jollain sellaisella suht korkealla sijaitsevalla näköalatasanteella, siis veikkaisin sitä kuvauspaikaksi.

 9. Tämä teidän matkailuhistoria on todella vaikuttava ja ihana kun tuot esiin menneitä reissuja. Etenkin tälläisenä aikana on mahtavaa, kun on reissuja mitä muistella. Ja näissä kuvissa on hieno tunnelma!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Olen vähitellen aloittanut näitä historiaprojekteja jo ennen koronaakin, mutta kieltämättä, näinä viikkoina taas alkaa välillä tuntua, että tässä tämä matkailu onkin, siis pelkkää historiaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.