Rahat takaisin luottokorttiyhtiön kautta

Bergenin kentällä

Keväällä kerroin, että olimme saaneet luottokorttiyhtiön kautta rahat takaisin pandemian takia peruuntuneista lennoistamme.

Rahat takaisin peruutetuista lennoista

Kuten jo silloin kerroin, ainakin minulle tuli hienoisena yllätyksenä, että vaikka saimme hyvitykset nopeasti, kolmessa viikossa, ne olivat siinä vaiheessa vasta ehdollisia. Kansainvälisten korttisääntöjen mukaisesti asian selvittely vie kuulemma aikaa noin kaksi kuukautta. Mikäli selvittelyssä ilmenee jotain erityistä sinä aikana, he ottavat meihin yhteyttä. Viestissä muistutettiin myös, että saamme vielä myöhemmin erikseen ilmoituksen reklamaatiokäsittelyn päättymisestä ja vastuunjakopäätöksestä. Mikäli reklamaatiosumman katsotaan jäävän vastattavaksemme, pankki pidättää oikeuden veloittaa tehdyn hyvityksen takaisin.
No hyvä, saimme ainakin rahat takaisin, joskin pienellä varauksella siitä, että jos oikein huonosti käy, joudumme palauttamaan ne.

Vastareklamaatiot

Heinäkuun alussa, vajaa kaksi kuukautta siitä kun hyvitykset oli kirjattu luottokortillemme, Nordea lähestyi meitä uudelleen. Lentoyhtiöt olivat tehneet vastareklamaatiot. Pankki tarvitsi meiltä vahvistuksen, että kiistämme tapahtumat edelleen – aikaa kaksi viikkoa.

Turkish Rahat takaisin luottokorttiyhtiön kautta
Turkish Airlines kertasi meille jo aikaisemmin kertomansa ehdon, että jos emme suostu pistehyvitykseen, niin voimme anoa rahoja takaisin aikaisintaan kaksi kuukautta lentoliikenteen uudelleen käynnistymisen jälkeen
Thai Rahat takaisin luottokorttiyhtiön kautta
Thai Airways kertasi meille jo aikaisemmin kertomansa aikataulun, että anomuksemme on prosessissa, mutta käsittely kestää vähintään 180 päivää.

Vastineessamme kertasin, että olin esittänyt kummallekin yhtiölle useamman vaatimuksen rahojen takaisin saamiseksi ja muistutin, koskien ainakin Turkish Airlinesin lentoa Helsingistä Istanbuliin, että EU:n säädösten mukaisesti matkustajalla on oikeus saada rahansa takaisin eli että pistetarjousta ei tarvitse hyväksyä.

180 päivää

Tällä viikolla, 20.10.2020, eli tasan 180 päivää siitä, kun teimme luottokorttiyhtiölle anomuksen rahojen palauttamisesta, saimme viestin, että  reklamaatiomme käsittely on päättynyt ja jo heinäkuussa saamamme hyvitys jää voimaan.

Case closed.

Tunnustus kotimaisille toimijoille

Kerrattakoon tässä samassa yhteydessä, että ennen pandemiaa toukokuulle varaamaamme ja sittemmin peruuntuneeseen Pakistanin ja Bangladeshin matkaan liittyi myös Pakistanin maapalveluiden osuus Travellerilta. Hyväksyimme ensin matkan siirron lokakuulle, mutta kun sekään ei ollut mahdollista, niin peruutimme tämänkin osuuden. Rahat palautuivat tililleni muutamassa päivässä.

Samoin kesällä peruuttaessamme Norjan matkamme risteilyosuudet laivoilla esiintyneiden koronavirustartuntojen ja tartuntaepäilyjen takia Aktiv-Resor palautti matkamme näiden osuuksien hinnan meille viipymättä.

Otsikkokuvassa Norwegianin koneita Bergenin kentällä kesällä 2020 odottamassa pandemian päättymistä

Join the Conversation

29 Comments

 1. Kiitos tästä infosta. Tälläistä voi olla itsellekin vielä tulossa. Huhti/toukokuun lentojen takaisinmaksun siirsin luottokorttiyhtiölle kuukausi sitten, mutta mitään ei ole vielä kuulunut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Kannattaa ehkä myös kysäistä luottokorttiyhtiöltä tilanteesta, jos viipyy pitkään. Joskus tuntuu, että jos jostain asiasta kysyy ja siihen tulee sitten vastaus parissa päivässä sen jälkeen, niin kysyminen on edistänyt asiaa eikä kyse ole pelkästä sattumasta.

 2. Itsekin olen Marin tapaan vähitellen tullut siihen tulokseen, että omien lentojen takaisinmaksun siirtäisin luottokorttiyhtiölle. Luottokorttiyhtiön kanssa ne harvat kokemukset ovat toistaiseksi menneet aina varsin hyvin. Itsekin olen tosin huomannut tuon, että tavallaan se palautus on ensin usein ehdollinen. Varmaan siinä kuitenkin jokin ”esiselvitys” on tehnyt ja pääsääntöisesti rahat jäävät tilille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kaipa se on reilua, että vastapuolellakin on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä, vaikka nyt tässä tilanteessa se lienee melko automaattista ja lopputuloskin melko selvä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Eri yhteyksissa on tosiaan myös ehdotettu, että jos rahat jättäisi matkailualan yrityksille ja pyrkisi käyttämään ne sitten myöhemmin. Meillä kuitenkin esimerkiksi matka Pakistaniin alkoi tässä maailmantilanteessa tuntua niin kaukaiselta vaihtoehdolta, ettei enää jääty sitä odottamaan – vaikka toki mekin toivomme, että käyttämämme matkatoimistot selviäisivät myös koronan jälkeiseen aikaan.

 3. says: Tanja

  Taidetaan kaikki olla samassa veneessä. Ei olla vieläkään saatu kesäkuussa peruuntuneista Norwegianin lennoista rahoja takaisin..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Tämä ongelmahan tuntuu tosiaan jatkuvan sikäli, että lentoja perutaan edelleen koko ajan. Itse miettisin ehkä tässä tilanteessa kotimaisen matkatoimiston käyttöä tästäkin syystä.

 4. says: Mia

  Turkish Airlines, minuun oltiin yhteydessä puhelimitse heti seuraavana päivänä reklamaation teosta ja rahat palautuivat tilille alle kahdessa viikossa. Näin onnellisesti homma hoitui lokakuun alussa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Ehkä ovat nyt saaneet purettua kevään ruuhkia – ja olihan tilanne tavallaan ymmärrettävä lentoyhtiöiden näkökulmasta, kun yhtäkkiä kaikki myydyt liput muuttuivat palautusvaatimuksiksi, niin syntyyhän siinä ennennäkemätön ruuhka.

 5. Minulta peruuntui Amsterdamin matka keväällä. Sovin sekä lentoyhtiön että hotellin kanssa varausten siirrosta. Summa ei onneksi ollut iso eikä KLM edes tarjonnut takaisinmaksuvaihtoehtoa. Jos kyse olisi ollut isommista summista, olisin vaatinut rahoja takaisin voucherin sijaan. Kun on kuullut ja netistä lukenut näistä tapauksista, on vain vahvistunut ajatus ostaa jatkossa lennot suoraan lentoyhtiöltä tai kotimaiselta matkatoimistolta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Taisi tosiaan vähänkin enemmän matkustavien mielessä näiden lentolippujen välityssivustojen maine painua aika lailla pohjamutiin koronan myötä. Taisivat myös useimmat ihmiset oppia, että luottokortti tarjoaa turvaa maksulle toisin kuin käteismaksu.

 6. Uuuh, ahdistaa koko aihe. Olen tehnyt Finskille hyvityspyynnön huhti-toukokuussa ja samoihin aikoihin kärtin Travellinkilta Norskin ja SAS:in lennoilta hyvitystä. Nyt olen saanut viime viikolla puolet Travellinkin summasta. En tiedä, pitäisikö edelleen vain odotella vai ruveta juttelemaan luottokorttiyhtiön kanssa.

 7. Tämä on kyllä ollut mielenkiintoinen seikkailu näiden eri kustannusten kanssa, ja omalle mustalle listalle joutui loppuelämäkseni Hotels.com… Mutta Norski kyllä yllätti iloisesti kun rahat palautuivat, joskin ex-mies sai niitä odotella tosi kauan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Minulla Hotels.com pääsi mustalle listalle jo silloin, kun sitä vähintäänkin vahvasti epäiltiin tietomurroista. Ja muutenkin tällä Booking/Hotels -rintamalla keskittäminen kannattaa, joten meillä se on ollut Bookings, toistaiseksi ongelmitta.

 8. says: Mirva/ Albanianlomakodit.com

  On tämä kyllä aikamoinen suo. Meillä oli onneksi varattu halpa Norskin suora lento, joka muuttui pisteiksi. Yhdet lennot siirrettiin ja se onnistui koska lipputyyppi sen takasi. Mutta kyllä suosin minäkin jatkossa ostamista suoraan samalta lentoyhtiöltä, niin jää välikädet pois.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirva! Meidän lippumme olivat sellaisia reittejä ja yhtiöitä, että tuntui keväällä, että voi kestää kauan, että sille suunnalle päädyttäisiin, joten emme hyväksyneet pisteitä tai vouchereita.

 9. Mielenkiintoista kuulla muiden kokemuksien peruuntuneiden lentojen rahojen palautuksista. Itse sain Etelä-Afrikan lennoista rahat melkein 4kk myöhemmin ja nyt kun pari viikkoa sitten minulta peruttiin Finnairin lennot Bangkokiin, niin niiden reklamoinnissa meni yhteensä kolme päivää. Erot on suuria, toki maaliskuussa maailma meni ihan sekaisin ja odotinkin, että rahojen kestämisessä saa.

  Meillä oli viimeisin vaihtoehto luottokorttiyhtiö, mutta onneksi saatiin sumplittua. Tässä hyvä muistutus kyllä siitä, että kaikki isommat ostot kannattaa aina maksaa luottokortilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Nyttemmin varmaan nuo peruutukset ja rahojen palautukset lienevät jo normaaleja juttuja ja matkustajamäärätkin pieniä, joten viiveet tuskin enää ovat kuukausia. Ja kieltämättä, olihan kevät jotain, mitä kukaan ei osannut kait koskaan kuvitella tapahtuvaksi.

 10. Mulle ei jäänyt mitään sisään luottokortille kun korona iski. Olin siinä mielessä tosi hyvätuurinen. Miehen kortilla oli joitakin hotellivarauksia, mutta ne saatiin peruutettua ihan vaan maksamalla pieni ja sovittu peruutusmaksu. Ei todellakaan jaksettu ruveta vääntämään muutaman kymmenen euron takia. Mutta sen tämä case on opettanut, että jatkossa entistäkin tarkemmin pyrin ostamaan suoraan lentofirmalta ne liput.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Meilläkin itse asiassa vain yksi peruuntunut matka oli onnekas sattuma – huonommalla tuurilla niitä olisi voinut olla kolme neljäkin.

 11. says: Minna

  Itse yritin lähteä hakemaan korvausta lopulta luottokorttiyhtiöltä (Nordea MC), mutta eivät lähteneet viemään sitä eteenpäin, koska minulla ei ole todistusta, jossa matkanvälittäjä kertoisi, ettei aio hyvittää minulle lippujen hintaa (ja ko. yritykseen ei saa edes yhteyttä+ilmoittavat perivänsä lisämaksun korvausten käsittelystä yms.). Itselle meni siis usko tähän, että luottokorttiyhtiön kautta voisi rahoja takaisin saada. En tiedä miten te muut olette tässä onnistuneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Taikasana tässä on matkanvälittäjä, eli lentoyhtiölle tehdyt vaatimukset, vaikka ne eivät tuottaneetkaan muuta palautetta, kuin, että haluatko vaihtaa pisteisiin tai odottaa rahoja pandemian jälkeiseen aikaan, riittivät osoittamaan sen, että rahoja on yritetty saada takaisin myyjältä, joka ei ole siihen suostunut ja sen jälkeen Nordea hoiti homman. Eli vaativat tosiaan tositteen siitä, että asiaa on yritetty hoitaa suoraan myyjän kanssa. Itsekin olen joskus ostanut lippuja mm. Supersaverilta tms. mutten onneksi näitä ja jatkossa ostan vain ja ainoastaan suoraan lentoyhtiöiltä.

 12. says: Minna

  Tämän opin itsekin. Siis, että jatkossa ostan lennot ainoastaan suoraan lentoyhtiöltä. Minulla peruuntui nyt korona-aikaan useampi muukin matka/lento ja esim.Qatar Airways ja Norwegian palauttivat rahat päivissä/parissa viikossa. Prosessi oli myös helppo heidän kanssaan. Mutta tämä, jossa on välittäjä välissä, näyttää huonolta… Saa nähdä saanko rahoja koskaan takaisin. Vaikea todistaa luottokorttiyhtiölle mitään, jos ei saa edes yhteyttä välittäjään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Onnistuisikohan vielä jotenkin siten, että laitat välittäjälle viestin, jossa vaadit vastausta johonkin päivämäärään mennessä ja kerrot vieväsi asian luottokorttiyhtiölle, jos heistä ei siihen päivämäärään mennessä mitään kuulu. Sitten tarjoaisit sitä viestiä osoituksena, että olet yrittänyt ja epäonnistunut, jos eivät reagoi.

 13. says: Pirkko

  Vielä kommentti erityisesti Minnalle, mutta miksei muillekin tämän jutun mahdollisesti löytäville.
  Kuluttajasuojalain 7 luvun 39 pykälä määrää luotonantajan ja myyjän yhteisvastuusta, eli myös luotonantaja on vastuullinen myyjäpuolen sopimusrikkomuksesta.
  Tähän liittyen Kilpailu- ja kuluttajavirasto on 3.4.2020 antanut tiedotteen, jonka mukaan kuluttaja voi itse valita kohdistaako vaatimuksen rahojen palauttamisesta luottokorttiyhtiölle vai palvelun myyjälle – eli pankki ei voi edellyttää, että ensin olisi anottava palautusta myyjältä. (Linkki tiedotteeseen poistettu kommentista sen poistuttua netistä.)

  Eli yhteydenotossa luottokorttiyhtiöön kannattaa tarvittaessa mainita tämä tiedot ja kuluttajansuojalain tuo pykälä.

 14. says: Niko

  Luottokorttiyhtiöt tosiaan palauttavat rahat yleensä huomattavasti nopeammin kuin lentoyhtiöt. Lisäksi luottokortti on tarpeellinen hotellivarausten ja vuokra-autojen takaamiseen. Toisaalta korttien luottoja ei kannata käyttää vaan lasku pitää maksaa viimeistään eräpäivänä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.