Parikkalan patsaspuisto

Parikkalan patsaspuisto

Kuten niin monet muutkin, yövyimme tänä kesänä Hotelli Punkaharjussa ja jatkoimme sieltä matkaa Kolin suuntaan. Sen verran samalla suunnalla oli myös Parikkalan patsaspuisto ja sen verran monta juttua olin siitä(kin) lukenut, että halusin nähdä sen omin silmin. Puisto sijaitsee Parikkalan Koitsanlahdella, niin lähellä itärajaa, että aikaisemmin siellä vierailemiseen tarvittiin erillinen lupa.

Nyttemmin jo edesmenneen ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen (1944–2010) kotinsa ympärille toteuttamat 560 betonipatsasta ovat kieltämättä vaikuttava näky. Patsaspuisto on aina auki, vapaaehtoisen pääsymaksun voi maksaa parkkipaikan reunalla olevaan keräyslippaaseen. Vaikka pääsymaksu on periaatteessa vapaaehtoinen, on se ehdottoman suositeltava, sillä puiston ylläpito vaatii varoja, siinä määrin, että meneillään onkin tässä vaiheessa vuoden kestävä varainkeruu (katso lahjoitusohjeet tästä).

Patsaspuisto ei saa julkista rahoitusta vaan toiminta on satunnaisten avustusten, apurahojen ja sisäänpääsymaksujen varassa. Niin patsaiden kuin puutarhan ylläpito vaatii kuitenkin useamman ihmisen työpanoksen. Jos varoja kertyy riittävästi niillä saatetaan myös rakentaa puistoon uusia vieraita palvelevia rakennuksia ja tuottaa Veijo Rönkköstä käsitteleviä julkaisuja.?

Vuonna 2007 Veijo Rönkkönen sai Suomi-palkinnon, joka myönnetään tunnustukseksi joko merkittävästä taiteellisesta urasta, huomattavasta taiteellisesta saavutuksesta tai lupaavasta läpimurrosta.

Parikkalan patsaspuisto
Taiteilijan vaatimaton koti on nykyisin museona

Joogeja ja lapsia

Puiston suurimman ja luultavasti tunnetuimman osan muodostavat 255 jooga-asennossa olevaa sammaloitunutta patsasta. Joogapatsaiden mallina sanotaan olleen taiteilijan nuoruusvuosien aikainen keho. Joogapatsaita Rönkkönen alkoi tehdä isänsä kuoleman jälkeen. Monet muutkin patsaat ovat taiteilijan omakuvia.

Äitinsä kuoleman jälkeen hän alkoi tehdä lapsia esittäviä patsaita. Osa patsaista onkin herttaisia, mutta monet päivänvalossakin hieman karmivia, onhan joukossa viikatemieskin.

Patsaspuisto on myös puisto sanan varsinaisessa merkityksessä: ison puutarhan näyttävät kukat kohovat paikoitellen metrien korkeuteen.

Parikkalan patsaspuisto Parikkalan patsaspuisto
Parikkalan patsaspuisto

Parikkalan patsaspuisto
Hyvinhän tämä sujuu kun on monta ohjaajaa!

Lapsipatsaita Koitsanlahti Lapsipatsaita Koitsanlahti Parikkalan patsaspuisto

Veijo Rönkkönen
Taiteilijan omakuva tämäkin

Lisää kuvia patsaspuistosta

Puistossa on tosiaan yli 500 patsasta, joten vaikka sisällytin tähän juttuun useammankin kuvan kesäiseltä vierailultamme, niin voit halutessasi katsoa lisää kuvia patsaista matkabloggaajakolleegoiden jutuista samaisesta puistosta.

Parikkala lähtöselvitetty
Lähtöselvitetty blogin jutussa pidin erityisesti tästä kuvasta. Jutussa on myös hyvä  karttakuva alueesta.
Fammo matkalla
Fammo matkalla -blogin kuvan patsaista toinen on nimikkopatsas. Nimikkopatsaan saa kahdeksi vuodeksi 150 eurolla ja patsaan ohella nimensä saa myös Patsaspuiston nettisivujen virtuaaliseen nimikkopatsasnäyttelyyn.
Reissujani
Reissu-Jani on vieraillut puistossa monen monta kertaa aina 1970-luvulta alkaen. Kuvassa taiteilijan postilaatikko.
Tags from the story
Join the Conversation

10 Comments

 1. Meilläkin oli aikomus kesän aikana käydä Parikkalan patsaspuistossa, mutta ei nyt valitettavasti aika riittänyt. Ehkä ensi vuonna sitten. Käytiin kuitenkin Vaasassa Edvininpolulla, joka on niin ikään ITE-taiteilijan Edvin Hevonkosken teoksia. Käytiin auringonlaskun jälkeen, kun oli jo pimeä. Oli ihan mahtava, mutta hieman pelottavakin kokemus.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Välillä luokittelen mielessäni kohteita sen mukaan, että miten kaukaa niitä kannattaa lähteä katsomaan. Maailmanluokan kohteita tyyliin Sydneyn oopperatalo kannattaa lentää katsomaan vaikka maapallon toiselle puolelle, tämän takia kannattanee ajaa 100 kilometriä, mutten juuri sen enempää :-) Pitää yrittää muistaa tuo Edvininpolku, jos päädymme ensi kesänä taas Vaasaankin, kuten vähän olemme kaavailleet.

 2. On todella mielenkiintoinen puisto. Minäkin olen aiemmin siitä lukenut, mutta nyt tuli tietoa lisää, kiitos. Yli 500 patsasta, se on aikamoinen puisto. Pitänee joskus lähteä tuota erikoista ja hienoa puistoa katsomaan. Suomesta löytyy uskomattomia kohteita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Ehkei sittenkään ihan erillisen matkan arvoinen, mutta jos jotain muitakin kohteita on edes suunnilleen tuolla suunnalla, niin sitten kyllä kohde, jossa kannattaa myös käydä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Saattaapi olla, että tämä puisto, vaikka hieno niin puistona kuin tarinaltaan onkin, on tänä kesänä saanut suhteettomankin paljon julkisuutta, kun ihmiset ovat kiertäneet vaan Suomea.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Ihan ok kohde, jos on lähistöllä. Ei ehkä 500 kilometrin ajomatkan arvoinen kuitenkaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *