Sri Lankan kierros alkaa Negombosta

negombo feature

Sri Lankan kierroksemme alkoi, no tietysti Bandaranayaken lentokentältä, mutta sen jälkeen Negombosta. Suositus aloituksesta Negombosta Colombon sijaan tuli Aktiv-Resorilta, emmekä sitä jääneet sen kummemmin silloin pohtimaan. Sittemmin kysymys Colombo vai Negombo tuli vastaan jossain matkailuaiheisessa Facebook-ryhmässäkin ja sen innoittamana piti itsellekin vielä jälkikäteen selvittää vähän näiden vaihtoehtojen eroa.

Negombo on lähempänä lentokenttää kuin Colombo, parhaimmillaan matkaan kuluu vain vartti, kun taas matka Colomboon kestää helposti tunninkin. Bandaranayekan lentokenttä on itseasiassa Negombossa, ei Colombossa.

Colombo on Sri Lankan suurin kaupunki (ei kuitenkaan pääkaupunki), jossa on sen myötä tietysti laaja valikoima mitä tahansa: hotelleja, ravintoloita, ostoskeskuksia.
Negombo on pienempi rantakaupunki, jossa on kuitenkin monia nähtävyyksiäkin – ja tietysti myös paljon hotelleja ja ravintoloita, ostoskeskuksia ehkä vähemmän, kauppoja toki.
Rantoja on molemmissa kaupungeissa, jos niissä haluaa viipyä enemmänkin kuin ensimmäisen/viimeisen päivän Sri Lankassa – Negombossa niilläkin on ehkä vähemmän tungosta.

Jos aiot jatkaa matkaasi junalla esimerkiksi Kandyyn, Colombo voisi olla hyvä vaihtoehto. Negombostakin pääsee suoraan Kandyyn, mutta bussilla. Tosin monet, kuten mekin, edullisten hintojen myötä, liikkuvat Sri Lankassa auto & kuljettaja -yhdistelmällä.

Alun perin ajatuksenamme oli viettää ensimmäinen päivämme Negombossa ja listallamme oli ainakin kalamarkkinat, Hamiltonin kanava ja muutama kirkkokin, ehkä. No, vietimme sitten tämän ensimmäisen päivän lennolla Dohasta Colomboon, sillä myöhästyimme yölennolta ja pääsimme jatkamaan matkaa Dohasta vasta aamulla ja olimme siis perillä Negombossa vasta illalla. Seuraavana aamuna matkamme piti jo jatkua Dambullan kautta Sigiriyaan, mutta onnistuimme sovittelemaan aamuun kuitenkin lyhyen vierailun molemmissa kohteissa.

Ensimmäisen yön Sri Lankassa vietimme Heritance Negombo -hotellissa, josta ei lyhyen vierailun myötä jäänyt kovin voimakkaita mielikuvia. Illalla hotelliin saavuttuamme tilaisimme vähän ruokaa huonepalvelusta, joka toimi moitteettomasti. Aamulla katselimme merelle huoneemme parvekkeelta ja totesimme, tyytyväisinä, olevamme tropiikissa. Aamiainen oli toteutettu buffettina emmekä jääneet kaipaamaan mitään. Aamiaisen jälkeen teimme lyhyen kierroksen allasalueella, mutta aikataulumme ei antanut oikein myötä pulahtaa altaaseen.

Heritance Negombo
Heritance Negombo Heritance NegomboSri Lanka Negombo

Negombon kalamarkkinat

Negombo tarjoaa hyvän johdatuksen elämään Sri Lankalla. Kalastus on täällä vielä arkipäivää ja helpoiten siitä saa käsityksen vierailemalla Negombon suurilla kalamarkkinoilla, mieluiten tietysti heti aamutuimaan.

Sri Lankan arkea ovat tietysti turistitkin rannalla, kuivaamassa olevien kalojen ohella. Rannat eivät Negombossa ole ehkä ihan parhaimmillaan, mutta monet hotellit sijaitsevat rannan tuntumassa ja niissä on uima-altaat.

Olemme nähneet tropiikin kalamarkkinoita useammassakin paikassa tropiikissa, viimeisimpänä tulevat mieleen vaikka isot kalamarkkinat Mauritanian Nouakchottissa tai kalastusveneet ja kalasaaliit Guineanlahdella. Negombo oli kuitenkin ensimmäinen paikka, jossa näin kaloja kuivattavan näin isoilla alueilla kankaiden päälle aurinkoon levitettynä. Kaloja kuivataan kuulemma keskimäärin viisi päivää ja sinä aikana niitä käännellään säännöllisin väliajoin, jotta ne kuivuisivat tasaisesti.
Myöhemmin näimme Sri Lankaa kiertäessämme monessa pienessä kaupassa olevan myynnissä juurikin kuivattua kalaa.

Pitkin rantaa pressujen päälle levitettyjen kalojen ohella kalamarkkinoilla oli myös iso kalatori, jota kiertelemällä saattoi nähdä mitä erilaisimpia kaloja, jättikokoisista yksilöistä pienen pieniin. Kalojen lisäksi kojuissa myytiin rapuja ja mm. katkarapuja.

Negombo Sri Lanka

Negombo Sri Lanka
Kalojen asettelu ja kääntelyä rannalla

Negombo Sri Lanka Negombo Sri LankaSri Lanka Negombo Negombo Sri Lanka Negombo Sri Lanka

Hamiltonin kanava

Toinen Negombon nähtävyys, jonka saimme mahdutettua lähtöaamuumme ennen kuin matkamme jatkui Dambullaan ja Sigiriyaan oli Hamiltonin kanava.

Kanaaliverkosto Columbosta aina pohjoiseen Puttalamiin asti on 120 kilometriä pitkä. Aikoinaan kanaalia pitkin kuljetettiin mausteita, kuten kanelia, josta Sri Lanka onkin teen lisäksi ollut aina kuuluisa. Aikamme ei ihan riittänyt retkeen kanaalia pitkin, mutta monet, esimerkiksi linnuista erityisesti kiinnostuneet, matkaavat veneellä pitemmänkin matkan sitä pitkin.

Kaneliakaan ei kanaalin reunoilla näkynyt, sen sijaan päädyimme kanaalin reunaa pitkin hiukan kävellessämme päädyimme keskelle kanavan rannan pienissä taloissa asuvien srilankalaisten elämää. Ehkä kuitenkin ainakin juuri nyt turisteja on vielä ollut maassa sen verran vähän, että kaikki suhtautuivat meihin uteliaan ystävällisesti sen sijaan, että olisivat paheksuneet mahdollista tunkeutumistamme heidän reviirilleen.

Hamiltonin kanava Negombo Hamiltonin kanava Negombo Hamiltonin kanava Negombo

Tiesitkö muuten, että kanelia on useampaa tyyppiä. Päälajikkeet ovat ceyloninkaneli ja kassiakaneli. Ceyloninkaneli on miedompaa ja sisältää vähemmän kanelin makua voimistavaa, mutta maksalle myrkyllistä kumariinia. Suomessakin kanelina myytävä mauste on halvempaa kassiakanelia – jos jossain myydään ceyloninkanelia, niin sen toki kerrotaan olevan ceyloninkanelia, sillä pitäähän sen moninkertainen hinta pystyä perustelemaan.

Jossain vaiheessa kiertomatkamme varrella pysähdyimme hetkeksi myös pieneen maustepuutarhaan ja ostimme matkamuistoksi hiukan ceyloninkanelia. Myöhemmin matkalaukkuumme päätyi myös muutama paketti teetä, tietysti.

ceylonin kaneli

Tags from the story
,
Join the Conversation

18 Comments

 1. Kyllä, ainoa kaneli mitä kannattaa nauttia, on Ceylonin kaneli. Kyllä, kannattaa yöpyä Negombossa eikä Colombossa. Maustepuutarhat Sri Lankassa ovat sellaisia paikkoja, joihin kuljettajilla (Tuktuk ja taksi) on sopimukset, eli sinne sinut halutaan viedä.

  Kanaali on todella hieno. Harmittavaa, että teillä ei riittänyt siihen sitä aikaa, mikä oli alun perin mietitty.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Raija! Uteliaisuuttani tsekkasin sitten tätä kanelijuttua joltain suomalaiselta mausteita(kin) myyvältä sivustolta ja näytti olevan hinnaltaan yli kymmenkertainen tuo ceylonin kaneli verrattuna ”peruskaneliin”! Yhdessä maustepuutarhassa kävimme, selkeästi lähinnä maustekauppa, mutta kyllä ne tyypit töitä tekivät myös maustekasvien esittelyiden osalta, eli emme nyt varsinaisesti paheksuneetkaan sitä, että meidät moiseen vietiin. Pitkällä ajomatkalla taukokin oli joka tapauksessa tarpeen.

  2. Vielä tuosta kanelista. Normi-kanelia ei siis kannata käyttää suuria määriä, mutta Ceylon-kaneli on terveellistä.
   En tarkoittanut, etteikö Maustepuutarhoihin kannattaisi tutustua, mutta on hyvä tietää että kaupittelu voi olla aika rajuakin. Meitä ainakin ”hoidettiin” erilaisilla ayurveda-tuotteilla, joita odotettiin sitten kierroksen päätteeksi kovasti ostettavan.

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Raija! Näin opin, näistä kaneleista, nyt tässä yhteydessä vasta. No, eipähän sitä ”peruskaneliakaan” ehkä teelusikallista enempää kerralla ole tullut viiliin tai puuroon laitettua, eikä sitäkään nyt joka päivä tietenkään.
   Maustepuutarhakierros oli ihan ok tuollaisena pienenä taukona pitkällä ajomatkalla. Tavallaan olisin kyllä voinut mieluummin maksaa esittelystä kuin ostaa tuotteita – sillä ihan kunnolla ainakin siinä paikassa, jossa me vierailimme, esittelijä teki töitä kertoessaan meille kaikesta aiheeseen liittyvästä. Öljyt ja voiteet sitten selitimme myyntivaiheessa pois selityksellä, ettemme voisi näitä kuljettaa matkatavaroissamme, joten jäljelle jäi sitten kanelipussit :-)

 2. Enpä tiennyt, että kanelia on useampaa tyyppiä, mutta ceyloninkaneli terminä on kuitenkin tuttu. Ihmetyttää aina tuollaisilla markkinoilla kalojen säilyvyys, varsin kaukana ollaan Suomen elintarvikkeiden hygieniavaatimuksista…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Täytyy tunnustaa, että minäkin paneudun tähän kanelikuvioon vasta kun olimme jo päättäneet lähteä Sri Lankaan. Kuivattuja kaloja myytiin tosiaan monessa paikassa, mutten oikein innostunut ajatuksesta … etenkään Negombon jälkeen :-)

 3. says: Reissu-Jani

  Olisin itsekin valinnut pienemmän kaupungin ensimmäiseksi kohteeksi varsinkin pitkän lentomatkan jälkeen. Isot kaupungit ja pääkaupungit ovat yleensä aika samanlaisia – paljon ihmisiä, meteliä, liikennettä ja hulinaa.Toki isoissa kaupungeista voi löytää museoita yms jos niistä on kiinnostunut. Negombossa pääsi nähtävästi tutustumaan lyhyesti ainakin kalan hajuun ja rauhalliselta näyttävään kanaaliin – vaikkakin lyhyen ajan. Aikoinaan Intiaan reissuilta tuli tuotua mausteita kotiin – hetken aikaa niitä tuli käytettyä mutta kun yhdestä alkoi tulemaan jotain ”ökkisiä” (hyönteisiä) lensivät tuodut mausteet roskiin. Sittemmin mausteiden osto matkoilta on jäänyt pois ja EU:n tullaussäänötkin ovat tiukentuneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Aika vähälle meilläkin mausteidenkin, muista ruokatarvikkeista puhumattakaan, ostaminen matkoilta on jäänyt, sillä vähällehän niiden käyttö sitten lopulta usein jää. Kanelia käytän kyllä melko säännöllisesti puuroon ja viiliin esimerkiksi, joten ehkä tämä tulee käytettyäkin.

 4. says: Daniel

  Kyselin aiemmin sen Colombon perään, mutta kun karttaa katsoo, niin ymmärrän hyvin tuon Negombon lähtöpisteenä. Ja kun kuvia katsoo, niin ei vaikuta hullummalta paikalta ollenkaan. Uima-allas varsinkin näyttää erittäin houkuttelevalta! Jos ei siellä Colombossa mitään spesiaalia ole, niin mitäpä sinne sitten.

  Ceyloninkanelista en ole koskaan kuullutkaan! Vaikka juuri olin Sansibarilla ihan mausteretkelläkin. Taitavat olla siellä ihan hiljaa muiden saarten kilpailevista kaneleista. Hyvältä tuoksui se heidänkin kanelinsa kyllä, mutta en viitsinyt sitä kotiin tuoda, kun noita perusmausteita saa lähikaupastakin. Olen toki ostellut paikallisia maustesekoituksia mukaan mm. Casablancasta ja Dubaista, maistuu kotoinen kana ihan erilaiselta, kun käyttää erikoisempia sekamausteita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Joku muukin taisi todeta juuri, että vähiin se usein sitten lopulta jää, niiden maailmalta kotiin tuotujen mausteiden käyttäminen. Katsotaan miten meidän ceyloninkanelimme kanssa käy :-)

 5. Itselle nuo kalamarkkinat ja kanaali olisivat molemmat varsin mieluisia tutustumiskohteita ja tuollaisia paikkoja tulee reissussa usein katseltuakin. Varmasti pienempi Negombo on hyvä valinta sellaiselle, joka on vain pari yötä paikan päällä, sillä Colomboon pitäisi käyttää enemmän aikaa, jotta siitä saisi jotain irti. Toki päivässäkin tai kahdessa päänähtävyydet näkisi, mutta ei siinä ajassa kaupungista mitään kunnalla saisi irti. Lyhyemmille stopeille sopii omasta mielestäni pienemmät paikat paremmin, ja olihan tuossa valinnassa teillä bonuksena lyhyemmät siirtymämatkat lentokentältä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Johonkin juuri kommentoin, taisi olla tuohon Minneriya-juttuun, kommentoin, että pitäisi kait pitää listaa paikoista, joihin pitäisi (?) mennä, jos menisi saarelle toisen kerran. Ehkä Colombokin pitäisi lisätä sille listalle :-)

 6. Pakko vielä todeta tuohon Danielin maustepussikommenttiin, että viimeksi viikonloppuna löysin keittiöstä muovipussin täynnä mausteita eikä mitään hajua, koska ja mistä maasta hommattu :-D Värikkäitä olivat kyllä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Itseasiassa olen, etenkin Afrikan käsityötoreja kiertäessäni, miettinyt, että jotenkin saisivat toteuttaa näille käsityö- tai vaikka maustetoreille sellaisen idean, että niihin maksettaisiin selkeästi sisäänpääsymaksu, vaikka 5 tai 10 euroa tai dollaria ja jos sitten päädyt ostamaan jotain, niin tuota pääsylippurahaa voi käyttää osana ostoksen maksamista. Jos et päädy mitään ostamaan, niin maksu on vaan vierailu- tai valokuvausmaksu, sillä usein tuntuisi reilulta maksaa ihmisten käyttämästä ajasta jotain – esimerkiksi maustepuutarhassa Sri Lankassa meille kyllä esiteltiin kädestä pitäen tusinan verran maustekasveja – vaikkei sitten niitä tuotteita tarvitsisikaan.

  1. says: Pirkko

   Saattaa olla, että tämä on vähän jopa mielipidekysymys, että miten tämän Wikipedia-faktan tulkitsisi:
   ”Colombo on Sri Lankan suurin kaupunki ja maan kulttuurin ja talouden tärkein kaupunki. Maan virallinen pääkaupunki on kaupungin eteläpuolella sijaitseva Sri Jayewardenepura (Kotte), vaikka Colomboa voidaan pitää käytännössä pääkaupunkina.”
   Tuota Sri Jayewardenepuraa voitaneen myös pitää Colombon esikaupunkina, eli onko sen kautta siis Colombo pääkaupunki vai ei, jos se lasketaan osaksi sitä? Tämähän on kyllä monessa maailman maassa tilanne, että pääkaupunki on joku tuntemattomampi ja pienempi kaupunki, jossa hallinnon on helpompi toimia kuin ruuhkaisessa taloudellisessa pääkaupungissa.

 7. Me skipattiin myös Colombo kokonaan, mutta yövyttiin Negombossa vaan viimeinen yö. Koska suuntana oli maan sisäosat ja lentokentältä piti joka tapauksessa johonkin päin suunnata kuljetuksella – päädyimme siirtymään lentokentältä suoraan Kandyn lähettyville, mistä hyppäsimme seuraavana aamuna junaan. Negombossa huilattiin vaan hotellialueella, joten itse Negombo jäi aika vähiin (läpi ajettiin…) :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Ehkä pitäisikin tehdä pienimuotoinen kyselytutkimus jossain mediassa, että moniko Sri Lankan kävijöistä on käynyt Colombossakin – ehkä osuus ei ole kovin suuri :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *