Matkalle koronamaailmassa?

Koronamaailma feature

Matkabloggaajat ja maabongarit, kirjoittivat sitten matkablogia tai ei, tapasivat aikaan ennen koronaa matkustaa keskivertoihmisiä enemmän. Kesällä useimmat meistä – kuten monet muutkin – matkustivat ehkä hiukan, kävivät Norjassa, Tanskassa, Kreikassa tai Kyproksella, mutta enimmäkseen erilaisten rajoitusten ja suositusten mukaisesti.  Kansainvälisissä maabongariryhmissä paljonkin matkailevia ihmisiä yksittäisiä ihmisiä on ollut koko ajan. Kesällä näissä ryhmissä jaettiin mm. vinkkejä siitä, miten amerikkalaiset pääsevät Eurooppaan lentämällä Serbiaan tai Kroatiaan, josta matkaa melko varmasti pääsee jatkamaan muuallekin Eurooppaan ainakin autolla.

Monissa matkablogeissa on myös pohdittu yhdestä jos toisesta näkökulmasta matkailua koronan aikaan ja matkailun tulevaisuutta. Osa on myös muistanut/muistuttanut, että Suomesta saa aina lähteä ja Suomeen saa palata ja maailmalta löytyy nytkin maita, jonne Suomesta saa matkustaa, joko koronatestin tai karanteenin kautta. On myös pohdittu lentämisen turvallisuutta ja lentämistä maski naamalla.

Lähtisinkö?

Miten siis olisi, lähtisikön matkalle koronamaailmassa?

Omalta osaltani uskon kyllä Finnairin viestin siitä, että lentäminen on turvallista. Kesällä koettujen, tosin melko lyhyiden, viiden lennon myötä, ei se maski naamalla lentäminen sen pahempaa ollut kuin ostoskeskuksessa maski naamalla käyminen. Autiot lentoasemat olivat vähän masentavia, mutta kyllä senkin kestäisi.

Mutta entä sitten kohteessa? Pääosassa Eurooppaa ollaan kohta taas tilanteessa, että kaupungista toiseen ei saa matkustaa, kaikkialla on maskipakko ja jollain todennäköisyydellä ainakin osa nähtävyyksistä ja ravintoloista tai kahviloista ovat kiinni tai auki hyvin rajoitetusti, joten mitäpä sitä siellä tekisi. Eristäytyminen kotona kuullostaa paremmalta vaihtoehdolta kuin eristäytyminen hotellissa tai edes vuokra-asunnossa. En myöskään ole vieläkään oikein innostunut matkailusta ajatuksella, että lähdetään jonnekin, minne nyt saa matkustaa (siis minne suomalaiset testin tai karanteenin kautta ovat tervetulleita), jos en olisi muutenkin ollut kohteesta kiinnostunut.

Myös terveydenhoidon taso ja tilanne kohteessa vaikuttavat tässä tilanteessa matkapäätöksen tekoon. Euroopassa, tai ainakin Pohjois-Euroopassa, voisin vielä luottaa hyvään hoitoon, jos huonosti kävisi, mutta useimpien kaukokohteiden tarveydenhoidon tasoon suhtaudun vähintäänkin lievän skeptisesti.

COVID-19-geographical-distribution-world-cumulative-number-14-day-2020-10-29 Matkalle koronamaailmassa
Maailmankartta ilmaantuvuusluvuilla väritettynä.
Huomaa: No new cases reported ja No cases tarkoittavat, että nämä maat eivät raportoi lukujaan, ei välttämättä, että näissä maissa tilanne olisi hyvä.

Risteilylle?

Myös osa varustamoista ainakin yrittää käynnistää risteilyjä uudelleen. Varustamot kertovat markkinointiviesteissään seikkaperäisesti uusista hygenia- ja turvallisuuskäytännöistään. Ehkä niistä on apua, luultavasti onkin, mutta itselleni isoin kysymys on kevään ensimmäisissä koronauutisissa esillä olleet kokonaisten risteilylaivojen jääminen satamiin sen myötä, että laivalla oli todettu muutamia tartuntoja. Aika pian näillä samoilla laivoilla tartuntoja oli paljon enemmän. Mielikuvaksi jäi, että koronatartunnan saaminen näillä karanteeniin asetetuilla laivoilla oli todennäköisempää kuin jos vaikka matkustajat olisi pystytty asettamaan karanteeniin maissa useampaan hotelliin tai kotiuttamaan. Tietoa siitä, että tultaisiinko jatkossakin laivojen osalta menettelemään samoin, en ole vielä onnistunut saamaan mistään. Ehkä kukaan ei vielä tiedä – mutta riskiä laivakaranteenista en helposti ottaisi.

diamond princess
Diamond Princess karanteenissa Yokohamassa: yli 700 tartuntaa, 14 kuollutta (Kuva: Insider)

Melko olemattomia suunnitelmia

Näillä reunaehdoilla emme ole toistaiseksi lähdössä mihinkään – muutamia kotimaassa omalla autolla tehtäviä lyhyitä matkoja lukuunottamatta.

Olympia-matkatoimiston Sri Lankan -matkaa hetken harkitsin, tilanteessa, jossa tilanne Sri Lankassa näytti hyvältä moneen Euroopan kohteeseen verrattuna, mutta sittemmin käyrät sielläkin osoittavat taas suoraan ylöspäin. Harkitsemani joululähtö taitaakin tätä kirjoitettaessa olla jo peruutettu.

Jotkut Saksan kohteet ja Kreetan kohteet olivat vielä elokuussa ajatuksissani, mutta eivät enää. Juuri nyt tilanne näissäkään kohteissa ei ole riittävän hyvä ja kohta on jo turhan talvista.

Tallinna kohteena jaksaa innostaa parin vuoden välein, muttei paria tai useampaa kertaa vuodessa.

Lappi ja lumilomatkaan eivät ole ihan meidän juttumme: emme laskettele ja murtomaahiihtoakin harrastamme mieluiten melko pienen korkeuseron suht lyhyillä laduilla, kuten esimerkiksi kotimme edustalla meren jäällä niinä talvina kuin meri vielä jäätyi. Talvisen Lapin pimeys ja yli 20 asteen pakkaset eivät myöskään houkuttele – viimeksi Lapissa käydessämme oli koko ajan todella kylmää.

Syksyistä Ahvenanmaata olisi voinut harkita, joskin senkin osalta tilanne olisi saattanut olla, että pääosa vierailukohteista ja ehkä kahviloista ja ravintoloistakin on jo mennyt tältä vuodelta kiinni. Syyskuun alussa tekemällämme Länsi-Suomen kierroksella saimme jo esimakua tästä.

Eli aika tyhjältä näyttää, syksyn osalta, ja ehkä vielä keväänkin osalta.
Koronarokote saattaisi kevätpuolella muuttaa tilannetta: saattaisimme olla alkupäässä rokotettavien joukossa ikämme takia, mutta saattaahan se silti kestää.
Todennäköisesti ottaisimme rokotteen – olemmehan tunnollisesti ottaneet influenssa- ja muutkin suositellut rokotukset jo useamman vuoden ajan.
Rokote tai ei – ehkä kesä saa taas toisen tai kolmannen aallon hiipumaan ja ensi kesänäkin voisi matkustaa, vaikka taas Norjaan. Bergenin jälkeen kohteena voisi olla vaikka Trondheim ja Roros.

Ella Sri Lanka
Sri Lanka Ella (Kuva: Yves Alarie, Unsplash)
Roros Norway Matkalle koronamaailmassa ?
Rorosin joulumarkkinat taitavat kuitenkin jäädä tänä vuonna näkemättä (Kuva: Visit Norway)

”Kysyntä ei saa aikaan kulutusta”

Kuuntelin alkuviikosta, kuten yli 1 000 muutakin, Helsingin matkailuseminaari 2020:n luentoja verkossa.
Muutama mielenkiintoinen huomio siitä, etenkin sen Matkailun kehitys ja tilastot -osasta (Pekka Mustonen, erikoistutkija, FT, Helsingin kaupunki) alla.
Koko seminaaritallenteen voi halutessasi katsoa tästä.

Helsinki matkailuseminaari 2020

Kriisin paradoksi on siinä, että kysyntää on, mutta se ei saa aikaan kulutusta. Kysynnän toteutumiseen vaikuttavat taloudelliset, sosiaaliset ja rakenteelliset rajoitteet.  Jos nämä tekevät matkustamisesta liian vaikeaa, kustannukset ylittävät siis hyödyt, ihminen ei matkusta. Taloudellisia rajoitteita syntyy ihmisten menettäessä tuloja pandemian seurauksena. Sosiaalisena rajoitteena mainittiin Suomen muita Euroopan maita suurempi ”matkustushäpeä”, jonka hyvin tiukat matkustusrajoitteet ovat luoneet. Rakenteellisina rajoitteina on lentoliikenteen epävarmuus ja kohdemaidenkin usein muuttuvat säädökset.

Pitkällä aikavälillä kysyntä luo aina tarjonnan, mutta kriisin keskellä tarjonta ei luo automaattisesti kysyntää vaan kysyntä kohdistuu nyt jonnekin ihan muualle kuin matkailuun. Mekin olemme investoinneet esimerkiksi varsi-imuriin (Dyson) ja uudistaneet siivouskomeromme: asioita, joita tuskin olisimme tulleet tehneeksi, jos joka kuukaudesta olisimme olleet osan matkoilla. Ei olisi vaan tullut mieleen.

Helsingin matkailuseminaari pohti tietysti matkailua pääosin Helsinkiin suuntautuvan matkailun osalta ja totesi sen haasteen olevan, että kaupunki on kotimaan kohteena liian monelle liian tuttu. Tosin tämä on kuulemma tilanne muissakin Pohjoismaiden pääkaupungeissa, joskaan se ei kai Helsinkiä juuri lohduta.

Omalta osaltammekaan emme taida auttaa Helsingin matkailutasetta – staycationit ovat jääneet meillä vähiin, sillä yö hotellissa alle 100 kilometrin päässä kotoamme tuntuu edelleen vähän hassulta ajatukselta, ihan muutamia tapahtumiin tai juhlapyhiin liittyviä poikkeuksia lukuunottamatta.

Helsinki matkailuseminaari 2020 Matkalle koronamaailmassa ?

Tags from the story
Join the Conversation

33 Comments

 1. Aika samoja ajatuksia itsellä. Ei oikein huvita matkustaa paikkaan vain sen takia, että sinne nyt voi matkustaa, jos en paikasta muuten olisi ollut kiinnostunut. Niin ikään tuo terveydenhuollon taso on se seikka, joka mietityttää. Täytyy tosiaan toivoa, että rokote olisi ratkaisu tähän kriisiin niin matkustelun kun kaikkien muidenkin asioiden osalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Eilen jossain väläyteltiin mahdollisuutta Kanarian ”avaamiseen” – pitäisiköhän ruveta psyykkaamaan itseään, että siellä voisi olla jotain kolmannellekin vierailulle kokemisen arvoista … hmm …

 2. says: Daniel

  Minä tein juuri noin, lähdin paikkaan, jonne en muuten lähtisi, vain siksi, että sinne pääsi. Nimittäin Hollannissa avattiin ravintolat 1.6. ja lentoni Amsterdamiin lähti 2.6. Silloin ei tosiaan päässyt kovin moneen maahan, Ruotsi taisi olla Hollannin lisäksi ainoa, joka otti suomalaisia vastaan. Jonnekin oli päästävä, ja vaikka Amsterdam ei ole lempparini, niin kaupunki oli itse asiassa oikein mukava kokemus, kun turisteja ei ollut ollenkaan. Oikeastaan olen iloinen, että lähdin sinne ja sain kokea sen sellaisena, turistittomana. Poissa olivat tytötkin ikkunoista.

  Kesän mittaan kävin sitten Euroopassa paikoissa, joihin en välttämättä olisi ilman koronaa päätynyt, mutta jotka osoittautuivat oikein mielenkiintoisiksi. Periaate oli katsoa, minne pääsee ja siitä joukosta sitten selvitellä mielenkiintoisia paikkoja. Minsk elokuussa (muutamaa päivää ennen vaaleja!) olisi ilman koronaa ja Travellover-Annikan suosituksia jäänyt käymättä, mutta tykästyin niin, että nyt haluaisin jo palata sinne, kunhan siellä tilanne vähän rauhoittuu. Ehkä ensi keväänä.

  Varustamoiden tilanne ei näytä hyvältä. Vanhat laivat ja ilmastointi, joka taitaa puhaltaa virukset ympäri ämpäri laivaa. Jos naapurihytin ilma puhaltaa suodattamattomana suoraan kasvoille, niin siinä ei omalla toiminnalla paljon voi vaikuttaa, tarttuuko tauti vai ei. Lentomatka maski kasvoilla ja ulkoilupainotteinen tutustuminen kaupunkiin tuntuu paljon turvallisemmalta kuin lyhyt risteily.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Katsotaan nyt, jos tilanne jatkuu kovin huonona pitkään, mutta paranee joillakin alueilla, niin ehkä sitten pitää ajatella sitäkin, että vaihtelun vuoksi käy vaan ”jossain”. Kaikilta osin etenkään diktatuurien tai Afrikan osalta en kovin paljoa luota koronalukuihin, joten valintojani ennen rokotetta ohjaisi paitsi julkaistut koronaluvut myös arvioini niiden luotettavuudesta.

 3. says: Reissu-Jani

  Tämän vuoden matkojen järjestelyt ja peruutukset varsinkin nyt syksyllä olivat sellaista vääntöä ja kääntöä että – Pakistan->Unkari->Georgia->Latvia->Suomi, tappioksi jäivät onneksi vain Latvian lentojen hinta pl. lukien veroja, jotka palautettiin voucherin muodossa.

  Matkoja olen suunnittelut varmaankin jo vuoteen 2023 asti, ja bucket-listoja päivittänyt uusilla kohteilla sekä osallistunut useisiin Aventuran matkailuaiheisiin webinaareihin. Vihdoin viime viikolla tein sitten ensimmäisen matkavarauksen pitkästä aikaa — parin viikon reissu huhtikuulle 2021. Kohteeksi valikoitui kohteet, joissa ei ole paljoa ollut koronaa ja järjestelyt tehdään siten että ekaan kohteeseen on oma auto ja opas — sekä hotellit hieman parempia pieniä boutique hotelleja, ja jälkimmäinen on sitten täysin eristetty paikka (resort) pienellä saarella keskellä Intian valtamerta lähellä päiväntasaajaa. Tällä kertaa käytin matkatoimistoa kokonaisuuden järjestelyyn, ja mahdollisen tilanteen eskaloituessa peruutukset ja siirrot ovat helpompia verrattuna omatoimiseen matkaan. Korona-aikana on ehkäpä parempi näin. Kesällä 2021 matkasuunnitelmat on kohdistettu Afrikkaan – kolmisen viikkoa Namibiassa, johon ajattelin käyttää Qatar Airwaysin peruttujen Iranin lentojen tilalle saadut voucherit.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Sinähän olet jaksanut & viitsinyt olla aktiivinen tämän kaiken keskelläkin. Me, joilla aikataulut ovat ihan vapaat, olemme sittenkin päätyneet toistaiseksi olemaan varaamatta mitään kovin pitkälle tulevaisuuteen, uskoen, että jos tilanne paranee, niin vapailla aikatauluilla varaukset on mahdollista tehdä lyhyelläkin aikataululla. Ja tässä maailmassa tosiaan matkatoimiston kautta, joita toivottavasti vielä sittenkin on olemassa!

  2. says: Daniel

   Minulla suunnittelu on mennyt aivan päinvastaiseksi kuin ennen. Tässä vaiheessa syksyä olisi jo ensi kesällekin jotain kivaa varattuna, mutta nykytilanteessa tuntuu, ettei matkaa uskalla varata edes kaksi viikkoa ennen lähtöä. Onneksi lentoyhtiöt ovat muuttaneet hinnoitteluaan, kai pakon edessä, ja hotelleissa on hyvin tilaa, joten viime hetken reissut eivät tule kalliiksi. Kaikista matkoista on tullut äkkilähtöjä, joita leimaa aikamoinen epävarmuus.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Samoilla linjoilla, suunnitelmat ovat nyt niin epävarmalla pohjalla, etten oikein viitsi niihin panostaa. Jouluun (kotimaassa) sentään on tehty jotain (peruutuskelpoisia) varauksia, mutta katsotaan nyt miten käy.

 4. Hyvä kirjoitus, itsekin juuri omista matkahaaveista ensi vuoden osalta blogiini kirjoittelin. Haaveita on ja paljon, mutta ei suunnitelmia, ei varauksia, ei mitään konkreettista siis. Tämän vuoden puolella tuskin tulemme mihinkään menemään, keskitymme säästämään rahaa ja tekemään töitä. Helsinkiin olemme ajatelleet matkata pikkureissulle, eli niinkin kauas. Heh. :) Itse menetin päätyöt matkailu- ja tapahtuma-alan tiimoilta tältä vuodelta, joten olen käynyt läpi työllistymismahdollisuuksia maailmalla. Vaihtoehtoja on löytynyt onneksi ja työn mukana matkaaminen ehkä antaisi erilaisen kokemuksen koronankin aikana, siinä kun ei joudu viettämään esimerkiksi karanteenissa koko lomareissua, vaan paikalle jäädään sitten pidemmäksi aikaa. Katsotaan, mitään en ole osannut vielä päättää. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Juu, ei oikein tunnu nyt siltä, että matkavarauksia kannattaisi tehdä. Jos ne joutuu sitten kuitenkin perumaan, niin siitä on sitten vaan vaivaa ja ehkä huonoimmillaan enemmän tai vähemmän ongelmiakin. Eli tosiaan, ei niinkään, että aktiivisesti pyrkisimme säästämään, mutta väkisinhän tässä päätyy säästämään, kun ei oikein mihinkään tule kuluttaneeksikaan. Onnea uuden tulevaisuuden etsintään Sinulle!

 5. On edelleen sotkua peruuntuneista reissuista, joten uusia en varaa. Ehkä viime tipan lähtöä voisin harkita. Haaveissa Islanti, Madeira, ja joskus sitten Sri Lanka ja Usan kansallispuistot. Nyt olen lisännyt töitä… Mälsää aikaa tämä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Näinhän tämä on, että jos peruuntuminen on melkein todennäköisempää kuin matkan toteutuminen, niin eipähän tuohon varaa, maksa, peruuta, odota rahoja takaisin -sotkuun oikein kannata ryhtyä.

 6. Terveisiä Ranskasta, joka juuri meni toiseen lockdowniin. Nomadina elämä on enemmän tai vähemmän tien päällä koronasta huolimatta, mutta nyt tietysti ollaan mahdollisimman pitkiä jaksoja paikallaan, ja suuremmat matkasuunnitelmat on kokonaan jäissä. Satuttiin olemaan käymässä Suomessa, kun korona kevättalvella hyökyi yli Euroopan, mutta jääminen ”pakollista” pidemmäksi sinne ei oikein ollut vaihtoehto. Heinäkuussa matkattiin julkisilla halki Balkanin, Puolan ja Saksan tänne Ranskaan, jossa odotti oma auto ja talonvahtipaikka. Kesällä ja alkusyksystä liikkuminen Euroopassa oli hyvin vapaata, nyt taas sitten vaikeampaa. Täytyy toivoa, että tämä lockdown puretaan suunnitellusti joulukuun alussa, mutta ei meillä täällä keskellä maaseudun rauhaa, kissavahteina, onneksi ole mitään varsinaista hätää. Euroopan talven kylmyys toki vähän harmittaa, kun suunnitelmissa oli mennä talveksi jonnekin päin Kaakkois-Aasiaa, mutta se saa nyt sitten odottaa parempia aikoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Matkailun osalta moni taitaa odottaa parempia aikoja … voinee vaikuttaa myös talonvahtikeikkojen määrään, veikkaisin?

  2. Joo toki tämä kaaos on vaikuttanut myös talonvahtipaikkojen määrään, mutta toisaalta myös siihen, että monet talonvahtikeikat on pidentyneet jopa kuukausilla, kun myös talojen isännät on jumissa jossain päin maailmaa. Ja paljon on myös kakkosasuntoja tyhjillään. Auki tulevia paikkoja kohtaan on nyt paljon kysyntää nimenomaan saman maan sisällä – vaikuttaisi siltä, että monet haluaisi lähteä esimerkiksi kaupungeista pakoon maalle etätöihin.

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Näinkin tosiaan, taitaa esimerkiksi Aurinkorannikolla olla väljää ihan vaan jo suomalaistenkin kakkosasunnoissa.

 7. Kysyntää on matkailulle varmasti jatkossakin, tällä hetkellä kysyntä vain on hyvin, hyvin patoutunutta. Ja tämä pato tuskin murtuu räjähdysmäisesti, vaan pikkuhiljaa tulee vuotoja ja matkailu lähtee nousuun. Luulen, että maailma on peruuttamattomasti silti muuttunut kriisin seurauksena.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Varmasti on muuttunut joksikin aikaa, siis vuosiksi, ainakin. Omalta osaltani ainakin lentovälittäjäsivustot putosivat pois vaihtoehtoina ostaa lentoja ja jo aikaisemminkin monimutkaisemmilla matkoilla käyttämämme matkanjärjestäjän palvelut saattavat jatkossa ”levitä” myös helpommmille matkoille mm. peruutusehtojen ja jonnekin jumiin jäämis -riskien takia.

 8. says: Terhi

  Ei ole kauheasti halua matkustaa johonkin maahan vain siksi, että tällä viikolla sinne saisi matkustaa. Koko ajan pelkona on, että muuttuvatko maahantulomääräykset ja kuinka monta testiä joutuu otattamaan lentokentillä. Ehkäpä istuukin sitten hotellihuoneessaan karanteenissa.
  No vähän kyllä houkuttivat Huippuvuoret kun sinne olisi päässyt kätevästi Tromsasta, mutta sitten Norjankin rajat suljettiin. Ehkä kannattaisi suosiolla panostaa niihin siivousvälineisiin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Juuri näin, jos et ollut ennen koronaa ajatellut ehkä koskaan palaavasi vaikka Azerbaidzaniin, niin miksi lähtisit sinne nyt, jos vaikka vain sinne sattuisi pääsemään! Ja miksi lähteä vaikka Ranskaan, jos vaikka eurooppalaisena sinne jotenkin pääsisikin, istumaan lockdowniin hotellihuoneessa. Eli kyllä se kohde on edelleen se tärkein, kyllä lento luultavasti olisi ihan riittävän turvallinen, mutta lento minne, minkälaiseen ympäristöön?

 9. Niin paljon kun matkustamista rakastankin, en uskalla tällä hetkellä tehdä muita kuin kotimaan matkoja. Tallinnassa voisi tietysti piipahtaa, mutta muuten odottelen esim. muiden Euroopan maiden koronatilanteen kohentumista. Ensi kesälle olen alustavasti suunnitellut road tripia Norjaan. Toki jos olisi mahdollisuus matkustaa vaikkapa Välimeren maihin, Norja vaihtuisi aika nopeasti. Tämä on nyt tällaista kyttäilyä ja ”parempien aikojen” odottelua. Ja odottavan aika on tunnetusti pitkä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Norja saattaisi meillekin olla seuraavakin kohde, vaikka siellä viime kesänäkin kävimme, ei tosin roadtrippinä, sillä pitkät ajomatkat eivät innosta. Mutta katsotaan, mitkä suunnat nyt jotenkin järkevästi avautuvat ja koska.

  2. says: Daniel

   Vaan kun ei Tallinnaankaan piipahdeta niin kauan kuin Suomen tartuntaluku on yli 50. Vaikeaksi tämä tosiaan on mennyt, Viro vuorotellen vaatii karanteenia ja vuorotellen ei. Latviaan sen sijaan pääsee niin kauan kun meidän lukumme ovat pienemmät kuin heidän.

   Jäin miettimään sitä vaasalaista hoivakotia. Kaikki paitsi yksi saivat tartunnan, vain yksi joutui sairaalaan ja kukaan ei kuollut. Jokohan korona on, muiden eläimistä siirtyvien virusten tapaan, lientynyt riittävästi? Belgialaiset eivät tätä allekirjoittane ihan vielä kuitenkaan.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Näin, eikä oikein muutama tunti merellä ja pysähtyminen Tallinnan satamassa, ilman maissakäyntiä, tunnu matkalta :-) Ainakin on puhuttu siitä, että paljonko virusta altistuksessa saa, eli olisiko vaikka lisääntynyt varovaisuus ja maskien laajempi käyttö vaikuttanut tuohon muuttujaan. Ankeaahan tässä edelleen on se, että yksilön osalta ei voi tietää, ei ihan varmaksi nuorempienkaan osalta, että kenen kohdalle osuu vakavampi tauti. Ja jos osuu, niin mahdollisuudet selvitä ovat luultavasti Suomessa lähes maailman parhaat. Toisaalta voihan sitä kuka tahansa kuolla jossain onnettomuudessakin teoriassa koska tahansa …

 10. Pakko sanoa, että täällä Madeiralla voi unohtaa lähes kokonaan, että mitään koronaa edes on koskaan ollutkaan. Ainoastaan kaupoissa ja ravintolassa kassalle mentäessä on käytettävä maskia, mutta muuten elämä jatkuu ihan normaalisti. Missään ei ole ensimmäistäkään turistia, ravintoloissa saa olla yksinään ja vuorilla sekä levadoilla on tilaa kuljeskella ja ottaa kuvia. Yhdellä levadalla nähtiin ehkä 20 ihmistä koko reitin varrella, muualla on vastaan tullut pyöreä nolla tai korkeintaan yksi ihminen. Eilen huiputettiin Pico Ruivo, ja vuorenrinteellä kohdattiin alle 10 ihmistä.

  Omasta mielestäni parhaat matkakohteet onkin nyt sellaisia, missä voi suunnata aktiviteetit luontoon. En tiedä järjestetäänkö täällä mitään yleisiä bussikierroksia luontoreiteile, mutta jos on oma auto alla, niin voi olla täysin riippumaton normaalista turisti-infrasta. Tietenkään kaikkia ei kiinnosta luontomatkailu tai sademetsissä ja vuorilla patikointi, vaan kiinnostuksena voi olla nimenomaan museot ja muu kulttuurikokemu, jolloin reissuun lähtöä kyllä pitää sitten oikeasti miettiä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla kommentistasi ihan oikeasti maailmalta!
   Helppo uskoa, että Madeiralla, etenkin kun pääosa turisteista puuttuu paljon turismista elävällä saarella on väljää. Osaltamme ”luontomatkailuksi” on pääosin riittänyt lähimetsät (tai lähikuntien metsät). Madeirallakin aikoinaan siellä ollessamme kiersimme kyllä kolmeakin levadaa, paria omatoimisesti ja yhden ohjatulla retkellä. Omatoimisesti lievänä ongelmana oli polun löytäminen, eli luonnon ohella katse piti pitää melko tiukasti kartassa ja ohjatulla retkellä suositulle polulle ”ongelmana” oli taas jonojen muodostuminen. Yleensäkään en pitänyt kapeista levadoista, Espoon leveä hyväkuntoinen rantaraitti tuntui paremmalta vaihtoehdolta ulkoiluun ja liikuntaan :-)
   Mutta joo, jos en olisi jo käynyt Madeiralla tai Azoreilla tai jollain muilla näistä Euroopan reunoilla olevilla saarilla, voisin kyllä niitä nytkin harkita – ihan vaan siksi, että sinne voisi lähteä, en innostu näistäkään, vielä ainakaan. Helgoland on käymättä ja sitä olenkin miettinyt, mutta se on sen verran pohjoisessa, että talvi tulee vastaan ja sinne pitäisi mennä suurkaupunki Hampurin kautta.

 11. Ihan sama juttu, tässä tilanteessa matkojen varaaminen ei houkuttele yhtään. Kesän reissuiltakin on vielä rahapalautuksia saamatta. Joululomalle varattiin kyllä Lapista kolme majoitusta – toivottavasti edes tämä toteutuu. Itse olen kyllä luontomatkaaja, joten kohteessa (esim. Cilla Marian mainitsemalla Madeiralla) olisi varmasti helppo elää ikään kuin koronaa ei olisikaan. Oltaisiin muutenkin suurin osa aika keskenämme luonnossa. Ja se Madeiran vuoripatikka Arieirolta Pico Ruivolle on yksi upeimmista patikoista, jonka olen tehnyt, joten voisin hyvin lähteä sinne uudestaan. Mutta ehkä en sittenkään nyt korona-aikaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Meillä on joulukuulle parikin kotimaan kaupunkilomavarausta, mutta katsotaan nyt, miten niidenkin käy. Toinen teatterin ympäriltä, joten riippuu siitä, että saavatko teatterit edelleen toimia ja toinen sitten jouluksi.

 12. Meillä kesän kohde (Riika) valikoitui sen pohjalta, minne pääsi. Rooma ja Istanbulkin oli listalla, mutta uutena mausteena matkojen suunnitteluun on tullut se, että pitää pohtia kotiinpaluuta jos iskee rajat kiinni. Nyt sitten mielikuvitus on vähän loppu hetkeksi: kesällä jos pääsisi Viroon ja Espanjaan niin se kelpaisi hyvin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Meille löytyi Norjasta kohteita, jotka olivat olleet suunnitelmissammekin, joten sikäli korona ei vielä kesällä ihan hirveästi vaikuttanut matkailuumme. Nyt syksyllä kyllä. Vapaina senioreina meillä ei aikatauluilla olisi periaatteessa niin väliä, mutta ainahan sitä matkalla ollessaan on jotenkin orientoitunut siihen, että palataan tiettynä päivänä ja kun muutaman kerran paluu on syystä tai toisesta viivästynyt, niin eivät ne lisäpäivät ole oikein kunnollisia ”lomapäiviä” olleet.

 13. Minäkin syyskuussa olin viikon Varsovassa, koska Puolasta tuli vihreä maa samana päivänä, kun minulla alkoi syysloma. Pitäisikin siitä reissusta alkaa kirjoittelemaan..

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Hiukan vaan haastavaa suunnitella matkoja kulloisenkin tilanteen mukaan, kun numerot muuttuvat päivittäin. Lähimatkoja ehkä, mutta kun mieluiten tekisimme kaukomatkoja, joissa pitää olla kohteessakin vähän sovittuna kuljettajia ja oppaita, jopa viisumeja, niin lähtö ylihuomenna ei ehkä oikein ole se juttu.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.