Jouluseimikävelyllä Helsingissä

Jouluseimet feature

Tänä vuonna silmiini sattui juttu Helsingin jouluseimistä. Asiaan hiukan tutustuttuani opin, että tämä on jo 20. vuosi näille, mutta ilmeisesti niistä on aina tavattu kertoa yleisölle marras-joulukuussa, aikaan, jolloin olemme usein olleet poissa, joten olimme onnistuneet nämä tätä ennen ohittamaan 19 kertaa!

Tapahtuma elää kuitenkin ajassa ja uudistuu joka vuosi. Somistaja Pia Niemi, joka on rakentanut osan nytkin esillä olevista jouluseimistä kertoo Kirkko ja kaupunki -lehdessä miten tämä poikkeuksellinen vuosi näkyy jouluseimissä näin:

”Kaukaa katsoen, lähelle päästäen” on tämän vuoden teema. Se nousee korona-aikaan liittyvästä pelosta ja eristäytymisestä, jonka pyrimme kääntämään seimiasetelmissa turvallisuudentunteeksi, luottamukseksi ja toivoksi siitä, että kaikesta selvitään yhdessä.
Jouluseimeen kuuluvat tietysti Maria, Joosef, päätähti seimessä, paimenet ja tietäjät. Tänä vuonna olemme kuitenkin eristäneet heidät toisistaan omiin lokeroihinsa tai pleksien taakse. Joulu ei ole kadonnut mihinkään, vaikka joudummekin käyttäytymään eri lailla kuin tavallisesti.

Jouluseimet ovat kirkkoja lukuunottamatta liikkeiden ikkunoissa tai joissain tapauksessa ovisyvennyksissä, eli näitä voi käydä katsomassa ainakin suht koht koronaturvallisesti pysyttelemällä ulkona – ja kirkoissakin oli ainakin viime sunnuntaina reilusti tilaa joka suuntaan. Ihan kaikkia keskustankaan seimiä emme sunnuntaikävelyn merkeissä kiertäneet, mutta kahdeksan kuitenkin. Petyttyämme siihen, ettemme samana päivänä olleen Lucian kruunaamisen takia päässeet Tuomiokirkkoon, päätimme skipata myös Uspenskin ja Pyhän Henrikin katedraalit. Mutta jäi kierroksemme varrelle silti kokonaista kahdeksan seimeä!

jouluseimet kartalla

Vanha kirkko

Aloitimme Vanhan kirkon seimeltä, sillä saimme Yrjönkadulta sunnuntaihiljaisessa (tai koronahiljaisessa) kaupungissa kätevästi autolle aikarajoittamattoman parkkipaikan. Hetken ihmettelimme, että miten pääsemme kirkkoon sisälle, mutta jo toinen ovi, eli Annankadun puoleisessa päädyssä oleva ovi, tuotti tulosta. Huovutettu seimi oli olemukseltaan sympaattisen pehmeä ja muodoiltaan ihanan pyöreä. Olen joskus huovuttanut pieniä juttuja itsekin ja kotonamme on edelleen sen jäljiltä joitakin huovutustöitä, joten tässä oli jotain erityisen kodikasta!

Vanha kirkko jouluseimi jouluseimet Vanha kirkko jouluseimi Vanha kirkko jouluseimi

Stockmann

Stockmannin seimiasetelma sijaitsee Mannerheimintien puoleisen sisäänkäynnin tuulikaapissa, sen molemmilla puolilla. Hajautetun seimin kuvaaminen oli haasteellista, niin hajautuksen takia kuin ovista kulkevien ihmisten takia. Pörröiset lampaat olivat kyllä söpöjä!

Stockmann jouluseimi

Stockmann jouluseimet
Mannerheimintien puolella oli esillä myös tämä Stockmann-piparkakkutalo. Tavaratalon velkasaneerausuutisten myötä oli pakko napata siitäkin kuva, siltä varalta, että tämä olisi Stockmannin viimeinen joulu.

Aseman Kellot

Keskustassa on kaksikin Aseman Kello -myymälää, toinen Aleksanterinkadulla (50) ja toinen Kluuvikadulla (4, Fazeria vastapäätä). Molemmat seimet ovat esillä liikkeiden näyteikkunoissa. Aleksanterinkadun asetelma on toteuttu perinteisen tuntuisilla keramiikkahahmoilla, mutta Kluuvikadun seimi on rakennettu Aarikan puisista hahmoista. Aarikan hahmot voi näemmä halutessaan ostaa yhtenä pakettina kotiinsakin.

Aseman kello jouluseimet
Aseman kello jouluseimi
Aseman kello jouluseimet
Aseman kello jouluseimi

Fazer Kluuvikatu

Fazerin seimi on kahvilan ovien väliin jäävässä vitriinissä. Kuvan mustavalkoisesta seimikuvaelmasta näitkin jo tämän jutun otsikkokuvassa, sillä tämä yksinkertaisen kaunis seimi oli mielestäni kierroksen kaunein. Jos meitä olisi joulun tienoilla useampia koolla, niin harkitsisin vakavasti tällaisen tilaamista itselleni, tällaisen voi tilata Fazerilta kotiinkin!

Fazerin jouluseimen ovat toteuttaneet kondiittorimestarit Marika Korhonen ja Johanna Silanen ja se on kuin syötävä maalaus: pohja on sokeria, kuva on maalattu elintarvikevärillä värjätyllä sokerilla ja taulun kehys on värjättyä suklaata.

Nordea

Senaatintorin Nordean (Aleksanterinkatu 30) ikkunoissa olevan kahteen ikkunaan jaetun jouluseimen kohdalla ajattelimme jo luovuttaa yrityksen ottaa siitä kuva – vaikka seimiasetelma olikin kaunis ja kauniisti valaistu, niin ainakaan kännykällä ei siitä oikein ulkopuolelta saanut hyviä kuvia. Mutta, tärkeintähän oli jouluinen sunnuntaikävely ja näiden näkeminen, ei niiden kuvaaminen.
Kuviahan on myös Jouluseimet.fi -sivustolta, vaikka nyt päädyinkin käyttämään vain itse ottamiamme kuvia.

Nordea jouluseimi Nordea jouluseimi

Cafe Engel

Cafe Engelin seimi Senaatintorin laidalla oli sekin kuvauksellisesti haastava, mutta toteutukseltaan ovela. Oliko hahmot rakennettu taitetusta paperista, värikkäistä pilleistä vai kenties lyijykynistä? Valokuvista myöhemmin asiaa tutkimalla ilmeisesti rautalankaytimen ympärille on kääritty tiukkaan paperia ”rakennustarpeiksi”.
Seimen sijainti kahvilan ikkunassa oli myös sikäli mielenkiintoinen, että seimen eteen pysähtyvä katsoja päätyy seimen lisäksi katsomaan sen takana olevassa kahvilan pöydässä istuvia asiakkaita.

Cafe Engel jouluseimi jouluseimet Cafe Engel jouluseimi

Kampin kappeli

Aloitimme kirkosta ja lopetimme kirkkoon, eli Kampin kappeliin. Lasivitriiniin koottu seimi oli täälläkin kaunis, joskin keraamisten hahmojen osalta melko tavallinen. Kynttilät siellä täällä seimiasetelman joukossa tekivät kokonaisuudesta elävän. Kappelissa oli periaatteessa kuvauskielto, mutta olimme siellä kahdestaan ja arvelimme, ettei kuvauskielto koske seimeä vaan mahdollisesti kappelissa hiljentyviä ihmisiä, joita ei siis nyt ollut.

Kampin kappeli jouluseimi Kampin kappeli jouluseimi jouluseimet

Kampin kappeli jouluseimi
Bonuksena vielä tämä Kampin kappelin eteisessä oleva asetelma – ei nyt ihan seimi, mutta muuten hauska!
Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.