Kuninkaallinen Lontoo

Lontoo feature

Kaupallinen yhteistyö: Naantalin matkakauppa

Tarkoituksenamme oli käydä kertaamassa Lontoota viime huhtikuussa, mutta korona päätti toisin. The Crown -sarjan neljäs kausi tarjosi muutamia näkymiä kaupunkiinkin, mutta vasta osallistuminen Naantalin Matkakaupan Kuninkaallinen Lontoo -virtuaalikierrokselle vei minut oikeasti Lontooseen. Niin oikeasti, kun nyt näinä aikoina sinne voi tai haluaa matkustaa.

Kuninkaallinen Lontoo -kierros toteutettiin reaaliajassa, eli kyseessä ei ole virtuaalikierros ”ajattomien” matkavideoiden muodossa vaan Lontoossa asuva suomenkielinen opas lähtee kanssasi yli tunnin kierrokselle ja näyttää ja kertoo paikoista kierroksen varrella. Kysyäkin saa, hyvän virtuaalikokouksen tapaan.

Elävää kierrosta ei saa kuvattua lyhyessä blogijutussa, mutta tässä kuitenkin muutamia juttuja reitin varrelta maistiaisina. Samaiselle kierrokselle, tai ei siis samalle, mutta kierrokselle, jossa opas kulkee kanssasi tämän saman reitin, mutta toisena päivänä, voit halutessasi osallistua seuraavan kerran joulun jälkeen 28.12. klo 15. Kierros maksaa 22,90 – eli vähemmän kuin halpalento Lontooseen ennen vanhaan.

Lontoo
Matkaan siis! (kuva: Unsplash)

Westminsterin palatsi

Oppaamme, Minna Andersen, lupaa meille, noin 20 osallistujalle, kierroksen aikana 3½ palatsia. Aloitamme Westminsteristä, jota kaikki eivät ehkä palatsiksi mielläkään, vaan useimmat taitavat ajatella sitä parlamenttitalona, jossa parlamentin ylä- ja alahuone kokoontuvat.

Mutta alunperin palatsi rakennettiin kuninkaalliseksi asunnoksi, jollaisena se toimikin 500 vuoden ajan. Vasta kuudesta vaimostaan tunnettu Henrik VIII päätti muuttaa pois Westminsteristä. 1800-luvun alussa koko rakennus paloi ja vain Westminster Hall vuodelta 1097 on osa alkuperäistä palatsia. Parlamenttitalo valmistui palaneen palatsin raunioille 1860.

Oppaamme seisoo Westminsterin sillalla ja katsomme parlamenttitaloa. Olemme joskus Lontoossa käydessämme asuneet lähellä sitä ja kulkeneet rakennuksen ohi ja Westminsterin sillan yli useita kertoja, mutta enpä ole koskaan tullut kiinnittäneeksi huomita siihen, että silta on väritykseltään vihreä, siinä missä toisessa päässä olevaa rakennusta oleva Lambethin silta on punainen. Samaan tapaan kuin rakennuksen Westminsterin sillan suunnan torni on vihreä ja Lambethin sillan suunnassa oleva torni punainen. Vihreä on alahuoneen väri ja punainen ylähuoneen, siitä tornien ja siltojen värit.

Westminster silta
Westminsterin vihreä silta (kuva Wikimedia)
Lambeth silta
Lambethin punainen silta (kuva Wikimedia)

Rakennuksen kello, Big Ben, ja sen myötä tornikin, on ollut remontissa jo useamman vuoden, mutta ehkä se taas paljastuu ensi vuonna. Ehkä mekin jo ensi vuonna voisimme palata kertaamaan Lontoota. Tornin oikea nimi on muuten Elisabetin torni, vaikka monet koko tornia kutsuvat Big Beniksi.

Lontoossa sataa. Oppaamme kaivaa esiin sateenvarjon.
Parlamenttitalolla osoitetaan mieltä – kuten kovin usein. Paikan päälläkään ei helposti selviä, että osoitetaanko nyt mieltä Brexitä tai koronarajoituksia vastaan, nämä ovat kuitenkin olleet viime aikoina suosituimmat aiheet.

”Poikkeamme” myös Westminster Abbeyn kirkossa, joka on rakennettu kruunajaiskirkoksi ja jossa muutamaa lukuunottamatta kaikki hallitsijat on kruunattu ja 17 hallitsijaa haudattukin. Nyttemmin kuninkaallisia on haudattu myös Windsorin linnaan.
Westminster Abbeyssä William ja Kate vihittiin ja tässä kirkossa pidettiin prinsessa Dianan hautajaiset.
Tarkkaan ottaen emme koronan takia pääse käymään kirkossa sisällä, mutta oppaallamme on hyvät kuvat, muun muassa kruunajaistuolista.

Whitehallin ½ palatsi

Matkalla Whitehallin palatsille ohitamme mm. Churchillin sotahuoneet ja kuulemme tarinoita mm. Oliver Cromwellista ja siitä, miten Englanti oli hetken aikaa tasavalta. Myös Henrik VIII vaimoista riittää tietysti tarina jos toinenkin, mutta pitäydytään tässä jutussa nyt vaan palatseihin.

Valmistuessaan 1500-luvulla Whitehall oli Euroopan suurin palatsi, jossa oli yli 1500 huonetta. Mutta jo 1698 tämäkin palatsi tuhoutui tulipalossa ja siitä jäi jäljelle vain juhlasali ja Henrik VIII:n viinikellari – siksi siis vain ½ palatsia tästä.

whitehall
Whitehallin juhlasali – kuva Historic Royal Palaces -sivun jutusta

Jatkamme matkaa ja ohitamme Cenotaphin, tyhjän haudan, jonka piti olla vaan väliaikainen, mutta josta muodostui sitten ensimmäisessä maailmansodassa rintamalle jääneiden sotilaiden muistomerkki. Ehkä olet nähnyt ihmisillä rintapielessä punaisen unikon? Marraskuussa vietetään muistopäivää, jota myös kutsutaan Poppy Dayksi, unikkopäiväksi. Euroopan verestä punaisilla taistelukentillä punaiset unikot puhkesivat kuitenkin keväällä kukkaan.

Välillä kurkistamme Downing Street 10:n suuntaan, mutta juuri nyt siellä ei näytä tapahtuvan mitään erityistä.

Whitehallin aukiolla pysähdymme hetkeksi myös kunnioittamaan siinä 1649 mestatun Kaarle I:n muistoa. Kaarle I on ainoa Englannin kuningas, joka on mestattu. Mestaus tapahtui kello kaksi ja kellossa on edelleen, monen remontinkin jälkeen, säilytetty musta piste kello kahden kohdalla.

Pujahdamme portista, josta autolla saa kulkea vain kuningatar, palatsin pihalle, josta aukeaa näkymä St. Jamesin puistoon ja Buckinghamin palatsiin.

Lontoo on vihreä kaupunki. Itse asiassa niin vihreä, että kaupungissa on enemmän puita kuin ihmisiä, siis yli 8,5 miljoonaa ja sen pinta-alasta on 47% puistoja tai viheralueita. Virallisesti se onkin metsä, ei kaupunki!

Monia kuninkaallisten lahjaksi saamia eläimiä on sijoitettu vuosien saatossa St. Jamesin puistoon, mm. pelikaaneja. Tiesitkö muuten, että kaupungin suosituin puu on plataanipuu, hybridivaahtera, jonka kuori kuoriutuu itsestään ja sen myötä se pystyy hengittämään saasteisessa kaupungissakin.

St James puisto
St. James puistossa (kuva Unplash)

Buckinghamin palatsi

Kuningas Yrjö III ja kuningatar Charlotte ostivat Buckinghamin aatelistalon asunnokseen 1700-luvun puolivälissä. Palatsissa on mm.  52 makuuhuonetta, 92 toimistoa ja 78 kylpyhuonetta, yhteensä huoneita on 775.

Buckinghamin palatsi
Siinä se on, Buckinghamin palatsi, sateessa (kuvakaappaus virtuaalikierrokselta)

Kuningatar Elisabethin kodista puhuttaessa päädytään tietysti kuningattareen. 13 pääministeriä, toistaiseksi, nähnyt kuningatar herää kuulemma aamuisin mieluiten säkkipillin soittoon ja rakastaa koiria. Hänen lempidrinkkinsä sisältää giniä ja Dubonneta suhteessa 1:2.

Kuningar käyttää aina Launer-merkkisiä laukkuja, joita hänellä on pari sataa. Laukkuihin liittyy koodisto: jos kuningatar asettaa laukun pöydälle, keskustelu päätttyy, jos hän asettaa sen lattialle, hän toivoo, että joku tulee keskeyttämään meneillään olevan keskustelun.

Hovineidillä on samankokoinen jalka kuin kuningattarella ja hänen tehtäviinsä kuuluu myös uusien kenkien venyttäminen käyttökuntoon.

Ihania, nämä yksittäiset faktat (oletan), joita asiantunteva opas tarjoilee!

Näin joulunpyhien alla ei myöskään kannata unohtaa Netflixin The Crown -sarjaa, josta on äskettäin ilmestynyt 4. kausi. Minusta ainakin sarja on hyvä yhdistelmä draamaa, historiaa ja ajankuvaa.

Lontoo Netflix
The Crown -sarjan kuningatar koirineen (kuva Netflix)
Kuningar laukut
Launer-merkkisiä laukkuja (kuva markkinointisivustolta)

Mallilla ihastelemme kaasuvaloja, joita täällä edelleen on, St. Jamesin palatsin puolella tietä.  Hiukan sateisena iltapäivänä emme kuitenkaan pääse nauttimaan niiden luomasta tunnelmasta.
Lontoon kaasuvaloja hoitaa kuulemma neljä teknikkoa.

St. Jamesin palatsi

Kierroksemme on edennyt luvatuista 3½ palatsista viimeiselle, eli St. Jamesin palatsille.

Clarence Housen, joka liittyy kiinteästi St. Jamesin palatsiin on Prinssi Charlesin ja Camillan koti. Princessa Anne puolestaan asuu St. Jamesin palatsissa.

Tarkastelemme vielä hiukan palatsin ananaskoristeita ja opimme, että aikoinaan ananas oli eksoottisin hedelmä, mitä hienoilla päivällisillä saattoi olla esillä. Ja todellakin vain esillä, sillä harvalla oli varaa syödä sitä, mutta sellaisen saattoi myös vuokrata, pöytäkoristeeksi!

Virtuaalikierros Lontoo ananas

Löydä oma Lontoosi

Päätämme kierroksen tänne – 1½ tuntia on kulunut joutuisasti Lontoossa kävellen!
Tälle samaiselle kierrokselle Kuninkaallinen Lontoo pääset halutessasi mukaan myös 28.12. tai 13.1.

Naantalin matkakaupassa on tarjolla myös muita vaihtoehtoja:

 • Synkkien tarinoiden Lontoo 28.12. | 29.12. 2020 | 13.1.2021 | 14.1.2021
 • Aristokraattien Lontoo 29.12.2020 | 14.1.2021
 • Joulun tunnelmaa Lontoossa 2.1.2021

Eli kurkista tänne – ja varaa oma virtuaalimatkasi – tai voita matka, eli jatka lukemista!

Naantalin matkakauppa

Voita virtuaalimatka Lontooseen!

Voit myös voittaa matkan yhdelle näistä virtuaalimatkoista Lontooseen kommentoimalla tätä juttua: Kerro kommentissasi virtuaaliseen matkailuun liittyvistä kokemuksistasi tai odotuksistasi. Muista antaa sähköpostiosoitteesi mahdollista voittoa varten.

Kaikki tämän vuoden (2020) puolella kommentoineet osallistuvat arvontaan, jossa valitaan kolme voittajaa, joista kukin saa valita haluamansa virtuaalikierroksen Lontooseen.
Yhden virtuaalikierroksen arvo on 22,90 €.

Arvontaan osallistuvat niin blogiin kuin Facebookin julkaisuun kommentoineet – voit toki kommentoida vaikka molempiin ja tuplata mahdollisuutesi!

Voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisella viestillä osallistumisessa annettuun sähköpostiosoitteeseen (blogi) ja Facebookissa yksityisviestillä. Yhteystietoja käytetään ainoastaan arvonnan voittajan tavoittamiseksi voiton toimittamista varten eikä näitä tietoja kerätä henkilörekisteriksi eikä luovuteta kolmansille osapuolille. Palkinto arvotaan uudelleen, mikäli voittajaa ei tavoiteta kolmen vuorokauden kuluessa arvontapäivästä (1.1.2021).

Yhteistyössä Naantalin Matkakauppa & Meriharakka-blogi
Palkinnot tarjoaa Naantalin Matkakauppa

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Join the Conversation

47 Comments

 1. says: Matilde

  Uteliaisuudella odottaisin virtuaalimatkaa. En ole ennen kokenut moista, joten olisin onnesta soikeana, jos nyt pääsisin tällaisen elämyksen pariin. Lontoo, aah!

 2. says: Sofia

  En ole vielä käynyt virtuaalimatkalla missään, mutta olisi todella mielenkiintoista päästä tutustumaan virtuaalisesti varsinkin Lontooseen, johon olen pitkään haaveillut pääseväni käymään! :)

 3. says: Joonas

  Olisihan tuo aika mielenkiintoista kokeilla virtuaalimatkailua vaikka odotukset eivät hirvittävät olekaan. Mutta näin koskaan brittein saarilla käymättömänä niin hienoa niitä seutuja olisi päästä katselemaan virtuaalisestikin

 4. says: Marja-Liisa

  En ole koskaan virtuaalimatkalla ollut, mutta olisi todella jännää kokeilla! Myöskin Lontoo vielä kokematta, joten virtuaalimatkalla saattaisi kipinä syttyä :) Toivottavasti ensi vuonna taas suunnitellaan uusia reissuja ja koronarajoitukset on muisto vain.

  1. says: Margit

   Virtuaalimatkailu kuulosti aluksi oudolta, mutta voisihan tuota kokeilla. Lontoo on tuttu ja rakas, etenkin kun esikoinen siellä asustelee, mutta olisihan se hauskaa kokea oikean oppaan kera. Ja laps’ onneksi ehti Suomeen jouluksi ?

 5. says: Hannele

  Ei ole kokemusta virtuaalimatkoista, mutta kuullostaa mielenkiintoiselta. Lontoossakaan en ole käynyt, joten senkin puoleta olis kiva kokeilla matkailua tällä tavalla :)

 6. says: Ritva Kuoppala

  Kolme virtuaalista Rooman matkaa jo tehtynä. Olisi kiva jatkaa Lontoon matkoilla. Mahtava tapa matkustaa, koska olen riskiryhmäläinen.

 7. says: Suvi T

  Vähän olen jo lueskellut ennenkin näistä virtuaalimatkoista ja vaikuttavat kivoille. Etenkin historia ja taide kiinnostaa Lontoosta ??

 8. says: Malla

  Olisi ihanaa käydä virtuaalimatkalla Lontoossa, kun muuten ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta matkustaa. Lontoossa on käyty useasti, aina uusi matka suunnitteilla ?

 9. says: Heli

  En ole koskaan virtuaalimatkaillut. Nyt on jo niin kova ikävä matkoille, että tämä toimisi. Lontoossa käynyt pari kertaa, mutta kiinnostavaa olisi oppaan johdolla tutustua

 10. Tuollaista voisi joskus testata. Olen joskus opiskeluaikana ollut yhden kesän töissä Englannissa, mutta sen jälkeen ei ole tullut käytyä. Vaikka kaikissa olennaisimmassa Lontoon paikoissa silloin tuli käytyä, on Lontoo välillä käynyt mielessä matkakohteena ja varmaan sinne jossain vaiheessa tulee lähdettyä

 11. says: Thea

  Oi että! Vedän työkseni ikäihmisille ohjelmaa ja nojatuolimatkailemme usein esim. kuvia ja videoita katsellen. Mutta tämä voittaisi ne mennen tullen! Nyt korona-aikana tämä olis erittäin mieluinen palkinto jakaa mummojen ja pappojen kanssa. Ja vaikka rakkaasta Lontoosta osaisin kertoakin hyvin, niin uskoisin että opas vielä paremmin ??

 12. says: Tuulikki

  En ole koskaan aiemmin osallistunut virtuaaliselle matkalle ja olisi kyllä ihana osallistua! Lontoo on tuttu kohde mutta kyseisellä kierroksella tutustuisi uusiin juttuihin ja paremmin, niinkuin jutustasi selvisikin. Koronan vuoksi kevään matka peruuntui joten tämmöinen virtuaalimatka helpottaisi vähän Lontoon ikävään. Hieno idea!

 13. says: Annukka

  En ole aiemmin osallistunut virtuaalimatkaan. Olisi kivaa osallistua ja huomioida kuinka tällainen toimii saavuttetavuus näkökulmasta.

 14. says: Nina Tuli

  En ole aiemmin osallistunut virtuaalimatkoille. Joululahjaksi sotin lapsille virtuaalimatkat Lontooseen ja olisi hienoa voittaa uusi matka uusin aihein.

 15. says: Tanja

  Olisi hauska kiertää Lontoota oppaan kanssa. Viimeksi käydessäni (jo yli neljä vuotta) kävin tyttärieni kanssa Buckinghamin palatsissa. Oli ihan jännittävä kokemus, mutta ihmisiä oli aivan liikaa. Upeaa oli myös kun poistuimme palatsista sen vehreän ja ison puiston poikki. Mutta nyt olisi ihan kiva päästä jollekin opastetulle matkalle!

 16. says: Pirkko Hovi

  Nämä virtuaalikierrokset ovat todella mukavia. Ihan tuntuu kuin kävelisi paian päällä. Rooma ja Vatikaani on nyt käyty, taitaa olla Lontoon vuoro!

 17. says: Vera

  Olipas mukava ”pistäytyä” Lontoossa. Pari vuosikymmentä sitten tuli käytyä kerran tai kaksi vuodessa siellä, nauttien musikaaleista ja kaupungin nähtävyyksistä yms.
  Ihan on pakko päästä taas uudelleen, kunhan se on mahdollista. Ihan oikeesti, siis.

 18. says: Laura

  Ihanaa, että korona aikaan on mahdollista päästä tällaisille virtuaalimatkoille. Toivottavasti voitto osuu kohdalle!?

 19. says: Raija Harjula

  Virtuaalimatkat ovat tähän tilanteeseen loistavacidea. Vatikaanissa käyty ja Islantia odottaessa ?

 20. says: Jaana

  Haluaisin nähdä miten ammattiopas tekee tällaisen kierroksen. Olen ajatellut itse toteuttaa jo aikaisemmin jotain vastaavaa, mutta luopunut siitä todeten liian vaativaksi hoitaa teknisesti koko juttu ja olla vielä sen lisäksi kuuntelijoille sisällöllisesti kiinnostava.

 21. Olipa ihana virtuaalikierros. Oikein tuli fiilis, että voisihan tällaiselle osallistua . Vihaan niin etäjuttuja (palavereja sun muita), että en ole edes ajatellut ennen, että voisin moisesta maksaakin.

 22. says: Anne-Mari

  Ei ole kokemusta virtuaalimatkailusta mutta osallistun innolla arvontaan ja toivottavasti onni suosii.

 23. says: Marko Kanerva

  Näin pandemian aikana virtuaalimatkailu on ainoa turvallinen vaihtoehto ja toisekseen hyvin ekologinen. Ihminen tarvitsee virikkeitä ja tämä on hyvä tilaisuus siihen.

 24. says: Tanja

  Yhdellä virtuaalimatkalla olen jo ollut mukana. Hieno reissu oli ja mielelläni lähtisin mukaan uudelleen.

 25. says: Terhi

  Oi tämä kuulostaa hyvältä. Täytyykin tutustua paremmin virtuaalimatkoihin kun ei itse nyt paikan päälle pääse.

 26. says: Netta

  Täytyy myöntää, että vähän skeptinen olen virtuaalimatkailun suhteen, mutta etenkin matkailualan ammattilaisena kiinnostaa toki tähänkin matkailun muotoon tutustua!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *