Matkavuosi 2020 – 4 + 3 uutta maata/aluetta

Maayhteenveto 2020 feature

Tässä vaiheessa koronavuotta 2020 neljä uutta maata tuntuu sekin melkein uskomattomalta suoritukselta – etenkin kun muistaa, että 139 itsenäisen maan jälkeen uudet maat ovat kaikki kaukomaita. Mutta niin vaan onnistuimme toteuttamaan alkuvuodesta kaksi kaukomatkaa, toisen Afrikkaan ja toisen Etelä-Amerikkaan ja Karibialle ja käymään niiden myötä 4 uudessa maassa ja näiden lisäksi kolmella (Lassen osalta yhdellä) uudella Travelers’ Century Clubin alueella.

Maasaldomme ovat nyt itsenäisten maiden osalta 143/144, YK:n jäsenvaltioiden osalta 140/141 ja TCC-alueiden osalta 199/200. Tuohon 140 YK:n jäsenvaltioon olen osaltani tyytyväinen, onhan sekin tässä tilanteessa ihan mukava tasaluku. Sen sijaan tuo 199 TCC-aluetta jäi osaltani harmittavasti yhdellä 200:sta, jonka Lasse jo ehti saavuttamaan.

nomadmania Matkavuosi 2020
Nomadmanian lukuja, sijoitus Suomessa näköjään 22, maailmassa 528.

Vuodelle 2021 emme ole vielä tehneet mitään suunnitelmia – ensimmäinen rasti on koronarokote ainakin perheemme riskiryhmäläiselle.

Vuoden 2019 matkayhteenvedossa kirjoitin näin:

Seuraavaksi tavoitteeksi asetin äskettäin omalta osaltani 200 TCC-aluetta, josta puuttuu siis vuoden 2019 lopulla kahdeksan ja sen saavuttaminen vuoden 2020 aikana tuntuu hyvinkin mahdolliselta, ellei elämä sitten heitä tielle jotain ihan yllättävää.

Elämä sitten heitti tielle jotain ihan yllättävää, eli koronan, ja tuo 200 jäi saavuttamatta ainakin vuonna 2020. Jokohan sitä uskaltaisi toivoa, että vuonna 2021 pääsisimme käymään ainakin yhdessä uudessa maassa?

Uudet maat ja alueet vuonna 2020

Itsenäiset maat:

Gambiasta kävimme myös useamman kerran Senegalissa, mutta siellä olimme poikenneet jo kerran aikaisemminkin.

TCC-alueet:

Näistä Lasse oli käynyt Aruballa ja Curacaolla jo aikaisemminkin.

Eurooppaa kertaamassa

Viime vuosina, siis normaaleina vuosina, olemme yleensä keskittäneet kaukomatkat talvikuukausiin, kerranneet Eurooppaa keväisin ja syksyisin ja pysyneet kesällä Suomessa tai korkeintaan Pohjoismaissa. Tällä aikataululla Eurooppa, Pohjoismaita lukuunottamatta, jäi tänä vuonna kokonaan väliin: huhtikuulle jo varattu matka Lontooseen peruuntui koronan takia.

Elokuussa kävimme sentään Norjassa, Bergenissä ja Ålesundissa, jotka olivat meille uusia kohteita.

Norja V3.0 euroina

(Kustannusyhteenvetojutussa myös linkit kaikkiin kesän Norjan matkamme juttuihin blogissamme.

Kotimaan matkoja

Kotimaan matkoja en aikaisempina vuosina ole oikein edes matkoiksi laskenut, enkä siten niitä näissä vuosiyhteenvedoissakaan listannut. Tämä vuosi on kuitenkin ollut niin monella tapaa erilainen kuin mikään aikaisempi vuosi, että ehkä nämä kotimaan matkatkin voi laskea oikeiksi matkoiksi:

Kaikki kotimaan matkamme teimme omalla autolla.

Näiden, vähintään yhden yöpymisen, sisältäneiden matkojen lisäksi kävelimme monen monta Etelä-Suomen luontopolkua päiväretkinä aina Hankoa myöten.

Juttuja kaikista kotimaan matkoistamme, myös luontopolkuretkistä, voit halutessasi selata tästä.

suomi Matkavuosi 2020

Vuoden huiput

Linturetki Gambiassa,  kaupunkikierros Trinidadin Port of Spainissä, Curacaon saarikierros, retki Norjassa Geiranger-vuonolle – nämä kaikki erottuvat vuoden matkakokemuksista innokkaiden ja innostavien oppaiden myötä. Geiranger-vuonolla ”opas” tosin oli nauhoitettu, mutta tarinat olivat silti hyviä.

Linturetkellä Gambiassa

Port of Spain, Trinidad

Tarinoita Curacaolta

Tarinoita Geirangerinvuonolta

Pitkä päiväretki Gambiasta Senegalin kautta Guinea-Bissauhin ja takaisin lukuisine rajanylityksineen puolestaan jäi mieleen konkreettisena osoituksena siitä, että minkälaista automatkailu on silloin, kun jokaisella rajalla tarkistetaan kaikkien (ja auton) paperit.
Pitkä päiväretki Ranskan Guyanaan puolestaan tuntuu edelleen tärkeältä kokemukselta ehkä siksi, että teimme aivan erityisesti töitä sen onnistumisen eteen – ja onnistuihan se, lopulta.

Pistäytyminen Guinea-Bissaussa

Vanki nimeltä Papillon

Muita lukuja

36 051 km on hiukan alle puolet ”normaaleista” lentokilometreistämme (kolmen edellisen vuoden keskiarvo 81 848 km).
Pisin lentomme oli Bonairelta Amsterdamiin (7 802 km) ja lyhyimmät lentomme pistäytyminen Trinidadin saarelta Tobagon saarella (82 km suuntaansa). Jälkimmäisestä olin hiukan yllättynyt, sillä jotenkin olin ajatellut, että lyhyt lento Oglen kentältä Guyanassa Kaiteurin putouksille olisi ollut lyhyin lentomme, mutta se näyttääkin olleen 238 km suuntaansa.

Ilman koronaa olisimme lentäneet suunnilleen saman verran kuin aikaisempinakin vuosina – ihan hirmuisesti hiilidioksidipäästöistä piittaamatta. Tänä vuonna kautta maailman onkin toisaalta puhuttu matkailuelinkeinon tärkeydestä, oli sitten kyse Suomen Lapista tai vaikka Afrikan villieläimistä ja toisaalta todettu, että lentoliikenteen ajoittain lähes täydellinen alasajo, ei sittenkään pelastanut ilmastoa, joten tuskin se, että lopettaisimme lentämisen, jos matkailu tässä vielä joskus palautuu jotenkin ennalleen, ei olisi kovin merkittävä teko, eikä välttämättä kokonaisuuden kannalta edes oikeansuuntainen.

lennot 202008 Matkavuosi 2020

Matkamme Gambiaan oli Tjäreborgin pakettimatka, mutta retket Senegaliin ja Guinea-Bissauhin hankimme itse paikalliselta matkanjärjestäjältä, mukaanlukien Guinea-Bissauhin tarvittavan viisumin.

Etelä-Amerikan koillisosiin ja Karibialle suuntautunut matkamme oli Aventuran järjestämä, joskin lisäsimme sen loppuun vielä muutaman päivän Aruballa.

Koronavuonna käytimme osittain matkatoimistoa jopa kesäisen Norjan matkan järjestämiseen, mikä osoittautuikin käteväksi, sillä suunnitelma muuttui koronatilanteen vuoksi pariinkin kertaan ja Aktiv-Resor toteutti muutokset kiitettävästi joka kerta.

Kotimaan matkoista matkat Tampereelle, Maarianhaminaan ja (osittain) matkan Itä-Suomeen toteutimme blogiyhteistyönä.

Ulkomaan matkoista olemme tänäkin vuonna julkaisseet kustannuserittelyt, mutta kotimaan matkojen osalta olen jättänyt ne tekemättä, sillä kustannukset tapaavat rajoittua muutamaan hotelliyöhön ja auton tankkaamiseen.

Joulunakin saatamme matkustaa kotimaassa – vietämme muutaman päivän Hangossa majoittuen Regatta-hotelliin, ellei koronatilanne sitten tavalla tai toisella vielä pakota/saa meitä muuttamaan suunnitelmiamme tältäkin osalta.

regatta hanko
Talvinen Hotel Regatta – tänä vuonna taitaa kyllä lumi jäädä tulematta (kuva hotellin sivuilta)
Tags from the story
Join the Conversation

46 Comments

  1. says: Jenni | Boarding Time

    Hyvä, että olitte ahkeria alkuvuodesta! Niin olin minäkin ja omaksikin ihmeekseni olen tänä vuonna reissannut Suomi mukaanlukien 13 maassa, joista uusia oli peräti 6 eli Jamaika, Honduras, Guatemala, Botswana, Zimbabwe ja Namibia.
    Kesälläkin tuli tehtyä yksi parin viikon ulkomaanmatka Välimeren maisemiin, ja vuosi tulee päättymään Lapissa. Tuossa välissä lensin jo kertaalleen Kuusamoonkin. Eli ei nyt ihan huonoksi matkailuvuodeksi voi tätäkään sanoa vaikka loppuvuodesta kaukomatkat pois jäivätkin. ?
    Ehkäpä inspiroidun korona-vuoden matkoistani vielä kirjoittamaan blogiinkin, valitettavasti on ollut motivaatio sillä suunnalla viime kuukausina hiukan kateissa. Näitä koosteita on kyllä aina kiva lukea!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jenni! Meillä on tuo Pohjois-Suomeen lentely jäänyt vähemmälle, kun toisaalta niissä(kin) maisemissa on jo käytykin ja toisaalta talviurheilu ei niin paljoa innosta, että sitä varten haluaisimme matkustaa vaikka Espoossa joskus lumisina talvina hiihdämmekin.

  2. says: Daniel

    Oli onni, että teitte alkuvuodesta noin runsaasti matkoja. Minulla ei ole ollut tapana laskea sen kummemmin maita, kohteita tai muutakaan enkä osaa edes tarkasti vastata, kun joku kysyy, monessako maassa olen käynyt, mutta tänä erikoisvuonna tunnen kyllä ylpeyttä siitä, että ”listalle” on päässyt uusia maita peräti seitsemän.

    Tammikuussa Ruandassa ei ollut koronasta vielä tietoakaan, maaliskuussa Guinea-Bissaussa mitattiin jo lentoasemalla kuume ja täytätettiin joku lomake, mutta silti se tuntui aika kaukaiselta riesalta vielä. Loput viisi maata on tullut nyt sitten korona-aikaan. Meidän nuoret ministerimme olisivat varmasti kovin vihaisia, kun tietäisivät…

    Kesällä varmaan pääsee jo Eurooppaan ja uskaltaisikohan sitten luottaa siihen, että syksyllä rokotustodistuksen kanssa pääsee jo muuallekin. Toivotaan nyt ainakin!

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi Daniel! Tosi mukavaa, että viitsit paitsi lukea myös kommentoida, sillä usein kommenttisi ovat oivaltavia ja tuovat myös lisää tietoa muillekin lukijoillemme. Ei kai tuossa matkustamisessa vaikka korona-aikaan mitään vikaa ole, jos ei päädy tartuttamaan muita ja jos on riittävän nuori ja riskiryhmiin kuulumaton, jolloin oma riski on kuitenkin melko pieni.
      Me seniorit emme oikein uskalla riskejä ottaa, etenkään maihin, joissa terveydenhuolto on muutenkin äärirajoillaan tai muuten Suomea paljon heikompi – ja taitaa hyvin olla, että melkein kaikki maat ovat tehohoidon osalta, jos sitä päätyisi tarvitsemaan, huonompia vaihtoehtoja. Joten odottelemme nyt vaan tilanteen paranemista jossain meitä kiinnostavassa kohteessa (ei siis missä tahansa) ja ainakin yhtä koronarokotusta perheeseemme.

    1. says: Pirkko

      Venezuela, jossa Lasse tuli käyneeksi jo vuosikymmeniä sitten, silloin kun maa oli vielä ihan toisenlainen kuin nyt tai viimeisen vuosikymmenen (tai kahden) aikana. Hyvä kysymys, en tullutkaan sitä tuossa jutussa nyt maininneeksi, vaikka joskus aikaisemmin olenkin sen maininnut.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Pääkaupunkiseudulta pääsi muutaman kerran kesällä tosi kätevästi Maarianhaminaan (tai Ahvenanmaalle muutenkin, jos otti auton mukaan) päiväksi Helsinki – Maarianhamina -erikoisristeilyillä. Ne kai jatkuvat ensi kesänäkin, suosittelen. Toki Turustakin pääsee – ja lentäen tietysti.

  3. says: Henna

    Mekin kerettiin tänä vuonna käydä yksi kaukokohde, Thaimaa! Oltiin itseasiassa parhaillaan siellä alkuvuodesta kun uutiset koronasta alkoivat levitä ja tilanteen vakavuus paljastua. Kerettiin kuitenkin hyvin kotiin vielä ennen isompia härdellejä :) Näitä teidän matkoja on kyllä aina yhtä mielenkiintoista seurata!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Henna! Me olimme Aruballa kun maailma alkoi sulkeutua. Muistan, miten tein check-inin lennoille Aruba – Bonaire – Amsterdam – Helsinki ja ajattelin, että eiköhän tämä onnistu, kun saimme tämän sentään läpi. Ja onnistuihan se – mutta tosiaan siinä vaiheessa ulkomaalaiset eivät enää päässeet Aruballe.

  4. Meillä ei koko vuonna ollut ainoatakaan kaukomatkaa. Edelliset vuodet olikin tullut reissattua ns. kaukokohteissa keskimäärin noin 10 viikkoa vuotta kohden. Toisaalta kesällä oli mahdollisuus kiertää autolla kiinnostavia Euroopassa olevia kohteita ja sitten koko vuoden aikana ollaan reissattu Suomessa todella ahkerasti. Ei siis ehkä ihan sellainen vuosi kuin oltiin suunniteltu, mutta loppujen lopuksi varsin onnistunut loppujen lopuksi kaikesta huolimatta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Onhan tämä ollut useimmille meistä kovin erilainen vuosi. Osaltamme olen ollut jälkikäteen tyytyväinen siihen, että heti alkuvuodesta tuli kuitenkin matkustettua – osittain tietysti sattumaa, että ehdimme noinkin paljon juuri ennen koronasulkuja.

    1. says: Pirkko

      Näinhän siinä helposti kävi, ellei sattumalta, kuten me, ollut varannut matkoja tammi-helmikuulle :-)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mira! Saattaa tässä vielä vuodesta 2021 ainakin puolet mennä hukkaan :-( Taitaa nimittäin noiden rokotteiden kanssa mennä aikaa ja senkin jälkeen maailman ”käynnistyminen” kestää aikansa, kun lentoliikenne on nyt minimissään ja hotelleja suljettu.

  5. Minä en käynyt tänä vuonna yhdessäkään uudessa maassa, vaikka oli kyllä tavalliseen tapaan tarkoitus. Valitettavasti suunnitellut reissut peruuntuivat koronan takia. Vuoden vaihtuessa olimme Myanmarissa, mutta se uusi maa kirjautui viime vuoden puolelle. Siltä reissulta tammikuussa kotiuduttuamme ei kaukomatkoja sitten enää tänä vuonna ollutkaan. Minäkin kirjoitin juuri blogiin perinteisen koosteen vuoden reissuista ja katselin, että olivathan ne luvut aika erilaisia tavanomaisiin vuosiin verrattuna. Toivottavasti ensi vuosi on parempi!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jenni! Tässä vaiheessa voisi toivoa, että vuosi 2020 jäisi poikkeukselliseksi, mutta realistisesti ajatellen saattaa hyvin olla, että vuosi 2021 on vielä sekin melko erilainen kuin vaikka 2019.

  6. Oli kyllä onni matkassa, että ehditte reissaaamaan alkuvuodesta noin eksoottisissa kohteissa. En ollut aiemmin näköjään lukenutkaan sitä Curacaon postausta, joten kävin lukemassa sen äsken. Hämmästyin hieman, koska mulla oli ollut saaresta ihan toisenlainen mielikuva. Kuvittelin sen jotenkin sellaiseks valkohiekkaiseks paratiisisaareks, mutta se olikin yllättävän teollistunut! Aina oppii näemmä uutta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Cilla! Öljysaarihan Curaco on ollut – tosin nyt, tai ainakin ennen koronaa, asukkaat taisivat enenevässä määrin toivoa siitä puhtaasti turistisaarta.

  7. says: Reissu-Jani

    Kovasti olette ehtineet tänäkin vuonna. Tuolla maalukemalla saa sitten jo oikeasti pohtia että mihin matkustaa ja miten saa mahdollisesti kytkettyä useampia maita samalle reissulle. Minulle tuli vain yksi uusi maa tänä vuonna, Tunisia, jossa kävin helmikuussa. Tällöin oli jo epidemia tulossa kovaa vauhtia Eurooppaan ja kentillä kaikki väistelivät ”kiinalaisen näköisiä” henkilöitä ja kuulutukset pyysivät ilmoittautumaan mikäli oli Kiinassa ollut. Tunisian myötä pääsin vaaditun rajan yli, 100 TCC pistettä, ja näin täysjäsenyys varmistui Maailmanmatkaajissa.

    Uusien matkojen suhteen olen varovaisen optimistinen, mutta nyt olen päättänyt hankkia ne (ulkomaan kohteet) matkatoimiston kautta peruutusturvan vuoksi. Qatarin voucher tosin pitää käyttää omatoimimatkaan – ehkäpä kesällä tai marraskuussa – kohde on jo aikalailla selvä. Toivottavasti viimeistään vuonna 2022 pääsen taas normaaliin rytmiin – noin viisi uutta maata vuodessa. Vuoden 2021 ensimmäinen matka alkaa parin viikon päästä: omatoimisesti Kainuun korpeen lähelle Venäjän rajaa ja Suomen ainoaa vienankarjalaista kylää viikoksi erämökkeilemään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Näinhän se on, että 140 maan jälkeen, varsinkin kun jättää pois alkeellisimmat ja jollain määritelmällä vaarallisimmat maat, niin kivoja maita, jonne oikeasti haluaisi matkustaa jää jäljelle enää pari-kolmekymmentä. Ja ”klustereita”, eli pienehköjä maita, joita voi koota samalla matkalle, ei enää oikeastaan ole, ehkä Länsi-Afrikkaa lukuunottamatta.
      Onnittelut muuten ”täysjäsenyydestä” :-)

  8. Hieno vuosi teillä. En ole koskaan maapongaillut, mutta tänä vuonna ”sairastuin” kansallispuistopongailuun. Mietin nyt, että olisko ensi vuoden teema Pirkanmaan retkeilykohteet vai pääsisikö jo kunnolla reissaamaan ulkomaille, vähintään autolla Eurooppaan?!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Omalta osaltani olen jo jossain vaiheessa päättänyt, että maiden ja TCC-alueiden lisäksi en ala enää keräilemään mitään, en kansallispuistoja, en Suomen kuntia. Se ei tarkoita, ettenkö voisi johonkin kansallispuistoonkin mennä, mutta en ala niitä listaamaan tai laskemaan :-)

  9. says: Pia - yksin matkaaja

    On hieno ollut seurata Meriharakan matkoja niin ulkomailla kuin kotimaassa. Ehkä Pirkko ja Lasse muistavat kun olimme samalla reissulla vuonna 2019 Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa. Tämän vuoden matkailuni katkesi maaliskuussa Sudaniin (Khartum), jonne jäin jumiin. Ennen sitä olin jo muutaman viikon kerennyt kiertää Etiopiaan ja piipahtaa Somalimaassa (Hargeisa). Rajojen sulkeutumisen vuoksi jäi Djibouti ja Eritrea näkemättä, vaikka kaikki oli valmiiksi buukattu. Moni muukin matka jäi tämä vuonna tekemättä, mutta katsotaan mitä uusi vuosi 2021 tuo mukana.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Pia! Tokihan tuon matkan muistamme – ja senkin, miten matka Uzbekistanista Turkmenistaniin jatkui ilman opasta :-) Toivotaan, tosiaan, että alkavana vuonna, edes syksymmällä, maailma taas avautuisi.

  10. Tällaiselle pandemia -vuodelle kieltämättä kyllä hieno saavutus tuo uusien maiden summe. Me olimme juuri vasta aloittamassa matkarundia kun korona laskeutui tänne Kaliforniaan. Eli käytännössä ihan kaikki ulkomaan matkat peruuntuivat. Täällä toisessa kotimaassa sentään pääsimme vähän liikkumaan.

    Mielenkiinnolla odottelen teidän tulevia seikkailuja. Hyvää joulua sinne!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Hyvää sattumaahan tuo oli – tai siis se matkailutavoissamme, että olimme tavanneet juuri talvella matkustaa, ja sen myötä reissuja osui tammi-maaliskuullekin.

  11. says: Siiri

    Yllättävän paljon olette tänäkin vuonna maailmaa nähneet. Itsekin olen siinä käsityksessä, että arkipäivän kulutustottumuksilla on ilmaston kannalta suurempi merkitys kuin lentokilometreillä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Siiri! Niin, eipähän tuo lentoliikenteen merkittävä lasku maailmanlaajuisesti ole tainnut paljon missään näkyä ilmastomittareilla mitattuna.

  12. Mukavasti ehditte reissata tänä vuonna koronasta huolimatta. Minäkin ehdin käydä Australiassa alkuvuodesta ennenkuin pandemia pamahti päälle. Sen reissun peruuntuminen olisi harmittanut todella paljon, koska sitä oli suunniteltu ja odotettu kuin kuuta nousevaa. Onneksi ehdimme siellä käydä. Loppuvuosi meni kotimaan matkoja tehdessä sekä mahtui sinne myös yksi Tallinnan reissu. Toivottavasti ensi vuonna pääsisi hieman vapaammin liikkumaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Saattaahan tuossa mennä vielä osa vuodesta 2021 – vaikka vanhimmat meistä, ehkä mekin, saamme rokotuksen jo alkupäässä, niin lentoyhteyksien luotettava elpyminen saattaa kestää, kuten nyt vaikka Britannian sulku osoitti.

  13. Korona vahvistaa sitä ajatusta, että matkailuhaaveita ei kannata siirtää kauas tulevaisuuteen. Eli parempi olisi aina lähteä reissuun, kun vaan pääsee! :)

  14. says: Ne Tammelat

    Teillä on kyllä huikeita lukuja ja hieno vuosi takana koronasta huolimatta. Toivotaan, että rokote tuo pian helpotusta meidän kaikkien matkailukuumeeseen. Onneksi kotimaassakin on paljon kivaa nähtävää.

    Mukavaa joulua teille molemmille!

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Eilen julkaistiinkin jo rokotusjärjestystä ja näyttäisi siltä, että me, ”konkarimatkailijat”, olemme aika hyvissä asemissa :-) Mukavaa joulua teillekin!

  15. Teillä on ollut kieltämättä upea matka vuosi vaikka kaikki ulkomaan matkat lähestulkoon sijoittuikin alkuvuoteen. Seurasin teidän Norjan matkaa mutta Geirangerin vuonon kertomus on jäänyt jostain kumman syystä lukematta. Siihen pitää palata. Toivottavasti pääsemme matkojen pariin ensi vuonna. Rauhaisaa Joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Meillä sattui olemaan tuuria tuon ajoituksen suhteen – myös sikäli, että pääsimme viimeisten joukossa takaisinkin ihan suunnitelmien mukaisesti. Geiranger oli kyllä kiva kokemus, sekin, kesällä.

  16. Hyvin ootte ehtinyt reissata tästä korona vuodesta huolimatta! Alkuvuodesta jo tullut noin mukavasti uusia maita. Kyllä mä uskon (ja toivon), että saatte sen nro 200 ensi vuonna! :) Ja niinhän se usein menee, jos ei saa jotain, niin sitten saa jotain muuta tilalle. Eli monen muun tavoin, on tänä vuonna tullut kuvioihin sitten kotimaanmatkailu, jota oon ainakin itse harrastanut aiemmin tosi vähän.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Tässä vaiheessa vuotta, etenkin kun nyt vuoden pimeimpään aikaan on siihen tullut aika paljon panostettua, voisi vaikka ajatella, että matkailun ollessa tauolle olemme saaneet kodin jokseenkin tip top -järjestykseen, jopa digitaalisia arkistoja myöten :-) Eli jollain se aika tulee aina tietysti täytettyä!

  17. says: Stacy

    Ankko on aina kiva, nyt siellä on purettu silta, joten autolliselle ero hienon puolen ja sikapuolen välillä on entistä isompi. Voi, kuinka ikävöin sinne takaisin! Juttu on kuitenkin niin, että on terveyssyistä parempi, että asun Tampereella. Saa nyt nähdä, kuinka paljon rääkki parantaa minun kuntoani.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Stacy! Meidän, vaikka autollisia olemmekin, Hanko on aina tainnut olla vain ”hieno” puoli. Nytkin auto on luultavasti koko joulun parkissa Regatan edustalla ja kierrämme radan tämän puoleista kaupunkia kävelleen. Hangon joulupolku oli muuten tänä vuonna ainakin hieno!

  18. Muistan kyllä hyvin nuo teidän alkuvuoden reissut ja ne olivatkin mukavaa luettavaa hieman harvinaisemmista paikoista. Korona sotki matkailun totaalisesti ja nyt onkin sitten tullut luettua sinunkin Suomitarinoita entistäkin enemmän. Toivottavasti ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla olisi paluu taas kaukoreissuihin, kyllä niitä kaipaa ja niitä on mukava myös nojatuolimatkailla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Mukava kuulla, että ehdit mukaan alkuvuoden matkoillemme. Toivotaan, että tulevana vuonna taas pääsisi maailmalle.

  19. Hienoja kohteita on tälle vuodelle tullut teillä ja onneksi alkuvuodesta pääsitte kiertämään upeita maita noin reippaasti! :) Kyllähän tämä vuosi heitti sellaista kierrepalloa meille matkailijoille ja matkailualan ihmisille, että huh huh. Tässä juuri uskalsin hetken nostaa parin viime vuoden aikana rustailemiani matkahaaveita uudelleen mieleeni ja tutkailin hieman ensi vuotta tai sitä seuraavaa varten reissumahdollisuuksia ja juuri nämä reissut, joita olin pohtinut tiettyjen matkajärjestäjien kautta, on nyt sitten kyseisen matkajärjestäjän konkurssin vuoksi poissuljettu. Tokihan omatoimisesti voi aina mennä jos vain koronatoimet antavat periksi, mutta katsotaan. :) Me kävimme tänä vuonna Briteissä juuri ennen koronasulkuja, sekä kesällä Pohjois-Norjassa ja Latviassa. Ensi vuodelle varasimme juuri töihin liittyvän miniristeilyn ilman maihinnousuja, joten sillä varovaisesti liikkeelle tammikuussa! Hyviä pyhiä ja vuodenvaihdetta teille! :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Nyt jäi uteloittamaan, että mikä/mitkä matkanjärjestäjät ovat jo menneet konkurssiin. Ensi vuoden suunnitelmia emme ole vielä paljoa miettineet, jos nyt vaikka ensin se rokote. Sen verran kyllä, että ensimmäiset reissut tehdään varmaan, vaikka Eurooppaankin, matkanjärjestäjän avulla, sillä nyt tilanteet taitavat voida muuttua sen verran helposti, että tuki matkan järjestelyissä on tarpeen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *