Koronasiivous

minneola 2008

Koronasiivous lienee jo jonkinlainen käsite. Etenkin keväällä, kun enemmän tai vähemmän kaikki oli kiinni, niin monet taisivat päätyä kotona siivoamaan vaikka kaappejaan. Mekin teimme sitä vähän – vähän sillä lievästi minimalistisella asenteella on menty jo monta vuotta ja sen myötä eipä meillä enää juuri kaapeissa ole tarpeettomia tavaroita. Mutta kyllä vanhentunutta elektroniikkaa esimerkiksi muutama laatikollinen päätyi Suomenojan kierrätyskeskukseen.

Viime viikkoina olen vuodenvaihteen innoittamana tehnyt koronasiivousta blogissamme.

Olimme jo pitkään miettineet, että blogin kohta jo 17-vuotisen historian ensimmäisten vuosien jutuissa oli useampia nyttemmin jo täysin merkityksettömiä Facebookin statuspäivitysten tyyppisiä lyhyitä juttuja- tämä blogihan syntyi jo muutama vuosi ennen kuin Facebook tuli laajempaan käyttöön Suomessa. Historian lopullinen tuhoaminen on kuitenkin tuntunut pahalta. Olin jo aikaisemmin etsinyt jotain helppoa tapaa tallettaa blogia ”kirjan muodossa”, mutten löytänyt toimivaa sellaista ja nyt päätin lopulta sen ihan manuaalisesti, vuosi ja kuukausi kerrallaan.

26% jäljellä vuosista  2004 – 2011

Nyt työ on tältä erää tehty. Vuosilta 2004 – 2011 olen poistanut yhteensä 500 juttua – pääosin sellaisia jotka eivät liittyneet matkailuun. Näiltä ensimmäisiltä vuosilta jäi jäljelle 178 juttua. Nämäkin kävin läpi: stilisoin niitä hiukan, latasin aikoinaan teknisistä syistä postimerkin kokoisia kuvia vähän isompina ja tein linkeistä blogin alkuvuosina kuvien osalta käytettyihin kuva-albumeihin näkyvämmiksi.

Poistetut jututkin ovat edelleen luettavissa, mutta nyt enää vuosikohtaisissa pdf-dokumenteissa, niissä ”kirjan muotoisissa”. Sijoitin linkit niihin kunkin vuoden blogin syntymäpäiväjuttuun. Ei niin, että nyt olettaisin edes kovin monen, jos kenenkään, olevan niistä varsinaisesti kiinnostunut, mutta näin menetellen saatoin sekä tuhota että säilyttää. Ylistys Minneolalle -juttu tämän jutun otsikkokuvassa on yksi poistetuista jutuista, mutta siis toisaalta tallessa (kommentteineen) vuoden 2008 jutut sisältävässä pdf-dokumentissa.

blogisynttärit -jutut vanhat blogijutut

17 matkavuotta

Innostuin myös käymään läpi lähes jokaisen vuoden lopulla tekemiäni Matkavuosi-yhteenvetoja. Täydensin niistä vanhempia hiukan ja joidenkin vuosien osalta muokkasin joulukirjeenä julkaisemaamme vuosiyhteenvetoa matkayhteenvedon suuntaan.

Niin Blogivuodet- kuin Matkavuodet-jutut löytyvät kummatkin nyt myös valikoista omina kokonaisuuksinaan.

blogivuodet matkavuodet

Listoja, vinkkejä ja Tutustu meihin

Hankkiuduin myös lopultakin eroon sekalaisesta Yhteenvetoja-kategoriasta: jutut sijoittuivat yllättävän helposti ryhmiin Listoja, Vinkkejä tai Tutustu meihin. Osa tähän kategoriaan päätyneistä jutuista löysi paikkansa muista jo olemassaolleista ryhmistä.

Listoihin sijoitin useita matkakohteita yhdistäviä juttuja ja vinkkeihin kohteisiin liittymättömiä matkailuun liittyviä juttuja. Kummatkin löytyvät valikosta pääotsikon Maailmasta alta. Tutustu meihin -tyyppiset jutut löytyvät pääotsikon Info-alta.

Meriharakka vinkkejä vanhat blogijutut Meriharakka listoja

Vuosittain ja kuukausittain

Tätä kaikkea tehdessäni huomasin myös taas kerran, että pidän päätöksestämme säilyttää juttujemme osoitteissa vuosi ja kuukausi. Osa bloggaamisen asiantuntijoista pitää tällaista linkkirakennetta huonona, osa hyvänä vaihtoehtona. Mielipiteet aiheesta tuntuvat myös vähän vaihtelevan asiantuntijasta ja ajankohdasta riippuen. Matkablogissa, jonka jutut ovat vahvasti aikaan sidottuja, ajankohdan näyttäminen tälläkin tavalla on mielestäni perusteltua.  Etenkin maailman koronan myötä muuttuessa rajustikin lukijan on hyvä tiedostaa selkeästi jutun perustana olleen matkan ajankohta.

Linkkirakenteemme mahdollistaa tietyn vuoden tai jopa kuukauden juttujen selaamisen esimerkiksi tähän tapaan:

Olipahan muuten matkailurikas tammikuu vielä vuosi sitten. Nyt on kaikki ihan toisin.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Join the Conversation

14 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Sama domain alusta alkaen. Homma lähti liikkeelle siipan kuultua uudesta julkaisujärjestelmästä nimeltä WordPress, jota sitten lähdimme kokeilemaan – ja siitä se sitten lähti!

 1. says: Heidi

  Hei, ensinnäkin hatunnosto blogisiivoukselle! Itse en tunnu saavan aikaiseksi edes valokuvien järjestämistä… Onnittelut myös 17 vuodesta! Itse olen seurannut blogianne ehkä n. 6-7 vuotta, mutta toki vanhempiakin juttuja käyn aikaajoin lukemassa.

  Sitten halusin kommentoida tuota päivämäärää. Mielestäni on ihan mahtava juttu, että päivämäärä yleensäkin löytyy, ja vielä jo heti tuolta alusta otsikon kanssa. Minusta on mielenkiintoista ja hyödyllistä nähdä minä vuonna ja mihin aikaan vuodesta kirjoitus, ja täten kukin matka, on tehty. Monesti saa lukea jostain vaikka ”viime tammikuussa” tehdystä matkasta, mutta on kiva, ja kuten jo sanottu usein myös hyödyllistä, tietää minä vuonna matka on tehty. Kiitos siis siitä!

  Mukavaa kevään odottelua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Vanhemmistakin ”asialliset” jutut ovat edelleen luettavissa :-) Kiitos, että olet ollut matkassamme – ja toivottavasti olet jatkossakin!

 2. Onko tämä peräti Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut matkablogi? Varmaan maailman mittakaavassakin spesiaali. Joka tapauksessa aivan mahdottoman kova saavutus :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kyllä me taidamme olla Suomen vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt :-) Samalla myös yksi pitkäaikaisimmistä WordPressillä toteutettuja blogeja, sillä aloitimme suoraan sillä.

 3. Olette kyllä sitkeitä sissejä! 17 vuotta tauotta on huikea saavutus ja teillä on vielä kova julkaisutahtikin.
  Vanhojen juttujen läpikäyminen on kovaa työtä sekin, mutta samalla saa palata reissumuistoihin.
  Itsekin olen miettinyt, että on vähän harmi, että bloggaaaminen jäi välillä vuosiksi työn jalkoihin. Olisi kiva kun monia muistoja olisi tallessa tekstin muodossa.
  Viime aikoina olen kopioinut Facebook-muistoja talteen ja mietin pitäisikö julkaista niitä jonkinlaisena koosteena blogin puolella. Monet pienet, hauskat sattumukset ovat ehtineet unohtua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Facebook tuntuu kyllä olevan vähän sellainen write-only alusta, eli minkään vanhemman asian löytyminen sieltä on vaikeaa. Joskus olen reissuilta tehnyt sellaisia nopeita blogijuttuja, joissa olen jakanut myös blogimme lukijoille päivittäin Facebookissa jakamiamme pieniä tarinoita, eli niihin ovat sitten ne Facebookin ”permalinkit” jääneet talteen.

 4. 17 vuoden aikana ehtii kertyä monenlaisia blogipostauksia. Omalla blogilla on ikää vasta 4,5 vuotta mutta siitä huolimatta osa vanhemmista postauksista on aika kömpelöitä. Täytyisi pientä muokkausta tehdä itsekin, mutta nyt ei ole ollut aikaa töiden ja opiskelujen vuoksi. Minäkin komppaan tuota vuosi/kuukausi merkintää. Jos hakukoneesta humpsahtaa postaukseen niin olisi kiva tietää milloin kirjoittaja on käynyt kohteessa ja miten ajan tasalla juttu on. Nähtävyydet pysyvät paikoillaan, mutta hotellit, ravintolat, kulkuyhteydet, hintataso ym. muuttuvat vuosien saatossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Osaltammehan mukana kuvioissa oli myös se, että ihan ensimmäisten vuosien jutut olivat tyyppiä Facebook-statuspäivitykset ja sen myötä osittain hyvin aikaan sidottuja ja osittain turhan yksityisiäkin, siis siinä mielessä, että ne vuosien jälkeen olivat jo täysin mielenkiinnottomia.
   Mukavaa, että useampikin pitää tuosta jutun ajankohdan selkeästä merkitsemisestä – erityisesti matkajututhan ovat kovin aikaan sidottuja, toisin kuin ehkä joku resepti tms.

 5. says: INDIVUE

  Olen itsekin säilyttänyt päivämäärän linkeissä senkin uhalla, että hakukonenäkyvyys kärsisi, kun päivämääriä ei ole optimoitu pois, sillä monestihan päiväys on todella aivan oleellista tietoa.
  Ja varsinkin, jos käy samassa matkakohteessa useasti elämänsä aikana.
  Huonolaatuiset autenttiset digikuvapostaukseni suoraan Intiasta vuodelta 2005 kertovat oman tarinansa digitaalisuuden, digikuvien ja bloggaamisen kehittymisestä, enkä ole ajatellut siivoavani niitä pois, vaikka SEO-optimoijat muuta mukisisivat. Hauskahan niitä on verrata tämänpäiväisiin digitaalisiin tuotoksiin.
  Yksi syy muuten, miksi aikoinaan siirryin bloggerista pois, kalliimpiin ratkaisuihin, oli juurikin se, ettei googlen oma bloggerin hakukone enää löytänyt vanhoja postauksiani vuosilta 2006-2010. WordPressin kohdalla näin ei liene ole.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Jos juttu on todella ajaton, niin ymmärrän, että päivämäärä siinä voi olla huono juttu – mutta ainakin matkajutut ovat aina aikaan sidottuja, joten matkablogeista suhtaudun vakavimmin niihin, joiden jutuista ilmenee selkeästi mihin aikaan sidotusta kokemuksista on kyse. Korona vielä kärjisti asiaa, eli väittäisin, että tästä eteenpäin pitkän aikaa kaikki jutut ennen koronaa ovat joltain osin vanhentuneita. Kuvien osalta tilanne oli se, että kuvat itsessään olivat kyllä (lähes) kelvollisia, mutta ne näytettiin blogijutussa ihan pieninä. Nyt joltain osin muutin vaan jutussa näytettävän kuvan kokoa. Bloggerin kanssa monella ilmeisesti on ollut enenevässä määrin haasteita, mutta itselläni ei tosiaan siitä kokemuksia.

 6. Mulle tuli pakollinen blogisiivous, kun siirsin blogin omalle alustalle. Oli helpompi siirtää niin, että poistin ensin kaikki vanhat ja epäkelvot jutut. Seuraava siivous tuli, kun kuvat osin katosivat. Sen jäljiltä oli poistettava 56 juttua. Nyt kuvat pitäisi hakea takaisin ja muutenkin käydä tekstit ja asetukset läpi. Sinällään osa juttuja, jotka olisivat ihan uudelleen julkaisun arvoisia, eli sisältävä tietoa, joka ei ole mihinkään muuttunut. Saas vaan nähdä koska jaksan…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Kuvat ovat kyllä haasteellisia, vaikka ne olisivat samalla palvelimella kuin blogi. Teeman vaihdon myötä ne ovat vähintäänkin jotenkin väärän kokoisia ja makasiinityyppiseen siirryttäessä vanhoista jutuista otsikkokuvat tulevat arpomalla, ellei niitä korjaa juttu kerrallaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.