Vain 1000 metrin tähden

Lohja Spa & Resort

Pääkaupunkiseudun uimahallit ovat olleet kiinni marraskuusta alkaen. Kauniin lumisen maiseman muututtua vesisateiden myötä vähemmän houkuttelevaksi taapertaminen sohjossa ei jaksanut enää oikein innostaa. Kuntosalimmekin, yksityisenä, on edelleen auki, mutta kaipasimme sillekin vaihtelua. Jouluinen kokemus Hangon Regatta Span lähes tyhjästä uima-altaasta innosti etsimään muita auki olevia uima-altaita ja löytyihän niitä.

Lohja Spa Karjalohjalla oli yksi lähimpiä. Långvik Kirkkonummella olisi ollut vielä lähempänä, mutta lopulta Lohja houkutteli kuitenkin enemmän. Kylpylän ravintolassa näytti olevan meneillään bliniviikot ja meillä oli hyviä muistoja Cafe Laurin lounaista Lohjalla. Lopulta Cafe Lauri näytti olevan koronan myötä menneen talven lumia, mutta lähdimme silti Lohjalle.

Kylpylässä on 25-metrin uima-allas, joka on iltapäivisin ja iltaisin niin yöpyjien kuin päiväkävijöiden käytössä, mutta aamuisin klo 10-12 vain yöpyjille. Ajatuksemme oli, että hyödynnämme tuon, toivottavasti, hiljaisen aamun altaalla.

Huone päärakennuksesta

Näinä aikoina matkasuunnitelmat kannattaa tehdä lyhyellä aikavälillä ja peruutettavina. Varasimme huoneen tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi sunnuntai-iltana. Tarjolla oli huoneita päärakennuksessa ja Rinne- ja Rantataloissa. Päädyimme päärakennukseen, vaikka se maksoikin kympin enemmän, sillä talvikeleillä ajatus siitä, että ravintolaan tai kylpylään pääsi kulkematta ulkona, mahdollisesti vesisateessa, tuntui ehdottomasti kympin arvoiselta.

Keväämmällä, tai kesällä, Rantatalojen huoneet järvinäköalalla voisivat olla ihan mukava vaihtoehto. Kävelymatka päärakennukseen ei kuitenkaan noista muistakaan rakennuksista ole pitkä, luultavasti alle 500 metriä.

Lohja Spa standardihuone

Lohja Spa standardihuone

Lohja Spa standardihuone
Päärakennuksen järvenpuoleisista huoneistakin on ihan kelvollinen näköala
Lohja Spa standardihuone
Huonehintaan kuuluu myös kylpyläranneke ja kylpytakki – rantasandaalit olisi hyvä ollut olla mukana omasta takaa!

Uimaan!

Sisäänkirjautuessamme kysyimme allasosaston tilannetta ja kun kuulimme, ettei siellä nytkään kovin paljoa väkeä ole ja kun vielä kävimme katsomassa, että väljältähän siellä näytti, niin päätimme hyödyntää uima-allasta jo heti tulopäivänäkin.

Olen harmitellut uimahallien sulkemista Espoossa viime kuukausina. Ymmärrän toki, että rajoituksia koronatilanteen takia on tehtävä, mutta ravintoloihin, baareihin ja rakennustyömaihin verrattuna uimahallit eivät ole tainneet olla mitenkään erityisiä koronalinkoja. Syksyllä olin ajoittain huolissani Espoonlahden uimahallin turvallisuudesta silloin kun paikalle sattui pesutiloihin samaan aikaan koululuokallinen lapsia/nuoria, mutta ehkä hyvällä tahdolla halli olisi voitu pitää auki vaikka rajaamalla kävijäryhmiä ja -määriä viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan. Arkisin päiväsaikaan järjestetyissä vesitreeneissä, joissa matkan uimisen rinnalla olen käynyt, on kuitenkin ollut lähinnä 60+ ikäisiä, jotka ovat jo oman itsensäkin takia olleet kiitettävän tarkkoja turvavälien suhteen.

Lohja Span uima-altaassa oli iltapäivällä muutama matkaa uiva aikuinen, muutamia aikuisia altaan toisessa reunassa jumppaamassa nauhalta tulevan vesijumpan ohjeiden mukaan ja muutama lapsiperhe porealtaassa tai muissa pienemmissä altaissa. Isossa altaassa turvavälien pitäminen onnistui ainakin matkaa uidessa kunhan asiaan kiinnitti vähän huomiota. Video-ohjattua vesijumppaa en kokeillut, mutta eiköhän tilanne senkin osalta ollut hyvä.

Lohja Spa uima-allas
Isossa altaassa oli väljää iltapäivälläkin

Lohja Spa uima-allas

Lohja Spa uima-allas
Kiipeilyseinä tuolla takana melkein houkutti senioriakin kokeilemaan – ehkä seuraavalla kerralla?
uima-allas
Kylmä/kuuma-altaat

Aamupäivän uinnilla lähtöpäivänä saimme altaan käytännössä itsellemme. Muutama satunnainen ”matkailija” kävi kastautumassa, mutta sen kolme varttia, joka minulta 25 metrin altaassa meni kilometriin, olimme siellä enimmäkseen ilman muuta seuraa.
(Tarkkaan ottaen jutun otsikko on tietysti vähän väärä, kahdella uintikerralla uimme kyllä enemmänkin kuin kilometrin).

Lohja Span henkilökunnalta kuulimme, että viikonloppuiltapäivisin uima-altaalla on parhaimmillaan/pahimmillaan ollut 200 päiväkävijää, joskin kerralla kylpylään päästetään korkeintaan 50 henkeä, joten omaa vuoroaan on saattanut joutua odottamaan jonkin aikaa. Lohjan lisäksi länsisuunnalla uimaan on vielä viime kuukausinakin päässyt myös Kirkkonummen Långvikissa, jossa kuulemma aika altaalle on varattava etukäteen. Sielläkin siis päiväkävijöiden määrä rajataan ilmeisesti 30 henkeen kerralla. Tätä kirjoitettaessa Långvik näyttää olevan remontin takia kiinni 21.2.2021 asti.

Bliniviikot

Illallisvaihtoehtoina Lohjalla oli Kanerva-ravintolan buffet tai Panorama-ravintolan a la carte -listan monet vaihtoehdot. Buffet-ruokailun valitsemme nykyisin melkein vain tilanteissa, joissa se on ainoa vaihtoehto, joten valintamme oli a la carte ja ravintolassa meneillään olevien bliniviikkojen innoittamana blinit.

A la carte oli sikälikin hyvä valinta, että buffet tarjoiltiin isommassa Kanerva-ravintolassa ja a la carte -ruokailijoille oli varattu pienempi järven puoleinen tila, joten saimme syödä melkein omassa seurassamme siinä missä buffet-ruokailijoita oli sentään arviolta parikymmentä.

Blinit valitsimme bliniviikkojen (-21.2.2021) menusta ja jälkiruuan a la carte -listalta.

Panorama ravintola Panorama ravintola

Blini siianmäti
Perinteinen blini ja siianmätiä -vaihtoehto
Blini porotartar
Kokeilimme myös toisen vaihtoehdon porotartarilla ja puolukkasurvoksella
uunijäätelö
Arvoimme hetken lisäblinin ja jälkiruuan välillä, sillä blinien lisäkkeitä oli runsaasti. Mutta lopulta ajatus uunijäätelöstä voitti ajatuksen toisesta blinistä!

Aamu lumisessa maisemassa

Hyvin nukutun yön jälkeen – Lohjalla on Espooseenkin verrattuna todella hiljaista – hipsimme melko aikaisin aamiaiselle ajatuksena, että aamiaisen ja aamupäivän uinnin väliin jäisi edes tunnin verran. Aamiainen oli melko lailla perusaamiainen, kovin erityisiä kohokohtia siitä ei jäänyt mieleen: puuroa, karjalanpiirakoita, uunimunakasta, prinssimakkaroita (aika kylmiä), leikkeleitä, salaattia, tomaattia, jogurttia, hedelmiä, keksejä, mehua (automaatista), kahvia ja teetä (automaatista).

Jos jotain pitäisi kehua, niin mansikkakiisseliä, jossa oli oikeita kokonaisia mansikoita ja muro- ja siemenvalikoimaa!

Lohja Spa aamiainen aamiainen

aamiainen
Runebergintortut eivät kuuluneet aamiaiseen, mutta toki niitä samassa tilassa olevasta kahvilasta olisi myyty aamukahvinkin rinnalla nautittavaksi.

Turvavälien kanssa oli aamiaiselle hiukan enemmän haasteita kuin missään muussa tilanteessa kylpylävierailullamme, mutta positiivisena asiana voisi sentään mainita, että lähes kaikki käyttivät maskia ruokia kerätessään ja ottivat sen pois vasta pöydässä.

Luminen aamu Lohja

Luminen aamu
Ulkoilun osalta tyydyimme tällä kertaa lyhyeen kävelyyn lumisessa maisemassa, mutta alueella on myös muutamia ulkoilureittejä pituudeltaan 2 kilometristä 6 kilometriin.

Toinen kerta?

Vaikka ajomatkaa Iirislahdesta Lohjalle onkin tunnin verran suuntaansa, niin saattaisin harkita toistakin vierailua Lohjalle. Ehkä vähän keväämmälle voisi kokeilla majoittumista johonkin Rantataloista ja tutustua hiukan myös alueen ympäristöön kylpylän lisäksi. Ei Lohjalla mitään aivan erityistä luksusta ole, mutta tuo kylpylä on kyllä toteutettu kauniisti ja toimivasti!

Lohja Spa & Resort

Luminen aamu
Pitkästä aikaa jouduimme aamulla puhdistamaan auton kunnon lumikerroksesta – kotona se kun on katoksessa.
Tags from the story
Join the Conversation

6 Comments

 1. Onko uimahallit kiinni kaupunkien päätöksellä ja koskeeko onko siihen jokin hallituksen suositus olemassa? Ihan hyvältä näyttävät nuo blinit. Tähän aikaan vuodesta niitä tulee silloin tällöin kokeiltua, mutta eivät ne ihan omaa herkkuani koskaan ole, vaikka mädistä tykkäänkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Uimahallit ovat julkisia tiloja ja sellaisina kunnat voivat ne nykylainsäädännöllä sulkea ja näin on tehty Uudellamaalla. Tästähän on ollut paljonkin keskustelua, että julkiset tilat ainakin täällä ovat kiinni, mutta esimerkiksi yksityiset kuntosalit ja vaikka kylpylät voivat olla auki, koska nykylainsäädäntö ei mahdollista niiden sulkemista. Nythän valmistellaan jotain uutta lakia, joka mahdollistaisi niidenkin sulkemisen, mutta siihen pitänee sitten liittää jokin korvausmenettely, että miten sulut korvataan näille elinkeinon harjoittajille.

 2. says: Terhi

  Virkistäähän se lyhytkin irtiotto kummasti. Minä pidän kylpylöistä ja enemmän sellaisista missä mahtuu myös uimaan. Tämä tuntuu sopivan rauhalliselta paikalta. Outoa muuten, että kylpylät saavat pitää ovensa avoinna vaikka uimahallit ovat suljettuina.
  Tuo bliniviikko saa veden kielelle!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Kylpylöiden osalta on sama tilanne kuin yksityisten kuntosalien, nykylainsäädännön mukaan ei voida sulkea yksityisiä paikkoja – ja hyvä niin, sillä paitsi tätä kuntosalia olemme kyllä käyneet kuntosalillakin, yksityisellä, kotimme lähellä. Isossa salissa ainakin aamupäivisin turvaetäisyyksiä on hyvinkin voinut pitää, lisäksi hanskoja ja tarvittaessa pintojen pyyhkimistä.

 3. Enpä ole tajunnut näitä lähialueen kylpylöitä. Me kyllä olemme käyneet nyt kauempanakin Suomessa, juuri tultiin Saariselältä kylpylä- ja lumilomalta, mutta tällaiset olisi kyllä myös erityisen tervetulleita juuri nyt!

  Näyttää muuten tosi kauniilta noissa kuvissa tuo kylpylä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Me taas, senioreina, olemme ajatelleet, että juurikin paikat tyyliin Saariselkä, olisivat isompi riski kuin tällaiset vähän pienemmät paikat – ja etenkin paikat, joissa ei ole erityisesti huomioitu lapsia :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.