Asturia tarjottimella

Asturias

Pressimatka: Espanjan matkatoimisto ja Turismo Asturias

Vietimme juuri ennen juhannusta viikon Espanjassa, pohjoisrannikolla, Asturian maakunnassa. Emmekä kärsineet yli 40 asteen helteistä! Espanja on iso maa ja etenkin kesäaikaan pohjoisrannikko tarjoaa ihan mukavia lämpötiloja, mielenkiintoisia kaupunkeja, valkohiekkaisia rantoja ja kauniita luonnonpuistoja.

Asturian pääkaupunki on Oviedo, mutta maakunnan suurin kaupunki on Gijón. Maakunnan lentokenttä tunnetaan nimellä Asturias ja/tai Oviedo ja se palvelee kaikkia Asturian suurimpia kaupunkeja, eli Oviedoa, Gijónia ja Avilésia. Meidän viikon tukikohtamme oli Oviedon kaupunki, mutta jos mieluiten asuisit rantakaupungissa, niin Gijón toimii yhtä hyvin – matka lentokentältä kaikkiin näihin kaupunkeihin on lyhyt.
Lentoyhteyksiä Asturiaan on ihan mukavasti – me lensimme Oviedoon Barcelonan kautta Norwegian + Vueling -yhdistelmä ja takaisin Madridin kautta Finnairilla – tosin reittiä operoi Iberia.

Asuimme Oviedossa Marriott -hotellissa (AC Hotel Oviedo Forum) ja teimme sieltä käsin useimpina päivinä päiväretken. Välimatkat Asturian alueella ovat kohtalaisen lyhyitä ja lukuunottamatta kansallispuistoja matkat taittuvat moottoriteitä pitkin nopeasti.

pohjoisespanja alueet
Pohjois-Espanjan alueita, ”sininen” Asturias Galician ja Cantabrian välissä
asturias kaupungit
Kaupunkien välisiä etäisyyksiä: jos ajaisi lentokentältä Avilésin kautta Oviedoon ja sieltä Gijóniin, niin matkaa kertyisi tuo 80 kilometriä, eli esimerkiksi Oviedosta Gijóniin on vain noin 30 kilometriä.
Oviedo AC Forum
Siinä se on, Oviedo tarjottimella, eli näkymä AC Hotel Oviedo Forumin terassilta kaupunkiin

Näin käytimme viikkomme Asturiassa.
Palaan tarkemmin erillisten kohdejuttujen muodossa useampaankin Asturian kohteeseen, mutta tässä esimakua tulevasta ja ensimmäisiä vinkkejä mahdollisen Asturian matkan suunnitteluun.

Itärannikko – historiaa ja rantakaupunkeja

Ensimmäiseksi suuntasimme itärannikolle. Siinä missä Espanjan eteläiset osat olivat vuosien saatossa arabien ja muslimien hallussa, niin Asturiaa hallitsivat kristilliset kuninkaat. Covadongan alueella on Asturian pyhimyksenä tunnettu Covadongan neitsyt, jonka luona ihmiset edelleen haluavat vierailla. Alueella on myös komea basilika 1900-luvun alusta. Jälkikäteen ajatellen meidän olisi samalla kannattanut käydä Covadongan järvillä, mutta juuri tuona kauniina päivänä vaikutti siltä, että jonot busseille olivat pitkähköt, joten jatkoimme matkaa rannikolle Ribadesellan, Lastresin ja Llaneksen rantakaupunkeihin.

Asturias FB 1
Itärannikon retkemme kuvia tuoreeltaan – klikkaa kuvasta tai tästä

Fabada Asturias

Fabada Asturias
Asturialainen perinneruoka favada hallissa ja lautasella: papuja, chorizoa, verimakkaraa ja pekonia

Gijón – satamasta siiderille!

Hiukan Oviedoa (220 000 asukasta) suurempi Gijón (270 000 asukasta) on ehkä jollain tapaa Barcelonan tapainen kaupunki, joka tarjoaa niin kaupunkikulttuuria kuin pitkiä uimarantoja. Entisinä purjehtijoina viihdyimme hyvin myös Gijónin pienevenesatamassa. Gijón on myös risteilysatama, mutta risteilylaivat eivät pääse ihan kaupungin ytimeen. Koko Asturias on kuuluisa siideristään ja olimmekin heti ensimmäisenä iltanamme ehtineet vierailla Oviedon siiderikadulla, mutta Gijónin retken yhteydessä kävimme myös oikeasti tutustumassa siiderin valmistukseen ja maakunnan siiderikulttuuriin.

Asturia Espanja FB 2
Gijonin retkemme kuvia tuoreeltaan – klikkaa kuvasta tai tästä

Gijonissa siideriä tapaa osua lasiin vähän pitemmässä kaaressa, näin myös ravintoloissa!

Länsirannikko – kuin Cinque Terre

Itärannikon ja Gijónin jälkeen luonteva suunta seuraavalle retkellemme oli länsirannikko. Jos itärannikon kaupungit pienine satamineen olivat tuntuneet meistä kauniilta, niin länsirannikolla, etenkin Cudillerossa, adjektiivit alkoivat kyllä jo olla hukassa. Luarcassa pohjoisrannikon vehreyttä ja hienoista viileyttäkin ylläpitävä ilmasto saavutti meidät kesäsateen muodossa, mutta rannikon kaunein hautausmaa teki silti vaikutuksen.
Avilés ei kuulu ehkä ihan samaan sarjaan, sillä se on jo vähän isompi kaupunki (80 000 asukasta), mutta senkin mittakaava on vielä hyvin ihmisen kokoinen. Avilésin ehkä suurin nähtävyys on kuuluisan arkkitehdin Oscar Niemeyerin arkkitehtuuriltaan hätkähdyttävä kulttuurikeskus, mutta vanha kaupunki tarjoaa toki muutakin, myös churroja :-)

Asturia Espanja FB 3
Länsirannikon retkemme kuvia tuoreeltaan – klikkaa kuvasta tai tästä
Asturia juustot
Asturiassa riittää juustoja Ranskan tapaan vaikka melkein vuoden jokaiselle päivälle

Oviedo

Oviedoon tutustuimme kävelyretkillä useampaan otteeseen. Kaupungissa on useampia Unescon maailmanperintökohteita, vielä enemmän patsaita, siiderikatu, kauppoja, ravintoloita ja mm. iso San Franciscon puisto. San Franciscon puiston – ja ehkä koko kaupungin – suosituin patsas on pieni Mafalda. Sunnuntai-aamuna suuntasimme ennen länsirannikon kierrostamme Oviedon keskustan kadut vallanneelle kirpputorilla ja toisena aamuna kauppahalliin tutustumassa asturialaisten ruokien raaka-aineita. Valmiita annoksia toki nautimme useimpina päivinä, mitä nyt yhden syrjähypyn teimme italiaisen pizzan takia!

Asturia Espanja FB 4
Oviedon retkiemmi kuvia tuoreeltaan – klikkaa kuvasta tai tästä
Asturia
Tuoreita hedelmiä ja marjoja – Asturia on muutakin kuin liharuokia (ja siideriä)

Kansallispuistot

Asturiassa on useita kansallispuistoja, joista vierailimme kahdessa, eli Somiedossa ja Picos de Europassa. Jälkimmäinen sijaitsee kolmen maakunnan: Leónin, Cantabrian ja Asturian alueilla Cantabrian vuorilla.  Somiedossa on teoriassa mahdollisuus nähdä karhujakin, mutta alkukesästä se on kuitenkin vielä harvinaisempaa. Poikkesimme kuitenkin myös karhujen rehabilitointikeskukseen, jossa meitä onnisti yhden karhun verran.
Viimeisenä Asturias-päivänämme palasimme Covadongaan hetimmiten aamusta ja teimme retken Picos de Europa -puistossa Covadongan järville yli 1000 metrin korkeuteen. Vähän kosteampi sää tarkoitti vähemmän ihmisiä, mutta myös sitä, että toinen järvistä peittyi kokonaan pilveen. Mutta näimme me sentään Enol-järven – ja bonuksena paluumatkalla Cangas de Oniksen sillalla Asturiaan ristin!

Asturia Espanja FB 5
Kansallispuistoretkiemme kuvia tuoreeltaan – klikkaa kuvasta tai tästä

Oviedo kauppahalli

Oviedo kauppahalli
Oviedo kauppahallin hurjimpia otuksia?

ShowmeAsturias

Viikon matkamme ajan oppaamme (ja kuljettajanamme) oli innostunut ja innostava Ernesto Fernández, joka puhui hyvää englantia. Juttelimme myös vähän siitä, että siinä missä pressimatkalla koko viikon ohjelmamme oli järjestetty, niin miten Asturiaan voisi tutustua omatoimisesti tai osittain omatoimisesti.

Jos et halua vuokrata autoa, niin Oviedon, Gijónin ja Avilesin välillä on helppo liikkua julkisillakin.
Retket itä- ja länsirannikon pienempiin kyliin onnistuvat ehkä sittenkin helpoiten autolla, joskin kannattaa muistaa, että ihan kylien keskustaan ei yleensä kannata yrittää autolla, vaan se kannattaa jättää vähän sivummalle ja kävellä loppumatka.
Somiedon kansallispuiston vähän eri alueet löytyvät ehkä parhaiten oppaan kanssa. Picos de Europa -puistoon pääsee julkisilla vuoristoon menevien bussien lähtöpaikalle ja ylös esimerkiksi järville pääsee joka tapauksessa vain puiston omilla busseilla – yksityisillä henkilöautolla ei sinne ole mitään asiaa.

Jo 3-4 hengen ryhmälle opas ja auto saattaisi hyvinkin olla ihan kilpailukykyinen vaihtoehto esimerkiksi päiväretkelle Somiedoon ja länsirannikon pieniin kyliin ja esimerkiksi tällaiselle retkelle suosittelemme varauksetta Ernestoa! Hänen yhteystietonsa löytyvät tarvittaessa täältä.

show me asturias pic

Asturia kinkkua

Asturia kinkkua
Porsasta monessa muodossa – miten olisi tuutti kinkkua jäätelötuutin sijaan?
Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: Martina

  Onpa mukava kuulla ainakin itselleni hieman vieraammaksi jääneestä seudusta. Vertaus Cinque Terreen herätti heti kiinnostuksen ja vaikuttaa muutenkin mukavalta – ja herkulliselta – paikalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Asturias vaikutti kyllä monipuoliselta ja kivan kompaktilta kohteelta. Turismi ei noissa rannikkokaupungeissa ole ehkä yhtä pitkälle jalostettua kuin Italiassa, mutta toisaalta moni saattaisi sitä pitää jopa positiivisena asiana :-)

 2. Ilmeisesti paikasta löytyi runsaasti kiinnostavia kohteita? Eniten itseäni kiinnostaisi kansallispuistot ja toki siiderinvalmistukseenkin olisi hauska päästä tutustumaan, vaikka kyseisestä juomasta en niin välitäkään. Kiinnostavaa kuulla tarkemmin eri kohdejutuista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Asturialainen siideri on ihan eri juoma kuin Suomessa tyypillisesti juotava siideri, eli siihen kannattaa kyllä tuolla suunnalla perehtyä, niin juomana kuin kulttuuriperintönä.

 3. says: Taina

  Pohjois-Espanjan rannikko on aina kiinnostanut minua, vaikka en siellä ole vielä itse päässyt käymäänkään. Aika huikean oloista aluetta! Itse olen kiinnostunut etenkin pyhiinvaellusreiteistä, jotka tuollapäin myöskin kulkevat, ja toivon mukaan vielä jonakin päivänä pääsen sinne kulkemaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Taina! Tosiaan yksi vaihtoehto pyhiinvaellusreiteistä kulkee myös tuolla rannikolla, eli jos joskus pyhiinvaellusta mietit, niin kannattaa tosiaan perehtyä reittivaihtoehtoihin. Tämä rannikon reitti lienee vähemmän suosittu kuin pääreitti – ja sen myötä tietysti vähemmän ruuhkainen.

 4. Hauska lukea tuosta osasta Espanjaa! Me ei olla vielä päästy Baskimaata lähemmäs noita seutuja, mutta kiinnostaisi kyllä. Ruokia olisi kiva päästä maistamaan ja sikäläinen siideri on kyllä tosiaan hyvää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ismo! Yllättävän paljon kaikkea tosiaan tältä(kin) suhteellisen pieneltä alueelta Espanjassa löytyi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Espanjan matkailutoimisto oli kyllä mielestäni hyvin ymmärtänyt miten matkabloggaajien kanssa kannattaa toimia, eli kohde oli valittu toiveittemme mukaisesti ja ohjelmaankin saimme kiitettävästi vaikuttaa, vaikka se tiivis olikin.

 5. Mielenkiintoista. Todellakin tuntematonta seutua minulle. Itse olen ajokortittomana julkisten varassa, joten kiinnostaa nuo kohteet, joissa voi liikuskella myös ilman omaa autoa. Täytyy laittaa tämä alue mieleen ja lähteä käymään jossain vaiheessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuolla rannikolla voi muuten liikkua myös vanhalla kapearaiteisella museojunalla, eli onnistuu tosiaan autottakin!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.