Lento-etiketti – ja pari lentoa

lento-etiketti

Amerikkalainen The Vacationer -sivusto oli taas kerran tutkinut miten matkustajat suhtautuvat lento-etiketin erilaisiin rikkomuksiin. Kaikkein ärsyttävimmiksi tutkimuksen mukaan nousivat istuimen potkijat ja humalaiset tai muuten häiritsevät kanssamatkustajat.

Lento-etiketti ja sen rikkomukset

 1. Potkiminen istuimen selkänojaan — 59 %
 2. Humalainen ja/tai häiritsevä käytös — 59 %
 3. Haisevat tai liian tuoksuvat kanssaihmiset – 48 %
 4. Vanhemmat, jotka antavat lastensa käyttäytyä huonosti — 47 %
 5. Voimakkaasti tuoksuvan ruoan syöminen – 40 %
 6. Käsinojan omiminen — 39 %
 7. Istuimen selkänojan kallistaminen ääriasentoon – 38 %
 8. Puheliaat kanssamatkustajat — 30 %
 9. Tungeksiminen koneeseen noustessa tai koneesta poistuttaessa – 30 %
 10. Musiikin kuuntelu tai elokuvan katselu ilman kuulokkeita – 29 %
 11. Kenkien riisuminen — 24 %
 12. Flirttailu matkustajien tai henkilökunnan kanssa — 22 %
 13. Liian taajaan pidetyt wc- tai venyttelytauot – 20 %
 14. Muiden kuin oman rivin matkatavaralokerikkojen käyttäminen — 18 %
 15. Pariskuntien liialliset hellyyden osoitukset – 14 %
 16. Lentoemäntien toistuva vaivaaminen – 13 %

Miehet, naiset ja vanhemmat ihmiset

Lento-etiketti -kyselyn mukaan miehet ärsyyntyvät helpommin kuin naiset, erityisesti jos koneeseen nouseminen tai koneesta poistuminen ei tapahdu oikeassa järjestyksessä tai ihmiset käyttävät matkatavaralokerikkoja muiden kuin oman rivinsä kohdalta. Naisia ärsyttää miehiä enemmän flirttailu ja puheliaat kanssamatkustajat. Vanhemmat matkustajat haluat pitää oman tilansa (kohdat 6 ja 7), mutta ymmärtävät paremmin wc:ssä kävijöitä tai venyttelijöitä.
12 prosenttia kyselyyn osallistuneista mikään näistä ei ärsyttänyt! Tai ehkä he eivät vain viitsineet ottaa kantaa kyselyn mihinkään kohtaan?

lentojuttu-laukkuja lentojuttu-jonoa

Omat kokemukset ja oma käytös

Itseäni ärsyttää pitkänä ihmisenä ehkä eniten tuo istuimen selkänojan voimakas kallistaminen.
Joskus, tosin hyvin harvoin, kohdalle on osunut selkänojaa potkiva lapsi, mutta asiasta huomauttaminen on yleensä auttanut. Oikeastaan vaan yhden kerran muistan parin jo liikaa alkoholia nauttineen nuoren miehen myöhäisellä iltalennolla käymän loputtoman ja samoja asioita toistavan häiritsevän, äänekkään, humalaisen keskustelun. Yölennolla kirkuvia lapsia toki on ollut turhan monella lennolla, mutta uskon kyllä, että heidän vanhempansa ovat yrittäneet noissa tilanteissa kaikkensa – paitsi sitä, että olisivat jättäneet vauvansa kanssa lentämättä.

Matkatavaralokerikkojen osalta minua ärsyttää erityisesti liian isojen käsimatkatavaroiden kanssa matkustavat – kannattaisin kovasti niiden porteilla joskus olevien kehikoiden aktiivisempaa käyttöä! Joskus lentoemäntä on saattanut ehdottaa meille, että voimmeko ottaa reppumme jalkatilaan, jotta saadaan ylisuuretkin lentolaukut mahtumaan lokerikkoihin, mutta pitkäjalkaisena yleensä kieltäydyn kunniasta. En myöskään suostuisi siihen, että minun ja tuntemattoman istuimeensa liian isokokoisen matkustajan välinen käsinoja pitäisi nostaa ylös – jos ei usko mahtuvansa normaalikokoiseen istuimeen, niin kannattaisi ostaa kaksi paikkaa, eiköhän tuo asiakaspalvelun kautta onnistuisi.
Tiedän, että mahdollinen joustamattomuuteni näissä tilanteissa aiheuttaisi lentohenkilökunnalle päänvaivaa, mutta harvoinpa kai sittenkään ainoa ratkaisu tilanteeseen olisi jousto juuri meikäläisen taholta, vaikka se helpoin ratkaisu olisikin.

Itse syyllistyn varmasti tuohon taajaan käytävälle nousemiseen, ei niinkään wc-käyntien kuin venyttelyn tai yleensä pienen kävelyn takia. Keuhkoveritulpan kerran kokeneena on pakko olla asian tiimoilta vähän varuillaan. Elokuvia tai televisiosarjoja katson usein tabletiltani, mutta joko kuulokkeilla tai äänettömällä, tekstejä lukien. Tosin joskus jos lähellä joku muu soittaa musiikkia ääneen saatan minäkin hetkeksi laittaa äänen päälle – jos tyyppi vaikka syntyvästä kakofoniasta tajuaisi jotain …
Mutta kokonaisuutena uskaltaisin sittenkin väittää, että lento-etiketti on osaltani melko hyvällä mallilla.

lento-etiketti
lentojuttu-mittaus lento-etiketti

Haluan maksamani istumapaikan!

Listan ulkopuolelta meille on viimeisen vuoden mittaan pariinkin otteeseen käynyt niin, että vaikka olemme etukäteen maksaneet istumapaikkojen valinnasta, niin ne ovat sitten yllättäen vaihtuneet joko taaemmas koneeseen tai jopa siten, että meidät on sijoitettu istumaan erikseen. Kummallakin kerralla tilanne on kyllä saatu portilla tai koneessa selvitettyä, mutta hetken aikaa se on kuitenkin häirinnyt kokemusta. Ymmärrän konetyypin vaihtumisesta tai koneen tasapainottamisesta syntyvät muutostarpeet, mutta silloin olisi minusta paikallaan laittaa asiasta viesti istuinpaikastaan maksaneille matkustajille ja jos ainoat tarjolla olevat paikat ovat selvästi huonommat, hyvittää istumapaikkamaksu pyytämättä. Lento-etiketti -juttu mielestäni tämäkin, joskin siis lentoyhtiön, ei kanssamatkustajien suunnalta.

lento-etiketti

Dohan kautta Dhakaan

Seuraavaksi lennämme taas Qatar Airwaysillä, ensimmäisenä kohteena Bangladesh. Toivottavasti tällä kertaa onnistuu, sillä ensimmäinen yritys peruuntui pandemian takia ja toinen vielä siinä kohtaa kovin vähäisten lentoyhteyksen takia. Bangladesh on viime viikolla ollut uutisissa Sitrang-syklonin aiheuttamien tulvien takia, mutta uskomme/toivomme, että kaupunki olisi ainakin pääosin ehtinyt kuivua ennen kuin saavumme sinne. Kaaottiseen maahan/kaupunkiin olemme varautuneet valitsemalla toivottavasti hyväksi osoittautuvan hotellin ja kaksi päiväretkeä, toisen Dhakaan ja toisen maan entiseen pääkaupunkiin Sonargaoniin.

Blogimme saattaakin lähiviikkoina hiukan hiljentyä. Tapamme mukaan melko tiivisohjelmaisen kiertomatkan lomassa ei ehkä ole oikein aikaa kirjoittaa ”oikeita blogijuttuja”, kovin montaa ainakaan. Facebook-sivuillemme ja/tai Instagramiin yritämme kuitenkin taas saada vähän kuvakertomuksia matkamme varrelta – jos ei nyt ihan joka päivä, niin useamman kerran viikossa kuitenkin.

lento-etiketti qatar

Jutun kuvat ovat pääosin Pixabay -kuvapalvelusta, myös otsikkokuva söpöstä lentäjästä :-)

Tags from the story
Join the Conversation

20 Comments

 1. Itselleni tuli myös heti mieleen, että pitkiä ihmisiä varmasti ärsyttää enemmän edessä istuvan selkänojan kallistaminen ja ymmärrän sen varsin hyvin. Ei ole mukava katsoa vierestä, kun kanssamatkustaja tuskailee entistä pienemmäksi käyneen matkustustilan kanssa. Ja ikinä ei ole kohdalle sattunut tilannetta, että olisi ensin kysytty, onko istuimen kallistus takana olijalle ok.

  Minua häiritsee yölennoilla äänekkäästi puhuvat. Pidän tätä hyvin itsekkäänä ja ajattelemattomana.

  Sen sijaan jaloittelu ja tiheät wc-reissut eivät häiritse. Onhan jopa suositeltavaa jaloitella usein juurikin mahdollisten tukosten ehkäisyksi. Samoin koen hassuna ajatuksen, että kanssamatkustaja ei saisi riisua kenkiään. Me kun lennämme usein pitkiä kaukolentoja, niin ei ole mukava taikka terveellistäkään hiostuttaa jalkoja tuntitolkulla kengissä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Tuo kallistaminen on tietysti yölennolla ymmärrettävää ja itsekin sitä teen, etenkin jos edessäolevan on sen tehnyt. Lyhyellä päivälennolla tyypit, jotka heti kallistavat selkänojan ovat minusta kyllä vähän ärsyttäviä.

 2. says: Laura Linnea

  Tuo penkin kallistus on todella ärsyttävää. Itse olen kyllä lyhytjalkainen ja pidän jalkoja yleensä omalla penkilläni lennon aikana, mutta olen ahtaanpaikankammoinen. Tarvitsen muutenkin pientä psyykkausta siihen, että pystyn ahtaassa lentokoneessa edes suht rennosti istumaan, niin edessä olevan kallistettu penkki kyllä ahdistaa. Enkä itse kehtaa tehdä samaa, joten kärvistelen sitten pienessä tilassa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuota en ollut ajatellutkaan, että vaikkei oman pituutensa takia kallistamisesta häiriintyisikään, niin pieneneehän siinä tila ja tosiaan joku voi ahdistua siitä, että joutuu tavallaan entistä pienempään rakoon.

 3. says: Reissu-Jani

  Olen varmaankin kokenut näitä kaikkia ”lento-etiketin” rikkoutumisia 369 lennolla. Itseäni ärsyttää eniten selkänojan kaataminen naaman eteen (kiitos entistä pienempien penkkien välimatkat) ja varsinkin halpalentoyhtiöillä kokemus on lähes klaustrofobinen. Kenkien riisuminen jaloista varsinkin silloin jos henkilö kärsii vahvasta jalkahiestä on lähes oksettava kokemus. Myös selkään tökkijöitä riittää – ja viimeksi oli lapsi takana pelaamassa lähes koko kuuden tunnin ajan pelejä. Töks, töks, töks.. Sitten on nämä jotka ovat käytävällä laukkujen kanssa kun koneen etupyörät ovat ottaneet kiinni kiitorataan (kyllä, olen todistanut näitä muutaman kerran erityisesti Afrikassa…).

  Mutta näihin kaikkiin on helppo ratkaisu: business luokka (pois lukien kapearunkokoneiden peruspenkeillä olevat ”business” luokat, esim. joita FInnarilla on käytössä). Siellä ei yleensä täydy ”kärsiä” lento-etiketin rikkomisesta vaikka on sielläkin ollut joskus pilttejä huutamassa ja joillakin on vahva jalkahiki vaivannut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Totta, iso osa ongelmista poistuu kunhan vaihtaa businekseen. Viimeksi Singaporeen lentäessämme Premium Economykin auttoi ja asiasta tuli ”vertailudataakin” kun seurueemme nuoriso matkusti samalla lennolla turistissa – valittivat mm. kirkuvista vauvoista, mutta eivät ne ääneet koneen etuosaan asti kuuluneet. Pisimmillä lennoilla mielellämme valitsemme (ja maksammekin) busineksestä tai economy comfortista, mutta sanotaanko nyt että max 6 tuntia etenkin päivälennolla kuluu kyllä kohtuullisella harmituksella turistissakin – useimmiten.

 4. says: Hannele

  Saatan saada nyt ”vihamiehiä” kun tunnustaudun selkänojan kallistajaksi. Kallistan penkin aina heti, kun se on sallittua eli nousun jälkeen. Nostan, kuten kuuluukin, ruokailun ajaksi ja kallistan taas. Minä nimittäin nukun lähes koko lennon ajan. Olen pitkähkö itsekin, mutta en myöskään häiriinny, jos edessäni oleva selkänoja kallistetaan. Keskustelin tästä juuri viikko sitten lentokoneessa matkakaverini kanssa. Ihmettelimme kumpikin, että miksi tuoleissa on tuo toiminto? Päädyimme siihen, että kyllä se käytettäväksi on. Siitä olen samaa mieltä, että käsinojaa en antaisi nostaa, koska en voisi välttämättä kompensoida omaa tilaani toiselle puolelle, toisin kuin selkänoja-asiassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hannele! Onhan se niinkin, että jos kallistaminen on sallittua, niin kaipa sen sitten saa tehdä. Päivälennolla tosin jos takana oleva yrittää vaikka työskennellä läppärillä tai syödä, niin pidän sitä kyllä vähän itsekkäänä, sittenkin.

 5. Vaikka olen aika pätkä, mikä kieltämättä on eduksi lentäessä, en aina haluaa joustaa vain toisen ajattelemattomuuden takia. Miksi ihmeessä mun pitää potkia koko matkan omaa käsilaukkua jalkatilassa, jos joku toinen raahaa mukaan ylimääräisiä kapsäkkejä? Tai olla liimattu jonkun kylkeen, jos tuo matkustaja ei mahdu omaan istuimeen?

  Minua harvoin ärsyttää toisten WC-käynnit ja venyttelyt sekä selkänojan kallistaminen (siihen on omat syynsä), vaikka itse harvoin käyn vessassa lentokoneessa, jos lento on alle 5h pitkä. Mutta hajuhaittoja en siedä.

  Meille on myös tärkeä, että edes jompikumpi vanhemmista istuu lapsen vieressä tai edes lähellä. Turvallisuussyistä.

  Huonosti käyttäytyvät lapset ovat vanhempiensa tyhmyyttä. Kirkuvat vauvat – siihenkin on konstinsa. Ihan pikkuvauva pärähtää itkuun hetkellisesti koneen noustessa ja laskiessa. Muuten koneen humina saa vauvat nukahtamaan. Itse en olisi lähtenyt vauvan kanssa kovin pitkälle lennolle, omat päreet eivät olisi kestäneet. Eikä silloin itse voi nukahtaa. Lyhkäsillä lennoilla (1-4h) kaikki on aina sujunut hyvin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! Tuo olisi kyllä omalla listallani, jos sen yrittäisin laittaa numerojärjestykseen aika pienellä numerolla, eli listan kärjessä, nuo liian suurilla käsimatkatavaroilla / liian monella käsimatkatavaranyssykällä matkustavat. Itselläni ei ole vauvojen kanssa lentämisestä kokemusta, mutta siitä kyllä, että joku vauva saattaa huutaa pitkään. Ilmeisesti vanhemmat eivät sitten olleet tienneet miten toimia.

 6. says: Daniel

  Mieleinkiintoinen aihe!

  Taidamme olla Hannelen kanssa vähemmistöä, mutta senkin uhalla, että saadaan pieni kina pystyyn: miksi siellä on se kallistusnappi, jos ei sitä saisi käyttää? Ei siinä kenenkään tila vähene, vaan kun minä kallistan penkkiäni, voi takanani oleva tehdä saman, jos siltä tuntuu. Silloin hänellä on ihan saman verran tilaa kuin aiemminkin. Ruokailun ajaksi on kohteliasta nostaa selkänoja pystyyn toki. Halpalentoyhtiöiden lisäksi ainakin Iberia ja TAP ovat poistaneet ne kallistusnapit kokonaan Euroopan lentojen turistiluokasta.

  Joskus jostain luin, että etikettiin kuuluu, että keskipenkillä istuja saa molemmat käsinojat itselleen. Se on minusta kohtuullista.

  Yksi asia, jota tuossa ei mainittu, ja joka minua ärsyttää, on se, kun kanssamatkustajat haluaisivat, että minä siirryn jonnekin muualle, koska he eivät ole viitsineet tai raaskineet maksaa paikkavarauksestaan, mutta sitten pitäisi kuitenkin päästä vaimon tai työkaverin viereen istumaan. Joskus vielä niin, että kuvittelevat minun luopuvan exit-paikastani. Olen ottanut tavaksi vastata ystävällisellä ja vähän yllättyneellä äänensävyllä vain ”ei” ilman sen kummempia perusteluita.

  Sitä päivää odotan kauhulla, kun viereen tulee joku, joka ei mahdu omaan penkkiinsä. Sattuneesta syystä amerikkalaisilla yhtiöillä on tähän selkeät säännöt, ja jos penkkiin ei mahdu eikä tyhjiä paikkoja ole, jää tällainen henkilö kyydistä odottelemaan seuraavaa lentoa. Mutta minulle on mysteeri, miten Finnair tällaisessa tapauksessa toimisi. Sen käsinojan tulee joka tapauksessa olla nousun ja laskun aikana alhaalla, ja jos ei se alas mahdu, niin sitten jollakulla muulla kuin minulla on ongelma…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel!
   Ruokailun ajaksi – ja päivälennolla joskus on myös häirinnyt kallistettu selkänoja tilanteessa, jossa haluaisi vaikka läppärillä käydä valokuvia läpi. Mutta, tietysti, niin kauan kuin kallistusmahdollisuus on olemassa, niin kaipa sitä saa käyttää. Lyhyillä lennoilla käytettävistä koneista sen voisikin laajemminkin poistaa :-)
   Tuosta keskipenkistä, luin juuri, että oliko joku lentoyhtiö Ausseissa, joka oli lanseerannut keskipaikalla istuvien arpajaiset, eli jos päädyt keskipaikalle tai joudut siihen, niin pääset mukaan arpajaisiin, jossa sitten on tietysti hienot palkinnot!
   Amerikassa ilmeisesti tosiaan tuo yletön ylipainoisuus on jo niin iso ongelma, että hyvä jos siihen on etukäteen sovittu säännötkin.

 7. Itseäni ärsyttää penkin potkijat ja se, jos kanssamatkustaja venyttäytyy omalle puolelle, oli kyse sitten suurikokoisuudesta tai muuten vaan ”miehisestä” tilanotosta. Olen itse aika lyhyt (tai keskimittainen) nainen ja mahdun penkkiin hyvin, mutta silti haluan nauttia siitä tilasta, josta olen maksanut. Pidän penkin kallistamista lyhyillä lennoilla epäkohteliaana vaikka se ei sinänsä ärsytä. Yön yli kestävillä lennoilla kaikki oikeastaan kallistavat, joten siinä se kuuluu vähän kuin asiaan.

  Meitä jo vähän kuumottaa vauvan kanssa lentäminen, kun ei näin pienestä koskaan tiedä, tuleeko jonkinlainen huutoitku vaikkapa korvien takia. Nyt ollaan kuitenkin päädytty ostamaan liput Ruotsiin (tai siis Köpikseen, josta mennään Ruotsiin junalla), jotta vauva pääsee tapaamaan sukulaisia ja Ruotsin perhettä jouluna. Lento on aamulla eikä kestä kuin reilun tunnin, joten ei ainakaan ole sitten pitkä kidutus kanssamatkaajille. Toivotaan, että kaikki menee hyvin ja jos ei mene, niin ymmärrystä muilta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Varmasti teillä menee vauvan kanssa ihan hyvin, ovathan lennot lyhyitä ja olette selvästikin vanhempia, jotka ajattelevat paitsi vauvaansa myös muita! Ihanaa reissua teille!

 8. Keskipenkillä istuvan käsinojan omiminen harmittaa. Millä perusteella käytäväpaikalla tai ikkunapaikalla istuva (ja reunapaikasta hyötyvä) edes voi ajatella, että molemmat keskipaikan käsinojat eivät kuuluisi keskellä istuvalle? Keskellä istuvallehan ei jäisi silloin käsinojaa ollenkaan, sillä miksi keskimmäinen käsinoja kuuluisi myöskään vain toiselle reunapaikkalaiselle…

  Viime reissulla käsinojan valtaaminen tosin jäi pienemmäksi harmistukseksi. Ikkunapaikalla istuva valtaaja lähti vessakäynnille ilman kenkiä, ja päätti mennä takaisin omalle paikalleen kävelemällä penkkien päältä – ja talloi siinä mennessään myös minun penkillä olleen neuleen päältä niine jalkoineen (lattialla ei ollut laukkuja tai muutakaan tiellä). ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos KAti! Tuo toisten tavaroiden päälle astuminen kuullostaa tuntuu kyllä todella törkeältä! Minulla olisi hyvin voinyt olla penkillä vaikka tabletti, joka olisi voinut moisesta rikkoutuakin!

 9. Mielenkiintoista luettavaa! Uskon että kaikilla on näistä jotain kokemusta. Itseä ärsyttää penkin kaatajat ja selkään potkijat. Joskus myös ei millään saa tilaa lähteä omalta penkkiriviltä, vaan käytävältä tullaan niin uhmakkaasti, ettei auta kun odottaa, että joku stoppaa letkan nousemalla ottamaan laukun hyllyltä ja sitten vasta pääsee livahtamaan. Tämä ärsyttää, jos on esim kiire jatkolennolle tms.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Tuo on kyllä yksi juttu, että miten nopeasti käytävät täyttyvätkin ja miten tiukkaan koneen laskeuduttua. Korona-aikaan jotkut lentoyhtiöt, esimerkiksi Lufthansa pitivät tiukkaa kuria, että mitkä rivit kulloinkin ovat vuorossa, mutta nyt meno taitaa kaikkialla olla jo taas entinen. Tuo jatkolennolle yrittäminenkään ei oikein taida olla syy yrittää tunkea ulos riviltä 50 silloin kun menossa ovat vasta rivit 1-20, vaikka. Kaikilla kun on kuitenkin yleensä olevinaan kiire, jos ei muuta, niin päästä pitkän lennon jälkeen ojentautumaan ja jaloittelemaan.

 10. ”Uskon kyllä, että heidän vanhempansa ovat yrittäneet noissa tilanteissa kaikkensa – paitsi sitä, että olisivat jättäneet vauvansa kanssa lentämättä.” Miksi pitäisi jättää vauvan kanssa lentämättä? Ihan samanlaisia asiakkaita hekin ovat siinä missä humalaiset aikuisetkin. Vauvastakin menee maksu vaikka eivät edes saa omaa istuinta. Ja aina ei ole sitä mahdollisuutta, että voisi vaan jättää lentämättä jos jonnekin on päästävä syystä tai toisesta.

  Meille kävi muuten viime kesänä samoin, että olimme ostaneet itse paikat koneeseen mutta emme kuitenkaan sitten saaneet valitsemiani paikkoja. Tuntuu kyllä vähän kummalle, että voidaan myydä jotakin mitä ei sitten saa. Ylipäätään, lentoyhtiöillä tuntuu olevan aika paljon valtaa veloittaa kaikenlaisista kommervenkeistä ja välttää korvauksien maksamista väittämällä jotakin muuta, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Esim. että lento on peruuntunut sään takia vaikka todellisuudessa niin ei ole.

  Itseäni ärsyttää eniten ihmiset (ja nämä on yleensä aikuisia), jotka pitävät jalkoja käsinojilla. Siis tunkevat jalan penkkien väliin toiselle puolelle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! No onhan pitkällä yölennolla pari tuntia koneen hiljentymisen jälkeen pitkän itkukonsertin järjestävä vauva, joka herättää kaikki 10 riviä kumpaankin suuntaan aikamoinen riesa muille matkustajille. Humalaisia aikuisia en tuossa tilanteessa ole sattunut kohtaamaan. Ja totta, varmasti on pakottaviakin syitä, mutta ehkä juuri nuo pitkät yölennot ovat kanssamatkustajille haastavimpia tuollaisessa tilanteessa.
   Pari kertaa meille on tuo paikkakuvio sattunut, mutta lopulta olemme aina saaneet vastaavat paikat – jos emme olisi saaneet olisin kyllä yrittänyt rahoja takaisin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.