Bohol, Filippiinit – lyhyt versio

Bohol Filippiinit lyhyt versio

Filippiinien kierroksemme jatkui Luzonin saaren pohjoisosista takaisin Manilaan ja sieltä edelleen Boholin saarelle.
Boholin valitsimme rantakohteeksi suklaakukkuloiden ja kummituseläinten takia. Toki Boholinkin, kuten monet muutkin saaret Filippiineillä, olisi myös oiva sukellus- ja snorklauskohde, muttemme enää oikein viitsi snorklaamisestakaan innostua, joten oli kiva, että saarella on muutakin tekemistä.

Myöhemmin opimme, että Bohol on kuulemma myös hyvä valinta sikäli, että taifuunit harvemmin iskevät saarelle, jota sitä ympäröivät saaret suojaavat melko hyvin. Takeita ei tietysti ole, viimeksi Boholilla koettiin taifuuni vain vuosi sitten!

Boholille lensimme Manilasta Philippines Airlinesin lennoilla Manila – Tagbilaran – Manila.
Tagbilaran on Boholin maakunnan pääkaupunki. Boholilla, siis Boholin maakunnassa, majoituimme Bohol Beach Clubille, joka sijaitsee Panglaon saarella, ei siis pääsaarella. Panglao on kuitenkin niin lähellä pääsaarta, että se yhdistyy siihen kahdellakin sillalla. Autollakin matka-aika ”rannaltamme” Tagbilarin keskustaan oli kuitenkin n. 20 minuuttia suuntaansa, eli ihan pieni saari Panglaokaan ei ole.

Saarikierros

Ensimmäiselle Boholin päivälle olimme varanneet etukäteen kaikki tärkeimmät jutut kattavan saarikierroksen. Paikallisoppaamme väittikin, että oikeaoppinen tapa nähdä suklaakukkulat on käydä ensin katsomassa kummituseläimiä, sitten kiivetä suklaakukkuloista korkeimmalle nähdäkseen ne kaikki muut yli 1000 kukkulaa ja sen jälkeen rentoutua lounasristeilyn merkeissä Loboc-joella. Näiden oleellisimpien asioiden lisäksi kävimme kuvaamassa/kuvauttamassa itsemme Blood Compact Shrine -patsaalla, joka symbolisoi espanjalaisten ja filippiiniläisten ystävyyttä ja katsastimme parikin kirkkoa, tietysti.

Chocolate Hills Bohol
Pääosa turisteista oli vielä paikallisia (marraskuussa 2022), mutta ei suklaakukkuloiden näköalatasanteella yksin tarvinnut olla!

Panglao

Muut pari päivää Boholilla vietimme pääosin kotisaarellamme, Panglaolla. Tagbilaranin kaupunkiin teimme yhden päiväretken ja Abatan-joelle yhden iltaretken katsomaan tulikärpäsiä. 100 000 asukkaan Tagbilaran on jo vähän kaikkea, kaunis keskusaukio kirkkoineen ja hallintorakennuksineen, kaikkien amerikkalaisten ketjujen pikaruokapaikat ja useampi vähän isompikin ostoskeskus, joista hetken kuljeskelimme Bohol Quality Mallissa. Jos resorttimme lähikaupassa ostokset kirjoitettiin vihkoon ja summa laskettiin laskukoneella, niin ostoskeskuksen pohjakerroksen isossa supermarketissa oli omat käytävänsä esimerkiksi soijakastikkeille ja vaikka etikoille! Pikaravintoloiden lisäksi kaupungissa on tietysti fine dining -paikkojakin, joista kokeilimme D’Rose Resto Cafe -nimistä paikkaa ennen tulikärpäsretkeä. Jos kummituseläimiä saimme sentään jotenkin talletettua kamerallakin, niin tulikärpästen kuvaaminen onnistui enää Lassen puhelimella (iPhone 13 Pro).

Mango Creme brulee
Resortissa asuessaan tulee syöneeksi pääosan aterioistaan samassa ravintolassa, mutta onneksi vaihtoehtoja oli paljon, myös mangon osalta, eli tässä vuorossa mango crème brûlée
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

6 Comments

 1. Boholilla tosiaan oli ihan kivoja paikkoja myös pinnan alla, vaikka se n. vuosi sitten ollut taifuuni oli saanut ikävällä tavalla pinnan allakin tuhoja aikaan, ja pari kuuluisaa paikkaa osoittautui siitä näkökulmasta sen vuoksi pettymykseksi.

  Taisitte muuten eilen lentää Dohasta Helsinkiin? :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Vähän ristiriitaisesti paikallisoppaamme saarikierroksella ensin kehui Boholia, että saari on muita saaria paremmin turvassa taifuuneilta, mutta kertoi sitten heti perään, että viime vuonna kyllä osui kohdalle. Mutta näin kai se juurikin näiden taifuunien kanssa on, että koskaan ei voi varmaksi tietää aikaa eikä paikkaa.
   Juu lennettiin Dohan kautta Manilasta Helsinkiin. Samalla koneella tuli ainakin pari tuttavapariskuntaa – ehkä siis tekin?

 2. says: Reissu-Jani

  Kiitos tästä lyhyestä jutusta. Sama suunta on tammikuussa. Neljä päivää Boholilla ja tuollaisia ”retkiä” itsekin ajattelin tehdä ja kiva kuulla että nuo kolme kohdetta voi yhdistää yhteen reissuun. Tulikärpästen olemassa olosta Filsuilla en tiennyt, jotenka lisään sen myös listalle. Uuden-Seelannin Waitomossa niitä olen luolissa nähnyt ja olivat upea elämys kun heijastuivat myös veden pinnasta vuoren sisällä olevassa luolassa. Muuten kaikki lisävinkit Boholiin tervetulleita. Mullakin on majoitus Panglao saarella mutta pienemmässä resortissa.

  1. says: Pirkko

   Eipä kestä! Bohol / Panglao on ihan kivaa aluetta. Näiden juttujen lisäksi monet taitavat siellä sukeltaa tai snorklata ja Panglaon edustalla on myös saari, jonka lähistöllä voi aamuvarhaisella onnistua näkemään delfiinejä, mutta meille riitti nyt jo reissun loppupuolella nämä jutut, rantakävelyiden lisäksi.

 3. says: Mari/Kodinvaihtaja

  En tiennytkään, että tuollakin suklaakukkuloita. Raja Ampatin kukkuloita olen kuvista kuolannut. Korkealta näkee kyllä upeasti

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Raja Ampatin saarirykelmissä on toki jotain samaa muotoa, mutten ihan tuota suklaakukkulat nimeä ole huomannut niistä käytettävän, eli olisiko tuo Boholin kukkularypäs sittenkin aika lailla omanlaisensa maailmassa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.