Manila – nähtävyyksiä ja mukavaa elämää

Manila feature

Filippiineillä viettämämme aika jakautui Manilan, Banauen ja Boholin välille. Manilassa vietimme 3 yötä, mutta vain yhden kokonaisen päivän ja muutaman iltapäivän/illan. Jos nyt suunnittelisin matkamme uudelleen, niin ottaisin ehdottomasti pari lisäpäivää Manilaan – tai ainakin Makatiin.

Manila, tai Metro Manila, on 16 yhteenkasvaneen kaupungin rypäs, joista itse Manila on vain yksi. Alueella asuu yli 13 miljoonaa asukasta, mutta Bangladeshin Dhakaan (22 miljoonaa asukasta) verrattuna alue toimii kuitenkin ainakin satunnaisen turistin näkökulmasta ihan kelvollisesti. Metroa ei Metro Manilan alueella ole, mutta aluetta halkovat maksulliset moottoritiet ja katujen yläpuolella kulkevat junat. Lyhyellä vierailullamme vierailimme oikeastaan vaan Manilassa ja vietimme aikaa Makatissa, jossa hotellimme sijaitsi. Matkalla pohjoiseen, Banauehen, ohitimme toki muitakin, esimerkiksi Quezon Cityn, joka taitaa olla kaupungeista suurin.

Kukkia ja porsaita

Aloitimme kaupunkikierroksemme ihmisen kokoisilla asioilla, kukkatoreilla ja porsailla. Vaikka olimmekin liikkeellä mielestämme aikaisin aamulla (lähtö hotellilta klo 8), niin kukkatorien osalta aamun paras myyntiaika oli jo ohi.

Kukkatorien lähistöllä on myös katu, jossa sijaitsee vieri vieressä useita kokonaisia porsaita paistavia paikkoja. Näitä lechoneita myydään kokonaisina, puolikkaina tai vielä pienempinä osina. Myöhemmin kävimme illallisella yhdessä Mesa-ketjun ravintolassa ja listalla oli myös 1/16 lechon-annos.
Ennen Manilaan saapumista vietimme muutaman päivän muslimienemmistöisessä Bangladeshissa, joten kontrasti maahan, jossa ei käytännössä sianlihaa ollut, oli Filippiineille, yltiökatoliseen maahan, saavuttaessa suuri!

Kanojakin näillä kaduilla myytiin elävinä häkeistä, mutta taistelukukkoja ei ainakaan näin aamupäivällä kirkkaassa päivänvalossa näkynyt. Aikoinaan Filippiinit on ollut kuuluisa myös kukkotappeluista, mutta niiden kanssa on tainnut käydä vähän kuin härkätaistelujen, että suuri yleisö on ne hylännyt, vaikka niitä edelleenkin jossain määrin järjestetään. Korona-aikaan niitä saattoi kuulemma seurata netissä – pitihän vedonlyönti saada tapaamisrajoituksista huolimatta toimimaan.
muslimienimmistöisestä maasta katoliseen, lechonit

Manila kukkatori Manilan nähtävyyksiä Manila kukkatori Manila lechon Manilan nähtävyyksiä Manila lechon

Lechon
Boholissa kuvattu jo operoitu ”lounaslechon”

Jeepneyt

Filippiinitkin, monen monen muun Aasiankin maan tavoin, on elänyt useamman menneisyyden siirtomaana tai miehitettynä. 1500-luvulta 1900-luvun alkuun maa kuului Espanjalle, sitten Yhdysvalloille ja toisen maailmansodan aikana se oli lyhyen aikaa japanilaisten miehittämä. Espanjalainen menneisyys Filippiineillä on jo painunut syvemmälle historiaan, mutta amerikkalaisuus näkyy katukuvassa. Täältä löytyvät kaikki amerikkalaiset pikaruokaketjut ja kaupat ja kaupungin julkinen liikenne perustuu pitkälti amerikkalaisiin sota-ajan jeepney-autoihin.

Emme testanneet jeepneytä Manilassa, mutta samaisia autoja oli mm. Banauessa, jossa yhtenä päivänä liikuimme moisella.
Manilassa jonain iltana satuimme Makatin alueella olemaan liikenteessä luultavasti niihin aikoihin, kun ihmiset lopettelivat työpäiväänsä ja olivat aloittelemassa kotimatkaansa jeepneyllä. Suosituimmilla asemilla jonot näyttivät olevan satojen metrien mittaisia!

Jeepney Manilan nähtävyyksiä
Jeepneyn reitti on kirjoitettu sen kylkeen
Jeepney Manilan nähtävyyksiä
Manilassa jeepneyt näyttivät kovin täysiltä, toisin kuin tämä Banauessa.

Kiinalainen juttu

Monien kaupunkien Chinatowneihin liittyy erilaisia superlatiiveja, joiden todenperäisyyttä voi olla vaikea arvioida, mutta Manilan Binondon alueelle vuonna 1594 perustettu Chinatown lienee ihan oikeasti maailman vanhin. Kiinalaiset tulivat alunperin Filippiineille työläisinä, mutta nyttemmin kaupungin varakkaimmista asukkaista monet ovat sukujuuriltaan kiinalaisia. Kiinalaiseen kaupunginosaa otimme tuntumaa vain pienellä kävelyretkellä ja sen lomassa syödyllä kiinalaisella lounaalla. Kauppoja ja ravintoloita toki olisi riittänyt pitemmänkin kierroksen verran.

Manila Chinatown Manilan nähtävyyksiä Manila Chinatown 2

Manila Chinatown Manilan nähtävyyksiä
Siopao porsastäytteellä lounaaksi – Eng Bee Tin on kuulemma tosi suosittu kiinalainen deliketju Filippiineillä

Maailman vanhin Chinatown ei ehkä sittenkään lyhyellä vierailulla erottunut merkittävästi muista Chinatowneista, mutta kun retkemme jatkui kiinalaiselle hautausmaalle, niin saatoimme todeta, että nyt olemme nähneet Filippiineillä jotain sellaista, mitä emme ole aikaisemmin nähneet missään päin maailmaa. Komeimmasta päästä mausoleumeja olemme ehkä ennen Manilaa nähneet Recoletan hautausmaalla Buenos Airesissa, mutta Manilan mausoleumeihin verrattuna Recoleta ei ole mitään.

Manilan kiinalainen hautausmaa on kaupunginosa, katuineen ja komeine rakennuksineen. Kuin suomalainen varakkaampi lähiö omakotitaloineen tai ainakin rivitaloineen. Paitsi että nämä talot eivät ole asuintaloja vaan mausoleumeja. Hienoimmissa mausoleumeissa on porttivahdit, sähköt ja juokseva vesi ja vessa. Kuulemma joissakin on uima-allaskin! Siellä täällä mausoleumien joukossa on temppeleitä ja niiden kupeessa uuneja, joissa voi polttaa vainajille ”rahaa”, jos omassa mausoleumissa uunia ei satu olemaan. Liikumme hautausmaalla autolla kuten muutkin, turisteina pysähdellen lyhyesti siellä täällä mielenkiintoisimpien mausoleumien ja temppelien kohdalla.  Alue on liian iso siihen, että auto jätettäisiin hautausmaan portille ja käveltäisiin perille!

Kiinalainen hautausmaa Manilan nähtävyyksiä
Kiinalaisella hautausmaalla – talot oikealla ovat mausoleumeja

Kiinalainen hautausmaa Manilan nähtävyyksiä

Kiinalainen hautausmaa Manilan nähtävyyksiä
Hautausmaa – vai rauhallinen pientaloalue?

Kiinalainen hautausmaa Manila

Kiinalainen hautausmaa Manila
… ja rahaa tämän kaiken ylläpitämiseen tarvitaan tietysti tuonpuoleisessakin

Intramuros

Manilan vanhan kaupungin keskusta tunnetaan nimellä Intramuros, muurien sisällä. Täällä isot pilvenpiirtäjät loistavat poissaolollaan ja kapeita katuja reunustavat espanjalaistyyliset asuintalot. Alueella on myös monia virastoja, mutta nekin vanhoissa rakennuksissa. Espanjalainen löytöretkeilijä Legazpi saapui Filippiineille 1560-luvulla ja näiden korttelien historia ulottuu näihin aikoihin asti.

Vanhaan kaupunkiin kannattaa tutustua vanhalla kulkuneuvolla, eli hevosten vetämässä kalesassa, kuten näitä kaksipyöräisiä vaunuja Filippiineillä kutsutaan.

Intramuros Manilan nähtävyyksiäIntramuros Manila Intramuros Manilan nähtävyyksiä

Intramuros Manilan nähtävyyksiä
Hevoskyydin sijaan tarjolla olisi myös kyyti tyylikkäällä puisella riksalla

Fort Santiago

Santiagon puolustuslinnoitus lienee Manilan vanhan kaupungin tärkein ja mielenkiintoisin kohde. Linnoituksen historia juontaa alkunsa Legazpin aikoihin asti ja sen vankityrmää käytettiin vielä toisen maailmansodankin aikana.
Alueella on myös José Rizalin, Filippiinien kansallissankarin elämästä ja etenkin kuolemasta kertova museo, joka tuntui edelleen hyvinkin kelpaavan kohteeksi vaikka nykyteineille.
José Rizal teloitettiin osana Filippiinien vapaustaistelua 1896, mutta häntä ei ole unohdettu. Vaikeaa se olisikin, sillä hänen kasvonsa ovat edelleen 1 peson kolikoissa. Kolikoista pienimmässä, jotta se kulkeutuisi kaikkien, lastenkin käsiin.

Museossa on hyvin esillä myös José Rizalin kirjoittamat kirjat, joista erityisesti Noli Me Tángere (Älä koske minuun), joka kertoo espanjalaisten siirtomaaisäntien (ja kirkon) julmuudesta, on filippiiniläisille lähes pyhä opus. Tekstin Noli Me Tángere näimme myöhemmin myös esimerkiksi Boholin pääkaupungin Tagbilaranin keskusaukiolla José Rizalin patsaan juurella.

Fort Santiago Manilan nähtävyyksiä

Amerikkalaisten parakkeja Fort Santiago
Amerikkalaisten parakkeja Fort Santiagon alueella

Fort Santiago Manilan nähtävyyksiä
Fort Santiago Manilan nähtävyyksiä

Vankityrmiä Pasig-joen rannalla

Jos José Rizal tuomittiin täällä kuolemaan, myös toisen maailmansodan aikana monet menettivät täällä japanilaisten miehityksen aikana henkensä. Vankeja sijoitettiin esimerkiksi Pasig-joen rannalla sijaitseviin tyrmiin, jotka ajoittain täyttyivät vedellä. Ristikoiden alta ei päässyt pois vaikka olisikin osannut uida, joten huonostihan siinä kävi. Vähän kuivempiin vankityrmiin pääsee nykyturistikin kiertelemään kunhan suostuu kumartumaan riittävästi mahtuakseen matalasta oviaukosta sisään. Tosin tässä on vähän teatteria, sillä uloskäynti tapahtuu ihan normaalikorkuisesta ovesta :-)

Linnoituksen alueella on edelleen jäljellä osa kaupungin sisemmistä vallihaudoista. Ulommat vallihaudat amerikkalaiset täyttivät, sillä isoja vesialueita pidettiin terveydelle vaarallisina. Samalla saatiin myös golfiin kelpaavia viheriöitä!

Aluella on myös lipputanko, jonka kohdalla nuori oppaamme edelleen lähes hermostuu kertoessaan miten Filippiinit amerikkaisten tuella vapautuivat espanjalaisista miehittäjistä ja kansa odotti filippiinien lipun nousevan tankoon, mutta tankoon nousikin Yhdysvaltain lippu. Filippiinien lippua – ja vapautta – jouduttiin odottamaan vielä monta vuotta.

Rizalille on omistettu myös iso puisto keskellä Manilaa. Siellä emme käyneet, mutta näimme kyllä ohiajaessamme muistomerkin, joka on pystytetty paikalle, jossa hänet mestattiin.

Fort Santiago

Fort Santiago Manilan nähtävyyksiä
Vapaana Pasig-joella

Fort Santiago Fort Santiago

Fort Santiago Manilan nähtävyyksiä
Isot kirkot vanhan kaupungin kapeiden katujen äärellä ovat vaikeita kuvattavia, kuten esimerkiksi tämä tässä legoversiona esillä oleva Manilan katedraali
Rizal
Lippu Fort Santiagon aukiolla ja Rizalin muistomerkki mestauspaikalla Rizalin puistossa

Tärkeimmät kirkot

Vaikket erityinen kirkkofani olisikaan, niin pari kirkkoa kannattaa Manilassa käydä ainakin vilkaisemassa.

San Agustinin kirkko on maan vanhin kivinen kirkko ja jo Unescon maailmanperintökohdekin. Barokkikirkko menetti toisen kellotorninsa vuoden 1880 maanjäristyksessä: torni vahingoittui niin pahasti, että se turvallisuussyistä oli purettava. Toisesta maailmansodasta kirkko selvisi pienemmin vaurioin. Kirkossa on myös museo, mutta sen skippasimme.

Toinen suosittu kirkko – esimerkiksi filippiiniläisten hääparien keskuudessa – on tietysti Manilan katedraali.

Manila kirkot Manilan nähtävyyksiä
Kirkkohäät Manilassa: Manilan katedraali vai San Agustin?

Casa Manila

Kierroksemme Manilassa päättyy vierailuun Casa Manilassa. Intramuros -alueella on vanhoja espanjalaisten ajan rakennuksia vähän eri aikakausilta. Casa Manila kertoo kauniisti tarinaa Espanjan siirtomaavallan ajan elämästä – toki vaan varakkaimman väestönosan, mutta kuitenkin.

Talon ensimmäinen kerros on kiveä, mutta ylemmät kerrokset puuta. Rakennustavalla on haettu kestävyyttä niin maanjäristyksiin kuin taifuuneihin.
Talossa on kolme kerrosta ja kerros kerrokselta siirrytään perheen yksityisempiin tiloihin. Toisessa kerroksessa on pieni kappelikin, sillä aikoinaan voidakseen asettua Intramuros -alueelle piti olla paitsi espanjalaista alkuperää myös katolinen, joten uskonnon oli hyvä näkyä myös kodissa.
Casa Manilan sisustus on yhdistelmä itämaisia, eurooppalaisia ja filippiiniläisiä antiikkia.

Casa Manila Manilan nähtävyyksiäCasa Manila

Casa Manila Manilan nähtävyyksiä
Toisen kerroksen puolijulkinen ”kokoustila”

Casa Manila

Ihana Makati Diamond

Manilassa majoituimme Makatin alueella Makati Diamond Residences -hotellissa. Makatin alueelle päädyimme erityisesti siksi, että se sijaitsee lähellä lentokenttää, mutta myös siksi, että Makatin alue on kiva! Hotellin sijaitsee ihan tyylikkään Greenbelt-ostoskeskuksen vieressä ja sen myötä lähistöllä on mukavasti kauppoja ja ravintoloita.
Tapasimme Manilassa tuttavamme Maailmanmatkaajapiireistä, joka hänkin oli asettunut juuri Makatin alueelle. Illan mittaan käymässämme keskustelussa kävi ilmi, että toinenkin yhteinen Manilaan asettunut tuttavamme asuu juuri täällä.

Studio-huone oli tilava, hyvässä sängyssä oli tarjolla tyynyvaihtoehtoja ja kylpyhuoneessa oli sekä amme- että suihkuvaihtoehto. Matkoillakin läppärillä työskentelevälle tarjolla oli hienosti työtilaa. Huoneessa oli pieni keittiökin, eli täällä olisi hyvin voinut viihtyä pitempäänkin. Muovisista vesipulloistakin oli päästy eroon asentamalla jokaiseen huoneeseen vedensuodatusjärjestelmä. Jääkaapissa oli ”pesämunana” muutama kokis ja olut ensimmäiseksi illaksi – toisella kerralla hotelliin tullessamme pyysin vaihtamaan kokikset light-versioihin ja toiveeni toteutettiin hetimmiten.

Aamiaisen söimme jo aikataulusyistäkin kaikkina aamuina hotellilla, mutta tuskin olisimme kovin helposti parempaakaan vaihtoehtoa löytäneet!
Ensimmäisenä iltana tulimme hotellille sen verran myöhään, että päädyimme tilaamaan huonepalvelusta pizzan. Prosciutto, figs, gorgonzola makuyhdistelmä osoittautui niin mainioksi, että kun palasimme hotellille vielä yhdeksi yöksi Banauesta palattuamme oli pakko tilata sama pizza toistamiseen!

Hotellin kuntosalille emme ehtineet, mutta uimaan kylläkin. Hotellissa on loistava 35 metriä pitkä katettu allas, eli altaassa voi kunnolla uida pitempäänkin selkäänsä polttamatta.

Hotellin voisi ehkä luokitella 4-5 tähden hotelleista keskihintaiseksi. 41 neliön huoneen vuorokausihinta näytti Booking.comissa olevan tätä kirjoitettaessa 140 euroa. Eurooppalaisittain edullinen, mutta toki Manilassa asuisi ihan kelvollisesti paljon edullisemminkin.

Makati Diamond Manilan nähtävyyksiä
Makati Diamond Manila

Makati Diamond Manila
Hanaan liitetty vedenpuhdistin ja osa ensimmäisen illan ”ensiapupakkausta”

Makati Diamond Manila Makati Diamond Manila

Makati Diamond Manila
Aamiaisen jälkiruokaosion suosikkini – tunnustan, että noita pieniä sconeseja lähti useampana aamuna muutama käsilaukussa mukaan päivän ”ensiapuruuaksikin”
Jouluvalot Makati
Makatin alueen jouluvaloja

 

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Täytyy tosiaan itsekin seuraavaksi Filippiineillä käydessä tutustua myös Manilaan. Onneksi se käy helposti, kun maahan tulee sillä kertaa varmasti lennettyä nimenomaan Manilan kautta. Heh, aikamoinen tuo kiinalainen haustausmaa, ei heti tosiaan kuvien perusteella ajattelisi olevan haustausmaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Suosittelen tosiaan (myös) Manilaa, jos joka tapauksessa olette Filippiineille palaamassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Manilan ainakin jotkut Filippiinien kävijät ovat kertoneet ohittavansa mahdollisimman nopeasti, mutta minusta siihenkin kyllä kannattaa uhrata päivä jos toinenkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Koska mielellään rajaamme matkojemme pituutta, niin tapaamme sopia retket ja muut kuljetukset etukäteen, jolloin pääsemme sitten hetimmiten saavuttuamme (tai siis tietysti pitkän lennon jälkeen seuraavana päivänä) asiaan. Tällä systeemillä ehtiihän sitä, lyhyessäkin ajassa. Ja sen mitä ehkä etukäteen järjestetystä kokonaisuudesta maksaa enemmän saattaa hyvinkin sitten säästää siinä, että kun perillä on vähemmän aikaa, niin hyvätasoinen hotellimajoituskin jää lyhyemmäksi ja siis edullisemmaksi :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Tosiaan, Manilasta taitaa olla helpompi löytää ”kauhistelevia” juttuja kuin sitä kehuvia :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.