Tivolin joulu

Tivolin joulu

Joulukuisena iltana matkasimme kevyessä lumisateessa Kööpenhaminassa hotelliltamme Cáfe Globenille kuuntelemaan Gunnar Garforsia. Bussin reitti kierteli Tivolin korttelia ja pysähtyi hetkeksi liikenteen takia juuri Tivolin pääsisäänkäynnin eteen. Katselin valaistua sisäänkäyntiä ja jo pimentyneessä illassa isojen punaisten sydänten koristamaa käytävää ja iloitsin jo etukäteen, että huominenkin on hyvä päivä tässä kaupungissa. Vuorossa olisi vierailu jouluisessa Tivolissa ja sen jälkeen ilta sattuneista syistä Pietarista Kööpenhaminaan muuttaneen ystäväni kanssa.

Tivolin joulussa on jotain muutakin kuin tavallisilla joulumarkkinoilla. Ei vaikka jouluisia tavaroita Tivolin alueella on luultavasti myytävänä enemmän kuin muilla Kööpenhaminan joulumarkkinoilla yhteensä. Täällä myyntikojut eivät ole samanlaisia laudoista kyhättyjä kojuja suorissa riveissä vaan monen monta erilaista pientä jouluista myymälää. Kesäisin samat myymälät ovat kesäisiä, mutta hienosti ne oli onnistuttu muuntamaan jouluisiksi, talvisiksi. Valkoinen Nimbin palatsi on muuttunut jouluiseksi satulinnaksi sen seinään heijastettavien joulukuvien myötä. Puiden ympärille on kiedottu jouluvaloja ja isoja punaisia sydämiä on muuallakin kuin pääkäynnin sisääntulossa. Muovisen joulun rinnalla on perinteistä joulua, puuhun punavalkoisella nyörillä ripustettuja talviomenoita.

Toki Tivoli on talvellakin huvipuisto. Halutessasi voit soutaa pienellä lammella, joka ei kuitenkaan ole ihan jäässä, vaikka paikoitellen riitteessä onkin. Istua karusellin tai junan kyytiin, törmäillä pienillä autoilla. Nousta korkeuksiin Star Flyerin kyydissä tai antaa vaikka vuoristodata Demonin kieputtaa itsesi pyörryksiin.

Me tyydyimme pienten putiikkien tunnelmaan ja tuoksuvaan glögiin. Hetkittäin piti kyllä miettiä tämän kaiken ylenpalttisuutta – mihin nämä valtavat vuoret erilaisia joulukoristeita päätyvät, ostavatko tanskalaiset – ja turistit – nämä kaikki vielä ennen joulua? Glögiä ei ainakaan meiltä jäänyt tähteeksi ja korjasimme talteen Tivolin glögimukitkin, matkamuistoiksi. Niistä olisi saanut 5 kruunun pantin verran rahaa takaisin, mutta päätimme viedä ne mukanamme kotiin.

Glögiä ja pieniä pannukakkuja

Olimme ensin sopineet tapaavamme ystävämme Tivoli Food Hallissa, mutta paikka oli tuona iltana, tavallisena arki-iltana, niin suosittu, että totesimme, ettei täältä sellaista nurkkaa löydy, jossa voisimme vaihtaa kuulumisia. Onneksi läheisessä Espresso Housessa oli kivan lämmin tunnelma ja sopivasti väljää. Tanskalaista jouluherkkua, æbleskivereita, myytiin kolmen pienen ”pannaripullan” erissä ja niitä kuluikin seurueeltamme muutama. Nimi æbleskiver tarkoittaa omenasiivuja, vaikka nykyään reseptiin ei yleensä enää lisätä omenaa. Jäin taas – kuten joskus jo vuosia sitten – hetkellisesti miettimään, että pitäisikö hankkia kotiin erityinen æbleskiver-pannu, jota voisi varmaan käyttää myös vappuna hollantilaisten poffertjesien tekoon. Hankkimatta jäi, tälläkin kertaa.

Ihanaa joulua teille kaikille!

Mutta, riittävästi sanoja, siirrytään Tivolin joulun tunnelmiin kuvien myötä. Siltä varalta, ettet jaksa katsoa niitä loppuun asti, niin toivotan jo tässä kohtaa tätä juttua Sinulle ihanaa joulunaikaa!

Jos satut vielä tänä vuonna matkustamaan Kööpenhaminaan, niin käy kokemassa Tivolin joulu. Huvipuisto on auki 31.12. asti – tai tarkkaan ottaen vielä puoli tuntia vuoden 2023 puolellakin. Tivolihan on auki kesällä, pimeimpänä syksyn päivinä Halloween-teemalla ja jouluna.

Tivolin joulu
Tivolin joulu Lunta Kööpenhaminassa Tivolin joulu Joulukuusi Tivolin joulu Glögiä huvipuistossaTivolin jouluTivolin joulu  Jouluomenia Tivolin jouluTalvinen soutulampiLunta ja jouluvaloja Joululintu Tivolin joulu Joululinna Kööpenhamina Tivolin joulu

Pannaripullia
Æbleskiver
Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Mari/Kodinvaihtaja

  Onpa kiva, että on joulutivoli vuoden loppuun auki. Minua harmittaa kodinvaihtajiemme puolests aina, että Tampereen joulutori (joka on todella söpö, vaikka pieni) sulkee jo 23.12..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Sama Tallinnassa, jossa joskus vietimme joulua – joulutorilla oli kiva piipahtaa myös joulunpyhinä.

 2. Tivolin joulu on todella kiva. Olin siellä yksi vuosi jopa sellaisessa kelissä, että oli parikymmentä senttiä lunta. Silloin oli kyllä Kööpenhamina muutenkin upean talvinen, hieman tosi kesärenkailla liikkuessa oli omat haasteensa matkassa :-D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Selvästikin Kööpenhaminassakin on siis mahdollisuus valkoiseen jouluun … hmm… pitääpä harkita joskus joulun viettoakin tuolla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Keväinen ja kesäinen Tivoli on tietysti myös kiva kohde, myös kaikkien upeiden kukkaistutusten takia.

  2. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Vaikka meidän matkamme ei nyt tällä kertaa ollutkaan joulumatka, niin eri kaupunkeja joulukohteina ajatellen jouluiset tapahtumat vielä joulun pyhinäkin (ja välipäivinä) ovat ehdottomasti plussaa.

 3. says: Cilla Maria Travel

  Voi että, Tivoli on kuin tehty joulunajan tunnelmaa varten! Tosi viihtyisän oloista. Mulle tuo on tuttu vaan syksyltä.
  Hyvää matkavuotta 2023!

 4. Jouluiselta näyttää! Olen käynyt Tivolissa vain kesällä ja oli tietysti aika eri näköistä. Hieno paikkahan se on aina.
  Vaikka me ei ollakaan erityisesti jouluihmisiä, niin kyllä tosiaan jokin jouluinen elementti on mukava, jos on joulun aikana ulkomailla. On vaikkapa joulukuusi, -pukki tai vaikka palmuja jouluvaloihin kiedottuna.
  Hyvää alkavaa uutta vuotta sinulle ja mukavia reissuja!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *