Tilastopäivitys 2022

statistics feature

Matkayhteenveto kuluneesta vuodesta tulikin jo tehtyä. Samaisessa jutussa raotin myös jo vähän niin seuraavaa tavoitetta kuin alustavasti tulevan vuoden matkakohteitakin.

Matkavuosi 2022 – 4 uutta maata

Olen kuitenkin myös tavannut jo muutamana vuonna julkaista matkailuharrastuksemme kehittymistä vuosien mittaan kuvaavia graafeja, joten tässä vielä ne:

Kertymät kuvina

Maat 2022
Maat (146) tässä kuvassa = YK:n jäsenvaltiot. Itsenäisiä maita on kolme lisää: Vatikaani 1974, Palestiina 1989 ja Kosovo 2013
Maat ja alueet 2022
YK:n jäsenvaltiot vihreällä, muut itsenäiset maat ja TCC-alueet vaaleansinisellä. Maat olivat Sri Lanka, Itä-Timor, Bangladesh ja Filippiinit. TCC-alueita yhteensä 207 (Pirkko).
Maakerroin 2022 Tilastopäivitys 2022
Maakerrointakin, eli maiden lukumäärä jaettuna ikävuosilla, olen viime vuosina Kohteena maailma -blogin innoittamana alkanut seurata.

Maiden osalta kertymässä havaittavissa ovat pari pientä tasonousua selittyvät vuoden 2006 jälkeen S/Y Meriharakasta luopumisella, vuosina 2014 ja 2015 Pirkon runsaan puolen vuoden sapattivapaalla ja vuoden 2017 alusta Pirkon jättäytymisellä pois työelämästä. Koronavuosinakin onnistuimme kerryttämään uusia maita: 2020 ennen pandemian alkua, 2021 loppuvuodesta hienoisessa tyvenessä ennen omicronin ilmestymistä näyttämälle ja 2022 jo taas lähes normaalisti, joskin tietysti tehden jonkin verran testejä, täyttäen runsaasti erilaisia tarvittavia lomakkeita ja varaten maskeja mukaan vielä jokaiselle matkalle.

Maakerroin on laskettu YK:n jäsenvaltioista.  Olemme edelleen hienoisesti pystyneet nostamaan lukua, joka nyt on kahden desimaalin tarkkuudella 2,21.
Sen kasvattaminen vaatisi jatkossa kolmea uutta maata per vuosi, mikä vielä vuonna 2023 saattaa onnistuakin, mutta kyllä se jossain vaiheessa tuosta lähtee hienoiseen laskuun.

Kuvien graafit on muodostettu Pirkon luvuista, mutta erot muiden kuin maakertoimen osalta ovat pieniä, sillä erona on oikeastaan vaan Venezuela, jossa, toistaiseksi, vain Lasse on käynyt.

nomadmania 2022

Suomen viideksi eniten matkustanut nainen?

Sijoitukset Nomadmaniaan matkojaan ylläpitävien suomalaisten henkilöiden keskuudessa (Pirkko):

  • YK:n jäsenmaat 22. – viides naisista
  • TCC-alueet 12. – neljäs naisista
  • Nomadmanian alueet 23. – viides naisista
  • Most Traveled People -järjestelmän alueet 20. – viides naisista

Näissä vähän vaihtelevissa ”sijoituksissa” on nähtävissä keskittymisemme TCC-alueisiin ja toisaalta se, että emme juurikaan tee roadtrippejä, eli emme ole edes Eurooppaa kattaneet likikään kokonaan vaan enemmän pistemäisesti kaupunki kerrallaan.

Nomadmanian ja Most Traveled Peoplen alueiden osalta olen alkanut luovuttaa, niin niiden perusteella matkakohteiden valinnan kuin pisteiden tarkan ylläpidon. Vuoden 2022 alussa kummassakin järjestelmässä tehtiin isoja muutoksia, joka pakotti käymään läpi menneitä matkoja useampaan maahan ja tutkimaan, että onkohan matkareitti osunut myös tuolle ja tuolle alueelle. Kummassakin järjestelmässä kun alueet ovat aika pieniä, usein osavaltio- tai provinssitasoisia. Nomadmanian alueita on tätä kirjoittaessani 1301, MTP alueita 1013, mutta MTP on jo ilmoittanut liittävänsä järjestelmäänsä Nomadmanian alueita siltä osin kuin ne eivät siinä jo ole ja sen myötä alueiden määrä nousisi n. 1500 alueeseen.

Tämä ei toki tarkoita sitä, että lakkaisin päivittämästä maita ja TCC-alueita Nomadmanian verkkosivuille – onhan tuo toistaiseksi ainoa järjestelmä, johon tallentuvat ja josta saa helposti näkyviin kaikkien pistejärjestelmien mukaiset saldot!

Jos lyhenteet TCC, Nomadmania ja MTP tuntuvat oudoilta, niin lue lisää maabongauksesta täältä.

Join the Conversation

10 Comments

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Kuten jossain menneessä jutussa totesinkin, niin olen todella tyytyväinen päätökseeni jäädä pois töistä jo kolmisen vuotta ennen varsinaista eläkeikääni omalla kustannuksellani. Jos olisin ollut töissä varsinaiseen eläkeikääni asti, olisin jäänyt eläkkeelle juuri kun maailma sulkeutui koronan takia.

  1. says: Daniel

    Tuo 2019 kompensoi kyllä kivasti hiljaisempia vuosia, ja 2020 ehditte matkustaa hyvin ”varastoon” ennen maaliskuun puoliväliä.

    Laskin karkean maakertoimeni, joka näyttäisi olevan noin 2,2. En ole kyllä ihan kartalla nyt maiden lukumäärästä, mutta jossain sadan kieppeillä se on, vielä vähän alle sen. Tuo asia ”korjaantunee” ensi vuonna. Saudi-Arabia ja Kambodža on jo varattu ja Djiboutiin kovasti mielisin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Tuo 2020 matkojen osalta jopa mielestämme silloin vähän ruuhkainenkin alkuvuosi oli kyllä jälkikäteen arvioiden paremmin kuin hyvin suunniteltu! Hyvää matkavuotta 2023 Sinulle – ja harkitse sitä Nomadmanian profiilia ja Maailmanmatkaajien jäsenyyttä :-)

  2. Ajoituksesi työelämästä jättäytymiselle oli kyllä sitten täydellinen! Ihan mukavasti on maita varsinkin sen jälkeen nähtävästi sitten kertynytkin. Me ollaan kiitelty itseämme siitä, että teimme Siperian junareissun 2017, joihin aikoihin olimme aloittaneet nomadivaiheemme. Ennen koronaa emme olisi muuten ehtineet ja nythän siitä ei kannata haaveillakaan kuin ties koska, jos silloinkaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Ismo! Niin, taitaa Siperian junareissutkin olla nyt menneisyyttä vuosikymmeniksi. Itsekin pidin jo ennen kuin lopetin työt kokonaan myös ½ vuoden sapattivapaan jossain vaiheessa, eikä kyllä sekään koskaan kaduttanut yhtään!

  3. käytännössä lukuja niin käytyjen maiden osalta kuin sijoitustenkin puolesta!

    Pandemia ja sodat ovat kyllä saaneet miettimään omaa halua nähdä maailmaa ja sitä, että jos vain pystyy, niin unelmia kannattaa toteuttaa heti kuin mahdollista. Ennen vuotta 2020 sitä ajatteli, että koko maailma on avoin ja saavutettavissa periaatteessa milloin vain.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Osaltamme olimme, teoriassa, jo ennen pandemiaa, tietoisia siitä, että jossain vaiheessa elämää matkailu harrastuksena tulee hiipumaan, mutta silti sellaiseen äkkipysähdykseen, jonka pandemia aiheutti, emme mekään osanneet varautua. Jotenkin kuten monessa muussakin asiassa, tuntuu ainakin hivenen helpommalta luopua jostain omasta päätöksestään kuin ulkopuolisten tekijöiden pakottamana. Mutta olihan tuo, koronatauko, hyvä muistutus taas siitä, että nyt kun maailma on taas aika lailla avoin, niin kannattaa lähteä – tulevaisuudesta ei koskaan tiedä.

  4. Komeita lukuja ja mainiot käppyrät niistä myös! Voisi itsekin tästä inspiroituneena muokata omat maalistat vuosilukuineen myös graafiseen muotoon. Toisin kuin teillä, meillä ei ole uudet maat lisääntyneet sitten joulukuun 2019, kun koko korona-aika ja tämäkin vuosi on reissattu vain Euroopassa ja Turkissa. Sen myötä on sitten tietysti maakerroinkin laskusuunnassa, nyt juuri tasan kaksi. Sen osalta voisi tavoitteena pitää, että pian edessä oleva tipahtaminen alle kahden jäisi tilapäiseksi ja lyhytaikaiseksi. Onnellista uutta reissuvuotta teille!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Erilaiset tilastot ja listat kannattaa laittaa kuntoon mieluummin ennemmin kuin myöhemmin – historian, omankin, kaivelu vuosikymmenien jälkeen voi olla yllättävänkin haastavaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *