Malagan parhaat

Malaga feature

Malaga oli lyhyen tammipakomme päätepiste. Toki lähdimmekin Malagasta, mutta silloin suoraan lentokentältä Malaga Maria Zambranon asemalle ja sieltä edelleen Sevillaan. Malagaan palatessamme olimme olleet reissussa jo yli viikon ja päätimme ottaa vihdoinkin (?) rennosti. Sitäpaitsi, olimmehan olleet Malagassa jo kerran aikaisemmin, tosin siitä ja vierailusta Picasso-museossa oli jo kulunut melkein 10 vuotta.

Jo ennen Malagaan saapumistamme sovimme treffit kaupungissa samaan aikaan olevan Tämä matka -blogia kirjoittavan Annan kanssa rantabulevardille ja asetuttuamme taloksi suunnistimmekin hetimmiten rannalle. Loppupäivä menikin sitten ihanan raukeasti aurinkoisella terassilla vaikka sangriaa juoden!

No, näimmehän me hiukan rantabulevardia, Malagan satamaa ja kaupunkiin edellisen vierailumme jälkeen ilmestyneen Centre Pompidou -museon kivan värikkään lasikuution. Kaikki Malagan nähtävyyksiä, jos vaikka Tripadvisoriin on luottamista.

Malagan parhaat matkabloggaajat
Malagan parhaat Malagan parhaat Malagan parhaat

Malagan parhaat
Centre Pompidoun värikäs kuutio

Malagan nähtävyyksiä

Vasta seuraavana aamuna vilkaisimme edes Tripadvisorin listaa oikeasti ja totesimme sen alkavan näin: Alcazaban linnoitus, Gibralfaron linnoitus, Malagan katedraali, museoita (Picasso-museot, Lasi- ja kristallimuseo, Carmen Thyssen -museo ja jo mainittu Centre Pompidou), vanha kaupunki, Sohon kaupunginosa, kauppahalli. Lista tietysti jatkuisi vaikka miten, mutta tässäpä sen kärkeä.

Alcazaban ohitimme Malagassa sillä verukkeella, että olimmehan juuri Sevillassa käyttäneet puoli päivää Real Alcazarin palatsia ja sen puutarhaa kiertäen. Museot ohitimme aurinkoisen sään takia. Kauppahallin Mercado de Trianan takia, eli hallikiintiömmekin oli hetkeksi täynnä. Alcazabaa ja museoista tuota Lasi- ja kristallimuseota esittelee hyvin Samppanjaa muovimukista -blogin juttu Malagan nähtävyyksistä.

Malagan katedraali
Satunnaisia kuvakulmia Malagan katedraaliin – koko rakennuksesta saa parhaiten kuvan Gibralfaron näköalapaikoilta

Gibralfaro ja huikeat näköalapaikat

Gibralfaro kiehtoi kyllä enemmän näköalapaikkana kuin linnoituksena, mutta sama kai se, millä motiivilla mäelle lähdimme nousemaan. Rengasreitti on aina kiva idea, joten lähdimmekin hotelliltamme pohjoiseen Calle Victoriaa pitkin mielessämme Calle Aqua, jolle kääntymällä löytyisi polku mäelle ”takakautta”. Ja löytyihän se. Löytyi linnoituskin ja vielä sen vierestä Parador de Malaga -hotellikin, joka sekin oli kiinnostava kohde, sillä olimmehan juuri asuneet Rondassa Parador de Ronda -hotellissa.
Linnoitus sijaitsee korkealla kukkulan laella ja tosiaan sinne nouseminen ja laskeutuminen takaisin alas kaupunkiin kelpaa jo pienestä kuntoilusta. Bussillakin pääsee, mutta kuka nyt niistä selvän ottaisi!

Nimi Gibralfaro juontaa aikaan, jolloin kukkulalla ei vielä ollut linnoitusta vaan majakka. Linnoitus on ajalta, jolloin arabit hallitsivat Andalusiaa, siis samalta kaudelta kuin vaikka Alhambra. Gibralfaron ja Alcazaban linnoitukset sijaitsevat samalla vuorella, mutta eivät ole suorassa yhteydessä toisiinsa, eli jos haluat käydä molemmissa, niin joudut etsimään kummankin linnan/palatsin sisäänkäynnin erikseen – pääsylipun voit halutessasi ostaa vaan kertaalleen, eli näihin myydään sekä lippuja per kohde että yhdistelmälippuja.

gibralfaro malaga
Gibralfaro
gibralfaro malagan parhaat

parador malaga
Parador de Malaga Gibralfaro

Tärkeintä mäellä olivat kuitenkin näköalapaikat, joilta aukeni näköala Malagan satamaan, härkätaisteluareenalle ja rantabulevardille. Myös näkymä Malagan kaupungintalolle ja Pedro Luis Alonson puutarhaan oli upea. Satamassa katselimme kahtakin sinne jo aamusta rantautunutta risteilylaivaa, joista toisella ystävämme olivat samana aamuna palanneet 11 päivän risteilyltä, juurikin Malagaan. Tammikuussa tuntui todellakin siltä, että etenkin kun tuttavapiiristämme tietysti monet ovat vapaita matkustamaan noin haluamallaan aikataululla, että ”kaikki” ovat ellei Malagassa, niin ainakin jossain päin Aurinkorannikolla – tai sitten Kanarian saarilla.

Mäeltä palasimme alas rannan puolen portaita ja lopuksi lyhyen oikotunnelin kautta hotellillemme pitääksemme pienen tauon ennen kuin jatkoimme Malagan kierrosta yrittämällä eksyä vanhaan kaupunkiin ja löytää mieleisemme ruokapaikan.

Gibralfaro näköala Gibralfaro näköala

Gibralfaro näköala
Näkymä mm. Alcazaban linnoitukselle ja katedraalille
Gibralfaro näköala
Kaupungintalo ja puutarha

Ravintoloita ja vanhaa kaupunkia

Vanhassa kaupungissa talsimme aluksi Calle Granadaa ruokapaikkaa etsiessämme.
Poikkesimme katsomaan jokaisen itseään kunnioittavan Malagasta bloggaavan tai somettavan mainitseman El Pimpi -ravintolan, mutta  se oli sen verran täynnä – kuten ilmeisesti lähes aina – että arvelimme olevan parempi vaihtoehto tyytyä katsomaan turistina El Pimpin interiööri ja jatkaa lounaalle edellisenä iltana näkemäämme Terra Mia -pizzeriaan samaisen kadun varrella. Edellisinä iltana olimme siinä vaiheessa jo syötyämme ihastelleet ohikulkiessamme paikan napolilaisia pizzoja, joten pitihän sellaiset nyt saada. Monikossa. Olivat kyllä sen verran tukevaa tavaraa, että yhdellä olisimme pärjänneet, lounasruokana.
Muita ravintolasuosituksia, jopa fine dining -paikkoja, voit tutkailla vaikka tästä Samppanjaa muovimukista -blogin jutusta.

Sen kummemmin suunnittelematta seuraava kohteemme osoittautui olevan Plaza de la Constitucion, joka olikin sikäli mukava löytö, että kun Malagasta palattuamme katsoimme kaupungissa näkyvästi mainostettua äskettäin Netflixissä julkaistua La Chica de Nieve (Lumisadetyttö) -sarjaa, niin sarja ”pistäytyikin” moneen kertaan kyseisellä aukiolla.
Sohon kaupunginosassa emme käyneet, mutta Plaza de Mercedin luoteispuolen kortteleissakin oli useita näyttäviäkin graffiteja.

Malagan otimme siis tällä kertaa melko rennosti, mutta lohdutimme itseämme sillä, että jos (tietysti kun!) kaupunki voittaa jonkun skaban liittyen Expo 2007 -näyttelyyn, tulemme sitten viimeistään silloin kaupunkiin uudelleen!

el pimpi malaga
El Pimpi ravintolan interiööriä
Malagan parhaat
… ja tammikuussa ulkona terassilla nautittu napolilainen pizza!
plaza de la constitution malaga
Plaza de la Constitutionin kulmia

Malagan parhaat
Malagan parhaatMalagan parhaatMalagan parhaatMalagan parhaat

Kilpaileva näkemys Malagasta

Jos juttumme Malagasta oli mielestäsi suppea tai rajoittui turhan paljon vain omiin rajallisiin kokemuksiimme kaupungista, niin tässä jutun täydennykseksi nyt monessa yhteydessä esillä olevan tekoälyn tuottama juttu Malagasta:

Malaga on historiallinen ja kaunis Espanjan kaupunki, jossa on runsaasti nähtävää ja koettavaa. Kaupungissa on paljon kulttuuria, lukuisia museoita ja paljon muuta mielenkiintoista nähtävää ja tehtävää. Malagan omalaatuisuutta lisää se, että se on yksi maailman ainoista kaupungeista, jotka ovat saaneet nimensä Rooman valtakunnan ajoilta.

Yksi Malagan suosituimmista nähtävyyksistä on Gibralfaron linnoitus. Linnoitus on rakennettu vuonna 1487 ja se on yksi Espanjan vanhimmista ja suurimmista linnoista. Linnoitus tarjoaa uskomattomia näkymiä Malagan kaupunkiin ja merelle. Linnoitus sisältää useita muinaisia muistomerkkejä, mikä tekee siitä erittäin suositun nähtävyyden.

Kaupungissa on monia muita nähtävyyksiä, kuten keskiaikaiset kirkot, kauniit puistot ja palatsit. Malagan keskustassa on runsaasti kauppoja, ravintoloita ja barsseja, jotka tarjoavat herkullisia paikallisia ruokia ja juomia. Myös lukuisat näyttelyt ja museot tarjoavat paljon mielenkiintoisia nähtävyyksiä.

Malagan kaupungissa on myös monia vesiaktiviteetteja, kuten merikajakki, snorklaus ja sukellus. Kaupunki tarjoaa myös useita vesiurheiluaktiviteetteja, kuten melonta, purjelautailu ja surffaus. Kaupungissa on paljon upeita rantoja ja muita mielenkiintoisia paikkoja, joissa voit nauttia auringonpaisteesta ja järvien ja meren tarjoamista mahdollisuuksista.

Malaga on Espanjan suosituimpia kohteita ja se tarjoaa jotain kaikille. Kaupungissa on runsaasti nähtävää ja koettavaa, joten se on oiva paikka viettää lomaa.

Ylläolevaa tekoälyn tuottamaa tekstiä en ole editoinnut lainkaan, vaikka sormet kyllä syhysivät ”ravintoloita ja barsseja” -kohdalla. Suomen kielen taivutus ainakaan sanan baareja osalta ei ressukalla ihan vielä ollut hallinnassa.

tekoälykuva
Kuvien luomista tekoälyllä en vielä lähtenyt kokeilemaan, eli tämä kuva on netistä napattu mainoskuva

Lisää kuvamuistoja Malagasta

Lopuksi vielä hiukan ihan ihmisen tuottamaa sisältöä, eli linkki tuoreeltaan Malagasta julkaisemaamme pieneen kuvakokoelmaan Facebookissa.

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

22 Comments

  1. Kyllä täytyy sanoa, että sinun juttusi Málagasta oli kyllä paljon kiinnostavampi kuin tekoälyn kirjoittama juttu. Ja upeita kuvia oli kiva katsoa itsellekin tutuista paikoista, kun lähistöllä asutaan! ?

    Tekoäly kehittyy kyllä hurjaa vauhtia ja kohta ei enää edes tiedä, mikä on aitoa ihmisen tuottamaa sisältöä, mikä tekoälyn. Tekoäly tekee aidolta kuulostavaa musiikkia, kuvia, videoita, verkkokursseja, vaikka mitä. Aika hurjaa! Saa nähdä, miten kaikki muuttuu tekoälyn myötä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sonja! Ainakin minun mielestäni matkablogien voima on ollut omakohtaisesti koetuissa asioissa – ja mieluiten juuri koetuissa asioissa. Sellaiset ”blogit”, joiden jutut kertovat vaan neutraalisti faktat ja usein vielä päiväämättömästi, eivät ainakaa minua vakuuta lainkaan. En myöskään tapaa innostua kovin vanhoista jutuista, matkablogeissakaan, sillä tiedän, että kohteessa todennäköisesti paljon on muuttunut, jos siellä käynnistä on vaikka jo kymmenen vuotta.

  2. says: Asko Leppilampi

    No ei ihan äkkiä tarvitse pelätä, että tekoäly nousisi edes uhkaamaan tällä alalla. Silti pitää nostaa hattua sille mihin se pystyy. Kivan jutun teit jälleen kerran noista niin tutuista seuduista.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Asko! Kuten joku näissä kommenteissakin jo totesi, niin moni osaa sittenkin arvostaa matkajuttuja, joiden takana on oikea ihminen ja oikeat, tuoreet, kokemukset kohteesta. Mutta ainahan on hyvä tuntea ”kilpailijansa”, eli vähän siinä mielessä piti kokeilla tätäkin vaihtoehtoa.

  3. says: Daniel

    Aivan mainio tuo tekoäly, se kykenee siis tuottamaan lukukelpoista ja ymmärrettävää tekstiä, joka on täysin vailla sisältöä. Gibralfaroa lukuunottamatta tuohon voisi vaihtaa tilalle minkä tahansa eurooppalaiskaupungin nimen, ja kaikki olisi silti totta. Niin mitäänsanomaton tuo kuvaus on. Toivottavasti et, Pirkko, ihan vielä anna tekoälyn korvata blogipostauksiasi! :)

    Barssi näyttäisi olevan sudanilainen sukunimi, ehkäpä Barssit ovat levittäytyneet Malagaan sitten ihan urakalla.

    Malaga on minusta oikein mukava kaupunki ja korona-aikaan tuli koluttua sitä enemmänkin vähän noin niin kuin paremman puutteessa. Sain kokea öiset ulkonaliikkumiskiellot sekä poliisin valvomat maskipakot – nyt ne tuntuvat jo kaukaisilta muistoilta. Pimpissä en silti ole käynyt, kävellyt vain ohi. Mutta mukava katsella tuttuja maisemia.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Niinpä kai tuo on, että tekoälystä on enemmänkin kilpailijaksi Googlelle ja Wikipedialle kuin omia matkakokemuksiaan jakaville blogeille. Malaga vaikutti kyllä (taas) mukavalta. Hetkittäin pohdimme, että miksi *kaikki* suomalaiset päätyvät johonkin noista pienemmistä kylistä Aurinkorannikolla, kun luulisi, että Malaga tarjoaa paljon enemmän. No, ehkä niissä on majoituskapasiteettia niin hirveästi, että asuminen niissä tulee edullisemmaksi ja pääseehän niistä junalla Malagaan.

  4. says: Reissu-Jani

    Kuten yllä Daniel sanoi – ”tekoälyllinen” teksti luettavaa, mutta täysin vailla sisältöä ja kirjoittajan persoonallista otetta ja näkemyksiä kohteesta. AI:n teksti oli kuin peruskoululaisen tekemä esitelmä. Itse en näitä kovia faktoja blogeista paljoakaan etsi, koska wikipediasta, matkaoppaista ja kohteen omilta sivulta ne löytyvät. Joskus olen törmännyt blogeissa jopa suoriin copy-paste teksteihin wikipediasta – sanoisin että jopa plagiointia. Enemmän tosiaan kiinnostaa kirjoittajan omat fiilikset ja kokemukset matkoilta joihin ”tekoäly” ei vielä kykene. Ehkäpä sekin päivä tulee kun implantti ohimollasi tutkii mielentilaa ja näkymiä sekä suoltaa ulos matkailijan kokemuksia nettiin. Seuraan niitä blogeja jotka ovat ns. kirjoittajan näköisiä tuotoksia. Vaikka sitten kirjoitusvihreillä varustettuna.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Heh, hyvä tuo ”peruskoululaisen tekemä esitelmä”. Ehkä tuosta OpenGPT:stä on taustatietojen hakijaksi siinä missä Googlesta tai Wikipediasta, mutta valmis teksti ei ihan (vielä?) sykähdytä. Facebookin puolella joku taisi maalailla, että voisikohan joskus tulevaisuudessa tekoälylle antaa suuntaa myös tekstin tyylilajista, eli kirjoita juttu Malagasta vaikka Meriharakan tyyliin :-) – ihan vielä se ei ainakaan sitä tee.

  5. Bloggaajakollegoita on aina hauskaa tavata! Hyvältä näyttää muuten tuo napolilainen pizza! Kieltämättä Gibralfaro tarjoaa nähtävästi oikein mainiot näkymät, niiden perässä itsekin varmaankin sinne menisin. Ja samaa mieltä olen Danielin ja Reissu-Janin kanssa, ei pysty ”tekoälyllisellä” tekstillä korvaamaan blogitekstiä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Annaa oli mukava tavata, sillä asummehan Suomessa eri kaupungeissa emmekä muuten helposti tapaa. Kaupungissa samaan aikaan piipahtaneita naapureitamme emme sentään ajatelleet tavata Espanjassa :-)

  6. says: Ne Tammelat

    Kävitte juuri samoilla suunnilla, jonne me haaveilimme karkaavamme etätöihin :) Suunnitelmat eivät ainakaan vielä ole konkretisoituneet, joten ihailemme teidän matkamaisemia sen sijaan täältä pakkasen ja tuulen keskeltä.

    Kyllä tekoälyjuttu jää vielä toiseksi vaikka tosi hyvin se jo Suomea taivuttelee.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Me olemme nyt jo useampana talvena tehneet joulun jälkeen näitä melko ex tempore pois talven liukkaudesta -retkiä, mutta toistaiseksi pitempi aika vaikka noilla kulmilla ei ole houkutellut.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Malaga (ja laajemmin Costa del Sol) on kyllä käsittämättömän suosittu kohde suomalaisten keskuudessa. Tammi-helmikuussa sillä on ehkä etunsa sään puolesta, mutta silti, sillä onhan maailmassa niin paljon muitakin paikkoja :-)

  7. Sama fiilikset kuin Janilla. Jos kaipaa kylmää faktaa, luen yleensä Wikipediasta tai muualta. Matkablogeissa kiinnostaa ennen kaikkea reissaajien omat kokemukset :)

  8. Malagan juttu toi itsellä mukavia muistoja useilta sieltä vietetyiltä reissuilta. Itse asiassa Malaga on tällä hetkellä koko ajan tapetilla, koska sinne seuraavan kerran lähtisi.

    Kyllähän nämä omat kokemukset voittaa sata nolla, mutta kyllä tuosta tekoälystä on monelle hyötyä. Esimerkiksi jos joku haluaisi perustaa matkailuun sivustoa, joka esittelee erilaisia paikkoja, niin tekoälyn tekstiä muokattuaan saisi huomattavasti nopeammin jutun aikaiseksi. Vastaavanlaisia sivustoja on muuten ihan ihmisen kirjoittamina paljon, joiden teksti on samaa tasoa eli ei anna muuta kuin yleissivistystä ja faktatietoa lukijoille, mutta ei mitään vinkkejä oman reissun suunnitteluun esimerkiksi ravintoloista, baareista, paikallisista tapahtumista, nousevista kaupunginosista jne Sellaisia itse kaipaan ennen reissua faktatiedon lisäksi ja siksi matkablogia olen alkanut yhdestä syystä itsekin pitämään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Näinhän tuo on, että ihan neutraali faktajuttu ei puhuttele. Joskus Blogit.fi -palvelussa törmää noihin ”matkablogeihin”, joiden takana ei ole ketään tunnistettavaa ihmistä, ja joiden jutuista ei tiedä miltä vuosikymmeneltä ne ovat – siis ihan soopaa noin käyttökelpoisuusmielessä!

  9. Tekoälyn kehittyminen on ollut huimaa, mutta kuten muutkin ovat yllä todenneet, niin ei siitä vaikuta oikein olevan sisällöntuottajaksi ainakaan matkablogiin, niin kovin mitäänsanomaton on tuo teksti Malagasta. Toisaalta ei ihmetyttäisi, vaikka sen avulla voitaisiin tuottaa myös kokemusperäisemmältä kuulostavaa tekstiä antamalla sopivia syötteitä. No mutta, Malaga on joka tapauksessa todella kiva ”pakopaikka” talvikuukausina ja muutenkin. Vaikka Aurinkorannikon monet pikkukaupungit ovat todella turistisoituneita, Malaga on riittävän suuri ollakseen aidosti kaupunki.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Kieltämättä tässä jutussa oli myös lievää kärjistystä ihmisen ja tekoälyn tuottaman tekstin välillä, sillä tekoälyn osalta oli käytetty ihan perusversiota miettimättä syötteitä sen kummemmin. Kaipa tuo hakukoneiden rinnalle tulee ja jatkossa tekoälyn tuottamia faktoja ui blogiteksteihin, mutta toivottavasti sitten bloggaajan omilla kokemuksilla höystettynä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Petra! Meidän tapauksessamme tietysti tuo ”ottaa rennostikin” on vähän suhteellista :-) Kiva, jos pidit kuvia onnistuneina.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *