Vinkkejä Taipeihin?

Taipei Adalminas

Mites se nyt oli? Jos ainoa työkalusi on vasara, se saa kaikki ongelmasi näyttämään nauloilta.

Seuraavan matkamme Taiwaniin, Palaulle ja Tokioon on isojen linjojen (lennot, lentokenttäkuljetukset, hotellit, yhden tärkeimmän retken verran per kohde) kasannut Aktiv-Resor. Kaikissa kohteissa on kuitenkin myös vapaapäiviä, joten olemme vähän pyrkineet tutkimaan tekemistä niillekin päiville.
Kun tässä yhteydessä se vasara on tapa dokumentoida asioita blogijutuksi, niin kirjoitanpa blogijutun näistä suunnitelmistamme.

Jos vaikka jollakulla teistä olisi tuoreehkoja kokemuksia Taipeista (tai Palausta). Palaan Tokioon vielä toisen jutun muodossa.

Tekoäly ehdotti Taipeihin tällaisia juttuja:

  • Longshan-temppeli
  • Chiang Kai-shek -muistomerkki
  • Shilinin yömarkkinat
  • Yangmingshanin kansallispuisto ja Seven Star Mountain
  • Maokong-vuoren teeviljelmät ja gondolihissi
  • Beitou’n kuumat lähteet
  • Taipei 101
  • Jiufenin kylä, joka on kuulemma inspiroinut elokuvaa ”Henkien kätkemä”
  • Raohe Streetin yömarkkinat

Matkabloggaajista tuoreimmat jutut Taipeista tai laajemmin Taiwanista tuntuivat löytyvän SNmatkakuvaaja, Ne Tammelat ja Adalmina’s Adventures -blogeista.
Tuossa yllä olevassa listassa lihavoituna olevat jutut esiintyivät myös ainakin yhden matkablogin Taiwan-jutuissa.

Matkablogeissa lisäksi ainakin nämä kohteet esiintyivät vähintään kahdesti:

  • Dalongdong Bao’an -temppeli
  • Dihua Street
  • 228 Peace Memorial Park
  • National Palace Museum
  • Liberty Square Arch

Lisäksi niissä mainittiin ainakin Tarokon luonnonpuisto, jonne olemmekin jo varanneet päiväretken. SNmatkakuvaaja -blogin kuvaus retkestä New Taipei Cityyn ja aina Queen’s Headiin asti. Tämä samaista retkeä harkitsemme vakavasti, vaikka vietämmekin kaupungissa vain 4 päivää, joista yksi on jo varattu Tarokolle. Tuo tekoälynkin mainitsema Jiufenin kylä näyttäisi olevan osa tuota retkeä.

Listoista suunnitelmaksi?

Taipeissa ”pitäisi” sitten varmaan kokea ainakin Taipei 101, ehkä parikin temppeliä, Shilinin yömarkkinat ja tuo Chiang Kai-shekin muistomerkki ja Liberty Square Arch. Gondolihissikin kuullostaa kivalta, mutta katsotaan nyt mitä kahdessa päivässä ehdimme (ja viitsimme).

Jostain Guardianin jutusta kirjasin aikoinaan ylös Grand Hotel’in pakotunnelin, mutta ehkei siitä nyt varsinaiseksi nähtävyydeksi ole, ellei nyt erityisen sopivasti osuta paikalle/lähistölle muusta syystä. Grand Hotel ilmankin pakotunnelia voisi toki olla kiva nähdä.

Taiwan Adalminas
Liberty Square Arch (Chiang Kai-shekin muistomerkin vieressä) (kuva Adalmina’s Adventures)
Taiwan SN matkakuvaaja
Queen’ Head (kuva SN Matkakuvaaja)
Taipei Ne Tammelat
Taipei 101 (kuva Ne Tammelat)

Palau

Taipeista jatkamme muutamaksi päiväksi Palaulle, koska sinne sattui olemaan suorat ja lyhyehköt lennot (vajaa 4 tuntia) Taipeista. Palausta en suomenkielisistä matkablogeista löytänyt mitään, mutta parin Instagram-tilin stooreissa (Adalmina’s Adventures ja rastamppa) on jotain tästäkin maasta.
Nämä löysin, koska tiedän kyseisten henkilöiden äskettäin käyneen Palaulla – itse en ainakaan tiedä toimivaa tapaa löytää Instagramin syövereistä muita hyviä matkakertomuksia, ei siis vaan kauniita vaikuttajien selfieitä trooppinen drinkki kädessä :-)

Palaulle olemme etukäteen varanneet lentoretken, jolla toivottavasti pääsemme ilmasta näkemään Rock Island -saariryhmän. Paikan päällä yritämme löytää vielä jonkin veneretken, jolla pääsisi vähän lähempääkin katsomaan edes joitakin näistä: Jellyfish Lake, Milky Way, Shark Island, Big Drop Off, German Channel, Soft Coral Arch tai Coral Cemetary.

palau ig
Linkki adalminasadventures Palau IG stooreihin
Linkki rastamppa Palau IG stoorit

Vinkkejä Taiwaniin tai Palaulle?

Jos olet suht äskettäin käynyt Taiwanissa (tai Palaulle), niin vinkkaa ihmeessä kommenteissa kivoista kohteista! Taipein osalta ongelmana saattaa jo olla, että lista on liian pitkä, mutta kerro mitä ehdottomasti ei pidä jättää väliin – Taipei 101:n lisäksi.

Hotellimme Taipeissa on Solaria Nishitetsu Hotel Taipei, jonka pitäisi sijaita kävelyetäisyydellä Taipei Main Station -metroasemalta lähellä Ximen-asemaa.
Sääennusteet lupaavat tulevalle viikolle aurinkoisina päivinä jopa 28 asteen lämpötiloja, sateisina vaan 15 astetta. Mutta matkaamme on vielä hetki …

Palaulla majoitumme Cove Resort Palau -nimiseen hotelliin Kororissa.
Kororissa lämpötilat näyttävät olevan aika tasaisesti 28 astetta, vaikka sataisi. Rastampalle sattui Palaulla aika sateisiakin päiviä, Anna-Katrilla oli parempi tuuri sään suhteen, eli toivotaan parasta …

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

  1. Ei ole valitettavasti noista kummastakaan kohteesta omakohtaista kokemusta. Taiwan kyllä periaatteessa olisi mielenkiintoinen kohde, ja uskon sieltä löytyvän paljon meitäkin kiinnostavaa nähtävää – Tarokon kansallispuisto ehkä kaikkein kiinnostavimpana. Palau kiinnostaisi kuitenkin vielä enemmän. Oikeastaan sen osalta ne omat kiinnostuksen kohteet löytyvätkin pitkälti noista mainituista mahdollisista retkikohteista! :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Taroko olikin ainoa niin varma kohteemme, että varasimme retken sinne heti samalla kuin muunkin reissun.

  2. says: Daniel

    Olin viime kesänä kuusi yötä Taipeissa. Kaveri sitä kovasti suositteli, mutta minä en pitänyt. Siellä satoi jatkuvasti (ja siellä sataa ympäri vuoden runsaasti), siellä ei ollut mitään kovin erikoista nähtävää, se oli ruma ja hektinen niin kuin mikä tahansa kiinalainen tusinakaupunki. Taifuunejakin pelkäsivät niin kovasti, että sulkivat kaiken kouluista ja uima-altaista lähtien – lopputuloksena sitten vähän tuuli, niin kuin nyt Suomessakin joskus vähän tuulee.

    Asuin Palais de Chinessä, jonka sijainti oli hyvä, mutta teidän hotellinne sijainti on parempi. Ainakin minusta Ximen oli Taipein kivointa aluetta. Vilkkaat kävelykadut, paljon paikallisia liikkeellä, ravintoloita, kauppoja, kaupunkielämää.

    Tuolta pääsee metrolla, tai kävellenkin, Longshanin temppelille. Se nyt on temppeli, ei enempää eikä vähempää, ei erotu mielestäni mitenkään erikoisesti muista temppeleistä. Vieressä on Bopiliaon vanhoja kortteleita, jotka on nopeasti nähty.

    Dihua Streetin kävisin katsomassa. Siellä kulki turistiryhmiä jonkin verran, mutta myös paikallisia. Ostin hyviä kuivattuja hedelmiä. Jollakin poikkikaduista, taisi olla Guisui Street kohti rantaa, myytiin säkkikaupalla valkosipulia, ja sitä myös puristettiin suurissa myllyissä. Sitä oli hauska katsella.

    Dihua Streetin ja Q Square -ostarin väliin jää vilkas alue, jolla on paljon paikalliselämää, kuppiloita, hedelmäpuoteja jne. Oli ihan mukava alue sellaiseen päämäärättömään kuljeskeluun. Taipeissa asematunneli (Taipei City Mall) on aika monta kertaluokkaa suurempi ostoskompleksi kuin Helsingissä. Lähinnä basaarityyppisiä halpoja pikkukauppoja ja halpaa ruokaa, mutta kätevä, kun pitää sadesäällä liikkua paikasta toiseen.

    Taipei 101 oli hyvin organisoitu ja kyllähän sieltä oli komeat näköalat. Tornin eteläpuolen kortteleita oli parkkialueena, sieltä käsin sain ihan hyvän valokuvan tornista.

    Jiufeniin piti mennä, mutta ilmeisesti bussit ovat ääriään myöten täynnä eli kyytiin ei aina mahdu ja seuraava tulee ehkä vasta tunnin päästä. Hitaiksikin niitä moitittiin. Jatkuvat sateet lannistivat, niin se jäi sitten välistä, vaikka näyttää kuvissa kivalta. Beitoun lähteet kävin katsomassa, metrolla. Samoin kävin Tamsuissa punaisen metrolinjan pääteasemalla. Siellä oli jonkin verran vanhoja rakennuksia, nätti kirkko ja rantabulevardia.

    Taipeista minulle jäivät sitten loppujen lopuksi kokemuksena mieleen lähinnä kapybarat. No, niitä lienee Tokiossakin ja monessa muussakin paikassa, mutta minä näin noita söpöjä otuksia ekan kerran Taipeissa. Sinisellä metrolla Tuchengiin ja siitä lyhyt kävelymatka Capybara Knight -nimiseen kuppilaan, jossa maksoin pienen pääsymaksun vesipossujen ja yhden huomionkipeän ankan näkemisestä ja sain näitä sitten syöttääkin. Samalla oli oikeastaan kiva nähdä Taipeita myös liikekeskustan ulkopuolella.

    Kannattaa muuten vaihtaa käteistä heti lentoasemalla, tullin jälkeen. Kurssi oli ihan kohtuullinen. Kaupungilla ei ole rahanvaihtopisteitä missään, vaan rahaa pitäisi käydä vaihtamassa ihan pankissa. (Q Square -ostarilla oli rahanvaihtopiste sentään.)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel pitkästä ja perusteellisesta kommentista! Poimimme tästä varmasti juttuja Taipein vierailullemme, vaikkemme itse kaupungissa noin pitkään olekaan. Jiufen kuuluneen Queen’s Headiinkin suuntaavaan päiväretkeen, jota olemme kaavailleet. Kapybaroja olemme jonkin verran nähneet Etelä-Amerikan eläintarhoissa, mutta olisihan Kapybara-kahvila toki jotain ihan muuta kuin jotkut kissakahvilat!

    2. says: Daniel

      Toivotaan, että säät suosivat teitä paremmin, niin ehkä Taipei näyttää parhaimmat puolensa. Minä odotin jonkinlaista kansainvälistä metropolia vähän Singaporen ja Hongkongin tyyliin, mutta sellaista en löytänyt ollenkaan.

      Jatkan vielä sen verran, että tuo Palau on jäänyt harmittamaan. Huomasin ne suorat lennot, mutta vasta sen jälkeen, kun olin jo varannut Helsinki-Taipei-lennot. Eivätkä päivät sitten menneet oikein yksiin enää. Olisin taatusti viihtynyt Kororin ympäristössä paremmin kuin Taipeissa. Ehkä vielä jonakin päivänä! Odottelen siis innolla Palau-raportointia.

    3. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Juuri nyt, Etelä-Suomessa, tuntuu, ettei siihen paljoa tarvita, että sää olisi parempi kuin täällä, mutta tietysti ihastus jäättömistä kaduista haihtuu sitten aika pian vaikka vesisateessa. Toivotaan parasta … Toki raportoimme sitten aikanaan Palaulta, aivan erityisesti Sinulle, sillä ilman tuota lentoihin liittyvää huomiotasi tuskin olisimme Palauta tähän matkaan liittäneet.

  3. says: Reissu-Jani

    Valitettavasti en voi auttaa, koska edeltävästä ja ainoasta Taiwanin matkastani on kohta kulunut jo 28 vuotta, mutta päätin kuitenkin kirjoittaa ja matkasta löytyy ihan historiallinen kuvaus (tästä: https://reissujani.blogspot.com/2020/09/ensimmainen-matka.html). Taipeissa kuitenkin osattiin huomattavasti paremmin englantia kuin Hsinchun kaupungissa. Taipen SoHon baareissa kaikki oli outoa ja ihmeellistä nuorelle miehelle, jolle tämä oli ensimmäinen matka ulkomaille. Kävimme myös jossain korkeassa talossa katsomassa sumuista maisemaa, mutta ei se ollut Taipei 101, koska ei sitä vielä ollut olemassa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Nyt kun muistutit, niin muistankin tuon juttusi. Enpä muuten ollut ajatellut tuota, että missä määrin englannilla pärjää, mutta veikkaisin, että tilanne tätä nykyä on helpompi kuin 28 vuotta sitten.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *