Muistoja Tokiosta

Bonsaita Hamarikyu Gardens
Bonsai-puita Hama-rikyun puutarhassa

Ajattelin lähestyä Tokiota itselleni epätyypilliseen tapaan. Sen sijaan, että tunnollisesti dokumentoisin kaikki kohteemme ja retkemme Tokiossa, niin poimin tähän vain joitakin tunnelmia viidestä Tokiosta viettämästämme päivästä. Etukäteen ainakin jossain määrin suunnittelemamme käyntikohteet ja lopulta toteutuneet kohteet voit tsekata tästä jutusta, jos olet etsimässä vähän kattavampaa listaa Tokion nähtävyyksistä:

Tokio kuvina

Meidän Tokiomme oli – paitsi pitkähköjä seikkailuja edelleen vielä toistaiseksi maailman suurimman kaupungin metrossa ja lähijunissa – toisaalta kauniita temppeleitä, toisaalta ruuhkaisia katuja ja risteyksiä. Pahimmillaan/parhaimmillaan ruuhkat olivat jo itsessään nähtävyyksiä, kuten Takeshita-kadulla tai Shibyuan risteyksessä. Tokiomme oli myös kauppoja, joissa myytiin pelihahmoja ja roolivaatteita, mittakaavassa, jossa emme moista olleet nähneet koskaan ennen. Maaliskuun puolivälissä, vuonna, jolloin kirsikkakukkien kukinta lopulta osoittautui olevan noin viikon myöhässä tavanomaisesta, se oli kuitenkin myös jo muutamia kukkivia kirsikkapuita.

Kolme temppeliä

Meiji Jingu

Meiji Jingun pyhäkkö oli ensimmäinen kohteemme Tokiossa, eli ensimmäiselle päivälle varaamamme päiväretki alkoi täältä. Kun odotusarvona maailman suurimmasta kaupungista on isoja rakennuksia, suuria ihmismassoja ja liikenteen melua, niin Yoyogi-puisto ja siellä oleva Meiji Jingun pyhäkkö yllätti rauhallisuudellaan. Paikka on kuitenkin keskellä Tokiota ja lähes kävelyetäisyydellä hotelliltamme ja sen myötä Shinjukun asemalta.

Kävelemme puiston ja muutaman ison torii-portin läpi itse temppelialueelle. Oppaamme kertoo hiukan temppelistä ja sen historiasta ennen kuin saavumme perille, sillä temppelialueella ei saa puhua. Pyhäkkö rakennettiin rakastetun keisari Meijin ja keisarinna Shoken muistoa kunnioittamaan ja se valmistui vuonna 1920.

Mieleeni on jäänyt yksityiskohtia kuten vaikka, että isot puunväriset temppelille johtavat torii-portit on toteutettu isoista sypresseistä, jotka on tuotu tänne Taiwanista, Japanissa ei ole kasvanut riittävän isoja. Portteja on puistossa kaksi ja ne ovat Japanin suurimmat. Tai miten jonkun polun kulma on 88 astetta, ei 90 astetta, sillä 88 on paljon onnellisempi numero kuin 90! Muistan myös saketynnyrit ja niitä vastapäätä olevat eurooppalaisten lahjoittamat viinitynnyrit – tyhjiä tietysti molemmat rivistöt. Näillä kohteilla pyhäkön rauhallisuutta ei voinut havaita, mutta toisaalta eihän niissä mitään pyhää ollutkaan, tyhjissä tynnyreissä ja itseään niiden edessä kuvaavissa turisteissa.

Meiji Jingu Tokio Meiji Jingu Tokio Meiji Jingu Tokio

Meiji Jingu Tokio
Monen monta rukousta tai ainakin toivetta

Meiji Jingu Tokio

Senso-Ji

Jos Meiji Jingu yllätti rauhallisuudellaan, niin Senso-Ji Asakusan alueella onnistui ennakkoeodotuksistamme huolimatta yllättämään ruuhkaisuudellaan. Alueella oli niin paljon ihmisiä, että mekin mietimme jo, että pitäisikö sopia jotain sen varalta, että ajaudumme erilleen toisistamme. Mutta siitä huolimatta sanoisin, että jos aiot käydä Tokiossa vaan yhdessä paikassa, niin valitse Senso-Ji!

Ehkä osuimme paikalle ruuhkaisimpaan aikaan, sillä alueella oli liikkeellä geishan näköisiä naisia, kuoripojan tapaisia poikia pitkänä kulkueena ja iso kultainen lohikäärme! Pieni ryhmämme hajosi heti alkumetreillä, mutta ei sillä niin väliä, tiesimmehän tapaamispaikan ja -ajan – nyt oli aikaa kierrellä aluetta omien toiveiden mukaisesti. Seurasimme aikamme lohikäärmekulkuetta ja kurkistimme itse Senso-ji:n temppeliin. Viisikerroksista pagodia ei voinut olla huomaamatta. Hozomon-portista alkoi Nakamise-katu, joka vie Kamanarimon-portille. Ostoskadun kojut olivat jo valmistautuneet Sakura-aikaan ja kirsikankukkia oli kaikkialla, ei toki oikeita, vaan kankaisia tai muovisia. Hozomon-portti on kaksikerroksinen ja porteista komeampi, vaikka Kaminarimon-portti onkin pääportti ja yksi miljoonakaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Senso-ji:n temppeliä pienempi Asakusa-jinjan temppeli tuntuu katoavan ihmismassaan.

Pujottelemme aikamme aluetta edestakaisin, mutta sitten onkin jo aika hakeutua tapaamispaikalle. Tai niin me luulemme. Odottelemme hetken ryhmää seuraten tapaamispaikan läheisyydessä itseään kuvauttavia ryhmiä, joissa erityisesti naiset ovat pukeutuneet kauniisiin kimonoihin, ehkä vuokra-sellaisiin. Kun ryhmästä ei vielä näy jälkeäkään harkitsemme jo retken hätänumeroon soittamista. Kiertelemme lähialueella, vuorotellen, jomman kumman päivystäessä tapaamispaikalla. Lopulta tunnistamme ryhmäämme kuuluvan pariskunnan, joka kertoo, että tapaaminen onkin vasta yhdeltä, ei kahdeltatoista kuten olimme onnistuneet luulemaan!

Nyt aikaa onkin vielä vaikka toiselle retkelle alueen laidalla olevaan pullakauppaan, jota oppaamme oli meille lämpimästi suositellut. Pieni jonokin eteni ihan riittävän ripeästi. Näitä meloni-pullan (melonpan tai melon bun) nimellä myytäviin höttöisiin, mutta niin maukkaisiin isoihin pulliin törmäsimme myöhemmin pienissä 7-Eleven -kaupoissakin, joita Tokiossa on noin joka korttelissa, mutta toki tuore pulla suoraan uunista on jotain ihan muuta kuin muovikelmussa kaupassa myytävä pulla.

Senso-Ji Tokio
Asakusan alueelta näkyy myös Tokio Skytree
Senso-Ji lohikäärme
Senso-Ji lohikäärme

Senso-Ji Tokio Senso-Ji Tokio Senso-Ji pagodi Senso-Ji Tokio Senso-Ji Tokio Melonipulla Melonpan

Hie Shrine

Voisi ajatella, että maailman suurimpaan kaupunkiin viisikin päivää on olemattoman lyhyt aika – ja tietysti se onkin. Mutta koska aloitimme tehokkaasti etukäteen varaamallamme päivän ”johdantokierroksella”, niin loppuviikosta huomasimme, että itse asiassa meitä eniten kiinnostavat kohteet listallamme olemme jo nähneet ja päädyimme tutkimaan vielä lisävaihtoehtoja mm. GetYourGuiden retkiä selaamalla. Lisäretkiä ensimmäisen päivän ja Tsukiji/Akihabara -retken jälkeen varsinaisesti kaivanneet, mutta retkikuvauksista poimimme Hie Shrinen, joka lupasi Kioton Fushimi Inari -pyhäkön tapaista Torii-porttikujaa.

Hiukan haasteita meillä oli sinänsä ison kohteen löytämisessä, sillä kohdetta kartasta hakiessamme emme kiinnittäneet riittävästi huomiota osoitteeseen, vaan innostuimme turhan nopeasti kun kohde nimellä Hie Shrine löytyi. Metro vei meidät perille ja kartan pistekin löytyi, mutta hmm… ei täällä mitään Torii-porttikujaa ole, vaikka pieni pyhäkkö onkin. Nyt on jotain pielessä. Takaisin netin uumeniin ja takaisin kartalle ja totesimme, että matka jatkuu …

Lopulta löysimme toki varsinaisen kohteemme ja torii-portitkin. Kohde olikin komea ja sijaitsi korkealla mäen päällä, jonne tosin pääsi rullaportaita pitkin, eli päivän urheilukiintiö pysyi siitä huolimatta ihan kohtuullisena. Torii-portteja, muutamia, näimme muuten myös Uenon puistossa, eli kyllä näitä varmaan Tokiossa on monessakin paikassa, kun mekin löysimme yhden kujan ihan sattumaltakin.

Hie Shrine Tokio

Hie Shrine Tokio
Siinä se nyt on, oikean Hie Shrinen torii-porttien muodostama kuja
Hie Shrine Tokio
Lasse Uenon puiston torii-porteilla ja Pirkko Hie Shrinen – kummallakin kyllä kävimme yhdessä :-)
Hie Shrine Tokio
Hie Shrine oli vähemmän ruuhkainen kuin vaikka Senso-Ji, joten täällä saattoi vaikka kokeilla peseytymistäkin
Hie Shrine Tokio
Sisäänkäynnin portti, rullaportaat kuvan sivuilla – ja matkamuistoksemmekin ostama portti (nämä toiveet eivät ole meidän, vaikka ihan hyviä ovatkin, vaan kuva on napattu yhdestä sadoista temppeliin jätetyistä pienistä porteista)
Toinen Hie Shrine
Pari kuvaa siitä väärästäkin Hie Shrinesta, joka osoittautui pieneksi pilvenpiirtäjien ympäröimäksi ”kotikutoisen oloiseksi” temppelialueeksi, mutta patsaat olivat kyllä hyvin vaatetettuja!

Ruuhkaisuudestaan kuuluisia

Takeshita-katu

Tehdessämme valintoja Tokion eri kaupunginosien välillä, listasin myös Harajukun yhdeksi potentiaaliseksi vaihtoehdoksi. Yhtenä päivänä päädyimmekin talsimaan Takeshita-katua (Takeshita-dori), siis muotia, kahviloita ja ravintoloita. Ja ihmisiä! Tokiossa taitaa olla joku ykköslista kohteita, jotka ovat todella ruuhkaisia ja sitten toinen lista, jonne vähän harvemmat eksyvät ja jotka sellaisina tarjoavat ihan kivan kontrastin ihmismassoille. Takeshita kuuluu siis ykköslistalle, Meiji Jingu, Hie Shrine ja vaikka Hama-riyun puutarha kakkoslistalle, tällä kriteerillä. Takeshita-kadulla ehkä myydään trendikästä nuorisomuotia, mutta katu oli selvästikin myös paikka, jota sitä mielellään esitellään. Ravintolat, kahvilat ja erilaiset pop-up -kojut keräsivät kaikki siinä määrin jonoja, että lopulta päädyimme välipalalla McDonald’siin – liian tavallisena paikkana sinne ei tarvinnut edes jonottaa. No, eipä siinä mitään, McDonaldsissa, useimmissa maissa, joissa sellainen on, tapaamme käydä myös tsekkaamassa sen yhden aterian verran. Täällä tilaamista helpottivat tilausautomaatit, josta saattoi valita kieleksi englannin. Valikoimassa ei mitään aivan erityistä ainakaan vierailuhetkellämme tuntunut olevan – kansainvälinen mikä kansainvälinen.

Takeshita Harajuku
Takeshita Harajuku
Takeshita Harajuku
Takeshita Harajuku

Shibuyan risteys ja Hachikon patsas

Maailman vilkkaimmaksi risteykseksi väitetty Shibuyan risteys piti tietysti nähdä. Sitä ennen olimme mielestämme jo nähneet Tokiota yläilmoista niin Tokio Skytreestä kuin hotellimme yläkerroksista, joten Shibuya Sky karsiutui pois vaihtoehdoista nähdä risteys yläilmoista. Netistä löytyi melko helposti neljä muutakin vaihtoehtoa, joista käytännössä helpoiten löytyi Magnet 109 -tavaratalo, jonka terassiltakin osoittautui olevan ihan kelvolliset näköalat risteykseen. Ihan ilmainen sekään ei ollut, ymmärrettävistä syistä, mutta pääsymaksuun sisältyi sentään juoma. Nettiarviot risteyksen valojen vaihtuessa 45 sekunnin aikana ylittävistä ihmisistä vaihtelevat 2 500 ja 3 000 ihmisen välillä.

Jo ennen yläilmoihin nousemista kävimme katsomassa Hachikon patsaan, joka sekin on tässä risteyksessä. Nykymaailman tapaan koirapatsaan kuvaaminen jonottamatta oli vähän haasteellista, siis pelkän patsaan, emme erityisesti kaivanneet kuvaa meistä tai jommastakummasta meistä ja patsaasta, mutta jonottajien välissä, yhden poistuttua ja toisen vasta tullessa kuvattavaksi sekin onnistui. Hachiko elokuvankin olimme katsoneet, tosin vaan amerikkalaisen Richard Geren tähdittämän version, joten tarina oli jotenkin tuttu. Tosin tuo amerikkalainen versio on sijoitettu jonnekin ihan muualle kuin Tokioon. Oikea Hachiko tosiaan odotteli kuollutta isäntäänsä Shibuyan asemalla vuosina 1925 – 1935. Koiran täytetty ruumiskin on tallessa Tokion luonnontieteellisessä museossa.

Magnet 109 -tavaratalokin käy muuten nähtävyydestä. Se ei nimittäin ole mikään tavallinen tavaratalo vaan talon arviolta 10 kerroksessa myydään kaikissa kerroksissa roolivaatteita.

Shibuya crossing
Hachikon patsaalle jonottavat ihmiset – ja itse patsas – kuvan vasemmassa yläreunassa
Shibuya crossing
Samainen risteys jalankulkijana – ei niitä ihmisiä nyt arkiaamupäivänä niin paljoa ollut
Hachiko
Hachikon patsas ja täytetty Hachiko luonnontieteellisessä museossa (kuva museon sivuilta, emme käyneet)
Magnet 109
Magnet 109 -tavaratalon asuvaihtoehtoja

Teamlabs -näyttelyt

Ei, emme käyneet kummassakaan Teamlabs -näyttelyssä, emme Teamlabs Planetissa emmekä Teamlabs Borderlessissa.
Näihin olisi nimittäin pitänyt huomata ostaa liput, etenkin jälkimmäiseen, vähintään pari kuukautta ennen matkaa. Teamlabs Planetiin liput olisi voinut saada vielä pari viikkoa aikaisemmin, mutta silloin ajattelimme, että katsotaan sitten päivä kerrallaan. Teoriassa tuohon Teamlabs Planetiin vapautui peruutuslippuja joka aamu noin klo 8 ja 9 välillä, ja parina aamuna yritinkin ostaa niitä, mutten koskaan päässyt niin pitkälle, että maksutapahtuma ainakaan suomalaisilla luottokorteilla olisi mennyt läpi riittävän nopeasti.

Tokiossa samaan aikaan ollut ystäväpariskuntamme kävi Teamlabs Planetissa ja pitivät kyllä kokemastaan. Hiukan haasteita heilläkin oli, sillä vaikka liput oli ostettu aikaa sitten, niin he erehtyivät paikalle vahingossa edellisenä päivänä. Ilmeisesti näyttely on todellakin hyvin tarkkaan loppuunmyyty, sillä senkään vertaa joustoa ei löytynyt, että olisivat päässeet edellisenä päivänä ”oikeaan aikaan” sisään – etäisyydethän Tokiossa ovat melko pitkiä, joten siinä tuli sitten taitettua matkaa hotellilta tuonne näyttelyyn yhteensä neljä kertaa.

Matkabloggaajista ainakin Maapalloilijan tässä jutussa on tarinaa ja kuvia Teamlabs Planet -näyttelystä.

Tokion nähtävyyksiä ja kaupunginosia kiertämässä

Tokion kattojen yllä

Isoja kaupunkeja on tapana katsella myös yläilmoista – tai no, näköalapaikathan jossain muodossa kuuluvat melkein kaupungin kuin kaupungin vakionähtävyyksiin.  Tokion kokoisessa kaupungissa näistäkin on tietysti valinnan varaakin. Me kävimme Tokyo Skytreessä. Päiväretkeemme kuuluvilla VIP-lipuilla pääsimme ihan joutuisasti ylös, mutta alastulo olikin sitten yhtä kaaosta, kuulemma siksi, että tornin neljästä hissistä oli tuulen vuoksi käytössä vain kaksi. Me onnistuimme litistämään itsemme johonkin hissiin niin, että olimme takaisin alakerran bussiterminaalissa ihan ajoissa, mutta kaikki eivät siinä onnistuneet ja lopulta muutama jouduttiin jättämään kun suuntasimme vielä päivän päätteeksi Hama-rikyun puutarhaan. Kaipa he sitten jotenkin löysivät hotellille ja toivottavasti eivät olleet jättäneet mitään kovin arvokasta retkibussiin!

Melkeinpä Skytreetä kivampi oli katsella iltaisin pimenevää kaupunkia hotellimme yläkerroksista. Yhtenä iltana onnistuimme puhumaan itsemme 49. kerroksen loungeenkin ilman sisäänpääsymaksua vaikka asuimmekin vakiohuoneessa – lounge kuului varsinaisesti vain tuplahintaisissa premium-huoneissa asuville.

Monet olivat myös maininneet myös ilmaisen Tokyo Metropolitan Government Buildingin yhtenä mahdollisena näköalatornina, mutta emme yrittäneet enää sinne Tokyo Skytreen ja hotellimme loungen lisäksi. Samaan aikaan Tokiossa ollut ystäväpariskuntamme taisi yrittää, siinä onnistumatta. Näköalaterassit voivat olla suljettuja tuulen – tai erilaisten vapaapäivien takia, eli kannattaa yrittää selvittää aukioloaikoja etukäteen, ellei nyt sitten satu asumaan ihan vieressä, kuten me (ja ystäväpariskuntamme) satuimme.

Jos vielä lisää vaihtoehtoja kaipaat, niin kaunis, Eiffel-tornin näköinen, Tokyo Tower on vielä yksi vaihtoehto! Näitä kohteita seuraavalla Tokion matkallemme :-) – Tokyo Tower, Teamlabs Borderless, Disneyland, Okonomiyaki …

Tokyo Skytree ja Tokyo Tower
Tokyo Skytree Asakusan temppelialueelta kuvattuna ja Tokyo Tower bussin ikkunasta :-)

Tokyo Skytree

Tokyo Metropolitan Government Building
Tokyo Metropolitan Government Building Keio Plaza -hotellista kuvattuna
Tokyo Metropolitan Government Building
Ilta laskeutuu miljoonakaupunkiin – yksi Metropolitan Buildingin jokailtaisen valoshown näkymistä huoneemme ikkunasta kuvattuna

Godzillaa etsimässä

Viimeisenä Tokion päivänämme, joka oli päättyvä alkuillasta tapahtuvaan lähtöön Naritan kentälle ja yölentoon yli Pohjoisnavan Suomeen, olimme päättäneet tutustua hotellimme lähellä oleviin alueisiin kuten Kabukichon alueeseen. Kabukicho on kuuluisa yöelämästään, joten alue oli päivällä hiljainen. Mutta se ei meitä haitannut, sillä meillä oli missio, halusimme löytää godzillan! Ensimmäisenä Tokion päivänämme kiertoajelubussi, jonka kyytiin nousimme Love-patsaalta Shinjukussa hotellimme läheltä ajoi jotain reittiä Kabukichon alueen läpi ja ohitimme myös ison Godzillan, joka kurkkasi jonkun talon seinämästä kadulle. Oppamme mainitsi, että Godzillaan voi käydä tutustumassa lähemminkin, mutta juttu jäi sitten siihen. Yritimme netistä selvittää Godzillan osoitetta ja löysimmekin tiedon, että se löytyisi Hotel Gracerystä.

Ihan helposti Godzilla ei löytynyt, sillä hotelli osoittautui olevan osa Toho Cinemas -kompleksia ja toisaalta, kovin korkealla oleva isokin ”otus” on hankala havaita katutasosta. Enkä oikein ollut uskoa, että se on niin korkealla, mitä ainakin tämä Godzilla sitten lopulta osoittautui olevan, sillä en usko, että olisimme bussin ikkunasta voineet nähdä näin ylös. Hotelli, kuten usein hotellit Tokiossa tai vaikka Taipeissa, alkoi varsinaisesti olisiko nyt ollut 8. kerroksesta, joten nousimme sinne, hotellin aulaan hissillä. Näin siitä huolimatta, että jo alhaalla kerrottiin, että terassi, jolla Godzilla majailee, on syystä tai toisesta suljettu. Mutta kannatti silti käydä sitä katsomassa, hyvinhän se näkyi lasinkin takaa, eikä ollut niin pelottava :-) Lopuksi piti vielä etsiä sopiva katu, josta näimme sen katutasosta.

Väärä Godzilla?

Tuskin juuri tätä Godzillaa näimme bussin ikkunasta, en usko, että olisimme voineet nähdä noin korkealla olevaa hahmoa, joten ehkä näitä on suunnilleen samalla alueella useampiakin, mutta tyydyimme nyt tähän yhteen. Myöhemmin selvitin vähän lisää tuota ja esimerkiksi tämän jutun kartalla niitä taitaa olla lähemmäs kymmenen aina Yokohamaa myöten!

Godzillahan on alunperin japanilaisten kehittämä kuvitteellinen hahmo, dinosauruksen kaltainen jättiläishirviö, jonka alkuperä on liitetty ydinkokeiden tuottamaan radioaktiiviseen säteilyyn. Ensimmäinen Godzilla-elokuva on vuodelta 1954 ja se on japanilainen. Itse olen nähnyt vain ensimmäisen amerikkalaisen Godzilla-toteutuksen vuodelta 1998. Siihen mennessä japanilaiset olivat toteuttaneet jo 22 Godzilla-elokuvaa. Hirviöelokuvat eivät ole varsinaisesti suosikkigenreäni, mutta Tokiossa ollessani totesin, että selvästikin oli ollut jo yleissivistyksen kannalta hyvä, että olin katsonut edes tuon yhden!

Godzilla Tokio

Godzilla Tokio
Hotellin aulassa ihmisen kokoiset hirviöt ovat jo tuhonneet tätä ”kaupunkia”
Godzilla Tokio
Nuoret, jotka kuvasivat toisiaan tuossa samassa kohdassa asettivat kätensä näin, joten Lasse teki perässä. Emme kyllä saaneet selville, että mitähän tuo tarkoittaa …
Godzilla Tokio
Sieltähän se kurkistaa, pilvenpiirtäjän reunalta

Godzillan etsimisen jälkeen lähdimme etsimään lounasta, mutta se osoittautuikin tällä alueella päiväsaikaan haastavaksi. Lopulta päädyimme Omeido Yokocho -kujan kautta Keio Plazan tavaratalolle, jossa muutenkin olimme ajatelleet pistäytyä. Tavarataloissahan tapaa olla ravintoloita ja kahviloita, siellähän voisi syödä lounaan. Juu, oli ravintola – ja arviolta 100 ihmistä jonossa, istumassa ravintolan ulkopuoliseen käytävään asetelluilla tuoleilla. Skippasimme – hotellimme ravintolavalikoimasta valitsimme kiinalaisen vaihtoehdon, eikä tarvinnut jonottaa!

Tokio
Kirsikka-aikaa myös Omoide Yokocho -kadulla, jota sanotaan palaksi vanhaa Tokiota Shinjukun kiiltävien pilvenpiirtäjien keskellä. Hedelmäleivälläkin olisi tietysti voinut elää, mutta halusimme tällä kertaa kunnon ruokaa emmekä leipää, kermavaahtoa ja muutaman hedelmäviipaleen.
Tags from the story
,
Join the Conversation

6 Comments

  1. Noista temppeleistä kaksi ensimmäistä on tuttuja, ja teimme samat havainnot. Ensimmäinen varsin rauhallinen, jälkimmäinen kaikkea muuta. Kolmannesta en ollut kuullutkaan. Jos joskus Tokiossa vielä tulee käytyä, varmaan kävisimme tuollakin, vaikka Fushimi Inari onkin tuttu Kioton matkalta. Takeshita-katu toden totta on ruuhkainen, on varmasti yksi ruuhkaisemmista, joilla olemme käyneet.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Kun alueella on lähemmäs 40 miljoonaa ihmistä, niin odotimme ruuhkia, joten paikat, jotka eivät sitten olleetkaan ruuhkaisia vähän yllättivätkin!

  2. Nyt on mielenkiintoista lukea näitä Tokio-juttujanne, sillä molemmat tyttäreni ovat ystävättärensä kanssa omatoimisella Etelä-Korea – Japani reissulla ja juuri tällä hetkellä Tokiossa. Tyttäret ovat laiskoja some-päivittäjiä tai edes valokuvaajia, mutta onneksi ystävätär on perustanut yksityisen Instagram-tilin, jolla jakaa hiukan videopätkiä ja kuvia, jotta täällä kotona tiedetään, missä liikkuvat. Tuttuja käyntikohteittensa nimiä ovat teamLab Borderless näyttely, jonne ystävätär oli varannut liput 2 kuukautta sitten, Tokio Tower, Shibuya Crossing, Shinjuku Station ja Hatsiko-koirastakin olivat saaneet kuvan yhdessä jonkun perheen kanssa. Susheja olivat jossakin odottaneet 90 minuuttia.

    Yhtään temppeli-kuvaa ei olla vielä nähty, mutta varmaan käyvät sellaisiakin katsomassa.
    Äiti on täällä kotona hiukan kateellinen reissustaan ;), sillä kummatkin maat ovat vielä näkemättä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eila! Tuolla suunnalla riittää kuitenkin adjektiivi ”kateellinen” – huolissaan ei tarvinne olla, sillä hyvin turvallisia maitahan nuo molemmat ovat.

  3. Aikalailla samoja kohteita mekin kiersimme. Tuolla Senjo-Ji temppelissä ei silloin kyllä ihan noin kovaa härdelliä ollut vaikka paljon ihmisiä silloinkin oli. Olisikohan siellä ollut joku tapahtuma meneillään? Me olimme siellä tahallisesti viikonloppuna jolloin siellä usein näkee hääkulkueita. Ja nuo kaikenlaiset pullat on jääneet meidän lasten mieleen. Maku ei aina ollut kaksinen mutta leipomoissa oli aina kaikenlaisia söpöjä leivoksia eri hahmojen muodoissa. Tokiossa on kyllä valtavasti näkemistä.

  4. Olipa kiva päästä takaisin Tokio-tunnelmiin sinun jutun myötä. Tokio oli meidän maailmanympärimatkan viimeinen kohde, mutta meillä oli siellä aikaa vain kolme päivää, mutta oikeastaan se oli minulle ihan riittävä. Tokio oli tosi mielenkiintoinen mutta luontoihmisenä ehkä kuitenkin vähän liian valtava minulle. Onneksi Tokiossa löytyi yllättävän rauhallisiakin paikkoja, niin kuin tämä mainitsemasi Meiji Jingun pyhäkkö, joka oli meidänkin hotellilta kivasti kävelymatkan päässä.
    Teillä oli muuten aika hulppeat näköalat hotellista! Me käytiin ihmettelemässä Tokiota lintuperspektiivistä Tokyo Towerista ja Tokyo Metropolitan Government Buildingistä. Meillä oli aika hyvä tuuri, sillä oli niin kirkas päivä, että sieltä oli näkymät Fuji-vuorelle saakka! Tosin Fuji näkyi aamuisin jopa meidän hotellin parvekkeelle.
    Pitäisi yrittää ehtiä kirjoittaa omatkin Tokio-muistot blogiin…

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *