Havannan illassa

Päivitetty 3.12..
Lisätty kuvia Havannasta, täydennetty hiukan tekstiä ja lisätty siihen linkkejä. Kuva-albumiin pääset myös klikkaamalla mitä tahansa jutun kuvaa.

20131028-132314.jpg

Vaikkakin Trinidad oli ihan näkemisen arvoinen vanha kaupunki, niin aika iso panostus se matka-aikana oli, n. 5 tuntia bussissa suuntaansa, ja Havannassa tass uudelleen asettuminen Hotel Nacionaliin asiaankuuluvine odotuksineen. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti meidän piti viettää viimeinen yömme Havannassa vanhassa kaupungissa hotelli Sevillassa, mutta suunnitelmat muuttuivat, kuten usein Kuubassa, ja palasimme takaisin samaan hotelliin. Korvaukseksi muutoksesta Aventura tarjosi meille illallisen ja kuubalaisen kabareen.

Illallisen söimme paladar-ravintolassa, eli yksityisessä, valtion lisenssioimassa ravintolassa – konsepti, joka mahdollistaa pienimuotoisen yksityisyrittäjyyden Kuubassa. Yrittäjyyden ihan sen oikeassa merkityksessä, yrittäjäriskillä, sillä toiminnasta maksetaan lisenssimaksu valtiolle per kuukausi riippumatta liiketoiminnan tuotosta. Samanlaisella konseptilla voi nykyisin hankkia vuokratuloja, siinäkin maksamalla valtiolle vakiosuuruisen lisenssin per vuokrattava huone ja jos huoneen sitten onnistuu vuokraamaan enemmän tai vähemmän jatkuvasti, niin vuokratulot, toivottavasti ylittävät lisenssimaksun.

20131028-132346.jpg
(Ravintolamme oli kerrostalon ylimmässä kerroksessa)
20131028-132403.jpg
(Iltanäkymä Havannan vanhaan kaupunkiin)

Aloitimme illan drinkeillä entisen Teknikkojen talon tornin 33. kerroksen baarissa, josta oli huikeat näköalat yli Havannan. Teknikkojen talo, Havannan korkein talo, oli Neuvostoliiton aikaan heidän tiedustelunsa (lue vakoojien) käytössä ja tähän massiiviseen rakennukseen ihan Yhdysvaltoja naapuriin heitä mahtui paljon.

Paladar-ravintolassa ruoka oli syötävää, siinä missä ruoka Hotel Nacionalissakin, muuta palvelussa oli paladar-ravintolassa ehkä hiukan enemmän yritystä, kieltämättä.

Illallisen jälkeen oli vuorossa hotellissa Cafe Parisienne -yökerhossa kuubalainen kabaree (You Tube -linkki pätkään esitystä, ei meidän kuvaama.)
Tätä taidemuotoa vähemmän ymmärtävänä jätän ottamatta kantaa siihen oliko show hyvä vai ei: tanssijoita ja laulajia ainakin oli paljon ja siinä missä musiikki tai tanssin kuviot eivät ehkä eri ohjelmanumeroiden välillä paljoa vaihtuneet, niin puvut olivat näyttäviä ja ne vaihtuivat numerosta toiseen. Tässä vaiheessa iltaa meitä kyllä jo aamun ja päivän matkustaminen takaisin Havannaan ja illan mittaan nautitut mojitot alkoivat sen verran väsyttää, että sekin ehkä vei suurimman innostuksen kabareeseen.

20131028-132426.jpg
(Tätä saa Kuubassa kuulemma vain kahdesta hotellista, onneksi Nacional oli toinen niistä. McDonaldseja maasta ei löydy.)

Viimeisen Havannan aamumme käytimme uima-altaassa, vähän liikuntaakin ensimmäistä kertaa tällä matkalla kävelyä lukuunottamatta ja sitten olikin jo aika jättää Kuuba ja lentää iltalennolla Peruun, ensin Limaan ja sitten sieltä seuraavana päivänä lyhyt lento Cuscoon, tavoitteena erityisesti Macchu Picchu.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *