Bahrain

Lähi-idän kiertomatkamme valokuvia lisää takaperoisessa järjestyksessä, eli Kuwaitin jälkeen tässä lisää kuvia Bahrainista – tulevan viikonlopun formulakisojen innoittamana.

Bahrainista matkalta jo kirjoittamieni juttujen (Monta näkökulmaa Bahrainiin ja Manama Souq) lisäksi vielä muutama kommentti:

Bahrain oli ainoa tämän kiertomatkamme maista, joissa on esiintynyt merkittävämpiä levottomuuksia arabikevään yhteydessä – kolme vuotta sitten Dubain risteilyllä laivamme päätti tästä syystä olla menemättä Bahrainiin.

Nyt Bahrainissa ollessamme kysyimme kuljettajaoppaaltamme, että missä päin kaupunkia levottomuuksia silloin esiintyi ja hän kertoi meille Pearl Roundaboutista, jonka keskellä ollut patsas on sittemmin tuhottu. Olimme sattumalta jo edellisenä iltana käydessämme Manama Souqin alueella ja kävellessämme sieltä Central Marketille päin liikkuneet juuri näillä seuduilla – ja ihmetelleet illan hämärtyessä, että mitenkähän saisimme taksin takaisin hotellille. Kaduilla oli autoliikennettä, muttei takseja ja muuten seutu oli alkuillasta hiljainen, ihmisiä oli liikkeellä vähän. Lopulta onnistuimme saamaan taksin – taisikin olla ainoa kerta, kun näissä maissa saimme taksin lennosta.
Eli levottomuuksista ei juuri nyt näkynyt jälkeäkään.

Turisteja Bahrainissa muutama viikko ennen formulakisoja oli vielä vähän ja tästä syystä turisteille suunnattuja palveluita ei juuri ollut.  Kaupunkikierroksen teimme hotellin kautta tilattua autoa ja kuljettaja/opasta hintaan n. 25 euroa tunti – runsaassa kolmessa tunnissa ehdimme katsastamaan päänähtävyydet, jotka pitkälti olivat kaupungin ulkopuolella (pengertie Saudi-Arabiaan ja formularata).
Takseissa mittarit menivät kauniisti päälle joka kerta ja taksien ikkunoissa oli tarrat, että jos eivät mene, niin kyyti on ilmainen. Tosin jossain kohtaa hiukan ihmettelimme poikkeavaa aloitustaksaa, mutta emme jaksaneet euron eroa ruveta selvittelemään. Lyhyehköt matkat taksilla, esimerkiksi diplomaattialueelta (hotellimme Golden Tulip) Manama Souqille tai Al Fatehin moskeijalle maksoivat 5-10 euroa.

Käynti Al Fatehin isossa moskeijassa oli muuten sikäli mieleenpainuva, että meidät otettiin siellä todella hyvin vastaan. Saimme oman oppaan, joka kierrätti meitä moskeijassa – saimme jopa parvelta katsoa käynnissä olevaa rukoushetkeä, jonka valokuvaaminenkin sitä häiritsemättä oli sallittua. Opastuksen ”hintana” oli sitten pienimuotoinen käännytys islamiin – moskeijassa oli sitä varten valmiina taulut, joista voi lukea heidän ”Isä meidän” -rukouksensa sanat ja nuori naisoppaamme jopa lauloi sen meille, huntunsa takaa. Lähtiessämme saimme vielä mukaamme nipun islamia käsitteleviä vihkosia.

Ja lisäksi tältä Lähi-idän kiertomatkaltamme olen kirjoittanut myös Bahrainista yhteenvetojutuissa:

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: shia-sunni

    Levottomuudet eivät näy Bahrainin keskustassa kattavien poliisi – ja sotilastiesulkujen vuoksi, joilla
    estetään mielenosoittajien pääsy keskustaan.

  2. says: Pirkko

    Kiitos kommentistasi!
    Ehkä näin siis – niinhän se usein on, että kaupungissa vain muutaman päivän viipyvä turisti ei kovin tarkkaan tiedä mitä kaikkea maassa on meneillään.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *