Armenia

Aloitimme toukokuisen Etelä-Kaukaasian kiertomatkamme Armeniasta, jossa olimme 4 yötä ja melkein 4 päivääkin. Alunperin oli tarkoitus selvitä Armeniasta 3 päivässä, mutta lentoaikataulujen muuttumisen takia saimme tuon yhden lisäpäivän, jonka sitten käytimme ”ylimääräiseen” retkeen Aragats -vuorelle.

Matkalta kirjoitin tuoreeltaan seuraavat jutut päivistämme Armeniasta, juttu kultakin päivältä:

Armeniasta ottamistamme n. 1000 kuvasta karsin 100 kuvan kuvakertomuksen, jonka voit halutessasi katsoa täältä.

IMG_4102
Ohanavanin kirkko

Näistä kohteista Aragats -vuorta ja Noravankin luostaria ja Yeghesin laaksoa lukuunottamatta muut kohteet ovat ”peruskohteita” Armeniassa, eli kuulunevat useimpiin Armeniaan suuntautuvien valmismatkojen reitille, etenkin kun niistä useimmilla on Unescon maailmanperintökohteen asema ja sikäli merkittäviä kohteita.

Itse näin hiukan matkan jälkeen pitäisin, ehkä hiukan kapinallisena, parhaina kohteina Aragats-vuorta ja Noravankin luostaria, joka minusta oli kaunein näkemistäni Armenian luostareista – ja ehkä myös siihen liittyvät tarinat olivat parhaita näistä luostarista kuulemiani. Yeghesin laaksossa näkemämme juutalainen hautausmaa herätti hiukan hilpeyttä  – mitä me täällä teemme – mutta paluumatka Nakhchivanin rajaa sivuten oli mielenkiintoinen: näin lähellä maailman konflikteja emme ole ennen tainneet olla.

Myös Sevanavankin luostari Sevan-järvellä oli minusta myös mielenkiintoinen, niin näkymiltään kuin tarinoiltaan.
Unescon maailmanperintökohteet: Gerhard, Echmiadzin, Haghpatin ja Sanahin olivat isoja, vakavampia ja harmaampia, jotenkin enemmän ”pakkopullaa”.

Yerevan oli ehkä tämän kiertomatkamme kaupungeista turistille ”normaalein” – kaupunki oli sopivan kokoinen kävellenkin kierrellä ja liikenne mahdollisti jalan liikkumisen. Kaupunkikuva oli myös siistimpi kuin Tbilisissä ja kerjäläisiä oli vähemmän.
Bakussa oli kyllä siistiä, mutta iso kaupunki vilkkaine isoine katuineen ei oikein suosinut kaupunkiin jalan tutustumista.

Armeniastakin joitakin kommentteja myös koko Kaukaasian kierroksemme yhteenvetojutussa.

Paikallisoppaamme tuli Armenia Holidays -toimistosta – täydet pisteet Annalle!

Ja lopuksi vielä reittikartat Armenian päivistämme (klikkaa kuvia nähdäksesi ne tarkemmin):

Aragats, Ohanavan
Aragats, Ohanavan
Gerhard, Garni
Gerhard, Garni
Noravank, Yeghedis
Echmiadzin, Noravank, Yeghedis
Sevan ja Georgiaan
Sevan ja Georgiaan
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.