Haltiasta Haukkalammelle

Päivitetty 29.6. – lisätty pari lausetta ja kuvalinkki Avoimista puutarhoista jutun loppuun.

WP_20140628_14_11_06_ProHaltian luontokeskuksessa on maaliskuusta marraskuuhun näyttely luontokuvaaja Hannu Hautalan elämäntyöstä: Hannu Hautala – Metsän poika.

Isäni oli Hannu Hautalan ystävä – ja liityn tähän tarinaan sikäli, että olin mukana isäni ja Hannu Hautalan ensimmäisessä tapaamisessa 1970-luvun lopulla Helsingissä: isä halusi tutustua jo tuolloin tunnettuun luontokuvaajaan ja kutsui hänet illalliselle ja Hannu suostui. Minä pääsin mukaan isäni seuralaisena. Tuosta tapaamisesta alkoi isäni ja Hannun tuttavuus ja sen myötä minäkin olen jonkin verran seurannut Hannun elämäntyötä – joten näyttely oli nähtävä.

 

 

(Jos näyttelyyn päädyt, niin kannattaa pysähtyä hetkeksi myös siellä elokuvana pyörivän, Hannun itsensä kommentoiman, kuvakokoelman äärelle.)

Näyttelyn lisäksi yhdistimme Haltiassa käyntiin myös lauantain ulkoilun – kävelimme Haltiasta 4,7 kilometrin yhdyspolkua pitkin Haukkalammelle ja kiersimme vielä siellä Punarinnan kierroksen – yhteensä n. 10 kilometriä sanoisinko melko vaativaa reittiä! Yhdysreitillä on paljon nousuja ja laskuja ja kahdet pitemmät portaat, joista jälkimmäiset (Haltiasta lähdettäessä) saivat kyllä hetkeksi pysähtymään niiden juurelle, että nämäkö pitäisi nousta ylös. En laskenut askelmien määrää, mutta jos pitäisi veikata, niin oli niitä 200-300.

Alla kävelyreittimme – kuvaa klikkaamalla saat sen isommaksi, jos se niin paljon jostain syystä kiinnostaisi.

Reittimme

Ja tässä ote Haltia – Nuuksio -alueen reiteistä (klikkaa linkistä viralliseen ohjeeseen tai kuvasta siinä oleva kartan osan isompana)haltia

Söimme Haltian ravintolassa myös edullisen buffet-lounaan.
Lounas keittovaihtoehdolla maksoi 12 euroa, kaikkine pääruokineen 16 euroa, mikä monipuolisesta buffet-lounaasta on vähän – kevään mittaan olemme syöneet niin Haikaranpesässä kuin Villa Pentryssä ja niiden hintataso on kaksinkertainen Haltian ravintolaan verrattuna.
Ei ihme, että Haltian ravintola olikin näin kauniina lauantaina lähes täynnä.

Ja lopuksi – otimme mekin muutamia luontokuvia – tässä linkki pieneen Haltia -kuva-albumiin – tällä kertaa kaikki kuvat on otettu puhelimilla, Lumialla tai iPhonella – yhtään kameraa ei sattunut retkelle mukaan.

Nuuksio

Haltiassa kävimme viime kesänäkin – ja silloinkin samana viikonloppuna Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Nytkin sattumalta tuo Avoimet puutarhat -päivä on huomenna, eli samana viikonloppuna, vaikka se viime kesänä oli vasta elokuun alussa. Jos huomenna ei ihan kaatamalla sada, niin ehkä taas kierrämme pyörällä näistä meitä lähimmät, Iirislahdessa ja Westendissä, ehkä jopa Puolarmaarissa.

Päivitys 29.6.Sunnuntaina satoi ihan koko päivän, joten pyörällä emme puutarhoja lähteneet kiertämään,  mutta kävimme autolla Puolarmaarissa ja kiersimme siellä avoimena olleet 6 kohdetta ja pysähdyimme vielä kotimatkalla Rauni Lavinkosken puutarhassa Iirislahdentiellä.
Puolarmaarin vehreillä kujilla kohteita oli hiukan haastavaa löytää – etenkään kuin tässä säässä tungos ei ohjannut perille. Onneksi Lumian kartta ohjasi, ihan näille pienille poluillekin! Sienestäjänpolun puutarha rakennuksineen oli myytävänäkin, mutta emme innostuneet – emme ainakaan tähän monesta eri pienestä rakennuksesta koostuvaan kokonaisuuteen.
Iirislahdentiellä omistaja esitteli puutarhaansa todella innostuneesta, erityisesti monissa kauppakasseissa kasvavia hyötykasveja: yrttejä, raparperia ja perunoita. Ehkä pitäisi itsekin innostua ensi kesänä kassiviljelystä, kun siihen selvästikin voi innostua todella pienin kustannuksin!

Avoimet puutarhat

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.