Panaman kanava 100 vuotta

Panaman kanavan piti juhlia uuden kanavan avajaisia tänään, 14.8.2014,  kanavan 100-vuotisjuhlallisuuksien huipentumana – kanavahan avattiin liikenteelle 15.8.1914. Laajennustyöt ovat kuitenkin jonkinverran myöhässä  ja siksi vieraille onkin tarjolla mm. tutustuminen rakennustyömaahan ja joukko juhlallisuuksia seuraavana päivänä. Toisaalta kun Panamax-koon kasvaminen New Panamax -kokoon laivoissa vaatii muutoksia myös monessa satamassa, niin ehkä pienellä viivästyksellä ei ole niin väliä, ehtivät satamien laajennukset perässä.

Mutta – rakennustöiden tilanteesta riippumatta – tänään voisi olla hyvä päivä palata turistina Panamaan ja kanavaan. Me näimme kanavan syksyllä 2006, kun vierailimme Panamassa osana erityisesti Galapagossaarille suuntautunutta matkaamme (Helsinki – Bonaire – Quito – Galapagos – Quito – Panama – Quito – Helsinki, pari välilaskua skipaten).

IMG_1822 IMG_1828
IMG_1833 IMG_1824

Panamaan päädyimme tuolloin, koska silloin jo pääosin vapaalle jäänyt (suomalainen) tuttavapariskuntamme asui silloin Panama Cityssä, josta oli tullut suosittu paikka erityisesti amerikkalaisten eläkeläisten keskuudessa, mm. erilaisten veroetuuksien vauhdittamana.  Heidän kanssaan vierailimme kanavalla, Panama Cityssä ja hiukan sisämaassakin, Gamboa Rainforest Resortissa – vaikuttavaa (kanava), kauniin ränsistynyttä (vanha kaupunki), mukavan viileäksi ilmastoituja uudenaikaisia ostoskeskuksia, vehreää (sisämaassa) – ja kuuman kosteaa. Tuttavapariskuntamme kertoikin ulkoilevansa lähinnä ennen auringonnousua tai sen laskun jälkeen ja oleilevansa paljon ilmastoiduissa sisätiloissa päivisin.

Panamasta kirjoitin lähes tuoreeltaan syksyllä 2006 pari juttua – lähes, koska tuolloin 8 vuotta sitten ei vielä matkoilla yleensä ollut käytössä internet-yhteyttä eikä tablettia:

Panaman kanavasta olimme jo ennen sen näkemistä kuulleet toiselta tuttavapariskunnaltamme – he menivät kanavasta läpi Atlantilta Tyynelle Valtamerelle purjeveneellään osana maailmanympäripurjehdustaan vuonna 1994. Läpimeno kesti 2 päivää – välillä yövyttiin Gatun-tekojärvellä. Purjeveneeseen tarvittiin läpimenon ajaksi pariskunnan lisäksi luotsi ja neljä köysienkäsittelijää. Huviveneet uitettiin kanavan läpi yhteensidoittuina 2-3 veneen lauttoina.

Vielä tuohon jutun tosikkoon:  Instagram Travel Thursday on viikottain torstaisin toistuvat matkablogien tempaus, josta on niin suomalainen kuin kansainvälinen toteutus, ja sen myötä, että Meriharakkakin on aktivoitunut myös Instagramin puolella (Instagramissa: meriharakka), niin ajattelin osallistua myös tähän – ehken joka torstai, mutta sopivin välein.
Twitterissä (Twitterissä: Meriharakka1) ja Facebookissa Meriharakka on ollut jo hiukan pitempäänkin.

Mutta jos olet blogini uskollinen lukija ja löydät sen haluamallasi taajuudella netistä ilman sen kummempia linkkejä tai muistutuksia, niin Sinun ei tarvitse välittää mistään yllämainituista vaihtoehtoisista tavoista löytää näitä juttuja.

instagram-travel-thursday-FIN-150x150

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday –tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Running With Wild Horses.

Tags from the story
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Pirkko

  Omat kokemuksemme Panamasta ovat tosiaan 8 vuoden takaa, mutta ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka – kuten useimmat maailmassa :-)
  Toivottavasti pääset, Satu, jossain vaiheessa itsekin siellä käymään, jos on jo ollut hahmotelmissasikin.

 2. Nämä sun Panama-postaukset tuli kuin tilauksesta, sillä lokakuussa sinne matkustan. Reissun päätarkoitus on tutkia upeita luontokohteita Panamassa ja Costa Ricalla, mutta eiköhän tuo kanavakin tule tsekattua :)

 3. says: Pirkko

  Mukavaa Tiina, jos vanhan jutun esillenostamiseni vuosipäivän kunniaksi osui kannaltasi hyvään aikaan!

 4. says: Pirkko

  Kiitos kommentista Veera, kuten jo Tiinalle totesin, tähän täyttää tarkoituksensa tämä Instagram Travel Thursday, jos sen tiimoilta tulee nostettua esiin vähän vanhempiakin juttuja, jotka saattavat sitten olla jollekin kevyesti iloksikin!

 5. Mun hyvä ystävä on asunut Panamassa on/off nyt jo muutaman vuoden ajan. Tällä hetkellä hän on kuitenkin töissä YK:lla Sveitsissä, mutta palannee Panamaan taas komennuksen jälkeen. Täytyy ehkä lähteä siellä vierailemaan joku päivä, vaikka kuulemma monessa asiassa se on vielä ihan kehitysmaa. Kanava on aika vaikuttava juttu, joka olisi kiva päästä näkemään.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *