Moldova ja Transnistria – palaute ja kustannukset

Moldovaan matkasimme Ari-al Travel -matkatoimiston (linkki poistettu matkatoimiston jäätyä ainakin tauolle koronan takia) matkalla.
Toimisto on tehnyt saman matkan moneen kertaan aikaisemminkin, ennen Ukrainan tapahtumia myös hiukan pidempänä siten, että matka aloitettiin Odessasta, mutta mikään näistä ei silloin sopinut aikatauluihimme ja nyt Ukrainan tilanteen takia Odessa oli pudotettu matkasta pois.

IMG_7513Ari-al Travel on pieni Venäjän ja Itä-Euroopan matkoihin erikoistunut toimisto, joka hyödyntää hyvin Albinan (oppaamme matkalla) venäläistaustaa ja toteuttaa matkoja pienillekin (tällä matkalla meitä oli 10) ryhmille – isoja ryhmiä ei moniin tällaisiin hiukan eksoottisempiin kohteisiin taitaisikaan saada kasaan, mutta mukavaa, että tällaistakin tarjontaa on. Kuten Transnistrian kohdalla jo totesin, meistä oli miellyttävämpää tehdä tällainen matka kokeneen ja venäjää äidinkielenään puhuvan oppaan kanssa kuin omatoimisesti. (Todettakoon tässä vaiheessa, että oppaamme toki puhui myös suomea, jos ei ihan virheettömästi niin kuitenkin täysin ymmärrettävästi.)

Lennot Air Balticilla olivat erinomaisilla aikatauluilla, hotelli kelvollinen, joskaan ei loistokas, mutta kuten Moldovasta kirjoittaessani totesin, matkan tyyliin sopiva ja retkibussi kuljettajineen ihan ok. Retkipäivät olivat melko pitkiä ja 10 hengenkin ryhmä asettaa aina omat haasteensa, ihmiset kun aina ovat hiukan erilaisia kiinnostuksensa kohteiden ja jaksamisensa osalta, mutta kivasti opas sai ryhmän joka päivä luotsattua läpi päivän ohjelman siten, että kaikilla oli luultavasti ihan hyvä mieli vielä illallakin.
Saimme myös häneltä apua Gagauzian lisäretken järjestelyissä.

Moldova Moldova

Kuten lähes aina, opastuksessa olisi voinut mielestäni kertoa vielä enemmän nykyajasta, joitakin historian käänteitä karsien, mutta jutut tulivat tietysti enimmäkseen paikallisoppailta, joiden jutut oppaamme vain käänsi suomeksi.

Retkikohteet olivat hyviä, Transnistrian retki tietysti ainakin tässä ryhmässä kaikille pääkohteena, kaikki 10 matkalaista taisivat olla enemmän tai vähemmän maabongareita ja viinitilakierrokset (Cricova vakiona, Milestii Mici lisäretkimahdollisuutena) olivat tietysti ihan olennaisia Moldovan matkalla. Suklaafanille, kun tehdaskierroksiin nyt päästiin, olisi ”maistunut” myös kierros suklaa- tai makeistehtaalla, joita niitäkin Moldovassa tuntui olevan.

Moldovan matkamme kustannukset olivat (2 hengeltä):

Ari-al Travelin paketti (lennot, hotelli, retket)

1560,00

Lisäretki (auto, kuljettaja ja englantia taitava opas) Gagauziaan – 1/2 kustannuksista (mukana toinenkin pariskunta)

100,00

Lentokenttäpaikoitus (halvempi kuin taksi kentälle ja takaisin)

61,00

Juomarahoja kuljettajalle

11,00

Yksi taksimatka, 2 paikallisbussin lippua

1,90

Matkamuistoja ja hiukan valuutanvaihtokuluja

7,50

Yhteensä 2 hengeltä

1741,40

Varsinaiset matkajutut Moldovan matkastamme löydät täältä, jos et ole niitä vielä lukenut:

Tähän matkaan osui myös maabongausmielessä muutama meille tärkeä virstanpylväs, eli koko Eurooppa, niin maa- kuin Travelers Century Clubin aluetasolla.
Tästä voit lukea halutessasi täältä.

Ja lopuksi vielä tältäkin matkalta ”matkamuistoyhteenveto”:

Moldova muistoja

 

Oikeassa yläkulmassa Transnistrian 5 ruplan seteli ja postimerkki – Transnistriassahan on oma raha ja omat merkit. Tuon Tiraspol-magneetin lisäksi piti ostaa tuo reipas Putin -magneetti, jossa oppaan mukaan lukee jotain tyyliin oikealla tiellä ollaan – sehän sopii matkailijoille! Moldovasta piti ostaa kaupunki – ja maaseutuversiot magneeteista (sorruin tuohon auringonkukkaan …).

Tags from the story
,
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Elena

    ”??? ?????! ” – is a slang phrase, the direct translation would be ”all the way through”, but the meaning is more like ”everything goes well” or ”all is as it should”

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *