Kinabatang -joella

(Lisätty vihdoin kuviakin Kinabatang -joelta 5.12.2014 – julkaistu alunperin jo 24.11. paikan päältä.)

Kilpikonnasaaren jälkeen olivat vuorossa orangutangit – ensin Sepilokin orangutangikeskuksessa (Sepilok Rehabitation Center) – ja myöhemmin myös yksi villi orangutangi Kinabatang-joen rannan puissa.

Orangutangikeskus sopeuttaa lemmikkeinä olleita orangutangeja takaisin luontoon. Nuoret orangutangit ovat kovin söpöjä, hyvin ihmislasten näköisiä, joten ihmiset ovat ottaneet niitä lemmikeiksi, mutta kun ne kymmenen vuoden jälkeen eivät enää ole pieniä ja söpöjä, ne hylätään. Tuolloin niillä ei kuitenkaan ole taitoja selvitä luonnossa ja jos ne jäävät omilleen, ne kuolevat. Keskus voi auttaa myös luonnossa orvoksi jääneitä orangutangeja – orangutangit kun ihmislasten kaltaisina eivät selviä yksin kovin nuorina. Keskus onnistuu palauttamaan n. 66% sinne tulevista orangutangeista luontoon.

Sepilok orangutan Sepilok orangutanSepilok orangutan Sepilok orangutan

Näimme orangutangeja parilla ruokintapaikalla sen verran läheltä, että saimme niistä muutaman kuvan, mutta ei niitä ihan helposti saa ruokintapaikaltakaan kameraan vangittua. Onneksi matkamuistomyymälä myy valmiitakin valokuvia!
Mielenkiintoinen yksityiskohta vierailuun liittyen oli tiukka ohjeistus siitä, että kameraa ja lompakkoa lukuunottamatta mitään ei pidä ottaa mukaansa ja niistäkin on syytä pitää tiukasti kiinni. Sekä orangutangit että alueella myös oleilevat apinat saattavat osua lähelle kulkuväyliä ja napata ainakin mahdolliset ruuat, aurinkovoiteet tai koko repun. Myös passeja ja kameroita on vuosien saatossa (keskus on juuri täyttänyt 50 vuotta) napattu ja legendan mukaan jollakin orangutangilla on jo oma iphonekin …

Sepilok orangutan

Orangutangeista myöhemmin lisää tietoa hakiessani luin, että näitä keskuksia, joita on kolme Borneolla ja yksi Sumatralla pidetään hiukan kyseenalaisena tapana auttaa orangutangeja – voisi olla parempi käyttää sama raha jo villinä elävien eläinten alueiden suojelemiseen, mutta toisaalta näitä orvoiksi jääviä eläimiä on edelleen, keskukset tarjoavat ihmisille mahdollisuuden nähdä eläimiä ja oppia niistä lisää. Ja toki keskukset keräävät turisteilta ison osan tarvitsemastaan rahoituksesta.

Sepilokista jatkamme Kinabatang-joelle, jossa vietimme seuraavat kaksi vuorokautta – yhden Abai Jungle Lodgessa ja toisen vielä kauempana joella Kinabatangan River Lodgessa. Joella liikumme pitemmät matkat nopealla veneellä, mutta illan ja aamun retket joelle eläimiä katsomaan tehdään pienemmällä jokiveneellä. Siinä missä kilpikonnasaarella olimme oma kahden hengen ryhmämme niin täällä joukkomme koostuu kahdesta ruotsalaisesta lintuharrastajapariskunnasta, englantilaisesta pariskunnasta, joka pitää majataloa Goalla ja meistä. Kinabatang-joen lodget, nämä ainakin, ovat hiukan kilpikonnasaaren majoitusta tasokkaampia – suihkun vesi saattaa olla kuumaakin, ajoittain. Ilmastoinnin tilalla on kattotuulettimet, mutta ihan hyvin niilläkin tuli toimeen.

Kinanabatang river lodge Kinanabatang river lodge

Jokiretkillä näemme illalla apinoita, eritysesti isoja nenäapinoita (proboscis monkey) niiden etsiessä sopivaa puuta asettuakseen yöpuulle, joen partaalle, ollakseen turvassa pedoilta.

Proboscis monkey nenäapina Borneo Proboscis monkey nenäapina Borneo Proboscis monkey nenäapina BorneoProboscis monkey nenäapina Borneo Proboscis monkey nenäapina Borneo

Nenäapinoiden lisäksi näemme myös pienempiä apinoita (macaques).

Macaques Kinabatang river Borneo Malesia

 

Lintuja on paljon, näimme ainakin valkoisia haikaroita jokaisessa joenmutkassa, useampia kuningaskalastajalajeja, dollarilinnun, drongon, mehiläissyöjiä. Sarvilinnut lentävät auringon laskiessa ylitsemme.

Kingfisher Kinabatang river Malesia Borneo Hornbill Kinabatang river Malesia Borneo

Pimeän tullenkaan emme palaa vielä takaisin vaan jatkamme, oppaamme löytää ihmeellisesti lintuja vielä pimeässä – ilmeisesti monet niistä ovat hyvin paikkauskollisia ja oppaamme tietää missä mikin lintu tapaa oleilla. Näemme mm. pöllön (fish owl) – ja jatkamme, tai erityisesti uudet ruotsalaiset ystävämme todella pitkillä putkillaan, jatkavat valokuvausta hakuvalon valokeilassa.
Palaamme lodgelle vasta kun on jo ihan pimeää. Tähtitaivas joella on mahtava täällä viidakossa, täysin pimeässä. Lopuksi oppaat näyttävät meille vielä joulupuunsa, ison puun joen partaalla, jossa tuikkivat sadat tulikärpäset, ihan kuin tähtitaivas jatkuisi jokeen asti. Lodgen vastarannalla olevasta kylästä kuuluvat iltarukouksen äänet, olemmehan islamilaisessa maassa.

Kinabatang river


Kinabatang river

Kinabatang riverAamulla käymme joella katsomassa apinoita syömässä aamiaistaan jo ennen kuin itse syömme omamme. Jo edellisenä iltana nähtyjen eläinten ja lintujen lisäksi näimme pienen krokotiilin ja puussa oleilevan kyykäärmeen. Käymme myös pienellä järvellä, joka ”päättyy” vesihyasinttimattoon. Sinisenä kukkivat vesihyasintit ovat kauniita, mutta aika hurjaa, jos niiden takia monet Borneonkin joista ovat kokonaan kuivuneet.

 

Lounaan syömme vastarannan kylässä: pääsemme hiukan näkemään elämää Malesian maaseudulla ja osallistumaan yhdessä kyläläisten kanssa puunistutusprojektiin. Kinabatangan-joen rannalla on nyt kaksi meidän istuttamaa sateenvarjopuuta (englantilainen nimi umbrella tree). Tavoitteena on pitää joen partaat metsäisinä, jotta apinat ja muut eläimistö säilyisi alueella myös jatkossa.

IMG_0819 Kinabatang river tree planting

Kylässä ei ole sähköä, mutta aurinkopaneleita ja muutama generaattori – ja lastentarha, alakoulu ja moskeija. Ja lapsilla kannettava tietokone ja Nokian kännykkä, tosin sen ympärille on kerääntynyt lähes 10 lasta, joten ehkei ihan jokaisella.

Kinabatangan river lunch in village Kinabatangan river village

Matkalla lodgelta toiselle näemme viidakkoretkemme ainoan villin orangutangin – ja senkin vain puiden latvuksessa. Ovat kuulemma varovaisia eläimiä. Kinabatangan-lodgella olemme oikeastaan vaan yhden illan, mutta iltaretki läheiselle pienemmälle joenhaaralle näytti kuitenkin meille taas hiukan erilaisia maisemia. Apinalajit ovat samoja tälläkin joella, mutta lintuja näemme hiukan lisää, käärmekaulan ja myrskyhaikaran. Näemme myös kivasti ison lähes lehdettömäksi syödyn puun latvuksen, johon oli asettunut kokonainen apinalauma yöpuulle.

Villi orangutangi Kinabatang -joella
Villi orangutangi Kinabatang -joella

Tällä pienellä joella vastaamme tulee myös useita muita jokiretkiveneitä – Subaun alue on selvästikin majoituskapasiteetiltaan isompi alue, vaikka samassa lodgessa meidän kanssa näin off-season asuu vain meidän seurueemme. Ja pääseehän Subauhin autollakin. Näimme joella myös kummallisen autolauttaviritelmän, jonka kyydissä oli muutama rekka ja ainakin yksi pakettiauto!

Kinabatang River Borneo Malesia

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Pirkko

  Mukavaa Elina, jos pidit jutusta!

  Hiukan myöhemmin – uskaltaisinko luvata, että viimeistään tammikuun puoleen väliin mennessä, palaan vielä Kinabatang -joelle kun käymme läpi kaikki ottamamme kuvat hiukan ensisilmäystä tarkemmin ja teemme niistä erilliset kuvakertomukset, usein per maa, mutta Malesian osalta saattaa hyvinkin olla, että Kinabatang -joki ansaitsee oman kuva-albuminsa.

  Muita eläinaiheisia blogistamme löytyy esimerkiksi tässä hiukan vanhemmassa jutussa Botswanasta.

 2. says: Ville Tarhala

  Hei!
  Ja kiitoksia matkakertomuksista. Helpottaa hyvinkin oman matkasuunnitelman tekemistä.
  Meitä on neljä henkeä lähdössä vuodenvaihteeksi Borneoon ja päivän tai kahden Kinabatang-jokimatka kiinnostaisi Sepilokin visiitillämme. Kiinnostaisi kovinkin, että mistä otitte tuon retken ja mitä kaikkea siihen kuului?

 3. says: Pirkko

  Käyttämämme matkanjärjestäjät löytyvät tästä jutusta
  https://meriharakka.net/2014/11/29/5-viikkoa-aasiassa-milla-hinnalla/

  Olimme tyytyväisiä, vaikka ensin vähän hirvitti maksaa lentolippujen osuus aika kauan ennen matkaa, sillä valitsemamme paketti sisälsi myös lennot Kuala Lumpurista ja edelleen Bruneille asti. Surffasin tuolloin netissä kokemuksia tuosta toimijasta ja löysin sen verran positiivisia referenssejä, että uskalsin maksaa paketin ja tosiaan hyvin tuo tuolloin toimi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.