Grand Canyon

Grand Canyon aerial view

Aamukahdeksalta Laughlinissa on vielä viileää. Etelä-Kalifornian lämpö ei ylety tänne Nevadan ja Arizonan rajalle. Päivän ensimmäinen kohteemme on tie, historiallinen Route 66. Main Street of America. Mother Road. 3000 kilometria Chicagosta Santa Monicaan – siis silloin kuin Route 66 oli vielä voimissaan. Tie oli käytössä vuodesta 1926 vuoteen 1985, jonka jälkeen moottoritiet korvasivat sen.
Täällä, Route 66:n varrella syntyivät kulkijoden tarpeeseen amerikkalainen pikaruokakulttuuri ja motellit. Matka oli pitkä, ei ollut aikaa odottaa ateriaa, tarvittiin nopeasti valmistuvaa ruokaa. McDonalds-kulttuuri oli syntynyt.

Route 66

Seligmanin pieni kylä ottaa kaiken irti Route 66 -historiasta. Jopa me sorrumme muutamaan matkamuistoon. Ostamme myös voileipiä, muffinsseja, jogurttia ja juotavia mukaan autoon – reittimme kulkee jatkossa enimmäkseen luonnonpuistoissa eikä ruokaa ja juomaa ole tarjolla joka mutkassa. On myös presidentinpäivän pidennetty viikonloppu ja kansallispuistoihin, myös Grand Canyoniin vapaa pääsy ja siis todennäköisesti ruuhkaista.

Moottoritiellä eri suuntiin menevät kaistat kulkevat välillä niin kaukana toisistaan, ettei vastaantulevaa liikennettä näe. Isoja rekkoja on paljon. Autot ovat todella pitkiä ja niiden nupit pienen talon kokoisia. Maisema muuttuu hetimmiten Laughinin jälkeen kumpuilevammaksi ja vihreämmäksi. Autiomaan muutamat pensaat kasvavat havupuiksi ja vihreiksi metsiksi.

Ensinäkymämme Grand Canyoniin aukeaa Bright Angel Pointista, kanjonin eteläiseltä reunalta. Pohjoispuoli onkin suljettu, onhan talvi. Onhan se huikea, iso, syvä, korkea, värikäs – mutta, unohdetaan sanat ja siirrytään kuviin!

Grand CanyonGrand CanyonGrand CanyonGrand Canyon

Bright Angel Pointin jälkeen palasimme pieneen Tusayan kylään, sen lentokentälle. Vuorossa oli lisää Grand Canyonia, helikopterista. Olimme onnekkaita, sillä sää oli kirkas, mutta sen verran tuulinen, että meitä seuraavat helikopterilennot jäivät jo odottamaan tuulen tyyntymistä, mutta me pääsimme vielä hiukan pomppuisella kyydillä kanjonin ylle. Helikopterilento ei kuulunut maykan hintaan, mutta (2x) 175 dollaria oli hintansa väärtti. Olisimme maksaneet hiukan pitemmästä kierroksesta pyydetyn 250 dollariakin, mutta sitä ei tuulen takia lennetty. Mutta jatketaan taas kuvilla, ilmakuvilla.

Grand Canyon aerial view Grand Canyon aerial view
Grand Canyon aerial viewGrand Canyon aerial view

Lasse kuvasi myös lyhyen videon helikopterilennoltamme.

Ja lopuksi vielä takautuma 60 vuoden taakse: minä ja isäni Grand Canyonilla.
Oikeasti vanhempani olivat täällä 14-15.7.1955.

Grand Canyon 1955 and 2015

 

Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Pirkko

    Kiitos! Isäni tosiaan kertoi näistä kansallispuistoista minulle niin paljon jo lapsena, että tuntui oikealta ottaa hänet tälle reissulle ”mukaan”.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *