Unescon maailmanperintökohteet Yhdysvalloissa

ellowstone_old_faithful whs

Vaikkakin blogissamme kerrotaan paljon maabongausharrastuksestamme, niin ihan kaikkea emme bongaa – itseasiassa laskemme oikeastaan vain TCC -alueita ja itsenäisiä valtioita. Monet maailmanmatkaajaystävämme laskevat myös Unescon maailmanperintökohteita, mutta en ole niitä koskaan kattavasti listannut, emmekä yritä jollain alueella liikkuessamme nähdä niitä kaikkia. Toki se, että kohde on Unescon listalla on kohteelle hyvä suositus ja sen takia usein käymme niissä(kin).

Willi Länsi -matkamme kohteisiin sisältyi kaksi Yhdysvaltojen 23 Unescon maailmanperintökohteesta – ajatellen maan laajuutta vain 23 kohdetta on minusta aika pieni määrä. Nämä olivat Grand Canyon ja Yosemite.

Grand Canyon
Yosemite El Capitan

Yhdellä aikaisemmilla New Yorkin matkoistamme olemme myös käyneet Vapauden patsaalla – joten näistä 21 kohteesta kasassa on yhteensä 3.

Statue of Liberty

Toivoisin joskus vielä voivani käydä myös Yellowstonen kansallispuistossa ja ehkä, jos Hawaijille vielä päädymme, niin Volcanoesin kansallispuistossa, mutta siinä ne sitten tältä osin ovatkin, vaikka jäljelle jäisi vielä nämä kuusitoista:

 • Cahokia Mounds State Historic Site (Collinsville, IL)
 • Carlsbad Caverns National Park (Carlsbad, NM)
 • Chaco Culture, including Aztec Ruins (New Mexico)
 • Everglades National Park (Homestead, FL)
 • Great Smoky Mountains National Park (Gatlinburg, TN)
 • Independence Hall (Philadelphia, PA)
 • Kluane/Wrangell-St. Elias/Glacier Bay/Tatshenshini-Alsek (Alaska)
 • La Fortaleza & San Juan National Historical Site (San Juan, Puerto Rico)
 • Mammoth Cave National Park (Mammoth Cave, KY)
 • Mesa Verde National Park (Mesa Verde, CO)
 • Monticello and the University of Virginia (Charlottesville, VA)
 • Olympic National Park (Port Angeles, WA)
 • Papahanaumokuakea Marine National Monument (Honolulu, HI)
 • Redwood National and State Parks (Crescent City, CA)
 • Taos Pueblo (Taos, NM)
 • Waterton-Glacier International Peace Park (West Glacier, MT)

Oletko Sinä käynyt  jossain näistä muistakin? Suositteletko?

Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Timo

  Muirin punapuumetsässä oon käynyt kahdesti, mutta tuo kolmanneksi viimeinen on tosiaan eri. Marraskuussa käytiin Evergladesissa ja oli suositeltava paikka. Käytiin aluksi vars alueella opastetun kierroksen, sitten omin päin kolme muuta rinkiä ja päivän lopuksi ajettiin pohjoispuolelle tasapohjaveneajeluun (sellainen Bond-tyyppinen). Ajelu oli varsinkin positiivinen yllätys, ei se kova melu karkottanutkaan eläimiä, vaan krokotiilit oli oppineet, että sieltä saa leipää, joten nähtiin niitä ihan metrin päästä: https://www.flickr.com/photos/timokoo/sets/72157649413711352/

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentista Timo. Muirissa mekin olemme käyneet, mutta ei ole ihan tuohon perintökohdestatukseen yltänyt.
  Ja kiitos tuosta Everglades-jutusta, Florida saattaa hyvinkin olla paikka, johon vielä jossain vaiheessa ”eksymme”.

 3. says: Jenni / Globe Called Home

  Noiden lisäksi, joissa olet käynyt tai mainitset haluavasi käydä (kaikki ne ovat huippuja!), tuosta jäljelle olevasta listasta mä kohottaisin vielä omaan luokkaansa Mesa Verden tai Taos Pueblon mahtavana tilaisuutena tutustua Yhdysvaltojen alkuperäiskansoihin: ensimmäisessä talot ovat vaikuttavampia mutta hylättyjä, jälkimmäisessä asutaan yhä.

  Mammoth Cave ja Great Smoky Mountains olivat myös hienoja kokemuksia, mutta ehkä niihin en lähtisi matkustamaan toiselta puolelta maapalloa, ellei ole muutenkin menossa alueelle. Me kävimme noissa kummassakin silloin, kun asuimme Georgiassa, eli melkein vieressä. :)

 4. Jenkeissä on tosiaan suhteessa yllättävän vähän UNESCO:n kohteita. Minä tai oikeastaan me, emme myöskään keräile niitä, mutta ihan huomaamatta on tullut näköjään seitsemässä käytyä ja Tomi on käynyt myös Hawaijilla tuolla Volcanoesin kansallispuistossa. Yellowstone on kyllä noista ehdottomasti suurimman vaikutuksen tehnyt. Jos minun pitäisi suositella yhtä kansallispuistoa Jenkeissä, suosittelisin juuri sitä. Grand Canyon on kyllä uskomaton myös!

 5. Mä komppaan Elinaa siinä että Jenkeissä tosiaan on yllättävän vähän näitä UNESCO:n kohteita. En itse oo ollut mitenkään aktiivinen niitä bongaamaan tai keräämään. Toisaalta mun mielestä koko National Park Service instituutiona ja suurin osa Jenkkien kansallispuistoista on jo itsessään niin upeita, ettei niiden millään listalla tarvitse edes olla. Enpä muuten ole laskenut monessako kansallispuistossa olen käynyt, mutta niistä täytyy varmaan joskus tehdä ihan oma postauksensa. Mutta kuten jo Jennillekin kommentoin, niin ehkä vasta ensi kesän reissun jälkeen, sillä suunnitteilla on käydä jopa 21:ssä kansallispuistossa kuukauden aikana sekä USA:ssa että Kanadassa.

 6. says: Pirkko

  Kiitos Elina! Tuo Yellowstone pitää ehdottomasti siis pitää ”listalla”. Ja jos Hawaijille päädytään, niin täytyypä muistaa, että Sinun kauttasi voisi ehkä kysellä lisää myös tuosta Volcanoes -puistosta.

  Ja kiitos Kea! Jään odottamaan tulevia kokemuksiasi ensi kesältä – suunnitelmat kuullostavat ainakin upealta!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *