Getty Center

Getty Center

Viimeisen matkapäivämme reitti kulki Santa Mariasta Santa Barbaran rannikkokaupunkiin, jossa pysähdyimme lähetysasemalle ja haistelimme viimeisen kerran, tällä matkalla, Tyynen valtameren tuoksua – ja meriaiheisia turistipyydyksiä – rannan pitkällä laiturilla.

Santa Barbara California Santa Barbara California

Viimeisen päivämme päänähtävyys oli jo lähellä Los Angelesia (n. 30 km) oleva Getty Center – museokokonaisuus. Gettyn Centeriäkin olivat lukijamme meille ihan erityisesti suositelleet ja olihan se mahtava! Ja siinä missä Monterey Bayn akvaarion osalta totesin, että oleellisilta osiltaan sen ehtii näkemään (ja syömään lounaan) parissa tunnissa, niin Getty Centeriin suosittelisin kyllä vähintään kolmea tuntia. Meillä aikaa oli vain kaksi tuntia ja kun siinä ajassa piti myös ehtiä jotain syömäänkin (nappasimme kinkkupatongin suunnilleen lennossa!) niin emme todellakaan nähneet lähellekään kaikkea.

Getty Center Los Angeles Getty Center Los AngelesGetty Center Los Angeles

Esittelyfilmiä (kesto 10 minuuttia) suosittelen lämpimästi – se antaa vähän taustaa museolle ja esittelee ison alueen. Me keskityimme uudempaan taiteeseen West Pavilionin 2. kerroksessa, jossa on esillä Vincent van Goghin Iirikset, joka tuntui myös olevan monien museokauppojen pääaihe. Samoissa saleissa oli myös Claude Moneta ja mm. Pablo Picassoa. Alla Bellotton Grand Canal tähän matkaan sopivana: näitä maisemiahan ihailimme (?) Las Vegasissakin.
Vaihtuvina näyttelyinä esillä oli mm. Jim Turneria ja tsekkiläisen valokuvaajan  Josef Koudelkan tuotantoa. Valokuvista kiinnostavimpia oli kuitenkin vanhat kuvat Play-teemalla: esimerkiksi vuodelta 1855 peräisin oleva daguerreotypia Niagaran putouksilta ja todella kiva kuva Yosemiten puistosta samaiselta El Capitan kallion näköalapaikalta mistä meistä otettiin ryhmäkiva muutama päivä sitten.

Grand Canal Bellotto Niagara Falls 1855 Yosemite

Museokaupoista melkein ostin kamera-aiheisen kassin, ennen kuin pääsin loppuun ajatuksen, että koska minä tätä oikeasti käyttäisin! Myös kameran linssejä jäljittelivät mukit olivat kivoja katsella, mutta tuskin teemukeina kuitenkaan käytännöllisiä. Van Goghin iirisjuliste onkin meillä jo kotona seinällä!

Getty Center museo store Getty Center museo store Gogh

Alueen puistot ovat myös nähtävyyksiä sinänsä, niin pyöreämuotoinen puisto, jota reunustivat vähän samantyyppiset kukista rakentuvat ”puut” kuin Singaporen Gardens Bay -alueella, kuin kaktuspuisto. Puiston vesiaiheet olivat tyhjillään Los Angelesia vaivaavan kuivuuden takia ja muutenkin tietysti tässä vaiheessa kevättä ihan kaikki istutukset eivät olleet täydessä loistossaan.

Getty Center Gardens

Getty Center Gardens

Getty Center Gardens Getty Center Gardens

Vähemmän kasveja harrastaneena tuo luonnossa ihan musta ruoho oli minulle uusi, jännittävä tuttavuus!

Museon ravintoloihin ja kahviloihin emme oikeastaan ehtineet, mutta onneksi museon alueella on parissakin kohtaa kahvilakioskeja, joista saattoi jotain napata mukaansa. Upeita miljöitä nämä kahvilatkin toki olisivat olleet.

Getty Center cafe

 

Getty Centerissä vierailun jälkeen palasimme Los Angelesiin, samaan Hilton Garden Inn -hotelliin Hollywoodissa aloittaaksemme seuraavana päivänä pitkän paluumatkamme Lufthansan lennoilla Los Angeles – Frankfurt – Helsinki.

Viimeisen iltamme Los Angelesissa vietimme nostalgisissa tunnelmissa Downtownissa Bonaventure-hotellilla, mutta palataan niihin tunnelmiin ehdkä joskus myöhemmin ihan oman juttunsa muodossa.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *