#matkachat ?

matkachat

Kolmen ulkosuomalaisen matkabloggaajan ideoimana käynnistyi muutama viikko sitten Twitterissä suomenkielinenkin matka-aiheinen keskustelu.

Keskustelua käydään maanantai-iltaisin klo 20:00 – 20:30 seuraamalla #matkachat -tunnisteella merkittyjä viestejä ja vastaamalla niihin tietysti samalla tunnisteella. Keskustelua johdattelevat matkabloggaajat esittävät puolen tunnin aikana 5 kysymystä tyyliin:

K1: Mikä on paras luontokohde Euroopassa? Entäpä kaukomailla? Jaa kuva!

johon sitten muut mukana olijat vastaavat:

V1: Paras luontokohde Euroopassa Plitvice, jossa kävin viime torstaina (kuva Reissuesan matkablogista)

plitvice

Keskustelun hauskuus ja haastavuus on sen ajantasaisuus ja se, että siinä missä blogijutun voit kirjoittaa kulloinkin vapaasti valitsemastasi aiheesta, niin tässä osallistut nopeatahtiseen keskusteluun annetusta aiheesta.

Kuvien osalta haasteena on löytää oikea kuva kuvittamaan vastaustasi muutamassa sekunnissa, mutta tietenkään kuvien jakaminen ei ole ”pakollista”. Itselläni parhaat kuvat per matka ovat julkaisemissani Picasa-kansioista ja niiden tietokoneellani olevista kopioista kuvat löytyvät suhteellisen helposti ja nopeasti, joten vaikka tämä kuva Ahvenanmaan pannukakusta Eckerössä kesältä 2011 löytyi ruokakeskusteluun riittävän nopeasti!

https://twitter.com/search?q=%23matkachat&src=typd

Nopean keskustelun seuraaminen Twitterissä vaatii melkein omat työkalunsa, esimerkiksi Tweetdeckin käyttöönoton. Tweetdeckissä saa ruudun jaettua useaan sarakkeeseen, joihin voi valmiiksi määritellä, että tähän sarakkeeseen tulevat kaikki #matkachat -tunnisteelliset viestit.

Tweetdeck

Pienistä haasteista huolimatta  #matkachat’iin osallistuminen on ollut hauskaa: uusien asioiden oppiminen on aina kivaa ja bloggaajakolleegoiden ”tapaaminen” näin samaan aikaan linjoilla on sekin mielenkiintoista aina ihmisten kulloistakin sijaintia kartoittavasta avauskysymyksestä alkaen:

Aloitus

Matkachatin ideoineet bloggaajat ovat myös tehneet jo toteutuneista keskusteluista yhteenvedot blogeihinsa:

 • Kesälomasuunnitelmista 22.6. Globe Called Home -blogissa
 • Luontomatkailusta 29.6. Tarinoita maailmalta -blogissa
 • Ruokamatkailusta 6.7. London and Beyond -blogissa

Huomenna on vuorossa kaupunkilomat Euroopassa – tule Sinäkin mukaan, ensimmäisellä kerralla vaikka vaan seuraamaan keskustelua. #matkachat on, tietysti, Twitterin idean mukaisesti, kaikille avoin, ei vain matkabloggaajille, vaikka ydinjoukko näin alussa bloggaajia onkin. Ilmiöön kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä esimerkiksi viime maanantai-iltana #matkachat oli Twitterissä Suomen kolmanneksi twiitatuin aihe!

Twitteristä matkablogien yhteydessä sen verran, että arviolta puolet seuraamistani matkablogeista jakaa myös materiaaliaan ja/tai muita matkailuaiheisia huomioita twitterissä. Meriharakan viimeaikaisia twiittejä voit halutessasi vilkaista tästä.

Tags from the story
Join the Conversation

38 Comments

 1. says: sarrrri

  Twitter on musta aivan mahtava alusta, ja siksi olenkin ollut erityisen iloinen tästä #matkachat-keksinnöstä – siitäkin huolimatta, että kokonaan unohdin sen viime viikolla, kun aihe olisi ollut minun näkökulmastani paras mahdollinen! Nyt olen laittanut oikein muistutuksen kalenteriin, ettei unohdu… ;) Toivottavasti tulisi pian osallistujia myös matkablogiskenen ulkopuolelta. :)

 2. says: Ansku BCN

  Pitäisi kai herätellä tuo Twitter-tilini talviunilta, se on jäänyt ihan unohduksiin… Some vie muutenkin niin kauheasti aikaa, että olen yrittänyt tietoisesti vältellä Snapchateja ja muuta. Mulla kun on paha tapa jäädä koukkuun… :)

  1. Kiitos kommentistasi Ansku! Minulla tuo raja somessa ehtimisen suhteen näyttää menevän Pinterestissä. Hiukan sapattivapaallani sitä aloittelin, mutta bloggaaminen + Facebook + Twitter + Insta + Pinterest + Snapchat -ketju näyttää osaltani pysähtyneen tuohon kohtaan :-)

 3. Matkachatit ovat olleet tosi kivoja, itse yritän osallistua joka kerta. Matkailusta on niin mukava jutella. Mä en ollut yhtään varautunut tuossa ruokaan liittyvässä chatissa kuvamateriaalin jakoon, joten en pystynyt tempaisemaan siihen hätään mitään otoksia kehiin. Sulla oli houkuttelevan näköinen tuo ahvenanmaalainen pannari.

  1. Kiitos Jenni!
   Aika hektinenhän tuo keskustelun tahti välillä on, etenkin jos joudut etsimään jotain. Siinä vaiheessa kun löydät V2:een sopivan kuvan, niin mennäänkin jo V3:ssa, mutta toisaalta, eihän tuo niin vakavaa ole, vaikka olisit ”myöhässäkin”.

 4. Matkachatit ovat olleet viihdyttäviä seurattavia, vaikka vasta yhteen olen aktiivisesti osallistunut. Kuvia en jaksa lähteä kaivamaan, vaikka on totta, että kuva tietenkin olisi hyvin hyvä lisä.

  Nyt järjestäjät ovat luvanneet laittaa muistutuksen minulle, joten ainakaan asia ei kovin kevyesti unohdu.

  Tweetdeckiä en ole käyttänyt tähän, en jotenkin osaa sitä vielä hyödyntää kunnolla. Mutta onnistuu se osallistuminen onneksi ilmankin tuota, eli ei kannata sen takia jättää osallistumatta!

  1. Kiitos kommentistasi Anna!
   Mukana voi tosiaan olla mukana ilman Tweetdeckiäkin, minäkin selvisin pari kertaa, mutta onhan tuo kätevä ”lisä”.
   Ja muistaminen on tietysti haaste – työpäivän mittaan on tietysti oppinut elämään kalenterin mukaan, mutta illan menojen osalta, varsinkin sellaisten, jotka eivät tarkoita mihinkään lähtemistä, on vaikea tajuta, että se on juuri nyt, eikä puolen tunnin päästä :-)

 5. says: Jenni / Globe Called Home

  Jes, hei kiitos tästä postauksesta! Tämä taitaa olla sieltä selkeimmästä päästä postauksia aiheesta, ei ole omatkaan ohjeistukset näin selkeitä vasta-alkajalle. :D Ja kiva, että olet ehtinyt mukaan jokaiseen chattiin tähän mennessä, sun reissukokemuksia on ollut tosi kiva kuulla!

 6. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Kiitos Pirkko tästä valaisusta. Jospa minäkin tämän myötä löytäisin tieni twitteriin. :) Olen nimenomaan tätä matkachattia silmällä pitäen sitä jo pyöritellyt mielessäni, mutta vielä se on jäänyt! :) Katsotaan josko jo huomenna olisin ainakin seuraamassa.

 7. Kiva Pirkko, että postasit tämän! Ja todellakin mukava kuulla osallistujakokemuksia ja ehkäpä se on helpompi selittää osallistujana mistä on oikein kyse. Huippua, että olet ollut mukana, nähdään huomenna :)

 8. Hitsit kun kiinnostaisi niin kovasti näihin osallistua, mutta aikaero maailman toiselle puolelle, ja yöaikaan yleensä huono internetsaatavuus, varsinkin kun on campervan-roadtripillä on toistaiseksi vähän estänyt osallistumista tähän. Mainio ideahan se kuitenkin! Ja sopisi tällaiselle nopsajalalle ja digisyntyneelle oikein hyvin tempoltaankin.

  1. Kiitos kommentistasi Miika & Gia! Ehkä tekin vielä palaatte ”oikealle” aikavyöhykkeelle jossain vaiheessa ja silloin olisi tietysti tosi kiva saada teidänkin ajatuksia ja kokemuksia mukaan tuohonkin keskusteluun.

 9. says: Heidi

  Kiinnostavalta vaikuttaa tämä #matkachat. En ole vielä saanut aikaiseksi kirjautua Twitteriin, niin en ole tähänkään voinut osallistua. Pitää katsoa jos jossain vaiheessa ehtisi. Nyt vasta sain aikaiseksi matkablogille tehtyä fb-sivut, mikä oli jo iso saavutus?. Pikku hiljaa…

  1. Kiitos kommentistasi Heidi! Seuraavaksi sitten Twitterin kimppuun :-) – kyllä sekin sikäli kannattaa, että kyllä blogijuttujen Twitter-jaot tuottavat nekin satunnaisia lukijoita ainakin.

 10. Kivaa, että vihdoin näitä tehdään suomeksi myös. Vaikka olen aika ajoin osallistunut kansainvälisiin chatteihin, niin ei ole tullut mieleen, että suomeksikin voisi tehdä :). Itse olen taitava unohtamaan chatin, vaikka muistaisin sen tuntia aikaisemmin. Ehkä pitää laittaa joku hälyytys puhelimeen :D.

  Tuo postauksen eka kuva on muuten huikea. Pääsisipä itsekin tuollaisiin maisemiin joskus. Aika mielettömiä paikkoja tästä maailmasta löytyy, ei voi muuta sanoa.

  1. Kiitos kommentistasi Mirka!
   Minäkin olen osallistunut myös muutamaan #travelpics -chatiin, mutta etenkin kun tämä suomalainen ja se osuu samalle illalle, niin ei oikein enää paukkuja riitä tuohon kansainväliseen (ja myöhäisempään).

 11. Mä olen aina onnistunut unohtamaan tuon matkachatin, ehkä tänään muistan! Ainakin jos edes lueskelisi muiden juttuja, jos en itse osallistu. Kuvien kanssa en ainakaan pääse mukaan, koska minulla ei ole työkoneella ollenkaan kuvia, kaikki on tabletilla kun en edes omista omaa tietokonetta (varsinainen bloggaaja, I know…).

  1. says: Pirkko

   Tervetuloa minunkin puolestani mukaan, vaikka vaan seuraamaan!
   Ja saahan tabletillekin Twitter-sovelluksen – uskoisin, että homma onnistuisi hyvin silläkin.
   Niin, ja mukavaa, että kommentoit, Terhi!

 12. Ihan superpaljon kiitoksia Pirkko tästä! Ja mitä parhainta, on tämän selkeän postauksen lisäksi lukea myös muita kommentteja. Mieltä lämmittää kun chatista tykätään ja tulee hyvää palautetta. :) Nähdään illalla!!

  1. says: Pirkko

   Kiitos itsellesi Lena, yhtenä tapahtuman järjestäjistä! Ja kiitos kommentista :-) Tälle ”osallistujajutulle” taisi oikein olla vähän tilausta.

 13. Hyvä johdatus matkachattiin! Toivottavasti tämän myötä mukaan päätyy lisää uusia tuttavuuksia, sillä itse bongailen chatista mielelläni hyvien ideoiden lisäksi uusia Twitter-seurattavia. Tuo tweetdeck on muuten itsellänikin käytössä, muutamaa palvelua olen testannut ja todennut sen tällä hetkellä parhaimmaksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirje! Tuo Tweetdeck tosiaan auttaa hiukan, tosin minulla on vielä senkin mahdollisuuksiin tutustuminen vähän niinkuin työjonossa.

 14. Mukana ollaan oltu, paitsi yhden kerran pääsi unohtumaan! Mulla Twitterin käyttö on suhteellisen vähäistä, mutta matkachatin kautta on kivasti päässyt vähän aktivoitumaan senkin suhteen. Chatit on kyllä olleet erittäin mukavia ja tosiaan kiva paikka ”tavata” muita. Ja pikku hiljaa sitä alkaa harjoittelun myötä tottua jo nopeaan tempoonkin! Ensi maanantaina taas ”nähdään” !

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Eiköhän se somemaailmassa Twitteriinkin ainakin hiukan tutustuminen ole ihan paikallaan ja vaikka tempo tuntuu nopealta, niin ei siitä kukaan rankaise, jos ei jokaiseen juttuun ehdi mukaan :-)

 15. Piti tätä heti tuoreeltaan kommentoida, mutta en ehtinyt. Hyvä alustus aiheeseen!

  Itsellä ollut tässä #matkachat’issa vain yksi ongelma, kun olen joutunut pari viimeistä kertaa osallistumaan kännykällä tapahtumaan. Se on sillä aika hankala operaatio, jää kyllä muiden vastaukset luettavaksi myöhäisempään iltaan. Sinänsä harmittaa, kun kommentointi ja vastailu reaaliajassa on pelkällä puhelimella melko mahdoton tehtävä. Toivottavasti ensi viikolla olisi jo tweetdeckin päässä koneella :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Juttuhan todella täytti sitten tarkoituksensa, jos se esitteli Sinulle jonkun ihan uuden asian!

 16. says: Timo

  No niin, Madeiralta palattiin maanantaina ja nyt käyn rästiblogeja läpi. Oli muuten pitkästä aikaa paikka, josta todettiin samoin kuin te Mallorcasta että sinne voisi palata uudestaankin. Eniten ne vaellusreitit vetäisi lisää – ja mahis, että joskus voi olla suorat lennot Vaasasta.

  Rekisteröidyin Twitteriin 2009, mutta vasta nyt keväällä aktivoiduin enemmän siäkin. Eli kiinnostavaa kuulla tuosta #matkachat tägistä ja että muitakin siä. Liitynpä seuraajaksi teille ja katon mitä liikkuu.

 17. says: Pirkko

  Kiitos kommentista Timo! Ja tervetuloa vaan maanantai-keskusteluun, vaikka alkuun vaan seuraamaan linjoille :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.