Kiovan tärkeimmät nähtävyydet

Kiova Pechersk Lavra

Emme varsinaisesti keräile Unescon maailmanperintökohteita, mutta matkoja hahmotellessamme tarkistamme usein kaupungin/maan kohteet Unescon listalla ja jos ne sattuvat sopivasti reitin varrelle ja/tai kuullostavat mielenkiintoisilta, niin käymme ne katsomassa ja lähes aina ne ovat osoittautuneet retken arvoisiksi.
Kiovan Top 5 -listaamme kootessani sinne päätyivät hetimmiten Saint-Sofian katedraali ja Kiova Perchersk Lavran luostarialue, jotka yhdessä muodostavat kaupungin ainoan Unescon maailmanperintökohteen.

Saint Sophia Kiova
Saint-Sofian katedraali sijaitsee Kiovan vanhassa keskustassa, eli se on helposti sisällytettävissä keskustan kävelykierrokseen. Se on rakennettu 1000-luvulla ja on Kiovan vanhin kirkko. Kirkon lisäksi alueella on muutamia muita luostariin kuuluvia rakennuksia, mutta emme viitsineet paneutua niihin -piha-alueella kiertely riitti meille. Pihapuun koristeet Ukrainan väreissä muistutti, että kansallistunne on nyky-Ukrainassa luonnollisesti korkealla.

Saint Sophia Kiova UkrainaSaint Sophia Kiova

Kiova Pechersk Lavra (luolaluostari) on hiukan kauempana keskustasta: me menimme sinne taksilla ja tulimme takaisin metrolla. Alue on laaja ja jossain määrin vaikeasti hahmotettavissa. Opiskelimme aluetta etukäteen sen verran, että tiesimme haluavamme ylös, Kellotorniin, ja alas, luoliin. Portaita kellotornin huipulle on vajaa 200, mutta ne olivat leveät ja useimmissa kohdissa niille lankesi valoakin. Kellotornia väitettiin maailman korkeimmaksi ortodoksiseksi rakennukseksi: ainahan mistä tahansa saadaan korkein tai suurin tai jotain kunhan rajataan riittävän tarkasti. Mutta niin tai näin, kellotorniin kannattaa kiivetä hetimmiten, toisaalta se on lähellä pääporttia ja toisaalta sieltä näkee hyvin koko alueen aina Dniepr-joelle asti. Kyltti kellotornissa tosin ”kieltää” yli 60-vuotiaita tai sydänongelmista kärsiviä kiipeämästä torniin, mutta kyllä normaalikuntoiset vähän vanhemmatkin tuosta selviävät.

Kiova Pechersk LavraKiova Pechersk Lavra Kiova Pechersk Lavra

Alueen suurin kirkko, Dormitionin katedraali, rakennettiin 1100-luvulla, mutta venäläiset tuhosivat sen perääntyessään Kiovasta toisessa maailmansodassa ja nykyinen kirkko on rakennettu vasta vuosituhannen vaihteessa.

Kiova Pechersk Lavra map
Kiova Pechersk Lavra -alueen kartta – klikkaa kuva isommaksi, jos haluat lukea sitä

Luostarialue jakaantuu kahteen osaan, pieni opaskirjamme puhuu Ylä- ja Ala-Lavran alueesta. Luolat ovat Ala-Lavran alueella, jonne itse asiassa ei ole sisäänpääsymaksuakaan, eli jos on todellinen budjettimatkailija, niin niissä voi käydä vaikka ilmaiseksi. Luolia on kahdessa paikassa ja niiden sisäänkäyntejä ei ole kovin näkyvästi merkitty, mutta kyselemällä löysimme perille toiseen näistä. Luola on käytännössä käytävä, jossa kävellään jonossa yhteen suuntaan, sillä käytävällä ei ole leveyttä kuin metrin verran ja korkeutta pari metriä: kuitenkin siten, että siinä missä Vietnamissa en isona (ja jo hiukan kömpelönä) ihmisenä en halunnut ryömiä Cu Chin tunneleihin, niin näissä pystyi kävelemään suorassa ihan normaaliin tapaan. Käytävän sivuilla on siellä täällä munkkien muumioituneita ruumiita lasisissa arkuissa. Luolat ovat jo sinänsä pyhällä alueella erityisen pyhää aluetta, joten niissä ei, tietenkään, saa kuvata ja naisten on hyvä peittää päänsä.

Kiova Pechersk Lavra
Kiova Pechersk Lavra – toinen sisäänkäynti luoliin

Kiova Pechersk Lavra

Kiova Pechersk Lavra on vielä nyky-Ukrainankin ortodoksien pyhin paikka ja monet pyrkivät käymään siellä joka vuosi. Alueen merkitys enemmän pyhiinvaellus- kuin turistikohteena näkyykin vaikka ison alueen kahviloissa/ravintoloissa. Jonkin rakennuksen kulmalla näimme vaatimattoman kahvilakyltin, mutta itse kahvilaa emme ensin onnistuneet edes löytämään. Olimme jo melkein luovuttamassa kun näin nuoren naisen päättäväisesti menevän yhdestä ovesta sisään ja päätimme katsoa minne siitä mennään ja sieltä se löytyi, pieni kahvila, josta olisi saanut borssikeittoa tai kaalipiirakkaa tai vaikka teetä ja rahkapiirakkaa nimelliseen hintaan.
Siinä missä Kiovan keskustasta löytyi hyvin englanninkielisiä menuja, niin täällä venäjänkielen taito olisi ollut tarpeen, mutta sujuihan se osoittelemallakin.

Kiova Pechersk Lavra Kiova Pechersk Lavra

Kellotornin, luolien ja kirkkojen lisäksi alueella on muutama muu museo: ukrainalaisen kansantaiteen jätimme väliin, mutta miniatyyritaide vaikutti kiinnostavalta, joten kiersimme sitten pienen salin katsoen mikroskoopin läpi pienen pieniä kirjoja, laivoja tai muotokuvia. Täälläkin oli esillä myös halkaistu hius, johon oli kirjoitettu jotain, kuten Isfahanissa Iranissa.

Kiova Pechersk Lavra

Saint-Sofian alueelle ja Kiova Perchersk Lavraan on molempiin pieni pääsymaksu, tai itse asiassa useampia, sillä esimerkiksi kellotorni ja miniatyyrimuseo oli hinnoiteltu alueen pääsymaksun lisäksi erikseen, mutta muutamien eurojen pääsymaksuja ei kauaa kannata laskeskella, jos näille kulmille asti on päätynyt.

Kävelymatkalla Arsenalin metroasemalle poikkesimme Kohteena maailma -blogin Ramin vinkistä Ukrainian Genocide Holodomor Memorialilla katselemassa näkymiä hiukan sumuiselle Dniepr-joelle.

Kiova Dniepr Kiova Dniepr

Join the Conversation

13 Comments

 1. says: Jani

  Ettekö käyneet Saint-Sofia kirkon sisällä? Siellä on aivan uskomattoman hienoja mosaiikkeja sekä todella vanhoja freskoja… erittäin pysäyttävä paikka. Toivottavasti kävitte sisällä kirkossa.

  Lavran luolat olivat kyllä aika mielenkiintoinen paikka, kun paikalliset liikkuivat siellä kynttilät kädessä rukoillen ja piti varoa että omat vaatteet eivät osu kynttilään ja syty tuleen. Välillä tuntui myös siltä että ei löydä pois sieltä sokkeloista… samoin mustat vaatteet olivat muuttaneet hieman väriään, kun valkoinen kalkkimaali sotki vaatteet.

  Lavrasta puolisen kilometriä eteenpäin oli Äiti Maa patsas ja mielenkiintoinen sotilas (romujen) näyttely.

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentistasi Jani! Toki kävimme Saint Sophiassa sisällä ja näimme näitä mainitsemiasi mosaiikkeja, mutta jätimme hienotunteisesti kuvaamatta kirkossa sisällä.

  Luolassa kävellessämme oli aika väljää – tammikuu on tässä mielessä hyvä aika matkustaa Euroopassa – joten ei tullut luuhattua seiniä eikä paljoa tarvinnut paikallisiakaan väistellä/odottaa kapeassa käytävässä.

  Kävimme myös tuolla Rodina Matilla (Äiti Maa) ja näimme kokoelman noita erilaisia sotilaskulkuneuvoja – ehkä niistä lisää vielä jossain Kiova -jutussa lähiviikkona.

 3. says: souliina

  Onpas todella upeita rakennuksia! En ole Koivassa käynytkään, meidän reissut on lähinnä rantaloma kohteita, mutta tuo olisi kyllä näkemisen arvoinen paikka.

 4. says: Pirkko

  Kiitos Souliina! Kiova yllätti tosiaan meidätkin kauneudellaan. Me taas emme rantalomilla viihdy, mutta kaupunkeja tutkimassa kyllä. Rantatuoleista tappelemisen sijaan lepäämme sitten tasokkaassa hotellihuoneessa :-)

 5. Olipa kauniita rakennuksia ja miten hienosti pihapuun koristeet sopivat kokonaisuuteen.

  Olemme myös käyneet Unescon maailmanperintökohteissa aina, kun niitä on ollut matkakohteen läheisyydessä tai sopivasti kiertomatkan varrella eikä niihn ole tähän mennessä tarvinnut pettyä.

  Tämä oli myös varmasti näkemisen arvoinen paikka!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Kivasti koristeltu tosiaan tuo pihapuu arvokkaassa ympäristössään St Sophia -kirkon pihalla oli.

 6. Minäkin olen nyt lähinnä muiden bloggaajien innostuksen myötä innostunut ”keräilemään” Unesco-paikkoja. Pitäisi varmasti tehdä joku postaus, että kuinka monessa on käynyt. Kuten sanoit, harvoin ne pettymystä tuottavat. Olen kuitenkin ennemmin kiinnostunut muunlaisista kohteista kuin kirkoista, mutta tämä näyttää kyllä kauniilta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Emme mekään kaikkia kirkkoja aina jaksa katsastaa – jos vaikka joskus jotain bongaustavoitteita on otettu enemmänkin tosissaan, niin näitä Unesco -kohteita on otettu melko rennosti. Jos osuu kohdalle ja jos tuntuu kivalta, niin joo, ellei, niin voidaan jättää väliinkin.

 7. Komeita pytinkejä. Meille Kiova ei ole tuttu ollenkaan, mutta kiinnostus on viime aikoina kasvanut. Unesco-kohteissa vieraillaan jos niitä matkan varrelle sattuu, pitäisikin joskus laskea huvikseen, missä kaikissa on käynyt. Vaikka näinköhän sitä enää muistaa kaikkia. Teillä on niitäkin varmaan aikamoinen liuta katsottuna :)

 8. says: Pirkko

  Kiitos Anna! Unesco-kohteita emme ole mitenkään ”alusta alkaen” keräilleet, emmekä enää niitä varsinaisesti ole ajatelleet ryppyotsaisesti kerätäkään, mutta joskus naputtelin ne kevyellä muistelull MTP:hen ja taitaa siellä nyt olla jo yli 100 täpättynä.

 9. Meillä on jotain yhteistä ja se on Iirislahti, ihana asuinalue :) sekä tietenkin Unesco-kohteet, jossa vierailla, nykyään tarkistan aina kaikki tulevat matkakohteet, mikäli niissä on Unseco-kohteita, niin pyrin vierailla niissä tai ainakin käyn hoodeilla..

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *