Maidan-aukio ja muuta Kiovaa

Maidan-aukio Kiova

Ukrainan kriisin jäljiltä Maidan-aukio on ainakin nimenä tullut jokaiselle meille tutuksi. Tammikuisena lauantaina pari viikkoa sitten aukiolla oli kuitenkin väljää, mutta joka puolella olevat julisteet, kynttilät, kukat ja muut muistoesineet muistuttivat kuitenkin siitä, että olemme surullista historiaa todistaneella paikalla.

Marraskuussa 2013 ihmiset alkoivat kerääntyä tänne osoittamaan mieltään hallituksen lopetettua neuvottelut Euroopan unionin kanssa solmittavasta vapaakauppa- ja yhteistyösopimuksesta. Ensimmäisinä päivinä aukiolle kerääntyi satoja ihmisiä, kohta ihmisiä oli sata tuhatta ja myöhemmin useita satoja tuhansia.
Tammikuun 2014 lopulla, jokseenkin tasan kaksi vuotta sitten, ensimmäiset kaksi ihmistä kuoli luodeista. Kaiken kaikkiaan aukiolla kuoli yli sata ihmistä.

Maidan-aukio Kiova Maidan-aukio Kiova Maidan-aukio Kiova Maidan-aukio Kiova

Itse asiassa emme aloittaneet lauantaista kävelykierrostamme Kiovassa pari viikkoa sitten Maidan-aukiolta, mutta se tuntui kuitenkin tänä vuonna tärkeämmältä nähtävyydeltä kuin keskustan kauniit kirkot ja luostarit. Saint Sophian ja Pechersk Lavran lisäksi halusimme nähdä Gagauzian vierailumme innoittamana Kiovassakin kirkkaan keltaisen St Volodymyrin kirkon, jota saimmekin hetken etsiä, sillä se ei ollut ihan samalla alueella kuin Saint Sophia ja äskettäin uudelleen rakennettu St Michaelsin luostarialue. Mutta löytyihän sekin!

St Volodymyr Kiova

St Michaels (tai Pyhän Mikael) tuli vastaamme vähän sattumalta, sillä asuimme Dniepr -joen rannalla ja nousimme vanhaan kaupunkiin köysivaunuradalla, joka tuli ihan tämän äskettäin uusitun luostarin viereen. Sisäpihalle pääsee ilmaiseksi joten kannattihan tämä vilkaista.

St Michaels Kiova

Sofia-aukiolla törmäsimme ensimmäisen kerran Kiovassa ilmeisen yleiseen tapaan yrittää saada osansa turistien rahoista, eli tapasimme karhun, joka halusi kanssamme kuvaan – ja sitten tietysti pienen korvauksen kuvasta. Kyllähän me arvasimme, että rahaahan tuo karhu haluaa, mutta tavallaan oli oikeastaan kiva nähdä, että ei Kiova niin turisteista tyhjä kaupunki, ettei näiden muutamien karhujen, seeprojen ja muiden eläinten kannattaisi viettää lauantaita Sofia- tai Maidan-aukiolla.

Kiova ja turistit

Kevyempää puolta jo tuossa vaiheessa lauantai-iltapäiväämme Kiovassa edustivat Panteleimonkin kissa ja Renaissance -hotellin läheisellä kadulla puissa olleet koristeet, niin pallot kuin koristelinnutkin.

Kissa Kiovassa Kiovaa

Lauantaimme Kiovan keskustassa oli juuri sellainen kaupunkilomapäivä, jota matkaltamme olimme odottaneetkin: sää suosi, vaikka tammikuu onkin aina riski Euroopassa, vanha kaupunki oli mukavasti käveltävissä ja löysimme kaikki etsimämme kohteet ja muutaman ihan etsimättäkin.

Lounaskahvilaa saimme itse asiassa hetken etsiä, sillä pääkadulla, Khreschatykillä, josta sellaisen olimme kuvitelleet helposti löytyvän, tuntuikin olevan lähinnä kahvikioskeja, ja halusimme nauttia välipalamme istuen. Mutta löytyihän se sitten, matkalla St Volodymyrin kirkoille, Cafe Prego, jossa oli hyvä ruoka, mukava englantiakin puhuva henkilökunta ja englanninkielinen menu.

Cafe Prego

Tags from the story
,
Join the Conversation

52 Comments

 1. Tosiaan hyvä, että Kiova ei ole aivan kokonaan tyhjentynyt matkailijoista. Minua aina vähän rassaavat nuo rahaa haluavat ”maskotit”, mutta työhän se sekin tietysti on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Eivät nuo rahaa, jälkikäteen, haluavat ”otukset” nyt oikeastaan missään kivoja ole, mutta tuolla ihmisiä oli sen verran vähän liikenteessä, että tuli oikeasti mietittyä, että tavallaan hyvä, että noiden edes kannattaa kuitenkin nykytilanteessakin yrittää, eli jotain ihmisiä sentään on kaupunkiin edelleen tutustumassakin.

  2. Mulla on melko ristiriitainen tunne noista rahaakeräävistä maskoteista. En tiedä pitääkö paikkaansa, mutta ainakin olen kuullut, että se voi olla myös sellaista järjestäytynyttä rahankeruuta, vähän niinkuin järjestäytynyt kerjääminen :/ Että joku muu kerää ne ansaitut rahat pois.

  3. says: Pirkko

   Kiitos jujukas! No tämä ei ainakaan rikastunut, ei itse, eikä mahdolliset muut taustavoimat, sillä lopulta annoimme ”karhulle” noin metrolipun hinnan verran, eli reilusti alle euron.

 2. Ukraina on viime aikoina kiinnostanut, varmasti sen oleminen uutistapetilla on edesauttanut asiaa. Luin viime vuonna Kalle Kniivilän Krim on meidän -kirjan, ja vaikka se eniten keskittyykin toisaalle, niin antoi se silti tiettyä perspektiiviä koko Ukrainaan. Olen mieltänyt Kiovan varsin harmaaksi kaupungiksi, mutta löytyihän sieltä myös värejä. Hurmaavan näköisiä rakennuksia! Ja noiden puiden palloista tuli kotoisa olo, meillä täällä Tampereella on samanlaisia Hämeenkatu täynnä. :) Harkitsin pääsiäisreissuksi tänä vuonna Ukrainaa, tosin Lviviä, jonka olisi helposti voinut yhdistää Krakovaan. Mutta hintakilpailussa voitti hieman eteläisempi Eurooppa. Ihastuin silti sen verran tuohon kaupunkikomboon, että se täytyy joskus toteuttaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Kannatan Ukrainassa käyntiä, jopa noin ”kannatusmielessä” :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Ehkä Sinäkin vielä joskus ehdit kirjoittamaan hiukan Kiovastakin – olisi kiva lukea teidänkin kokemuksianne muualtakin kuin Tsernobylistä.

 3. says: Stacy

  Minua tällaiset paikat aina vähän hermostuttavat, koska olen nähnyt uutiskuvia marssivista azov-pataljoonan uusnatseista ja oikean sektorin kulkueista ja natsit ovat ylipäätään ottaneet kadut haltuun maassa. Olen sen lisäksi hyvin Venäjä-mielinen, mitä tuollaisessa maassa ei kannata tuoda julki. Toisaalta, on kiva lukea, että sieltä löytyy muutakin nähtävää kuin Tshernobyl.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Poliittisista näkemyksistä välittämättä, niin kaikenkaikkiaan kaupunki ja sen ihmiset antoivat kyllä siitä ihan mukavan kuvan, turistille.

 4. says: salaine

  Olipa kivan näköistä. Ilmeisesti ihan turvallista? Pitääpä pitää mielessä nuo teidän kohteet kaupungissa, kun tätä eurooppa maabongausta teen.

  1. says: Pirkko

   Kiovasta tehdään päiväretkiä Tsernobyliin, eli ilmeisen helposti pääsee. Retki pitää kuitenkin varata etukäteen, sillä tarkistavat osallistujien passitiedot ym. Kohteena maailma -blogissa oli juttukin Tsernobylistä, mutta heillä taisi olla itse koottu ja järjestetty ryhmäreissu. Mutta siis toki retkiä löytyy ihan yksittäisille matkailijoillekin, onhan se muodustunut isoksi nähtävyydeksi tuolla alueella.

  2. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Kiva tietää, että joku muukin keräilee Euroopan maita :-)

 5. says: Ansku BCN

  Jotenkin huojentavaa nähdä kuvissa juurikin tuollainen hölmö karhu, toisen kuvan taustalla lapsiperhe ja muutenkin sellaista ihan tavallista kaupunkimaisemaa. Uutisista kun tulee aina vain niitä ikävämpiä puolia esille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Eipä tähän ole mitään lisättävää – kriisin keskellä on mukava nähdä tavallista arkea.

 6. Vaikka tuollaiset rahankerjääjäotukset saattaisivat minua (ja kommenteista päätellen muitakin) ärsyttää, niin kyllä tuo karhukuva sai hymyn huulille :)

 7. Kiva kuulla ettei Kiova ole täysin tyhjentynyt turisteista :) Kiova näyttää todella kivalta paikalta, voisin hyvin lähteä sinne joskus. Ukraina kiinnostaa erityisesti Tsernobylin takia, missä haluaisin päästä käymään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Me emme Tsernobylista kiinnostuneet, mutta varmaan siinä on oma ”hohtonsa” kun monet ovat nimenomaan siitä kiinnostuneita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tosiaan hiukan harmillista ukrainalaisten kannalta, että monet taitavat ajatella koko maan olevan sotatilassa, mitä se ei todellakaan ole.

 8. Kiova kiinnostaa kaupunkina ehdottomasti! Paljon historiaa, ja tapahtumia ihan lähivuosilta. Minulla on pari ystävää, jotka tekevät tutkimusta Itä-Euroopasta ja ovat suunnattomia Ukraina-faneja. Tämä on yksi syy, miksi paikka niin kiinnostaa, ja aina niitä tarinoita kuunnellessaan sitä miettii, että joskus vielä sinne. Ruokakulttuuri kiinnostaisi kovasti, en tiedä siitä yhtään mitään. Valitettavasti :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lena! En oikeastaan ollut ajatellut kirjoittaa ruuasta, Kiovassakaan, mutta ehkä sitten voisin, ihan Sinulle :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Meilläkin aikaisemmin oli takana vaan koneenvaihto, joten ajattelimme paikata hiukan tuota Ukraina-pistettämme todellisemmaksi :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Varmasti Ukrainassa on tapahtunut kaikenlaista, mutta meidän viikonloppunamme Kiova vaikutti kyllä ihan normaalitilassa olevalta kaupungilta.

 9. En ole jotenkin edes miettinyt Kiovaan menemistä, mutta ihan rennolta se vaikuttaa. Jäänyt jotenkin ihan yleissivistyksestä ohi koko paikka :D Pitänee korjata asia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Kiovalla on huikea menneisyys ja onhan se nykyisinkin sen verran paljon uutisissa, että se oli mielestämme ehdottomasti näkemisen arvoinen.

 10. says: Virpi/ Täynnä tie on tarinoita

  Kiova tuntuu kiehtovalta kohteelta. Vähän sama kuin Sarilla tuossa aikaisemmassa kommentissa, että hiukan on yleistiedosta pois kaikki kaupunkiin liittyvä, mitä nyt näitä uutisia jonkinverran kuullut, mutta noin muuten. Ehkäpä joskus asia korjaantuu. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Tervemenoa vaan Kiovaan, ihan hyvin sinne voi mennä!

 11. says: Kiia

  Turistina Kiovassa? Jotenkin ajattelin että sinne ei nyt niin rauhaisin mielin matkailla, jotenkin että yleinen meno olisi levottomampaa tai ainakin täysin autio turisteista mutta osuipa väärään tämäkin luulo

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kiia! Ukrainakin on iso maa, jos vaikka Donetski onkin poikkeustilassa, niin Kiovassa taitaa olla enimmäkseen jokseenkin normaalia.

 12. Kiova näyttää kauniilta kuvissa. En ole aikaisemmin ajatellut sitä mahdollisena matkakohteena, mutta nyt alkoi houkuttamaan. :) Kiva lukea vähän erilaisemmasta kaupunkikohteesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Ukrainan länsiosat ovat jokseenkin normaalitilassa – Itä-Ukrainan joutuu tätä nykyä jättämään väliin ellei ole ihan extremen harrastaja.

 13. says: Veera Bianca

  Teidän blogissa parasta on oikeastaan se, että monesti tulee vastaan itselleni ihan uusia kohteita! Kiva nähdä kuvia Kiovasta – heräsi kiinnostus lähteä! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veera! Maabongauksen hyviä puolia, koko maailma on tarjottimella, kun ei ”jumiudu” suosikkikohteisiinsa.

 14. says: Laura

  Hyvä että turisteja vielä saapuu! En tiedä paljon Kiovasta mutta nämä kuvat avasivat vähän, hyvä ja mielenkiintoinen postaus siis :) Ja tuo kissapatsas on aika hauska!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Tuo oli kyllä kiva tuo kissa ja vaikka olinkin siitä nähnyt kuvia ennen matkaamme, niin en ollut sen sijaintia erityisesti selvittänyt – se vaan onnistuneesti tuli vastaan.

 15. says: Tanja

  Kuvittelin tekstiä lukiessani, että joku on oikean karhun kanssa liikenteessä, niitäkin kun on maailmalla vastaan tullut. Paljon olisi vielä nähtävää, mutta Kiova ei taida mahtua tämänkään vuoden suunnitelmiin (paitsi jos voittaa lotossa).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Niinhän se on, että maailmalla on nii..iin paljon nähtävää, mutta Kiova on hyvä vaihtoehto silloin kun aikaa ei ole paljoa käytettäväksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teea! Maabongaus tutustuttaa maailmaan laajalti ja ehkä bloggaamisen myötä tutustuttaa myös muut ihmiset maailmaan laajemmin kuin tulisivat muuten ajatelleeksikaan.

 16. says: Maria

  Tosiaan, Maidan-aukio on väärä termi. Maidan tarkoittaa Ukrainaksi aukiota; tuo Kiovan keskustassa oleva aukio on Itsenäisyyden aukio eli Maidan Nezaleshnosti. Ethän sanoisi suomeksikaan aukio aukio :)

 17. says: Pirkko

  Kiitos Maria kommentistasi.
  Teknisistä syistä (linkit, hakukoneet) en oikein voi enää korjata jutun otsikkoa, mutta kiitos kuitenkin tiedosta. Olisikohan tuolloin vuonna 2013, kun tapahtumista tuolla aukiolla Suomessa uutisoitiin käytetty laajemminkin tätä väärää termiä, kun se jostain oli päähäni iskostunut. Nopea googlaus näytti, että ainakin esimerkiksi Turun Sanomat on tehnyt saman virheen – ei niin, että virhe olisi pienempi siksi, että joku toinenkin on sen tehnyt, mutta jäin miettimään, että mistähän minulle tuo väärä termi on tarttunut.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.