Merta, majakoita, nostalgiaa ja pisteitä

Tällä hetkellä tuntuu, että vuoden päämatkaksemme muodostuu syyskuinen Kanadan matkamme. Toki vielä ennen sitä teemme ainakin 2, luultavasti 4, matkaa Euroopassa ja hyvällä tuurilla saamme jotain vielä marraskuullekin kehitettyä, mutta viime viikkoina olen suunnitelmapuolella ollut Kanadassa.

Algerian matkamme oli valmismatka sikäli, että annoimme Starlightille toiveet reitistä ja sen jälkeen he tekivät toteutusehdotuksen, jonka muutaman iteroinnin jälkeen hyväksyimme. Kaupunkilomia Euroopassa emme kovin paljoa etukäteen suunnittele, kunhan lennot ja hotelli on selvillä, niin jonkinlainen retkisuunnitelma syntyy yleensä viimeisellä viikolla ja osittain vasta kohteessa.

Kanada kuullostaa helpolta, länsimaa, jonka kielistäkin selviämme – joten tämän matkan kasaamme itse.

Pitkät lennot varasimme Icelandairin tarjouksesta jo runsas kuukausi sitten. Tällä kertaa ylitämme Atlantin sikäli mukavasti, että matkustamme Saga Classissa, mutta ”kärsimme” vaihdosta Reykjavikissa. Toisaalta pääsemme sitten suoraan kohteeseemme, eli Halifaxiin.

Halifax? Halifax, koska tällä kertaa haluamme käydä Kanadassa Prince Edward Islandilla ja piipahtaa Ranskan puolelle St Pierren saarella.

NovaScotia PEI St Pierre Miquelon

Prince Edward Islandille meitä vetää ainakin kolme asiaa: Vihervaaran Anna, vanhempieni käynti saarelle yli 60 vuotta sitten ja se, että Pohjois-Amerikan yhteensä vain kuudesta TCC-pisteestä yhden saa tältä saarelta. Saaren merellisyys ja lukuisat majakat tulevat sitten vielä bonuksena.

Green Gables PEI
Green Cables House (kuva Wikimedia Commons JAKclapclap47)

St Pierre & Miguelonilla on sitten myös vaan ”pakko” käväistä, kun noin lähellä ollaan: saari, pala Ranskaa tavallaan osana Kanadaa ja TCC-piste on sen verran vastustamaton yhdistelmä. (Ne muut TCC-pisteet Pohjois-Amerikassa ovat tietysti Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko, jotka olemme jo aikaisemmin käyneet hakemassa, ja vielä Alaska, joka ei sitten lopulta kuitenkaan mahtunut tälle syyskuulle.)

Matkan ajankohdaksi valikoitui syyskuu ajatuksella, että se on vielä melkein kesää, mutta pahin turistiryntäys näissä kesäisissä kohteissa päättyy kuitenkin Labor Day -viikonloppuun syyskuun alussa.

St Pierre et Miquelon
St Pierre et Miquelon (kuva Flickr Gord McKenna kuten jutun otsikkokuvakin)

Pitkien lentojen varaamisen jälkeen seuraavaksi selvitin lentoaikatauluja St Pierrelle. Pienelle saarelle ei ole yhteyksiä joka tunti, ei välttämättä joka päiväkään, mutta lopulta löytyivät lennot siten, että vietämme saarella juuri sopivasti viikonlopun, perjantaista maanantaihin.

Matkaan Prince Edward Islandille tarvitaan auto, ja ainakin alustavana suunnitelma on vuokrata auto Halifaxin kentältä ja käydä  ensin siellä, palata sitten Halifaxin kentälle, käydä St Pierrellä ja jatkaa sitten toisella viikolla Halifaxiin tutustumista.

Nantucketille ja Martha’s Vineyardille suuntautuneen lomamme jäljiltä ennakoin pienten ”kesäsaarten” majoitusten täyttyvän nopeasti ja siksi seuraavaksi olenkin jo etsinyt majoituksia ensin PEI:ltä ja St Pierrestä, mutta sitten myös Halifaxin lentokentältä ja itse Halifaxista kun kerran vauhtiin pääsin. Kaikki on nyt varattu, peruutettavilla varauksilla siltä varalta, että keksisimme vielä jotain muuta, mutta toisaalta merinäköalat on varmistettu, saarilla ainakin.

St Pierre et Miguelonin majoitusta piti hetki etsiä – kun mennään näin pienelle saarelle, niin Booking.com ei enää kata tarjontaa kovin kattavasti: tarjolla olisi enää (?) ollut vain hostellityyppistä majoitusta. Löysin kuitenkin lopulta suoraan hakemalla tämän Hotel Robertin.

Hotel Robert St Pierre

Hotellivarausten keskivuorokausihinta on tässä vaiheessa vajaa 120 euroa/vrk ja ”keskitähtimäärä” 3. Paikoissa joissa on tarkoitus olla useampi yö, tähtimäärä on neljä ja kallein majoitus on Prince Edward Islandilla The Harbour House -niminen hotelli, joka näytti Booking.comissa saaneen asiakasarviokeskiarvon 9.3 – ja joka näytti jokseenkin samalta kuin Martha’s Vineyardilla aikoinaan käyttämämme Isabelle’s Beach House, jossa todella tunsi tulleensa kotiin: sen verran hyvin pienen paikan omistaja piti meistä huolta!

harbour house
The Harbour House (kuva Booking.comin sivuilta)

Ensimmäisenä ajatuksena oli St Pierreltä paluun jälkeen jäädä Halifaxiin, ihan vaan lomailemaan, toiseksi viikoksi ilman autoa, mutta ensimmäinen tutustumiseni itse Halifaxiin tuotti heti ”osuman” Peggy’s Cove -nimisestä majakasta hiukan kaupungin ulkopuolella ja nyt minulla on jo majoitusvaraus sinnekin yhdeksi yöksi, joten ehkä se auto pitää ottaa myös osaksi aikaa Halifaxin viikkoakin.

Peggy's Cove
Peggy’s Cove (kuva Facebookin BoatPorn -ryhmästä)

Kahdet lennot ja tässä vaiheessa viisi hotellivarausta: ei ole helppoa tämä omatoimimatkailu. Auto on vielä varaamatta, samoin lautta, kun PEI:lle olisi kiva mennä toiseen suuntaan 13 km pitkän Confederation Bridgen yli ja toiseen suuntaan lautalla Woods Islandista Caribouhun.

Confederation Bridge
Confederation Bridge (kuva Flickr Nicolas Raymond)

Ehkä varaan vielä etukäteen liput Anne & Gilbert -teatteriesitykseen PEI:llä ja Peggy’s Covella näyttäisi olevan tarjolla retkiä paikallisen valokuvaajan kanssa – kuullostaa mielenkiintoiselta, eli pitänee selvittää tuotakin lisää …

Halifaxiin on kuitenkin vielä jäämässä 3-4 päivää, joten siitäkin pitäisi vielä ottaa enemmän selvää, jäädäkö tosiaan jo kaiken tuon muun jälkeen kaupunkiin loppulomaksi vai olisiko lähistöllä jotain, mikä vielä ”pitäisi” nähdä.

Vanhempani, jotka kävivät Prince Edward Islandilla vuonna 1955 kävivät samalla matkalla Niagaran putouksilla ja Torontossa ja Montrealissa ja Quebecissä. Niagaran putouksilla olemme käyneet aikaisemmin ja Lasse on joskus käynyt työmatkalla Montrealissa, joten voi olla, että jätämme tällä kertaa nämä isommat kaupungit väliin. Vai kannattaisiko Quebecissäkin sittenkin poiketa?

Jos olet, tai ystäväsi on, käynyt näillä kulmilla Kanadassa, niin kaikki vinkit ovat tietysti tervetulleita! Prince Edward Island? St Pierre et Miquelon? Halifax? Quebec?

Join the Conversation

43 Comments

 1. No ei ole vinkkejä Kanadaan, mutta onpahan kivan näköinen hotelli tuo The Harbour House!

  Itse varailin juuri hotelleja Saksaan ja Hollantiin. Kun tajusin, että auronhakureissulla ollaan niin lähellä Keukenhofin tulppaanipeltoja, niin pakkohan sinne on päästä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Vastailen näihin kommentteihin nipussa ja viitaten moneenkin näistä näin samalla, niin jotenkin olin kuvitellut, että useampi olisi tuntenut Kanadaa, mutta ilmeisesti se ei ole ollut kovin tavallinen kohde sittenkään paljonkin matkailevien keskuudessa.

 2. Kuulostaapa hienolta reissulta. Tuollaisissa on tosiaan aikamoinen järjestely, kun itse selvittää ja varaa kaiken. Toki silloin pääsee yöpymään ja käymään juuri siellä, missä haluaa, eikä kukaan ulkopuolinen rankkaa pois sellaisia vaihtoehtoja, jotka itseä kiinnostaisi.
  En ole käynyt Kanadassa, enkä edes tietäisi mistä sieltä pitäisi aloittaa, kun siellä on niin valtavasti hienoja paikkoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Niinhän se on, että Kanada on valtava maa, mutta nyt keskitymme vaan tuohon yhteen, merelliseen, kulmaan.

 3. Valitettavasti mullakaan ei ole antaa vinkkejä Kanadaan – ainoa vierailuni siellä rajoittuu välilaskuun juurikin Halifaxissa, kun olimme matkalla Meksikoon. Välilasku kului lentokentän ”karsinassa”. Joka tapauksessa matkasuunnitelma kuulostaa mielenkiintoiselta ja varmasti näette hienoja paikkoja. Omatoimimatkailu on mun mielestä ihan parasta siksi, että kaiken saa päättää itse. Toki se on työlästäkin, mutta itseäni se ei häiritse. Oikeastaan päinvastoin: varailu ja venkslailu vievät aikaa, mutta suunnittelu on tosi kivaa, joten se ei tunnu rasittavalta. Jään odottelemaan kuvia ja juttuja Kanadasta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Minua joskus omatoimisuuden työläys häiritsee, kun aikaa tuntuu aina olevan vähemmän kuin kaikkea mitä haluaisi tehdä ja teidän toisaalta, että tämänkin voisi ulkoistaa. No toisaalta mieluummin minä vaikka siivouksen ulkoistan kuin tämän, jos ne vaikka sattuisivat olemaan vaihtoehtoina :-)

 4. says: salaine

  Kanada jäänyt melkoisen vieraaksi. Kyllä se on niin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tuon totesin, kun Lontoon matkaa hiukkasen vaivauduimme suunnittelemaan etukäteen. Näin pääsimme moneen sellaiseen paikkaan, jonne en muuten olisi ikinä arvannut meneväni tai löytäväni. Kiitos myös muiden blogien vinkkien jne jne.
  Hiukan monia matkoja teillä edessä! Odotankin innolla juttuja niistä. Esimerkiksi aikanaan matka Kiovaan on aiheuttanut pienen palon matkata sinne ja käydä mm tsernobylissä. No kaikki aikanaan. Nyt edessä muutaman kuukauden päästä 2,5 viikkoa Italiassa ja vuoden vaihteessa toinen 18 päivän matka, jos vaan kaikki menee suunnitelmien mukaisesti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! No tuo arvioni 2-4 käsittää tässä vaiheessa ensi viikonlopun Wienin matkan, 2 kotimaan reissua touko- ja kesäkuussa ja jotain heinä-elokuussa, jota emme vielä ole saaneet kiinnitettyä. Ehkä ne Lofootit.

 5. Montrealia voin ainakin suositella ja Quebec Citysta olen kuullut hyvää! Erityisesti sen vanhaa kaupunkia suositeltiin meille.. tosin Euroopassa matkustaneena, en usko sen olevan lopulta niin ”ihmeellinen” :D Montrealissa oli todella kummalliset fiilikset, ei oikein osannut sanoa, onko Kanadassa vai Euroopassa, kun kaupunki oli arkkitehtuuriltaan paikoittain jotenkin eurooppalainen (erityisesti Vieux Montreal) ja kaikki puhuivat tietysti ranskaa.

  Mutta hyvät hevifestarit siellä oli ja muutenkin mukavaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Saa nähdä, olemme vähän ajatelleet sittenkin vaan keskittyä Nova Scotiaan ja saariin, mutta syksyyn on kuitenkin vielä aikaa, joten saa nähdä.

 6. Vinkkejä Kanadaan ei ole, mutta erittäin kunnioitettavaa tuollainen ennakointi! Luulin, että itse olen aina hyvissä ajoin liikenteessä ja suunnitellut reissut kutakuinkin hyvin, mutta teillä näyttää olevan homma todella hanskassa. Noilla matkustusmäärillä kyllä varmasti jo tietääkin varsin hyvin, mihin kannattaa ja haluaa varautua etukäteen.

  Kanadaan haluaisin joskus pyöräilemään!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Prince Edward Islandilla ainakin taitaa tavallaan ”kuulua” pyöräillä, joten siellä varmaan mekin sitten pyöräilemme, vähän ainakin. Nantucketin saarellakin muutama kesä sitten teimme pitkän pyöräretken yhtenä päivänä.

 7. Ei ole kokemusta Kanadasta, eikä se kauhean korkealla ole reissulistallakaan, mutta onhan siellä ihan mahtavia maisemia. Jonain päivänä. :) On kyllä omatoimimatkailussa säätämistä varsinkin reissuilla, joilla liikkuu paljon paikasta toiseen. Mutta te ootte ainakin ajoissa liikenteessä, meillä jää usein vähän liian viime tippaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tosiaan näyttää siltä, että Kanada ei ole ollut monenkaan reissulistalla – miksiköhän, kun ”kaikki” kuitenkin käyvät NYCissä monta kertaakin? Mielikuvituksen puutetta?

 8. Kanada on ihan viime aikoina päässyt omallekin reissuhaaveistalle. Mielenkiintoista on sitten päästä lukemaan, millainen matkastanne lopulta muotoitui. Omatoimimatkailu voi olla välillä aikamoista säätöä. Minä sain matkamessuilta ihanan Kreikka-vinkin, josta tuli sitten lopulta ihan pakkomielle, vaikka pääsy saarelle osoittautui todella hankalaksi. Nyt meillä on sitten varattuna kolme lentoa ja lauttayhteys, että pääsisimme haavesaarellemme. Yksi lentoväli on vielä niin kiperä, että matkaan on pakko lähteä pelkillä käsimatkatavaroilla, enkä silti ole ihan vakuuttunut, ehdimmeko koneeseen. Seikkailu siitä ainakin tulee, jos ei muuta. Kolme eri hotellivaraustakin samalle lomalle jo on… LUvassa siis aikamoista säätöä ja seikkailua, vaikka Kreikkaa kauemmaksi emme olekaan menossa :).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Me kiersimme joskus Kreikan saaria purjehtien – ehkä se oli helpompaa kuin päästä jonnekin 3 lennolla + lautalla :-)

 9. says: Ansku BCN

  Kanada houkuttelisi kovasti, ja oli itse asiassa jossain vaiheessa mielessä, että kävisimme ensi kesän pidemmällä New Yorkin reissulla mutkan myös Torontossa moikkaamassa kavereita! Tuskin lähdetään, mutta kyllä mä Kanadassa haluaisin käydä. Mies vaan jarruttelee, hän kun on siellä ollut vaihtarina eli on maata jo jonkin verran nähnyt. Hitto soikoon, lähden joku päivä vaikka yksin! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Kuten jollekin tuossa yllä totesin, niin ihan vaan karttaa katsoen voisi luulla, että useampikin olisi käynyt jossain Kanadankin kaupungissa, kun monet ovat käyneet NYCissä monta kertaakin.

 10. Kiva lukea tällaista jo lähes valmista matkasuunnitelmaa. Saint Pierre oli itselle täysin uusi tuttavuus, en ole tällaisesta kuullutkaan. Ranska on kyllä laajalle levinnyt! Eli eiköhän tuo ole sitten myös EU:ta ja valuuttana eurot, niin kuin Karibian saarilla?

  Kanadan kokemukset sijoittuvat itsellä Niagaran ympärille, tarkoituksena olisi seuraavaksi suunnata kohti Vancouveria. Mitä tulee Quebeciin, niin Travel Channelilla jatkuvasti pyörivän klipin mukaan vaikuttaa erityisen mielenkiintoiselta. Eli sen pohjalta peukku sille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! St Pierrestä edesmennyt maailmanmatkaaja Veikko Huhtala toteaa lähettäessään postikortteja Suomeen: ”Siinähän ihmettelevät missähän päin maailmaa tällainenkin paikka sijaitsee. Olen melko varma, että 99% suomalaisista ei sitä tiedä.” Eli taisi tuo Veikko olla oikeassa …
   Niagaralla mekin olemme käyneet jo aikaisemmin.

 11. Mäkin haluaisin Kanadaan, Kiinasa ystävystyin parhaiten juuri kanukkien kanssa ja heidän perusteellaan jäi tosi positiivinen kuva maasta. Olen mä siellä kerran käynyt toki, pari tuntia Niagaran putouksilla. :D Myös mulle Saint Pierre ihan never heard paikka!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Minulla on ollut myös kanadalainen työkaveri ja ihan hyvä kuva maasta minullekin on montaa kautta muodostunut. Ja St Pierren osalta viittaan vastaukseeni tuossa edellä Ramille ;-)

 12. Voi, menkää ihmeessä Quebeciin. Sen vanha kaupunki on aivan mielettömän ihana! Mä kävin viime kuussa sekä Quebecissa ja Montrealissa, postaukset kaupungeista ovat valitettavasti edelleen työn alla. Mutta eiköhän ne kohtapuolin tule ilmoille. Pidin molemmista kohteista ihan todella paljon, mutta aika erilaisia kaupunkeja ne keskenään on. Quebecin vetovoima perustuu varmasti enemmän juuri siihen vanhaan kaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Montrealissa on taas mielestäni kokonaisuudessa enemmän nähtävää. Mutta kumpaakin kohdetta voin suositella :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Katsotaan nyt, vähän olemme ajatelleet rauhoittaa reissua keskittymällä sitten loppulomasta Halifaxiin, tutustumalla mm. hautausmaahan, jonne on haudattu pääosa Titanicin uhreista, mutta katsotaan nyt – jos Halifax tuntuu tylsältä useammaksi päiväksi, niin kaipa sieltä tosiaan Quebeciinkin pääsisi.

 13. Minullakaan ei ole vinkkejä Kanadaan, sillä en ole siellä koskaan käynyt. Haaveissa se kylläkin on ollut jo pitkään, jossain vaiheessa jopa suunnittelin lähteväni sinne Working Holiday -viisumilla. Nykyisin sitä ei käsittääkseni kai suomalaisille enää edes myönnetä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Tosiaan näistä kommenteista laskien tosi harva on Kanadassa käynyt, joten et ole yksin.

 14. Kuulostaa tosi hienolta reissulta! Kanada on minulla vielä kokematta, mutta ehdottomasti haluan käydä siellä joskus. Kanadalainen kirjekaverini on muutamaan otteeseen minut Kanadaan kutsunut, joten kyllähän sinne pitää jossain vaiheessa lähteä :) Prince Edward Islandsilta olen saanut muutaman kortin ja nähnyt kuvia, ja saari näyttää aivan ihanalta paikalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Postikorttimaisemia minäkin olen Price Edwardilta paljon nähnyt – saa sitten syyskuussa nähdä miltä se oikeasti näyttää.

 15. Jään innolla odottamaan postauksia Kanadasta. Toivottavasti sinne itsekin suunnataan joskus piakkoin. Täältä Kaliforniasta on aika suosittua käydä Vancouverissa joten sieltä mekin varmaan aloitetaan Kanadaan tutustuminen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Vancouverista mekin olemme kuulleet paljon hyvää. Ehkä se kannattaisi sitten joskus yrittää yhdistää vielä ”listallamme” olevaan Alaskaan.

 16. St. Pierre & Miquelon kuulostaa kiinnostavalta, jälleen paikka, joka on matkakertomuksissa ollut täysin laiminlyöty ja varmaan sen olemassaolonkin tietävät lähinnä saaren asukkaat ja sitten minun kaltaiseni maantiedenörtit. Minulla on sellainen paha puute, etten ole Kanadassa käynyt laisinkaan, olen vain lentänyt sen halki.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Taidatkin olla ensimmäinen, joka ei todennut St. Pierre & Miquelonin olevan täysin tuntematon juttu.

 17. Kiva päästä seuraamaan teidän matkasuunnitelmianne näin!

  Kanadan vinkkejä ei valitettavasti ole. Olisin muinoin päässyt silloisen työpaikkani palkintomatkalle visiteeraamaan sinne, mutta olin niin loppuvaiheessa raskaana, että lääkäri ei antanut enää lupaa lentää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Yllättävän ”tuntematon” Kanada tuntuu olevan. Melkein yhtä tuntematon kuin Algeria, jossa hetki sitten kävimme :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Joo, isäni puhui matkoistaan aikoinaan sen verran paljon, että etenkin kun paneuduin hänen päiväkirjoihin, niin heräsi halu käydä ”kertaamassa” niitä. Eikä paikatkaan vaikuta hassummilta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! TCC-piste kertoo Travelers Century Clubin alueesta. Tuo ”maabongarisysteemi” jakaa maailman tarkoilla säännöillä 325 alueeseen. Lisää jutussamme Ryhdy maabongariksi.

 18. En tiennytkään, että Ranskalla on alueita noinkin ylhäällä :) Kuulostaa kaiken kaikkiaan mahtavalta reissulta, ja suunnitteluhan on itsessään (ainakin mulle) iso osa matkailoa. Kuinka pitkään muuten pysähdytte Reykjavikissa?

  1. Kiitos Liza! Reykjavikissa olemme vaan välilaskun verran tällä kertaa, sillä aikataulut olivat hyvät ja juuri viime kesänä olimme siellä matkalla Grönlantiin – ja sitä ennenkin joskus aikaisemmin vajaan viikon.

 19. Hieno reissu tulossa, kiinnostavissa maisemissa. Itse olen käynyt vain juuri ja juuri Kanadan puolella, telttailemassa Niagaran putouksien lähistöllä. Tuossa osassa Kanadaa minulla on yksi reissututtu, jota olen halunnut käydä moikkaamassa jo pidemmänkin aikaa. Ehkä teidän matka inspiroi siihen! :)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *