Mma Ramotswen kanssa keittiössä

No 1 Ladies Detective Agency Gaborone

Teen vain harvoin ruokaa. Kahden hengen taloutemme elää luultavasti aivan liian paljon valmisruualla: hyvä jos toisena viikonlopun päivänä teen ruokaa alusta alkaen. Ja vaikka joskus jotain reseptiä innostunkin kokeilemaan, useimmiten jotain piirakkaa, niin en voi väittää harrastavani ruuanlaittoa. Leipomisesta sen sijaan pidän: voisin jopa ajatella ”harrastavani” sitä, jos aikaa (ja syöjiä) olisi enemmän.

Osallistun silti ajoittain työväenopiston ruokakursseille – useimmiten nekin matkailuteemalla valiten: espanjalaista ruokaa, intialaista ruokaa, joulu maailmalla. Viime viikkoinen Mma Ramotswen kanssa keittiössä olikin tältä osin ihan huippu!
Pidän Alexander McCallSmithin Mma Ramotswe -kirjasarjasta (suomeksi Naisten etsivätoimisto), jopa siinä määrin, että Botswanassa käydessämme liitimme matkareittiimme myös Gaboronen vain näiden kirjojen takia ja osallistuimme siellä retkelle, joka kiersi kirjojen maisemissa.

Zebra Drive, Gaborone, Botswana
Zebra Drive, Gaborone, Botswana

Näiden kirjojen ystävät tuntevatkin jo ainakin rooibos-teen ja orpotilan johtajattaren Mma Potokwanin kuuluisan hedelmäkakun. Teen kanssa maistuvat myös keksit.

Kati Lindfors oli valinnut kurssille toteutettavaksi mm. leivonnaiset:

 • Mma Potokwanin hedelmäkakku
 • Motholelin banaanileipä
 • Sitruuna-maitokeksit

Mma Potokwanin hedelmäkakku Mma Potokwanin hedelmäkakku

Mma Potokwanin hedelmäkakku menossa uuniin  ja valmiina

Motholelin banaanileipä Sitruuna-maitokeksit

Motholelin banaanleipää lämpimänä voin kera ja sitruuna-maitokeksejä

Oikeaa ruokaa teimme erityisesti kurpitsasta ja naudanlihasta, joka ei kuitenkaan ollut botswanalaista, kuten asiaan olisi kuulunut:

 • Mma Ramotswen myskikurpitsakeitto
 • Höyrytetty kurpitsa
 • Botswanalainen naudanlihapata

Myskikurpitsakeitto Höyrytettyä kurpitsaa

Myskikurpitsakeittoa ja höyrytettyä kurpitsaa

Botswanalaisia nautoja
Botswanalaisia nautoja Gaboronessa

Kirjassa, Tears of the Giraffe, jossa J.L.B Matekoni ja Mma Ramotswe adoptoivat kaksi orpolasta perheeseensä, puhutaan erityisen paljon ruuasta, joten siitä pari otetta:

Mma Potokwane was in her office when he arrived. She leaned out of the window and beckoned him in. ”The is ready, Mr. J. L. B. Matekoni, she called. ”There will be cake too, if you hurry”.

ja vähän myöhemmin:

Back in Mma Potokwane’s office, he relaxed with his cup of tea and a large slap of currant cake which the cooks had baked that morning.

Kurpitsoista silmiini sattui kohta:

He went into the kitchen, where Mma Ramotswe was boiling up squares of pumpkin in a large enamel pot. Mma Ramotswe put down her spoon. Them pumpkin was boiling satisfactorily and would soon be tender.

The pumpkin, though, was ready, and it was time to sit down at the table, as a family for the first time.

(Kirjasarja ilmestyy myös suomeksi, mutta itse en malta odottaa käännöksiä, joten hankin ne englanninkielisinä, eikä minulla siis nyt ollut suomenkielistä tekstiä käytettävissäni.)

Mma Ramotswe Tea Corner Gaborone
Mma Ramotswe (ei kun bloggaaja) rooibos-teetä juomassa Gaboronessa

Kaikkia kurssin reseptejä en tässä jaa, etenkään kun blogimme ei ole ruokablogi, mutta tuo kuuluisa hedelmäkakku tehdään näin:

Mma Potokwanin kuuluisa hedelmäkakku

nokare voita ja korppujauhoja
450 g kuivattuja hedelmiä
(rusinoita, luumua, aprikoosia, papaijaa, ananasta, omenaa)
1 dl maissijauhoja
120 g manteleita rouhittuna

200 g pehmeää voita
2 dl sokeria

4 kananmunaa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

 1. Silppua hedelmät kulhoon ja sekoita maissijauho hedelmien joukkoon. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota iso kakkuvuoka.
 2. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa seos välissä aina kuohkeaksi.
 3. Lisää sitruunankuoriraaste ja mehu taikinaan. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja sekoita taikinaan.
 4. Lisää lopuksi mantelit ja jauhotetut hedelmät.
 5. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka uunin toiseksi alimmalle tasolle ja paista reilu tunti.
 6. Nosta kypsä kakku uunista, kumoa ritilälle ja jäähdytä.

Kaikki kurssilla valmistamamme ruuat olivat:

Kaikki reseptit Mma Ramotswen kanssa keittiössä

Jos joku niistä ihan erityisesti Sinua kiinnostaisi, niin pyydä reseptiä jutun kommentissa, niin voin naputella senkin tänne, roiibosteen reseptiä lukuunottamatta!

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

29 Comments

  1. says: Pirkko

   Hedelmäkakun haasteena on, että sen pitäisi hetki edes asettua – nehän olisivat parhaimmillaan vasta vähän myöhemmin kuin heti uunista tultuaan, mutta meillä nämä mehukkaammatkin kakut, jotka siis säilyisivät, eivät kuitenkaan koskaan oikein säily … Rooibos-teetä juon aina silloin tällöin kun sitä on tarjolla, ihan hyvä vaihtoehto tavalliselle mustalle teelle.

 1. says: Pirkko

  Ja oliko siis jokin resepti, joka erityisesti Sinua kiinnosti, niin voisin ehkä sen tänne naputella – ja sitten testata sen vielä kotona ennen kuin esitän kutsun :-)

 2. Työväenopiston ruokakurssit on mielenkiintoisia. Olen käynyt kalankäsittely- ja makkarakursseilla, ja jonkun järjestön järjestämällä vietnamilaisen ruuan kurssilla. Ilman opastusta en olisi osannut ryhtyä mihinkään niistä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Suosittelen – ja suosittelen myös olemaan ajoissa varauksen kanssa liikkeellä, taitavat olla aika suosittuja, Espoossa ainakin ovat.

 3. says: Martina

  Olen silmäillyt Työväenopiston ruokakursseja, mutten ole koskaan osallistunut niille, vaikka muuta kurssitarjontaa onkin tullut hyödynnettyä laidasta laitaan. Nyt alkoi todella kiinnostaa myös ruokakursseille osallistuminen. Ja nimen omaan tällaisille kursseille osallistuminen, joissa tutustutaan eri maiden ruokakulttuureihin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Enimmäkseen minäkin olen ”matkailuaiheisia” ruokakurssejakin valinnut, mutta niitä on tosiaan aika paljonkin tarjolla.

 4. Rooibois-tee tulee ensimmäisenä mieleen heti kun kuulee Mma Ramotswesta. Voisin kyllä itsekin osallistua näiden kirjojen tiimoilta järjestetylle kierrokselle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Duunireissaaja! Kierros oli kyllä kiva, kun monessa kohtaa sen vetäjä sitten luki sopivia pätkiä kirjoista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Ihan kotimaisista kurpitsoista tuolla kurssilla nuo kurpitsaruuat valmistettiin, sellaisista tosi kovakuorisista, pullonmuotoisista, mutta tuskin nuo myskikurpitsat Botswanasta asti olivat :-)

 5. says: Ansku BCN

  Mma Ramotswea on luettu täälläkin! Ja todellakin, tuollaiselle ruokakurssille voisin minäkin osallistua, vaikka en mikään kodinhengetär olekaan. Minulta oli muuten mennyt ihan ohi tuo postaus Gaboronesta ja lukaisinpa nyt senkin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Monet kun käyvät Botswanassa safareilla, niin suosittelen Gaboronen (pääkaupungin) lisäämistä osaksi maahan joka tapauksessa suuntautuvaa matkaa. Ainakin jos on Mma Rawotswe on tuttu.

 6. Hauska juttu! :) En ole lukenut kyseistä sarjaa, mutta kyllä mä mielelläni osallistuisin jollekin vastaavalle työnväenopiston kurssille. Ei vaan ole aikaa piru vie… One day! Banaanileipä ja keksit houkuttelevat näistä eniten.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Noita sitruuna-maitokeksejä suunnittelen tekeväni, ehkä jo viikonloppuna. Ehkä, jos onnistuvat, niin jaan kuvia, ja jopa reseptin, jossain kanavassa, Facebookissa ainakin :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Erja! Ainakin Espoossa ruokakurssitarjonta on minusta kivan monipuolista.

 7. says: Sir Bizler

  Itse syön ravintoloissa lähes joka päivä useamman kerran, mutta tykkään kyllä kokkaa. Aikaa ei vaan meinaa löytyä tälle harrastukselle. Tykkään aina opetella just paikallisia reseptejä ja katsoa, että mitä sieltä syntyy :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sir! Periaatteessa voisin olla kiinnostunutkin, mutta käytännössä rajallinen aika ja jutun jääminen prioriteeteissa kuitenkin jonon hännille ei kovin montaa kokkaustuokiota tuota :-(

 8. Paikallinen ruokakulttuuri on kyllä niin oleellinen osa matkailua ja aina silloin tällöin löytyy näitä kirjojen helmiä, joka yhdistää vielä tarinan edellisiin.

  Tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta kurssilta, ai että mitä herkkuja!
  Hedelmäkakkua aion ilman muuta kokeilla ja lisäksi banaanileivän resepti kiinnostaisi, joten oikein mielellään sen ottaisin testattavaksi, jos haluat sen jakaa. :)

  Meillä kotikeittiössä banaania käytetään niin kakkuun kuin intialaiseen banaani-cyrry kanaan (nam). Madeiran matkalta parhaana herkkuna on jäänyt mieleen espada kala banaanin kera ja jo pelkästään sen aterian takia voin matkustaa Madeiralle uudelleen!

 9. says: Pirkko

  Sitruuna-maitokeksit

  200g voita
  1,5 dl sokeria –> vaahdota nämä

  2 dl kondensoitua maitoa
  1 sitruunan raastettu kuori (keltainen osa) ja mehu –> lisää nämä ja vatkaa huolella

  5 dl vehnäjauhoja
  2 tl leivinjauhetta
  ½ tl suolaa –> siivilöi joukkoon

  Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Peitä pari peltiä leivinpaperilla. Ota taikinasta kasoja pellille pienen välimatkan päähän toisistaan tai pyörittele taikinasta 3 cm halkaisijaltaan olevia palloja ja litistä ne pellille ½ sentin paksuisiksi ympyröiksi. Keksit leviävät ja kohoavat paistettaessa.

  Paista keksejä n. 12-15 minuuttia, Jäähdytä ja tupsuttele halutessasi vähän tomusokeria päälle ennen tarjoilua.

  1. says: Pirkko

   Motholelin banaanileipä

   3 banaania soseutettuna (tai pieneksi pilkottuna)
   2 kananmunaa
   1,5 dl sokeria
   2 dl jauhoja
   1 tl suolaa
   1 tl soodaa

   Sekoita soseutetut banaanit ja kananmunat.
   Lisää kuiva-aineet.
   Voitele pitkänomainen leipävuoka.
   Kaada taikina vuokaan ja ripottele pinnalle vähän (ruskeaa) kidesokeria.
   Paita 160 asteessa n. 60 minuuttia. Kypsä leipä on kauniin ruskea ja alkaa irtoilla vuoan reunoilta.
   Anna leivän jäähtyä vuoassa n. 10 minuuttia.
   Kumoa vähän jäähtynyt leipä vuoasta ja tarjoa lämpimänä voin kanssa.

 10. Mä en ole suuri ruoanlaittaja, enkä siis ole ikinä kokeillut mistään kirjoista löytyvää reseptiä – mutta tykkään yhdistää lukemisen ja matkailun, eli juurikin käydä kirjoista tutuissa paikoissa tai vielä mieluummin ottaa matkalukemiseksi kohteesta kertovaa tai sieltä tulevaa kirjallisuutta. Mma Ramotswe -sarjaan en ole vielä tutustunut, vaikka paljon siitä olenkin kuullut. Pitäisi kyllä!

 11. says: Minna

  Minua kiinnostaisi botswanalainen naudanlihasta ja kurpitsa! Etsin juuri reseptiä niihin ja päädyin tänne. Vieläköhän seurasta, mitä tänne kommentoidaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Tuli perille, kommentti. Tosin juuri tuollaista komboa en ole koskaan kokeillut, vaikka joitakin noista resepteistä olenkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *