Pääkaupunkeja ja blogimatkoja

Warsaw feature

Olemme lauantaina lähdössä viikonlopuksi Varsovaan.
Kanadan matkamme ja marraskuisen Intian valtamerelle suuntautuvan risteilyn väliin mahtui yksi viikonloppu Euroopassa.

Varsova, koska kaikki Euroopan maat ja TCC-alueetkin käytyämme parillakin yhteisellä reissulla tapaamamme ”pääkaupunkibongari” innosti ajattelemaan ainakin Eurooppaa myös sarjana pääkaupunkeja. Ja tuosta sarjasta meiltä uupuu vielä Varsova, Zagreb, Sarajevo, Podgorica ja Moskova.

Warsaw1
Kuva Flickristä Gabriela Fab

Kun kohteeksi lyhyen ja suoran lennon ja joutilaiden Finnair Plus -pisteiden myötä tällä kertaa valikoitui Varsova, muistin, että olimme matkamessujen aikaan jutelleet Puolan matkailua markkinoivan henkilön kanssa ja otin häneen yhteyttä ja kysyin halukkuutta yhteistyöhön, eli haluaisivatko näyttää meille Varsovaa vastineeksi Varsovan esittelylle blogissamme.

Muutaman sähköpostin ja monen viikon jälkeen matkamme on kasassa: olemme sopineet majoituksesta, kaupunkikierroksesta lauantai-iltapäivälle, lounaasta sunnuntaille ja lipuista Polin-museoon.

Hotel Metropol
Kuva Booking.comin sivuilta: Hotel Metropol

Hotellivarauksen vahvistaminen meni melko viime metreille, mikä lienee aika tyypillistä blogimatkoissa. Olimme varmistaneet asian varaamalla majoituksen myös itse ja se piti peruuttaa kuluitta viimeistään vuorokautta ennen. Mutta saimme kuin saimmekin sitten tähän nähden ajoissa tiedon hotellistamme. Hotellin sijaintikin näytti jokseenkin samalta kuin oma valintamme, eli hyvältä näin etukäteen arvioiden ja yhtä monta tähteäkin (****) huoneella näyttää olevan!

communist van
Kuva Communism Tour in an Original Socialist Van – sivulta

Kaupunkikierrokseksi valitsimme Socialist Vanilla tehtävän kierroksen – tämä kuullostaa ainakin ihan erilaiselta kuin mikään, mitä olemme aikaisemmin tehneet.

Museoliput menivät sattumalta sikäli nappiin, että hetimmiten matkan varattuamme luin museosta Marjon matkassa -blogista ja kohde tuntui näkemisen arvoiselta.

polin-puola-varsova-museo-marjon matkassa
Kuva Polin-museosta Marjon matkassa -blogista

Joten näillä mennään, viikonloppu tuntuu blogimatkasta huolimatta sopivan omannäköiseltä ja opas ja kaupunkikierros lauantaina johdattelevat meidät varmasti mukavasti kaupunkiin niin, että lyhyellä vierailullakin saamme Varsovasta jonkinlaisen käsityksen.

Warsaw3
Kuva Flickristä Adam Smock

Blogimatkoja olemme tehneet vain vähän ja harvakseltaan, sillä ajatus matkasta kohteeseen, jota emme olleet kohteeksi lähivuosina ajatelleet, ei ole tuntunut omalta. Viime kesänä kävimme kuitenkin niin Naantalissa kuin Ahvenanmaalla näiden alueiden matkailujärjestöjen meille rakentamilla blogimatkoilla ja molemmat olivat kivoja kokemuksia. Osan kummankin matkojen kohteista olisimme varmasti löytäneet omatoimisestikin, mutta monta kivaa kohdetta olisi jäänyt kokemattakin!

Ilmaisia eivät nämäkään blogimatkat sikäli olleet, että vaikka emme näistä rahalla maksaneetkaan, niin maksoimme ne kuvaamalla ja kirjoittamalla ja lisäksi tietysti idea yhteistyöstä vaati pienen myyntiponnistuksen.

Osa bloggaajista paheksunee tapaamme suostua matkan vaihtamiseen blogijuttuihin – blogijutuista pitäisi maksaa selvää rahaa, sillä vaihdantataloudella ei asuntolainaa lyhennetä, mutta meille tämä on kuitenkin vain harrastus eikä sitä asuntolainaakaan ole. Lisäksi matkustamme pariskuntana, jolloin ainakin osan ”ilmaiseksi” saamistamme asioista saamme kahdelle hengelle. Joten, pahoitellen, mutta tämä on ollut meille sopiva tapa hiukan hyödyntää bloggaamisharrastusta matkailuharrastuksessa, ja se on riittänyt meille.

(Jutun otsikkokuva Warsaw Citybreak -sivulta)

Tags from the story
,
Join the Conversation

25 Comments

 1. says: Marjo

  Hyvä valinta! Varsova on kiva kaupunki ja Polin teki minuun todella suuren vaikutuksen.
  Oikein hyvää reissua teille…postauksia odottelen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Eiköhän tuolta jotain jutunjuurta löydy, eli ensi viikolla sitten … :-)

 2. says: salaine

  Täytyy sanoa, että sepä vasta olisi jos vielä kaiken majoituksen yms lisäksi annettaisiin rahaa. Tosin nyt tajuan, että harrastelija ja tosissaan työtä tekevän välinen kuilu on iso. Eikä myöskään meitä harrastelijoita saa tuomita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos salaine! Näin minäkin ajattelen, mutta toisaalta ymmärrän kyllä myös hiukan niitä, joiden mielestä tällä vaikeutetaan ammattimaisesti bloggaavien työtä :-(

 3. Mukavaa matkaa Varsovaan! Ja mitä blogimatkoihin ja yhteistyökuvioihin tulee, niin kyllä minua ihan oikeasti joskus hiukan pistää hymyilyttämään nämä ”minähän en ilmaiseksi mitään kirjoita!”-lausahdukset, joissa kuitenkin bloggaajalle tarjotaan juttua vastaan majoitus ja mahdollisesti muutakin ohjelmaa. Ymmärrän sen että postaus, kuvat, kaikki mitä sen postauksen eteen tehdään, vaatii työtä ja jos on aikonut elää bloggaamisella niin pakkohan sitä sitten on henkensä pitimiksi vaatia rahaakin. Se ei kuitenkaan missään nimessä saa olla este joidenkin muiden tehdä vaihtokauppa pelkästään esim. ilmaista majoitusta vastaan juttu blogissa. Nämä pitää olla jokaisen omia valintoja ja yhtä hyväksyttäviä molemmat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Näistä ilmaiseksi kirjoittamisesta räikeimpiä ovat ne esimerkit, jossa pyydetään tekstiä jollekin muulle nettisivulle ja palkkioksi tarjotaan ”näkyvyyttä”, linkkiä omaan blogiin siltä sivulta tms. – ihan niihin emme sentään ole lähteneet mukaan.

  2. No joo, sen ymmärtää että noista kieltäydytään, kuulostaa jo tosi räikeältä!
   Tarkoitin lähinnä sitä että ilmainen majoitus postausta vastaan on kuitenkin mielestäni jonkinlainen ”palkka” työstä vaikkei sillä lainoja lyhennetä ja jokaisen oma asia millaiseen yhteistyöhön suostuu. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Lähimmäksi maitobaarin tunnelmaa taisimme päästä Lodyn jäätelö/vohvelikahvilassa – pariin päivään ei kuitenkaan ihan hirveästi kaikkea voi sisällyttää, mutta kiitos vinkistä!

 4. Itse suhtaudun hyvin vapaamielisesti blogimatkoihin. Onhan se kiva jos saa korvausta. Esim. kilometrit laskutan Suomessa aina. Ja jos haluavat kuvie ym. niin tietenkin niistä pitää maksaa.

  Toisaalta, jos kyseessä on paikka mihin on aina halunnut ( tai Teppo on halunnut. Esim Kuuba oli tällainen) ja sinne maksetaan matkat, hotellit ruuat, ohjelmat jne. KAHDELLE, niin jos se vaan kalenteriin sopii, niin kyllä menen.

  Meillähän on usein ehtona se, että yksin en tule, mutta jos voimme tulla kaksin, niin sitten OK. Samoin haluamme tietää tarkalleen etukäteen esim. hotellien tason. En lähde käyttämään aikaani mihinkään hostelleihin. Kaikkineen kahden ihmisen hostaaminen nostaa jo blogiiimme sijoitetun rahan melko korkeaksi!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Meilläkin on ollut tuo ehto, että kahdelle tai ei tule kauppoja. Ainakin vielä nyt kun lomapäiviä ei ihan tuhlattavaksi ole, niin haluamme viettää ne yhdessä, vaikka sitten ”blogityön” merkeissä.
   Ja vaikka majoitus kirjoituskorvauksella on ihan arvokas verrattuna siihen, että se maksetaan nettotuloista, 200 euron hotellilaskua varten tarvittavat tulothan rajatulona ovat n. kaksinkertaiset.

 5. Varsovassa on kauniita kulmia – olen itse käynyt vain kerran (vuonna 2012) ja vierailu oli juurikin parin päivän mittainen. Kyllä siinä kuitenkin jotakin ehti nähdä. Toivottavasti teillä oli hyvä reissu (olette varmaan palanneet jo).

  Nuo yhteistyökuviot ovat minusta sellaisia, että jokaisen täytyy miettiä ne omista lähtökohdistaan eikä toisten äänekäs tuomitseminen edistä mitään – tätähän välillä tapahtuu. Keskustella toki saa ja pitääkin. Minusta se sopiva korvaus (riihikuivaa rahaa vai jotakin muuta), on ”harrastelijan” näkökulmasta mietittynä jokaisen itsensä päätettävissä. Ovathan nämä kuviot muutenkin aika tapauskohtaisia, koska asiat eivät ole aina ihan mustavalkoisia ja niin bloggaajia kuin toimeksiantajiakin on hyvin erilaisia ja eri lähtökohdista hommaa tekeviä – tuskin siis on yhtä oikeaa vastaustakaan tähän asiaan. Itsellenikin blogi on harrastus, joten kommentoin siitä näkökulmasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Monipuoliselta kaupungilta Varsova on vaikuttanut – tänään toisena päivänämme täällä kävimme Beldeveren puistossa ja mm. Polin-museossa, eli täällä olemme edelleen :-)

 6. Varsovassa olen käynyt noin 20 vuotta sitten, joten muistikuvat ovat pitkälti valokuvien varassa. Eipä ole tullut mieleenkään, että blogimatkasta vielä maksettaisi jotain, jos reissu ilmainen blogipostausta vastaan. Kolmen kuukauden kokemuksella en ole tosin vielä tällaisia päässyt pähkäilemään :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Aika monet ystävistäni bloggaajien ulkopuolellakin tuntuvat käyneen Varsovassa jo todella kauan sitten – meiltä se aikoinaan on syystä tai toisesta jäänyt väliin.

 7. says: Lotta | Watia.fi

  Kyllä ne ilmaiset hotelliyöt ja retketkin ovat kivoja. Varsinkin tosiaan kun ei päivätyökseen bloggaa. Jos ohjelma on kamalan tiivis ja oletetaan tuotettavan hirveästi materiaalia, niin silloin alkaa enemmänkin se raha sitten puhua. Eikä niitä ilmaisia hotelliöitä ja retkiäkään ihan tosta noin vaan saa. Mut onneksi on tosiaan noita verkostoitumistapahtumia. :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Lotta! Verkostoitumisia – tai ihan silkkaa markkinointia, mutta työtä molemmat :-)

 8. Kiva kuulla sitten Varsovasta, siitä kun on ristiriitaisia mielipiteitä viime aikoina lukenut. Toisten mielestä ihana, toisten mielestä kuolettavan tylsä. Samaa mieltä kanssasi näistä blogiyhteistöistä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Kaikkihan eivät pidä kaikesta – esimerkiksi Los Angelesiin jotkut ovat rakastuneet, mutta vaikka olemme kaupungissa pari kertaa käyneet, niin emme siitä erityisesti välitä.

 9. Kuulostaa mielenkiintoiselta matkalta, ja mielestäni blogiyhteistyössä ei ole mitään vikaa, kun se sopii oman blogin aihepiiriin ja kokemuksesta kerrotaan rehellisesti omin sanoin – oli yhteistyö sitten suuri tai pieni, rahalla tai vaihtokaupalla.
  Tärkeintä on, että se tuntuu omalta ja matka on kohteeseen, jonne menisi ilman yhteistyötäkin. Itse olen kieltäytynyt mm. viikon matkasta kohteeseen, jota en olisi voinut rehellisesti suositella, sillä en lähde kirjoittamaan tekstiä, jonka sanojen takana en seiso.

  Täytyypä käydä lukemassa Varsovan reissun postauksesi, sillä se on itselle vierasta aluetta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mia! Varsova tosiaan oli ensin listallamme – ja blogiyhteistyön neuvottelin siis oman ideani pohjalta.

 10. Jään odottamaan kivoja postauksia! Ja olen samaa mieltä kuin tuossa Mia, joka sanoi, että jokainen tyylillään. Yhteistyön ideahan on aina se, että molemmat saavat siitä jotain hyötyä, joten se on tärkeintä että osapuolet ovat tyytyväisiä. Mielestäni se ei sitten ole muiden asia millaisen sopimuksen osapuolet ovat tehneet. Blogitkin ovat kovin erilaisia. Toiset enemmän harrastepohjaisia kuin toiset, ja toiset tuoreempia kuin toiset. Eli sekin aina vaikuttaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Postauksia onkin nyt sitten jo luettavissa tässä vaiheessa useampia, eli siitä vaan lukemaan …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *