Ahvenanmaan parhaat – 10 kohdetta onnellisten saarella

Pommern

Helsingin sanomien Kuukausiliitteen kuvareportaasi Ahvenanmaalta muutaman vuoden takaa on otsikoitu Ahvenanmaa on onnellisten saari.
Totta, myös lomailijalle: monet lomani Ahvenanmaalla ovat olleet onnistuneita ja olen ollut saarilla onnellinen.

Ahvenanmaan juttujemme jäljiltä lukijamme toivoi Ahvenanmaan Top 10 –listaa. Tässä se on, meidän listamme. Hyöstettynä lainauksilla Ilkka Malmbergin artikkelista Ahvenanmaa on maailman paras paikka, mutta yhtä asiaa siellä pelätään: suomea. Artikkeli liittyy yllä mainittuun Laura Ojan kuvareportaasiin ja molemmat on julkaistu elokuussa 2014.

Listamme ei ole paremmuusjärjestyksessä vaan summittaisessa maantieteellisessä järjestyksessä, samalla suunnalla olevat lähekkäin.

”You want clean?” kysyy hotellisiivooja seuraavana aamuna ovenraosta. Ei ruotsiksi, eikä varsinkaan suomeksi. Monen suomalaisturistin ruotsi lipsahtaa kaupoissa ja kahviloissa englanniksi. Kun kysymykset käyvät vaikeammiksi, pienet kielet sysätään syrjään.
Kielipolitiikka on tiukkaa. Ahvenanmaa ei ole kaksikielinen vaan yksikielinen. Hotell, rea, hiss.

Ahvenanmaan merenkulkumuseo ja s/v Pommern

Merenkulkumuseo

Merenkulkumuseo ja museolaiva sijaitsevat Maarianhaminan länsirannalla. Kiertele myös Länsisatamassa, soluttaudu ruotsalaisten veneilijöiden joukkoon ja syö tai juo ÅSS:n ravintolassa.

Maarianhaminan arkkitehtuuri on levollista ja asemakaava väljä. Suuret puutalot ovat kaukana toisistaan, isoilla tonteilla. Täällä on merenkulun rahoittamia suuria kaptenshuseja ja ensimmäisen naisrakennusmestarin Hilda Hongellin piirtämiä sveitsiläistyylisiä puutaloja. Niitä on jäljellä yhteensä 44. Suuret lehtipuut – lehmukset, saarnet, vaahterat – kohoavat arvokkaasti talojen ylle.

Lue lisää: Merellinen Maarianhamina

Merikortteli

Merikortteli

Merikortteli puolestaan on Maarianhaminan itärannalla, Itäsataman vieressä. Purjelaivoja, taidekäsitöitä ja suomalaisia veneilijöitä. Jos pidät kauniista tavaroista ja miljööstä, niin tee myös retki Stickstuganiin Järsössä, vaikka Itäsatamasta vuokratulla pyörällä.
Hotel Arkipelagissa voit tarkkailla Itäsataman elämää mukavasta hotellihuoneesta.

Ahvenanmaalaisten elinajanodote on korkeampi kuin muualla Suomessa. Täkäläiset tuntevat itsensä terveemmiksi, tupakoivat ja ryyppäävät selvästi vähemmän, ovat hoikempia, harrastavat enemmän liikuntaa, harjaavat hampaansa useammin ja tekevät huomattavasti vähemmän itsemurhia kuin mannersuomalaiset.

Lue lisää: Värikäs Maarianhamina (ja Järsö)

Jan Karlsgård ja Kastelholman linna

Jan Karlsgård

Jan Karlsgård on kaunis kotiseutumuseo ja samalla alueella sijaitsee myös Kastelholman linna. Syö ennen tai jälkeen tutustumisretkeä lounas tai päivällinen (tai molemmat) Smakbyn mainiossa ravintolassa.
Yövy lähistöllä vaikka Kvarnbossa.

Ahvenanmaa onkin yksi maailman parhaimmista paikoista. Joka 200. suomalainen syntyy Ahvenanmaalle. Jos Suomeen syntyminen on lottovoitto, niin Ahvenanmaalle syntyessään tämä onnekas vauva saa jotain vielä Jokeristakin.

Lue lisää: Juhannussalot

Smakby juhannusillallinen

Bomarsundin linnoituksen rauniot

Bomarsundin linnoitus

Bomarsundilla on aivan erityinen asemansa Ahvenanmaan historiassa ja sen nykyisessä asemassa. Kiertele raunioilla ja ihmettele sen kokoa. Kuvauta itsesi tykin vierellä tai päällä. Matkalla sinne pidä tauko Uffe på Berget –kahvilassa.

Ahvenanmaan aseman eriskummallisuus juontuu Krimin sodasta 1854–1856. Sen yhteydessä englantilaiset ja ranskalaiset hyökkäsivät Ahvenanmaalle ja tuhosivat keskeneräisen Bomarsundin linnoituksen, josta oli tulossa Viaporin kokoinen linnoituskaupunki.
Bomarsundia ei saanut rakentaa uudestaan. Samassa yhteydessä demilitarisoitiin myös Mustameri, mutta sitä ei kukaan muista.

Lue lisää: Muistojen Ahvenanmaa

Vårdö

Vårdön kirkko

Vårdö on kuuluisa etenkin Myrskyluodosta, jota tosin ei ihan sillä nimellä ole olemassakaan. Mutta Stormskärs Värdshus on olemassa ja tarjoaa matkailijalle yösijan ja jos haluat iltaretken Väderskärille: ulkoluodolle, jossa Myrskyluodon Maija kuvattiin. Väderskär on retken arvoinen vaikket mitään Myrskyluodon Maijasta tietäisikään: tällaisilla saarillakin täällä aikoinaan asuttiin.
Simskälassa on myös kirjailija Anni Blomqvistin kotitalo.

Vårdön Simskälassa kielikiistat unohtuvat. Päässä alkaa soida Lasse Mårtenson.
Täällä on kirjailija
Anni Blomqvistin kotitalo. Hän syntyi täällä kymmenlapsiseen kalastajaperheeseen, eli täällä melkein koko vuosisadan ja kirjoitti Myrskyluoto-sarjansa.
Se kuvaa saaristolaisperheen ankaraa elämää Ahvenanmaalla. Anni Blomqvist oli omassa elämässään menettänyt merelle sekä kalastajamiehensä että -poikansa.

Lue lisää:

Eckerö

Eckerö

Eckerö on ruotsalaisinta Ahvenanmaata. Käringsundin leirintäalueella on valtavia, luultavasti pysyviä, asuntovaunuasumuksia. Käringsundin satamassa on ruotsalaisia veneitä matkalla Suomeen ja suomalaisia veneitä matkalla Ruotsiin. Tarjolla on myös hienoja uimarantoja, historiaa ja kulttuuria:
Tutustu valtavaan posti- ja tullitaloo: sen kahviloihin, putiikkeihin ja näyttelyihin. Gastro Pubissa Käringsundin satamassa on suosittu ruokapaikka – jos se on liian suosittu, niin Käringsund Resort & Conference tarjoaa vaihtoehdon.
Yövy lähellä vaikka Björnhufvudissa. Tai leiriydy ruotsalaisten sekaan.

Ahvenanmaa on myös tax-free-alue. Sieltä voi tuoda vähän halvemmalla viinaa, tupakkaa, karkkia ja kosmetiikkaa. Samanlainen erityisasema EU:n sisällä on Kanariansaarilla ja pyhällä Athos-vuorella.

Lue lisää:

Märketin majakka

Märket

Lähde Eckeröstä iltaretkelle Suomen ainutlaatuisimmalle majakalle. Täällä Ruotsi on Suomen itäpuolella.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla eletään kyllä yhtä vanhaksi kuin Ahvenanmaalla, mutta Ahvenanmaalla sairastutaan dementiaan ja alzheimeriin yli kolme kertaa harvemmin.

Ahvenanmaa on kiltti. Tällä vuosituhannella maakunnassa on ollut kolme henkirikosta. Lapissa pääsee viisi kertaa herkemmin hengestään.

Lue lisää: Åland 2011

Havsvidden

Havsvidden

Matkusta pohjoiseen. Kulje Getan punaisilla kallioilla. Majoitu Havsviddeniin saaren pohjoisrannalla. Ihaile Selkämerelle aukeavia upeita näkymiä. Nauti luksuksesta ja gourmet-ruuasta.

Tiemerkinnät ovat vähän erilaiset, ja liikennemerkeissäkin on pieniä eroja: esimerkiksi hirvivaaran hirvi juoksee niska lysyssä. Eikä merkkien tekstejä missään tapauksessa suomenneta. Niinpä hidasteen kohdalla lukee vain farthinder. Suomalainen ei ymmärrä, ja englanninkielistä naurattaa.

Lue lisää: Åland 2011

Ahvenanmaan pannukakku

Ahvenanmaan pannukakku

Tarjolla jokaisen majoituksen aamiaisella ja jokaisessa kahvilassa. Kokeile myös kotona – resepti löytynee helposti netistä.

Olisipa hienoa viettää täällä hiljainen talvi. Iltaisin kaduilla ei liiku ketään, siellä tuuli ulvoo ja kasailee lunta nurkkiin. Kai sitä edes sen verran tulee, että pienoisgolfradan reiät täyttyvät.
Tassuttelisi villasukissa, ottaisi lirauksen tax-free-konjakkia ja Vihreän kuulan. Kun ensin olisi käynyt kirkkokuorossa laulamassa Få vi en gång mötas. Yhtehenkö tulla saamme.

Lue lisää: Juhannuksen parhaat

Saaret: Kökar, Kumlinge, Sottunga …

Monet vannovat Ahvenanmaalla pyöräilyn nimeen. Me olemme liikkuneet saarilla lähinnä purjeveneellä ja autolla. Jos reittisi ja aikataulusi sallii poikkeamisen myös muilla kuin pääsaarella, niin lähde! Jos voit valita vain yhden, niin ota vaikka Jää-romaanin Kökar ja yritä päästä myös Källskärille. Saarille pääsee yhteysaluksilla. Varmasti myös pyörällä!

Maarianhaminalaisten bruttokansantuote (65 624 euroa) henkeä kohden oli vuonna 2010 omaa luokkaansa Suomessa. Helsingin seutukunta oli toisena (46 517 euroa). Keskiarvo oli noin 33 000 euroa. Puolet ahvenanmaalaisten bkt:sta.
Kyllä ne ovat vauraita. Asuntokunnan käytettävissä oleva rahatulo on 2011 Ahvenanmaalla selvästi korkein: 37 104 euroa. Uudellamaalla 33 296, koko maassa 29 817 euroa.

 

Björnhufvud Gästgård

Käy tykkäämässä Meriharakan Facebook-sivusta, niin saat uudet päivitykset suoraan uutisvirtaasi. Seuraa kuviamme ja kommenttejamme myös Instagramissa (@Meriharakka) ja Twitterissä (@Meriharakka1)!

Yhteistyössä Visit Ålandin kanssa, vuoden 2016 osalta.

 

 

Save

Save

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

3 Comments

  1. says: Tea Ojala

    Hej,mukava katsella,erittäin hienosti tehty. Lisätä vielä voisi Kökarin ja Källskärin ja Föglön kunnan. (Olen Ahvenanmaan opas!)

  2. Kiitos Tea! Mukava, jos juttumme on löytänyt ammattilaisenkin.
    Kökar ja Källskär olikin tuossa jo mainittu ihan jutun lopussa ja toki Föglökin on purjehdusvuosilta Degerbyn osalta tuttu, mutta ei nyt mahtunut tällä kertaa joukkoon – Ahvenanmaa tarjoaa niin paljon kaikkea!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *