Tarinoita Varsovasta

Warsaw stories

Ihanin tapa kerrata paikan historiaa on kuunnella jonkun kertovan siitä sekalaisia tarinoita. Eilen niitä meille tarjosi nuori, työstään innostunut Karolina, jonka kanssa kiersimme Varsovaa kävellen ja kommunistiaikaisella pienellä tila-autolla iltapäivän verran.

Karolina aloitti kysymällä kohteliaasti koska olemme tulleet ja miten tulimme lentokentältä hotellille. Kerroimme käyttäneemme Uberia ja hän vaikutti helpottuneelta siitä, ettei meille sattunut mitään! Kuulemma täälläkin taksikuskit ja Uber-kuskit eivät ole oikein väleissä keskenään ja tilanteet saattavat heittäytyä väkivaltaisiksikin. No ei ilmeisesti sentään joka kerta. Kyyti maksoi euroissa 4,40.

Uberilla Varsovan keskustaan

Hotellimme Metropol on ihan kaupungin keskustassa, jossa näköalaa hallitsee Palace of Culture and Science, tuttavallisemmin Lahjatalo, eli massiivinen kolossi, jollaisen Neuvostoliitto aikoinaan lahjoitti useimpien Itä-Euroopan maiden pääkaupunkeihin. Teoriassa varsovalaiset saivat kuulemma valita, että haluavatko kolossin, asuinalueen vai metron, mutta hienovarainen vihjailu antoi kyllä ymmärtää, että talo on oikea valinta. Puolalaiset sitten totesivat, että vierasta arkkitehtuuria edustavasta rakennuksesta kannattaa sitten tehdä iso, jotta se selkeästi erottuu omaksi kokonaisuudekseen ja iso siitä todella tuli!

Palace of Culture and Science Warsaw Palace of Culture and Science Warsaw

Janusz Korczakin patsaalla kertasimme juutalaisten historiaa Varsovassa. Tiesitkö Sinä, että ennen toista maailmansotaa varsovalainen juutalaisten yhteisö oli New Yorkin jälkeen maailman suurin? Korczakin lastenkodissaan kehittämät ideat lasten kanssa työskentelystä elävät kuulemme edelleen. Ajatus siitä, että lapset ovat samanlaisia kuin aikuiset, heillä on vaan vähemmän kokemusta, on edelleen ajankohtainen.

Janusz Korczak monument WarsawRuskaa Varsovan puistossa

Kuulimme myös Treblinkasta, joka oli Varsovaa lähin keskitysleiri ja siitä, että leiristä ei enää ole mitään jäljellä, vain aukio, jossa on 17 000 kiveä muistuttamaan siitä, että tämän verran ihmisiä Treblinka pystyi päivässä ”käsittelemään”. Kivet ovat nimettömiä, paitsi yksi, Janusz Korczakin.

Treblinka
Treblinka (Kuva Flickristä Alberto Permuy Leal)

Presidentinlinnan edustalla huomaamme taas kerran päätyneemme lento-onnettomuuden muistomerkille, jo toisen kerran runsaan kuukauden sisällä. Tällä kertaa muistomerkillä on poliittistakin merkitystä. Smolenskin vuonna 2010 sattunutta lento-onnettomuutta, jossa kuoli mm. Puolan silloinen presidentti, epäillään nyttemmin salamurhaksikin ja nämä salaliittoteoriat jakavat harmittavasti kansaa. Näin ainakin nuoren Karoliinan mielestä.

Presidentin palatsi ja Smolenskin lento-onnettomuus Varsova

Lähellä Tuntemattoman sotilaan hautaa saamme pienen välähdyksen Frederic Chopiniin, jonka tiimoilta Varsovassa on tarjolla ihan omia reittejä, mutta me tyydymme ainakin nyt aluksi pieneen soivaan penkkiin.

Frederic Chopin Varsova

Samaisella aukiolla on iso risti, joka on pystytetty vuonna 1979 täällä vierailleen puolalaisen paavin vierailun kunniaksi. Puheessa paavi innosti puolalaisia vapautumaan neuvostovallasta ja vahvasti katolinen kanssa rohkaistui tästä niin, että lopulta 10 vuotta ja 2 päivää paavin puheen jälkeen kommunismi kaatui Puolassa vuonna 1989.

Varsova vanha kaupunkiVarsovan vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde vaikka se onkin rakennettu kokonaan uudelleen sodan jälkeen. Pääosaa Unescon maailmanperintökohteita koskee tiukkakin vaatimus siitä, että jos kohdetta on jouduttu korjaamaan niin rakennelman alkuperäisen osan on oltava suhteessa riittävän suuri. Varsovan keskusta on poikkeus ja tunnustus sille työlle, jolla koko tuhoutunut vanha kaupunki rakennettiin sodan jälkeen uudelleen. Maailman uusin vanha kaupunki!

Tarina merenneidosta, joka kuulemma on Kööpenhaminaan asettuneen merenneidon sisar, on myös hauska. Toinen sisarista päätti asettua Kööpenhaminaan, mutta toinen, nimeltään Sawa halusi nähdä enemmän maailmaa ja päätyi Varsovaan, jossa lopulta tapasi miehen nimeltä Wars ja kas, kaupungista tuli Warsaw! Muitakin tarinoita kaupungin nimestä on, useita, mutta merenneidon patsaalla kerrottuna tämä oli ainakin pohjoismaalaiselle hauska!

Varsova merenneito

22.7.1952 reliefi VarsovaJatkamme vanhasta kaupungista neuvostoaikaisille bulevardeille ja pysähdymme seinäreliefin äärelle, jossa on työläisiä käsi kädessä ja takana pieni viiksekäs mies. Josef Stalin kuulemma. Karolina on itse äskettäin käynyt Georgiassa, mm. Stalin-museossa siellä, ja ihmetteli miten perheessä, jossa hän söi yhtenä päivänä lounaan, oli takan reunalla rinnakkain pienet patsaat joulupukista ja Stalinista. Puolalainen ei ymmärrä tällaista rinnastusta, ei millään. Ei vaikka olisi syntynyt vuosikymmeniä sodan vuosia myöhemmin.

 

Ohitamme myös Varsovan kansannousun museon ja Karolina kertoo, miten edelleen elokuun 1. päivänä kaupunki pysähtyy joka vuosi minuutiksi muistelemaan tämän epätoivoisen yrityksen satoja tuhansia uhreja. Viime kesänä oppaamme oli työmatkalla Krakovassa elokuun 1. päivänä ja hänestä tuntui oudolta, että kaupunki ei pysähtynytkään, kuten Varsova.

Lopuksi ylitämme Wisla-joen ja näemme hiukan joen toisella puolella olevaa Pragan kaupunginosaa, joka toisin kuin kaupungin keskusta säilyi sodan aikana ja edustaa vanhempaa, monimuotoisempaa arkkitehtuuria. Täällä poikkeamme myös pienessä kommunismin museossa, jossa on esillä sen aikaista esineistöä.

Communist museum Warsaw Communist museum Warsaw Communist museum Warsaw

Pieni huone on kuulemma ihan samanlainen kuin Karolinan isovanhempien asunto aikoinaan oli. Monet esineistä eivät kyllä ole kovin erilaisia kuin meilläkään kotona aikoinaan olleet!

Sotatila Puolaan joulukuussa 1981Pysähdymme valokuvasuurennoksen äärellä. Valokuvan, jonka Chris Niedethal otti joulukuussa 1981 Puolan juuri julistettua sotatilan kommunistisen järjestelmän hajoamisen estämiseksi ja jonka saksalainen opiskelija onnistui salakuljettamaan maailmalle.

Ja juomme lopuksi vodkaa ja puolalaista limonaadia, kommunismin ajalta – ei mitään coca colaa täällä!

 

 

Tarinoita VarsovastaCommunist Van

(Yhteistyössä Warsaw Tourism Organizationin kanssa, joka tarjosi meille opastetun iltapäiväretken.)

Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Ansku BCN

  Kivalta kuulostava kierros! Minä tutkin Varsovaa siellä asuvien ystävien kanssa, ja se kyllä oli mainio tapa tutustua kaupunkiin, jonka kieltä en osaa yhtään ja josta en oikeastaan tiennyt mitään etukäteen. Samaa vodkaakin maisteltiin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ansku! Kielestä täällä ei tosiaan ota selvää, mutta onneksi ainakin ravintoloiden menut ovat useimmiten myös englanniksi.

 2. says: Stacy

  Kiinnostaa, koska olen itse menossa Puolaan ensi vuonna Szczeciniin, joka myös ylpeilee maailman uusimmalla vanhalla kaupungilla.
  Kommunismin museo ei ratkaisevasti eroa siitä, miten oma kotini oli sisustettu 1970-luvulla. Hyvää museota kommunismista ei taida olla olemassakaan.
  Näin se on, paavi kuin paavi, on aina pahan asialla. Nytkin melkein Puola hyppäsi keskiajalle takaisin aborttilainsäädännössään.

 3. says: Pirkko

  Kiitos Stacy! Saatamme olla monista asioista hiukan eri mieltä, mutta katolisen kirkon hyvyyteen en kyllä ole uskonut vuosikymmeniin, joten siltä osin taidamme olla samalla laidalla :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rva :-) – Puola taisi sittenkin selvitä suhteellisen vähällä tuosta vaiheesta. Oppaamme mm. korosti muutamaan otteeseen, että siinä missä muissa ”vastaavissa” maissa tuhottiin kirkkoja, niin Puolassa sallittiin niiden rakentaminenkin sodassa tuhoutuneiden tilalle.

 4. says: salaine

  Mielenkiintoisen kuuloinen kierros. Nyt kun noita kommunismin aikaisia asioitakin on alettu rohkeammin kertomaan. Tuo vanha kaupunki erityisesti olisi mieleen. Harmi vaan, että moni kaupunki on tuhoutunut sodassa niin, että on jouduttu uusiksi rakentamaan. Kuten Riika.

  1. says: Pirkko

   Kiitos salaine! Aina joskus näitä uudelleen rakennettuja katsoessaan miettii, että olisiko ne pitänyt rakentaa uudennäköisinä uudelleen, mutta toisaalta, jos ihmiset ovat tottuneet näkemään kaupunkinsa tämän näköisenä, niin ehkä näin on parempi.

 5. Mielenkiintoinen postaus Varsovasta! Olen parin viikon päästä mahdollisesti menossa käymään siellä, tosin vähän muilla asioilla, että nähtävyydet jäävät sillä reissulla toissijaisiksi. Täältä kuitenkin lentää Varsovaan aika edullisesti (menopaluun voi saada Ryanairilla jopa 10 eurolla), joten täytyy tässä lähiaikoina tehdä sitten ihan kunnon vkloppureissu ja käydä katsastamassa paikat, jotka viime vuonna Varsovan visiitiltä jäivät väliin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Me jäimmekin pohtimaan tuota Varsovan asemaa lentoreittikartalla, se kun on lyhyen suoran lennon päässä Suomesta, mutta ei sittenkään taida olla oikein mikään kovin suosittu lentohubi.

 6. Olin Varsovassa muutama päivä sen jälkeen, kun tuo 2010 vuoden lento-onnettomuus tapahtui. Silloin ei ollut vielä muistomerkkiä, mutta järjetön määrä kukkia & kynttilöitä isojen valokuvien keran.

  Varsovassa on maailman parhaita hinta/laatu -suhteita, mitä hotelliöihin tulee. Reissusta muistuu mieleen hyvin myös Westin -hotellin sänky, joka on paras missä olen ikinä nukkunut. Sellaisen olisi voinut tilata reilulla kolmella tuhannella eurolla, tosin en tiedä miten olisi ollut kotiinkuljetuksen laita. Olisi pitänyt selvittää, koska edelleen tekisi mieli sellaista sänkyä :-)

  Huippupaikka, omat mukavat muistot tuli sieltä mieleen tätä lukiessa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Heh, aikamoinen sänky tuo on tainnut olla, jos olet harkinnut sen kuljetuttamista Puolasta Suomeen :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kaisa! Olemme tosiaan paikallisoppaita monessa kohteessa käyttäneet ja pitäneet lähes kaikista heistä.

 7. Kiinnostavia yksityiskohtia Varsovasta! Nauratti tuo ”massiivinen kolossi”, koska kyllähän tuo aika hyvin kyseistä rakennusta kuvaa. :D Vielä kun ne kadutkin siinä sen kieppeillä on neuvostotyyliin sellaisia todella leveitä.
  On myös liikuttavaa, miten koko vanhakaupunki on jaksettu rakentaa uudelleen aivan samannäköiseksi. Onneksi, koska onhan se kaunis.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Kaunishan tuo on, vanhakaupunki, vaikka sitten nykyisin uudempaa tuotantoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Varsova(kin) on kiva kohde Puolassa, kuten tietysti Krakovakin. Gdanskiakin monet kehuvat, mutta se on meiltä vielä näkemättä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.