Planten un Blumen -puisto

Planten un Blumen Hampuri feature

Matkat Suomesta Eurooppaan, melko lähellekin, ovat keväisin mukavia matkoja kesään, joka Suomessa on vasta tuloillaan.

Hampurissa kesä tuli erityisen lähelle Planten un Blumen -puistossa. Puisto sijaitsee lähes keskellä Hampuria, joten vähän asuinpaikasta riippuen sen tavoittaa ihan kävellen tai metrolla Dammtorin tai Stephansplatzin asemalta. Ehkei kannata väsyttää itseään kävelemällä puistoon, sillä itse puisto on iso, joten siellä tulee joka tapauksessa käveltyä paljon, jos haluaa nähdä sen kokonaan.
Ja ainakin näin alkukeväästä mielellään haluaa nähdä kaiken, sillä jokaisen polun mutkan takana on lisää kukkia!

Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen HampuriPlanten un Blumen Hampuri

Toukokuun lopussa erityisesti iiriksiä oli kukassa paljon, kaikissa mahdollisissa väreissä ja väriyhdistelmissä. Tai sitten vaan huomasin ne aivan erityisesti, sillä matkustinhan Hampuriin Iirislahdesta, jossa pienen joenuoman reunoilla keltaiset iirikset oikeasti kukkivat keväisin.

Iirikset olivat myös kiitollisia kuvauskohteita, etenkin kun tänä keväänä olen vihdoinkin päässyt edes alkuun jo jonkin aikaa sitten Olympus Pen E-PL7 -minijärkkäriini hankkimaani 45 mm f/1.8 -objektiivin kanssa. Tuskailin aikaisemmin kittilinssini (14-42 mm f/3.5-5.6) kanssa yrittäessäni saada kuvia, joissa kohde piirtyy selkeästi epäteräväksi jäävää taustaa vasten. Tiesin kyllä, että teoriassa sen pitäisi onnistua isolla aukolla, mutta vasta tuon uuden objektiivin myötä se käytännössä onnistui, eli kyllä kuvaaminen on paitsi osaamisesta myös välineistä kiinni.

Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri

Puutarhassa on myös klassinen ruusutarha, mutta vierailtuamme juuri äskettäin parissakin vielä, jos mahdollista, loistavammin kukkivassa ruusutarhassa Madridissa, se ei tällä kertaa ollut meille tämän puutarhan kohokohta.

Planten un Blumen Hampuri

Puutarhan keskellä on iso lampi, jolla meidän puistossa vieraillessamme alan harrastajat ohjasivat radio-ohjattavia veneitä.
Lammen lähellä oli myös parikin vesileikkipaikkaa, joiden voin kuvitella olevan kesähelteillä todella suosittuja, mutta kelpasivat ne toki jo nytkin. Puistossa on myös useampikin tavanomainen lasten leikkialue, mutta noita vesileikkejä oli kiva aikuisenkin katsella.

Planten un Blumen HampuriPlanten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri

Lammella olisi iltaisin ollut tarjolla valoshow (toukokuusta – syyskuuhun klo 22), mutta ahdoimme päivämme Hampurissa niin täyteen kaikkea, että jos emme olleet jossain muualla klo 22, niin olimme jo hotellihuoneessa päivän kävelemisestä väsyneinä, joten sitä emme nähneet.

Puutarhassa on myös japanilainen puutarha, joka on kuulemma Euroopan suurin. Japanissa olemme vierailleet vaan syksyllä, mutta tämän puiston lehtipuut näyttivät siltä, että ruska täälläkin voi hyvinkin olla hyvin samanlainen kuin mitä Kiotossa ja Hiroshimassa näimme joitakin vuosia sitten.

Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri

Lopuksi kävimme vielä isossa trooppisessa kasvihuoneessa, jossa tosin energiamme alkoi jo olla lopuillaan, etenkin kun trooppinen tarkoittaa todella lämmintä. Mutta etenkin kierroksen loppupuolella, kun tropiikin ilmasto vaihtui välimerelliseen, maltoin jo taas pysähtyä kuvaamaankin!

Planten un Blumen HampuriPlanten un Blumen Hampuri Planten un Blumen Hampuri

Campus Suite -kahvila

Puistosta jatkoimme Feldstrasselle ja Schanzenstrasselle, mutta sitä ennen poikkesimme Campus Suite -kahvilassa Stephansplatzin aseman lähellä ja vaikka harvoin päädymme mitään kahvilaa tai ravintolaa suosittelemaan, sillä useimmiten päädymme niihin kovin sattumalta emmekä siten erityisiä helmiä löydä, niin tämä kahvila kyllä yllätti positiivisesti niin valikoimallaan, tuoreudellaan kuin palvelullaan! (Ihan niin paljon emme yhdestä kahvilasta sentään innostuneet, että olisimme siellä valokuvia ottaneet.)

Feldstrasse ja Schanzenstrasse

Feldstrassen alueellekin kannattaa mennä metrolla, vaikka U3-linjalle päästäkseen, jos puistosta sinne jatkaa, joutuukin vaihtamaan jossain, vaikka Kellinghusenstrassella, sillä U3 on Hampurin metron vanhin linja, joka kulkee lähes koko matkalta maan päällä (Hochbahn), ei maan alla.

Feldstrasselle katsastimme uteliaisuuttamme muutaman lukuisista vintage-liikkeistä, kuvasimme muutamia graffitteja ja päädyimme lopulta syömään yhdestä Schanzenstrassen ravintoloista – taas valiten vaan ensimmäisen kelvolliselta näyttävän, jossa oli sen verran paljon ihmisiä, että sen täytyy olla hyvä ja niinhän se olikin. Kuvan Hatari-ravintolan flammkuchenistä sisällytin jo Hampurin Instagram -päiväkirjaamme, joten katso sieltä, jos haluat tulla nälkäiseksi :-)

Feldstrasse Hampuri Feldstrasse Hampuri

Niin, Feldstrassea oli meille kuvattu Hampurin pikku-Berliiniksi ja Schanzenstrassea (tai Sternschanzen aluetta) ravintola/mielenosoitus/hipsteri-alueeksi, joten ehkä sen kelvollisen ravintolan löytyminen ei ihan sattumaa ollut.
Nyt jälkeenpäin, linkkejä tähän juttuun etsiessäni, näyttivät molemmat päivän taukopaikkamme, Campus Suite ja Hatari, saaneet Tripadvisorissa 4 pistettä, eli aika hyvin sattumalta löytetyiksi paikoiksi!

Schanzenstrasse Hampuri

Näillä alueilla, toki muuallakin Hampurissa, näkyi muuten jalkakäytävillä ehkä erityisen paljon juutalaisten muistolaattoja. Näissäkin taloissa asui juutalaisia, jotka päätyivät keskitysleireille ja menehtyivät siellä.

Juutalaiset Hampuri

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Suunnaton

  Kasvikuvista välittyi ihanan kesäinen tunnelma! Nuo muistolaatat puolestaan ovat todella koskettavia. Hurjaa, miten lähelle historia tulee niiden kautta.

  1. Kiitos Suunnaton! Meistäkin nuo muistolaatat tuovat asian esille hyvin yksilötasolla – nyt ei puhuta tuhansista tai kymmenistätuhansista nimettömistä, jotka vietiin jonnekin, vaan yksittäisistä ihmisistä, jotka vietiin juuri tästä talosta. Noita laattoja toki kaupungissa sitten varmaan on ainakin tuhansia, tuhansia niitä yksilöitä.

 2. says: Stacy

  Tuttuja seutuja. En tiennyt, että Sternschanzenkin ovat pilanneet hipsterit. Se vain näytti ihan minun alueeltani.
  Kun minä olin Hampurissa, kevät oli vasta alussa, joten kukkia ei ollut paljon. Niitä oli kuitenkin Platz der Judischen Deportiertenilla. Nimi herätti tietysti kiinnostusta. Se oli paikka, josta Hampurin juutalaiset lähtivät viimeiselle matkalleen. Hitlerin kannatus ei Hampurissa ollut suurta. Schanzenviertelissä on vaikea uskoa, että kukaan koskaan on siellä kannattanut Hitleriä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Olivathan nuo alueet hiukan erilaisia kuin keskustan luksuskauppakorttelit :-) – ja enimmäkseen positiivisella tavalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Me emme olleet näihin törmänneet vielä muualla, joten tulimme täällä kiinnittäneeksi niihin huomiota. Kevät on kivaa aikaa matkustaa Euroopassa, kaikkialla on vehreää, mutta vielä ei ole paahtavan kuumaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.