Junaretki Schweriniin

Schwerin feature

Maabongaus on aihe, josta useat toteavat painokkaasti, he eivät sitä harrasta.
Me harrastamme sitä, kevyesti ainakin. Uudet maat ja uudet paikat houkuttelevat.
Hampurin matkallamme ei ollut tarjolla uusia maita eikä uusia Traveller’s Century Clubin alueita, mutta Most Traveled People -listan aluelista tarjosi meille vielä uuttakin, eli Mecklenburg-Vorpommernin alueen.

Lyhyellä kaupunkilomalla poimimme kartalta alueen lähimmän kaupungin, eli Schwerinin ja aloimme suunnitella päiväretkeä sinne.

Schwerin
Schwerin – tuleva Unescon maailmanperintökohde?
Schwerin, Hampuri, Helgoland
Jutussa esiintyvät paikat kartalla: Hampuri, Schwering
ja hännän huippuna Helgoland Pohjanmerellä

Saksassa juna on oiva kulkuväline ja siihen mekin päädyimme.
Pari päivää ennen retkeä selasin illalla puhelimella Deutsche Bahnin sivuilta sopivia junavuoroja ja ostimme sitten liputkin siinä samalla.
(Olisi kyllä kannattanut käynnistää läppäri ja tehdä rekisteröityminen Deutsche Bahnin sovellukseen ja lippujen osto sillä – sen verran haastavaa asioiden edes takaisin selaaminen puhelimella oli, vaikka silläkin tuon kaiken sai tehtyä.)

Valitsimme Hampurista puolilta päivin lähtevän junan ja paluun Schwerenistä puoli kuuden maissa. Junamatka kesti runsaat puolitoista tuntia suuntaansa, joten aikaa kaupungille jäi vajaat neljä tuntia.
Jälkikäteenkin arvioituna aikaa olikin ihan sopivasti, vaikka junavuorot valitsimmekin pitkälti sen ohjaamana, että saimme ne edullisella Mecklenburg-Vorpommern -lipulla, joka maksoi 24 euroa + 3 euroa lisähenkilöt johonkin asti, mutta meiltä kahdelta siis 27 euroa yhteensä. Tunnin muutos aikataulussa suuntaan tai toiseen olisi helposti nostanut lipun hinnan yli 100 euroon.

Schwerin castle
Schwerinin linna

Tunnustan heti, etten etukäteen tiennyt Schwerinistä mitään. Ilman maabongausta (tai tässä tapauksessa aluebongausta) en mitä luultavammin olisi koskaan kaupungiin päätynyt. Kuten en moneen muuhunkaan paikkaan, jotka niihin pisteen houkuttelemana olen päätynyt ja jotka niissä vierailtuani olen todennut monella tavalla hienoiksi ja mielenkiintoisiksi kohteiksi. Kuten Schwerin.

Schwerinin linna

Schwerinissä jäimme junasta jo Schwerin Mitte -asemalla, joka oli lähinnä Schwerinin linnaa. Matkaa asemalta linnalle kertyi alle kilometrin.
Itse linna näytti olevan osittain remontissa ja sen sisätilat ovatkin isolta osalta Mecklenburg-Vorpommernin alueparlamentin käytössä, mutta emme harmitelleet sitä, sillä kauniina kesäpäivänä omalla pienellä saarellaan sijaitsevan linnan puutarha oli ihastuttava ja riitti meille mainiosti.

Schwerinin linna Schwerinin linna Schwerinin linna Schwerinin linna Schwerinin linna Schwerinin linna

Linnan meneillään olevan remontin ”teemaa” oli ovelasti hyödynnetty myös läheisellä aukiolla, jonne oltiin rakentamassa esiintymislavaa jollekin konsertille. Hetken oikeasti luulin, että tuo kupoli on linnasta ja että tuokin alue on remonttimiesten käytössä.

Schwerin

Ovelaa taidetta oli myös linnan puistossa, vai mitä pidät tästä taulusta? :-)

SchwerinSchwerin

Puutarhakierroksen jälkeen palasimme kaupungin keskustaan ja nautimme kevyen lounaan lähes ensimmäisessä lounaspaikassa kävelykatualueella. Rantaravintolan hylkäsimme, sillä saksalaiseen hintatasoon nähden järvinäköala tuntui maksavan arkipäivän lounaalla liikaa.

Pfaffenteich-järvi

Keskustassa jatkoimme sisustus- ja vaatekaupat enimmäkseen onnistuneesti ohittaen keskusaukiolle ja sieltä eteenpäin Pfaffenteich -järven rannalle ihastellen sen rannan näkymiä. Jos aikaa (ja energiaa) olisi ollut enemmän, niin järven ympärikin olisi voinut kävellä, mutta tyydyimme tällä kertaa järven osittaiseen kiertämiseen ennen kuin olikin jo aika etsiä Schwerinin päärautatieasema ja laituri, jolta paluujuna Hampuriin kohta lähtisi.

Schwerin Schwerin Schwerin Schwerin Schwerin

Maabongausta muualla Euroopassa

Muita vastaavia mielenkiintoisia kohteita Euroopassa, joihin maa- tai aluepisteen houkuttelemina olemme päätyneet ovat esimerkiksi:

Färsaarille, Huippuvuorille ja Grönlantin olisimme varmaan ennemmin tai myöhemmin päätyneet ilman pisteitäkään, ehkä Kanaalisaarillekin.

Eikä nyt kevyesti noita maa- ja aluelistoja katsoessa tule mieleen kohteita, jotka olisivat olleet sellaisia, että jälkikäteen olisin ajatellut, että eipä olisi kannattanut tuolla käydä. Ehken moneenkaan paikkaan, tuskin Schwerininkään, palaisin toista kertaa, mutta kaikki ansaitsivat silti tulla nähdyiksi ja koetuiksi.

Helgolandiin?

Saksan Most Traveled People -listan alueista meillä on vielä muutama käymättä ja tämänkertaisen Hampurin matkamme jäljiltä niistä erityisesti Helgoland alkoi kyllä kiinnostaa kesäretkikohteena siinä määrin, että ehkä hyvinkin palaamme Hampuriin jo lähivuosina jatkaaksemme sieltä muutamaksi päiväksi tai miksei vaikka kokonaiseksi viikoksikin Helgolandiin. Toki Hampurista voi Helgolandissakin käydä vain päiväretkelläkin, mutta merellisenä kohteena, joka on kuitenkin n. neljän tunnin venematkan päässä, hylkäsimme tällä kertaa ajatuksen päiväretkestä sinne melko nopeasti.

Helgoland
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Hieno linna tuossa paikassa ja muutenkin kyllä näyttää hienolta kaupungilta. Pitäisikin uskaltaa reissulla enemmän tehdä syrjähyppyjä. Tosin aikataulut välillä rajaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos sari! Olemme ”kerranneet” viime vuosina joitakin Euroopan kaupunkeja ja näissä kertausreissuissa on se kiva puoli, että pakollisia juttuja on vähemmän, sillä jos kaupungissa on jotain ”pakollista” niin se on katsastettu jo ensimmäisellä kerralla – jää sitten enemmän aikaa valinnaisille asioille.

 2. Me käytetään paljon noita erilaisia edullisia junalippuja täällä Saksassa kulkemiseen. Monesti jo yhdellekin tulee kannattavaksi. Se lisämaksu per henkilö on aina viiteen henkilöön asti. Itselleni pohjoinen Saksa on toistaiseksi melko tuntematonta, mutta jossain vaiheessa Hampuriin haluaisin kyllä mennä. Ja tämä esittelemäsi Schwerinin linna vaikutti juuri sopivalta meidän perheelle. Saksan linnoja ja puutarhoja on tullut kierrettyä jo mukavasti, mutta vielä ei kyllästytä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jonna! Emme olleet juuri junalippujen hintoihin perehtyneet, joten yllätyimme hiukan, että hintaerot ovat noinkin suuria.

 3. says: Nimetön

  hi!
  I am from the catalan tourism board, would you be so kind to give us your email adress.
  thank you in anvance

 4. Komea linna, taas kerran! Saksassa näitä piisaa :) Taulu oli myös hupaisa yksityiskohta.

  Minä en ole maabongari, mutta poikaystäväni kanssa meillä on pikku kisa menossa siitä, kummalla on enemmän maita käytynä. Hän johtaa minua yhdellä maalla ja mietinkin, pitäisikö minun tehdä salamatka johonkin, että pääsisimme tasoihin…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Eihän sen tarvitse olla salamatka – voithan ylipuhua poikaystäväsi kanssasi matkalle maahan, jossa hän on jo ollut, mutta Sinä et.
   Meillä on ero ”pisteissä” tällaisten reissujen myötä vuosien mittaan kaventunut, mutta on siellä vielä mm. Venezuela, johon ei uusintareissua juuri nyt kannata suunnitella, siis uusintaa Lassella, uutta maata minulle.

 5. says: Ne Tammelat

  Heh, maabongaus kuulostaa vähän samalta kuin salkkareiden katselu. Kaikki tekee sitä, mutta kukaan ei myönnä, eiku :)

  Ihanaa, kun on paikkoja, joissa on annettu luovuudelle valtaa. Tosi kiva idea tuo taulu!

 6. Upea linna, mistä en ollut kuullukaan. Ja mahtava taideteos, olit niin eläväinen tuossa taulussa!

  Alkoi hieman hymyilyttämään tuo maabongauksen kevyt harrastus. Tuolla asteikolla en sitä sitten harrasta ollenkaan ;-)

  1. Kiitos Rami! Fiksumpi tuo taideteosjuttu oli minusta kun ne siellä täällä olevat pahvikuvat, joihin voi tunkea halutessaan naamansa reikään.
   Ja tuosta maabongauksesta, niin meidän kaveripiirissämme me harrastamme tuota vaan kevyesti: emmehän ole vielä kiertäneet edes kaikkia USA:n osavaltioita ja Venäjän oblasteja ja Sveitsin kantoneistakin taitaa vielä joku puuttua :-)

 7. Schwerinistä en ole kuullutkaan, joten maabongaus – tai tässä tapauksessa aluebongaus – vie mukavasti uusiin paikkoihin. Minä lasken käytyjä maita omaksi ilokseni, mutta en koe varsinaisesti harrastavani maabongausta. Olen kyllä miettinyt, että olisi hienoa pitää käytyjen maiden määrä samana kuin oma ikä. Siinä on vielä tekemistä :)

 8. says: Pirkko

  Kiitos Merja! Ihan kiva, ja varmaan realistinenkin, tavoite tuo yksi uusi maa vuodessa, siinä missä ikääkin tulee yksi lisää vuodessa :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.