Nauvo – uutta ja nostalgiaa

Nauvo Suomi 100

Jos meille, monta vuotta Saaristomerellä purjeveneellä liikkuneille, tarjoutuu tilaisuus retkeen Nauvoon ja Utöhön, emme sano ei – onhan Nauvo yksi Saaristomeren helmistä ja vielä sellainen, joka on helposti myös autolla saavutettavissa.

Luotsauspalveluja tarjoava Finnpilot ja Tall Ship Races Turku tarjosivat kesäkuun lopulla lehdistölle tilaisuuden tutustua niin luotsaustoimintaan, Utön saareen kuin Tall Ship Race -kuvioihin päiväretkellä Pärnaisista, Nauvossa, Utöhön.
Bloggaajatkin kelpuutetaan, ainakin jos aihe on sopiva ja tilaisuuten mahtuu, lehdistöksi, joten lähdimme innolla mukaan mekin.

Vaikka päiväretkestä olikin kyse, niin matkaa Espoosta Nauvoon ja vielä edelleen Pärnaisiin, josta lähdimme luotsikuttereilla kohti Utötä, kertyy sen verran (211 km), että päätimme jää Nauvoon yöksi.

Sähkölautta

Ensimmäinen uutuus matkalla Nauvoon oli sähkölautta Elektra Paraisten ja Nauvon välillä. Hybridilautta (sähkökatkoihin on varauduttu dieseligeneraattoreilla) on aikaisempia lauttoja suurempi ja kuulemma käyttövarmempi. Jos meikäläinen välillä syyllistyy söpöilyyn kukkakuvien muodossa, niin sähkölautta kiinnosti Lassea kovasti!

Elektra Nauvo-Parainen lautta

Elektra Nauvo-Parainen lautta
Elektran latauspistoke on tuossa valkoisessa tornissa vasemmalla
– aika iso pistorasia!

Elektra Nauvo-Parainen lautta

Köpmans

Uutta Nauvossa meille edusti Köpmansin kahvila-ravintola, jonka neljässä huoneessa voi myös yöpyä. Kahvila tuli nimenä tutuksi meille jo venemessujen aikaan, kun valokuvaaja Pekka Lehtonen kertoi, että hänen lintuvalokuviaan on alkukesästä esillä täällä.

Köpmans Nauvo
Huomaa meriharakka kuvan vasemmassa laidassa :-)

Köpmans Nauvo

Hotel Strandbo

Syömisen ja asumisen osalta valitsimme illalla Nauvossa kuitenkin tutut vaihtoehdot, eli Hotel Strandbon ja L’Escale -ravintolan. Hotel Strandbo ei ole veneettömälle ehkä halvin vaihtoehto Nauvossa yöpymiseen, mutta entisille veneilijöille ainakin se oikein vaihtoehto, sillä olet aivan venesataman äärellä.

Hotel Strando Nauvo
Huoneemme (1) seinän tapetti oli mielenkiintoinen.
Kuva taitaa olla Uudesta Seelannista Koekohen rannalta.

Hotel Strando Nauvo

Strandbon aamiainen oli ihan riittävä, joskaan mitään erityisiä herkkuja tai makuelämyksiä ei ollut tarjolla. Ja ainakin meille, niin kesän roadtripeillä kotimaassa kuin kaupunkilomilla Euroopassa, hiukan niukempi aamiainen täydennettynä pistäytymisellä jossain kivassa kahvilassa muutaman tunnin päästä sopii paremmin kuin ylenpalttinen aamiaisbuffet.

Alkuillasta olisi kuitenkin ollut tarjolla vaikka mansikoita ja shamppanjaa ja hiukan viileässä illassa jo loppuillasta tyhjentynyt terassikin viittaisi siihen, että juhlava ilta onnistuu täällä hienosti!

Hotel Strando Nauvo Hotel Strando Nauvo Hotel Strando Nauvo Hotel Strando Nauvo

Strandcafe Nauvo
Nauvossa kiva kahvila voisi olla vaikka rannan Strandcafe

Satama ja tori

Nauvossa kiertelimme tietysti hiukan satamassa, jossa tuoksui savustettu kala ja myös torilla, josta ostimme kotiin saaristoperunoita, porkkanoita, sipuleja ja tietysti saaristoleipää. Olisimme myös ostaneet saaristosiideriä, mutta vaikka juoman alkoholipitoisuus on minimaalinen (1,2 %) ei torin kahvilan nuori tyttö uskaltanut myydä sitä meille mukaan! Mutta saattaa olla, että saamme tässä vielä jonain päivänä laatikollisen saaristosiideriä kotiinkuljetettuna, kiitos Tove Bornemannsin.

Nauvon satama Nagu Hamn Börjes Fisk Nauvo Börjes Fisk NauvoSaaristosiideri Bornemanns

Torilla näimme myös lasimosaiikkisen meriharakan, mutta järki voitti – vaikka kotonamme jo useampikin meriharakka-aiheinen taulu tai pieni veistos onkin, niin lasimosaiikille ei taitaisi sittenkään löytyä luontevaa paikka kevyesti hakemallakaan!

Nauvon tori meriharakka

Nauvosta voit lukea lisää – ja katsoa vielä enemmän Nauvon satamaan painottuvia kuvia – Tuula’s Life -blogin jutussa Minilomalla Nauvossa.

Utö

Utön upeisiin maisemiin ja erityisesti sen majakkaan, jossa pääsimme käymään aina ylhäällä linssihuoneessa asti palaamme blogissa vähän myöhemmin, sillä nyt kutsuvat jo muut majakat!

Samoin palaamme luotsaukseen, josta toki Finnpilotin järjestämällä retkellä ja Pärnaisista Utöhön luotsikutterilla matkatessamme opimme todella paljon.

(Hotel Strandbossa yöyimme pressihintaan. Huoneen normaali hinta on 125 euroa sisältäen aamiaiset.)

Tags from the story
,
Join the Conversation

11 Comments

 1. Olipa kiva lukea Nauvosta kertomanasi. Minua hymyilytti tuo Strandbon huoneen tapetti, jonka te matkabongarit tunnistitte Uuden Seelannin Koekohen rannaksi :)
  Vein juttunne luettavaksi myös tuolle meidän kipparille, Reijolle. Hän olikin jo jostain lukenut tuosta sähkölautta Elektrasta Paraisten ja Nauvon välillä.
  Kiitos kivasta Nauvo -jutusta. Palaan noihin toisiin saariin vielä myöhemmin. Kiinnostavat!
  Kivaa keskiviikkoa teille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Kai se on tunnustettava, että vaikkakin hiukan stereotyyppisesti, niin usein naiset kiinnittävät huomiota vaikka tapetteihin ja miehet vaikka sähkölaitteisiin :-)
   Olemme nyt lähdössä viikoksi kiertämään majakoita länsirannikolle, mutta palataan Utöhön viimeistään sitten kuun loppupuolella.

 2. Nauvo on tosiaan viehättävä paikka, kävimme siellä pikaisella yhden yön reissulla muutama vuosi sitten. Kahvilla käytiin Lanternassa ja syömässä Biffissä hampurilaiset. Yövyttiin tuolla Strandbossa ja siitä on jäänyt parhaiten mieleen aamiaisen pukukoodi, kun olimme ainoat vieraat ”normaalivaatteissa”, kaikilla muilla naisilla oli ne purjehtijoiden raidalliset asut, miehillä oli hiukan erilaisia, oli ankkurikuvioinen t-paitakin. Miksi ne muuten pitää olla, ne raidalliset juuri tietyntyyppiset asut?

  1. Kiitos Jane! Ehkä niissä raidallisissa paidoissa jatkuvat perinteet jollain tavoin. Omina purjehdusvuosinammekin päädyin usein kesään valitsemaan sinistä, punaista ja valkoista – valkoista tosin pienempinä pintoina, sillä veneily ei aina ole ihan puhdasta hommaa :-)

 3. Tuttuja näkymiä! Nauvossa on yövytty kerta jos toinenkin, tosin purjeveneessä. Joskus pitäisi ottaa auto alle ja käydä tutustumassa myös muihin majoitusvaihtoehtoihin. Harmillisesti olin itse tuon pressimatkan aikaan Ruotsissa, muuten olisin ehdottomasti ilmoittautunut mukaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Purjeveneessä yövyttyjä öitä meilläkin taitaa Nauvossa vielä olla reilusti enemmän kuin maalla yövyttyjä, mutta nyttemmin taitavat enää lisääntyä vaan nämä jossain Nauvon yllättävän lukuisista majapaikoista yövytyt yöt.

 4. Mielenkiintoinen tuo uusi lautta. No oli Förikin vaihdettu sähkömoottoriin eli ympäristö edellä mennään.

  Nauvosta tulee itselle mieleen oma yöpyminen siellä, kun isot kirvessalamat paukutti kallioon koko yön – olipahan kokemus sekin! Oli tarkoitus mennä kesälomalla tuonne seudulle, mutta vaihtui kohteeksi Ahvenanmaa – ei huono vaihtoehto saaristolaiselämään sekään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Olisin voinut arvata, että siinä missä Lasse tuijotti tuon sähkölautan tekniikkaa, niin jos Sinä tätä juttua päädyt kommentoimaan, niin tartut tuohon aiheeseen :-) Mukavaa Ahvenanmaan reissua!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.