Neljä majakkaa ja kolme Unesco-kohdetta

majakkafeature

Alkavalla viikolla suuntaamme kohti  Oulua, jossa en ole vielä käynyt :-)

Kesän pääroadtrip ja pisin kotimaan matkamme suunnittelu alkoi Merenkurkusta ja Oulusta. Matkan varrella suunnitelmaan mukaan tuli länsirannikon majakoita ja paluumatkalla Unesco-kohteena Petäjäveden kirkko.

Majoituksia olemme varailleet matkan varrelle mielestämme sopiville etäisyyksille – pisin päivämatka on heti matkamme alussa Espoosta Kaskisiin (vajaat 350 km), muutama muukin n. 300 kilometrin päivä reitillä on, mutta myös lyhyempiä, eli keskimäärin tarkoitus on ajaa vain 250 km per päivä ja viipyä Oulussa 2 yötä.

Kesän roadtripin reitti

Sälgrund (Kaskinen) – majakka #1

Sälgrundin majakkasaarelle ei löytynyt sopivaa retkeä aikataulullamme, mutta sitten keksin, että saarella voi majoittua, joten varasimme yöpymisen luotsiaseman majakkahuoneesta, niin voimme ihailla majakkaa illasta aamuun!

salgrund luotsiasema
Majakka-huone (Kuva: Kaskinen Sea-Charter)

Valassaaret (Björköby) – majakka #2, Unesco #1

Merenkurkun alue on merta ja saaristoa, joten auto ei ole paras kulkuneuvo siihen tutustumiseen. Varasimmekin sitten veneretken Valassaarille ja yöpymisen Björköbyn satamassa, keskellä Merenkurkun aluetta sekin.

Valassaarille Merenkurkku
Valassaarille! (Kuva: Kvarkenturer)

Halsua, jossa yövymme Valassaarilta palattuamme, ei  ole majakka eikä Unesco-kohde, mutta kiva kohde varmasti sekin. En kerro vielä miksi, mutta toteanpa vaan, että kaikkialle blogimme meidät vie!

Tankar (Kokkola) – majakka #3

Halsualta ajamme takaisin rannikolle osallistuaksemme päiväretkeen Tankarin majakalle.

Tankarin majakka
Tankarin majakka (Kuva: Wikimedia Commons)

Illaksi jatkammekin sitten jo Ouluun ja majoitumme blogiyhteistyönä Sokos Arinan Luoto-huoneeseen. Luoto-huone onkin ollut bloggareiden suosiossa, sillä siitä on jo kirjoitettu useampikin juttu. Archie Gone Libanon -blogin jutussa on myös vinkkejä Ouluun.
Tuoreita vinkkejä Ouluun olisi tarjolla myös Tämä matka -blogissa, mutta voi hyvinkin olla, että näemme Oulusta vain Toripoliisin, sillä suuntaamme ainoana Oulun päivänämme Hailuodolle, kesäretkellähän me olemme.

Marjaniemi (Hailuoto, Oulu) – majakka #4

Oulun keskustan mahdollisten nähtävyyksien sijaan tarkoituksenamme on siis käydä Hailuodossa ja  katsastaa siellä ainakin Marjaniemen majakan. Tämä onkin ainoa majakka tällä retkellämme, jonne voi autoilla, majakat 1-3 ovat venematkan päässä.

marjaniemi
Marjaniemen majakka (Kuva: Hailuoto.fi -sivulta)

Oulusta käännymmekin sitten jo takaisin kohti etelää ja ensimmäiseksi yöpymispaikaksi valikoitui lähinnä sopivan etäisyyden takia Lomakoti Tuulensuoja (linkki poistettu sen lakattua toimimasta) Pihtiputaan Kärväsjärvellä.

Petäjävesi ja Oravivuori – Unesco #2 ja #3

Kärväsjärveltä jatkamme etelään Petäjäveden kirkon ja Jyväskylän kautta.
Jyväskylässä on Oravivuorella mahdollisuus käydä katsomassa yksi piste Struven ketjua, Suomen Unesco-kohteita sekin.

Petäjäveden kirkko
Petäjäveden kirkko (Kuva: Wikimedia Commons Antti Bilund)
oravivuori
Oravivuori (Kuva: Himoksella.info (linkki poistettu vanhentuneena 30.8.2019))

Jos suunnitelmamme toteutuvat ja käymme Merenkurkussa, Petäjävedellä ja Oravivuorella, niin Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta jää enää näkemättä Verla ja Rauman Sammallahti. Vanha Rauma ja Suomenlinna ovat meille tuttuja jo vuosien takaa. Raumaa emme nyt tälle reitille enää ympänneet, sillä onnistuimme jo sopimaan reitin varrelle Poriin sukulaistapaamisen ja Kaskisiinkin pitäisi ehtiä jossain vaiheessa, sillä päivämatkamme viimeinen kilometri taittuu vielä veneellä Sälgrundiin.

Jyväskylässä pitänee myös yrittää ehtiä Alvar Aalto -museon kesänäyttelyyn Schildt & Aalto. Modernit humanistit. Jos sukunimemme on näyttelyn nimessä, niin eiköhän siellä ”pidä” pistäytyä!

Jyväskylästä  ajamme yöksi Hartolaan, jossa yövymme Linnahotellissa, sekin blogiyhteistyönä.

Hartolan ja Espoon välillä viimeisenä etappina onkin sitten enää käynti isäni haudalla Lammilla. Isäni halusi tulla haudatuksi lapsuudenkesiensä maisemiin ja toki kunnioitimme hänen toivettaan, vaikka se minun ja sisarusteni osani tarkoittaakin, että isän haudalla ei noin vaan pistäydytä jouluna tai isän kuolinpäivänä.
Tänä vuonna isäni kuolemasta tulikin kesäkuun alussa kuluneeksi 20 vuotta.

lammi hauta

(Jutun otsikkokuva Suomen Majakkaseuran -julisteesta.)

Join the Conversation

24 Comments

 1. Kuulostaapa hienolta suunnitelmalta! Nuo majakat on itsellä käymättä ja erityisesti Oulu ja Merenkurkku kiinnostaa kovin. Ollaan siis kuulolla. Ja pistetään reittinne majakoille muistiin. Muuten meillä Suomen tuleva matkakohde on yös Kylmäpihlajan majakalla ja Rauma.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Sari! Raumalle mekin varmaan vielä joskus – ja Verlaan, mutta ne menevät myös viikonloppuretkinä, joten eivät vaadi kovin paljoa suunnittelua.

 3. Monta majakkaa mahtuu matkallenne. Tervetuloa pikapysähdykselle Ouluun! Saavuin tänne eilen ja ainakin vielä sää on ihan kohtalainen. Oulun keskeisimmät paikat näkee hyvin ihan muutamassa tunnissakin varsinkin jos innostutte esim. pyörät vuokraamaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Katsotaan nyt, mitä Oulussa ja Hailuodossa ehdimme. Vähän tietysti säästäkin kiinni, että missä määrin katsomme paikkoja Sokos Arina Luoto-huoneen ulkopuolella :-)

 4. Onpas kivan kuuloinen kesäreissu luvassa! Mä en ole tainnut nähdä yhtäkään Suomen Unesco-kohteista (aika noloa, myönnän…), mutta Tanskan tilanne on hieman parempi: olen nähnyt kaikki Ilulissatia lukuun ottamatta :)

 5. says: Sateenmuru

  Nuo punavalkoiset majakat ovat ihanan näköisiä, samaten Marjaniemen majakka. Suomessa ei minun tule pidettyä silmällä mitkä ovat UNESCO-kohteita, ehkä pitäisi. Kivan oloinen reissusuunnitelma kaikkinensa.

  1. Kiitos Sateenmuru! Aika kauan meilläkin meni ennen kuin aloimme kiinnittää huomiota Unesco-kohteisiin Suomessa – niissähän voi käydä koska vaan, toisin kuin kaukana maailmalla olevissa kohteissa.

 6. Kylläpä kuullostaa kivalta tuo teidän loma! En ole Suomessa onnistunut käymään vielä majakoissa, mutta tuo yöpyminen kuullostaa huisilta! UNESCO:n kohteita sentään on tullut koluttua, puuttuu vielä Verla ja noita Struven pisteitä en ole käynyt. Se Sammalahti on muuten aika päätien lähellä eikä tee suurta mutkaa, lähistöllä on myös toinen mielenkiintoinen kohte Mannerheimin synnyinkoti. Mukavaa reissua teille, odottelen postausta tuosta majakassa yöpymisestä.

  1. Kiitos Martta! Useammassakin majakassa, tai niiden automatisoinnin tai luotsitoiminnan siirryttyä mantereelle tyhjiksi jääneissä luotsien asunnoissa on mahdollisuus yöpyä. Niitä pitää vaan osata etsiä ”majakan kautta”, sillä ne eivät välttämättä ole tarjolla Booking.comissa tms. varauspalvelussa.

 7. Hailuoto on mulla ollut listalla niin pitkään, että melkein nolottaa. Sinne on täältä niin lyhyt matka, että pitäisi jo saada aikaiseksi. Tykkään kovasti majakoista, Ursholmenissa Strömstadissa mietin, että voisihan näitä Suomessakin bongailla :)

 8. says: Stacy

  Marjaniemen majakkaan sain lähituntuman yöpyessäni Luotsihotellissa. Täytyy sanoa, että maisemat haastavat jopa Hangon, eikä monta paikkaa Suomessa ole, josta niin voi sanoa. Sitä paitsi löysin laiturin kätköstä karikukkotipueen. Ei Hangosta löydy karikukkoja.

  1. Kiitos Stacy! Ehkä meidänkin olisi tosiaan kannattanut yöpyä Hailuodossa – olisi ollut enemmän aikaa odotella sopivaa valaistusta majakan suhteen ja pieni stressi lautalle mahtumisesta ja jonottamisesta olisi jakaantunut kahdelle päivälle.

 9. Paljon olette saanut mahdutetuksi tälle road tripille. Noissa pohjoisen majakoissa en ole käynyt, läntiset majakat alkavat olla koluttuja, tosin jokaiselle ei pääse kuin lähettyville.

  1. Kiitos Terhi! Roadtrippimme onkin tätä kirjoittaessani edennyt viimeiseen päiväänsä ja kieltämättä vähän täyttä on ollut – mutta tämä on lähes aina meidän tapamme kulkea: matkalla kierretään ”tehokkaasti” ja kotona sitten levätään :-)

 10. says: Katariina

  Hienon määrän majakoita olette saaneet mahdutettua yhteen reissuun. Itse olen käynyt ainoastaan Isokarissa, mutta se oli sen verran kiva kokemus, että olisi mukava harrastaa majakkabongausta joskus laajemminkin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Täytyykin pitää mielessäsi juttusi kun pääsen noihin majakoihin asti. Nyt vasta työn alla Sälgrund, eli pääset kohta sitä lukemaan!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *