5 + 1 paikkaa, jonne matkustaisin uudelleen

5 suosikkia feature

Kesäretkemme tiimoilta palasin pari kertaa keväällä ideoimaani listaan tuiki tavallisista matkakohteista, joissa emme vielä ole olleet käyneet – Ouluhan oli yksi näistä.
Olen myös ajoittain miettinyt kohteita, jonne voisin hyvinkin matkustaa joskus uudelleen, vaikka useammankin kerran. Euroopan kaupunkien kertaustahan olemme tehneet jo jonkin aikaa ja sen tiimoilta kävimme keväällä Madridissa ja Hampurissa.

Mutta olisi niitä, muitakin kertaamisen arvoisia kohtia, ainakin nämä, aakkosjärjestyksessä.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on minulle, saaristossa lapsuutensa kesät viettäneelle se oikean kesän osoite. Viime kesänä liikuimmekin tuolla suunnalla taas kerran autolla, mutta monena kesänä suuntasimme sinne myös purjeveneellä.

Käringsund, 2016 Suosikkisaaret
Käringsund, Eckerö

Gotlanti

Rakkaustarini Gotlannin kanssa ei ulotu ihan lapsuuteen asti, mutta kaksi viikkoa siellä kesällä 1992 jätti jälkensä. Tuon ensimmäisen kerran jälkeen olemme käyneet siellä purjeveneellä kahdesti ja nyt elokuun puolessa välissä lähdemme sinne taas vajaaksi viikoksi.

Tofta, Gotlanti
Vielä vilkaisu Toftaan kesällä 2000 – Toftaan asetumme myös 2017

Kanaalisaaret

Jerseyllä ja Guernseyllä kävimme kesällä 2007. Vietimme pääosan viikosta Jerseyllä, tukikohtana St Helier, mutta kävimme myös päiväseltään Guernseyllä. Jerseyllekin palaisin mielelläni, mutta voisin kuvitella itseni tutkimassa myös muita saaria: Alderneytä ja autotonta Sarkia.
Erityisesti haluaisin palata St Helierin satamaan ja kuvata satama-altaan reunalla kulkevan kadun laatat, joissa oli selitetty tuulen voimakkuudet lauseina, tyyliin ”ilmassa lentelee pieniä oksia”. Jostain käsittämättömästä syystä en tullut niitä, kaikkia!, silloin kuvanneeksi.

Jersey Corbieren majakka Suosikkisaaret
Corbieren majakka Jerseyllä

Mallorca

Mallorcalla kävimme ensimmäisen kerran niinkin myöhään kuin juhannuksena 2015. Muutamalla ylimääräisellä vapaapäivänä pidennetyllä reissulla ehdimme viettämään muutaman päivän Palmassa ja muutaman Alcudian lähellä Playa Murolla ja kiertämään hiukan saarta autollakin. Mutta jotenkin juuri tästä saaresta jäi sellainen olo, että tänne voisi tulla toistekin – sen verran mielenkiintoisen tuntuisia juttuja jäi vielä näkemättä.

Mallorca
Palman satamassa Mallorcalla

Man-saari

Man-saarella kävimme pääsiäisenä 2011 ja monen muun yksityiskohdan lisäksi mieleeni jäi Douglasin, saaren pääkaupungin edustalla oleva pieni St. Maryn saari, jolle saattoi laskuveden aikaan kävellä merenpohjaa pitkin. Saari ei ehkä ole ihan niin ainutlaatuinen, kuin jotkut muut, mutta toisaalta se on helppo saavuttaa ja jotenkin viihdyn brittiläisessä kulttuurissa ja Fish & Chips -annosten maailmassa.

St Mary Douglas Isle of Man Suosikkisaaret
Tower of Refugee St Maryn saarella Douglasin edustalla Man-saarella

+ 1: Nantucket

Kaikki muut pienen listani kohteet ovat Euroopassa ja osaan olemmekin jo palanneet ensimmäisen vierailun jälkeen. Nantucketin pieni saari sijaitsee Yhdysvalloissa Cape Codin edustalla Massachusettsin osa-valtiossa, eli sen verran kaukana, että paluu sinne saattaa sittenkin jäädä vaan haaveeksi.
Haaveilin pitkään tuosta minulle monesta romaanista tutusta saaresta jo ennen ensivierailuamme ja lopulta päätimme toteuttaa tuon haaveen kesällä 2012.  Seven Sea Street Inn, jossa asuimme Nantucketissa, lähettää minulle edelleen tarjouskirjeensä, enkä ole hennonnut painaa Unsubscribe -linkkiä, siltä varalta että …

Nantucket Brant Pointin majakka

FI_people-on-holidaysLomatilastoja

Listalla on vaan saaria ja ehkä näin onkin, olen omimmillani meren äärellä, vaikka matkustankin kaikkialla maailmassa. En myöskään kaipaa helteitä – kaikki nämä saaret ovatkin pohjoisilla leveysasteilla.

Emme siis ehkä ole ihan keskivertolomailijoita matkakohteitteimme osalta, mutta monen muun yksityiskohdan osalta saatamme hyvinkin sellaisia olla. Vai miten olisi 2,8 tuntia mobiililaitteen käyttöä per päivä tai 2 tuntia sosiaalisessa mediassa per päivä (osa tästä tietysti blogiin liittyen). Joskus eksymme, tai emme ainakaan löydä kohdetta ihan suoraan, mutta ihan kahta kertaa per matka en tunnusta. En myöskään 3 riitaa per matka, vaikka joskus väsyneenä saatammekin olla asioista eri mieltä …

Törmäsin näihin lomatilastoihin Auto Europen -sivuilla
sopiessani heidän kanssaan Visbyn matkamme auton vuokrauksesta. Tilastoissa on myös mukana joitakin kansallisia eroja, esimerkiksi, että ruotsalaiset käyttävät lomaansa yli kaksi kertaa sen summan kuin suomalaiset tai että ruotsalaiset nauttivat lomallaan jopa enemmän alkoholia kuin saksalaiset :-)

Lisää keskivertojuttuja viereisessä kuvassa.

Tunnistatko itsesi vai oletko kaikkea muuta kuin keskivertolomailija?

Entä onko Sinulla kohteita, joihin haluaisit vielä palata – tai ehkä palaatkin kerta kerran jälkeen?

Yhteistyössä Auto Europen kanssa.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Join the Conversation

20 Comments

 1. says: Marja

  Tämä oli hauska, olet siis saari-ihminen. Minusta on todella kiinnostavaa kuulla eri ihmisten lempipaikoista, niistä joihin he palaavat uudestaan. Itse palaisin oikein mielelläni vaikka minne, moneen Euroopan kaupunkiin, rannikoille Irlantiin ja Ranskaan, Kiinan suurkaupunkien hulinaan, Jäämeren rannalle jne. Nyt olen Kilpisjärvellä kolmatta kertaa ja toivottavasti vielä pääsen uudestaan.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Marja! Juu, taidan olla saari- tai ainakin rannikkoihminen.
  Mutta maabongarina lähden mielelläni kerran katsomaan ”vaikka mitä” – nytkin toiveissa on syksyllä mm. matka keskelle hiekka-aavikkoa, Saudi-Arabian Riadiin.

 3. Mielenkiintoista lukea, että mihin kohteisiin noin paljon maailmaa nähnyt voisi mennä uudestaan! Näistä minulle on tuttu ainoastaan Mallorca, ja se tosiaankin on niin monipuoinen ja mielenkiintoinen saari, että voisin mennä sinne kolmannenkin kerran. En siis vieläkään ole saanut siitä tarpeekseni, vaikka ensimmäisellä kerralla vietin siellä 5 kk ja toisella 2 kk :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Mallorcalle paluuta harkitessamme pitänee kyllä löytää joku sopiva low season -ajankohta, sillä taitavat silläkin saarella ihmiset olla jo vähän täynnä turisteja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Balilla emme ole vielä käyneet, mutta luultavasti sinnekin vielä joskus päädymme. Rantaelämästä välittämättöminä senioreina ehkei kuitenkaan Gili-saarille, mutta katsotaan …

 4. says: Stacy

  Lofootit, Atacama, Puna, Suuri Laakio, Pietari.

  Jos jotain voi minun maustani päätellä, niin tykkään kuivista paikoista, joissa paistaa aurinko, mutta ei ole välttämättä lämmintä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Lofootit oli kyllä oikeasti ”kuvankaunis”. Pietarista en ole perustanut paljoa enempää kuin Leningradistakaan ja muut ovatkin minulle ainakin vielä tuntemattomia paikkoja.

 5. Mä taidan myös olla vähän saari-ihminen: merellisessä maisemassa (mitä karumpi sen parempi) vaan on sitä jotain. Ja tietysti myös majakoita <3 Jerseyn saari vei mun sydämen ihan totaalisesti muutama vuosi sitten ja oon siitä asti haaveillut sinne palaamisesta. Ja myös Guernsey pitää nähdä, sille ei edellisellä kerralla jäänyt aikaa kun Jersey oli niin ihana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emma! Kanaalisaaret ovat kyllä kivoja ja tosiaan jos yhteen sattuisi kyllästymään, niin aina voi vaihtaa toiselle.

 6. Tämä oli mielenkiintoinen postaus erityisesti näin vähän noviisimmalle matkailijalle! Minulla on lukuisia paikkoja, jonne haluaisin palata ja huomaan usein tekevänikin matkoja samoihin paikkoihin. Ykkösenä on tietysti Madrid, suosikkikaupunkini. Ranskassa Marseille ja Biarritz ovat molemmat to-go-listalla, vaikka molemmissa on jo tullut käytyä. Samoin Sveitsin Interlaken! Käsittämättömän upea paikka, jonne on päästävä uudelleen!

  1. Kiitos Emilia! Meillä, ainakin vielä, tuo palaaminen samoihin paikkoihin, etenkin jos ne sijaitsevat melko kaukana, kuten tuo Nantucket, tuntuu käytännössä helposti jäävän uusien kohteiden houkutuksen jalkoihin. Tosin Euroopan kaupunkeja on nyt oikeasti alettu kertaamaan, sillä niitä reissuja on helppo tehdä kaukomatkojen välissä.

 7. Kaikki ovat sellaisia kohteita, missä en ole koskaan käynyt. Taisi taas Ahvenanmaa tänäkin kesänä jäädä näkemättä. Hauska postaus idea joka tapauksessa.

  1. Kiitos Tiia! Saaristossa lapsuutensa viettäneelle on hassu ajatus, että joku ei ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla, mutta toisaalta taas Saimaa ja Lappi ovat minulle aika satunnaisten (ja lyhyiden) pysähdysten varassa.

 8. Kiva lukea sinun suosikkikohteistasi. Ahvenanmaalla kävin pari vuotta sitten ensimmäistä kertaa kunnolla eli muutakin kuin satamassa. Kaunis saari ja siellä oli kiva pyöräillä ympäriinsä ja katsella upeaa luontoa. Mallorcasta olenkin viime aikoina kirjoittanut paljon ja se nousi myös omien suosikkien joukkoon. Tässä oma postaukseni samasta aiheesta: http://www.rantapallo.fi/merjanmatkassa/2017/06/11/5-1-matkakohdetta-jonne-haluan-palata/

  1. Kiitos Merja! Muistelinkin, että joku muukin oli näitä juttuja tehnyt, mutten sitten tullut selvittäneeksi ketkä kaikki enkä linkanneeksi niitä, mutta tulihan se linkki nyt sitten tähän kuitenkin. Sinun kaikki kohteesi näyttävät olevan suurkaupunkeja ja vaikka joihinkin niistä olenkin palannut useammankin kerran, niin pienemmät kohteet vetävät minulla voiton! No Tukholman voisi kyllä laskea vaikka toiseksi kotikaupungikseni, tulihan siellä aikoinaan pari vuotta asuttuakin.

 9. Otsikko veti puoleensa, koska on kiva tietää minne ”maailmanmatkaaja” menisi uudestaan. Eli kun on reissannut ympäri maailmaa, niin kiva tietää mitkä on jäänyt positiivisesti mieleen.

  Ahvenanmaa on kyllä upea, kotiuduin sieltä tunti sitten ja oli kyllä mahtavaa nauttia kunnon kesästä – aurinko paistoi viisi päivää, ainoastaan tänä aamuna oli muutaman tunnin sadejakso. Paluumatkalla jo mietin, koska menisin sinne uudestaan ja seuraavalla kerralla saaristolautoilla sekä pohjoista että eteläistä reittiä kiertomatkan.

  Gotlanti teki lähtemättömän vaikutuksen ja samoin Mallorcan Alcudia, kumpaakin olen miettinyt jopa tälle kesälle. Sitä vastoin Man-saari ja Kanaalisaaret on itsellä käymättä, mutta Man-saarelle haluan mennä katsomaan ne kuuluisat moottoripyöräkilpailut. On yksi n. 50 jutusta, mitkä tapahtumista maailmalla haluaisin nähdä -> tässäpä tuli samalla postausidea tulevaisuuteen :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Kiva, jos sait tästä idean itsellesikin. Tosin eihän idea ihan alunperin ole minunkaan, ainakin pari vastaavaa itsekin jo tiedän.
   Näitä uusintaretkiä vähän vaan rajoittaa se, että uusiinkin paikkoihin pitäisi päästä, siksi meillä vaikka Mallorca ei taida ihan heti taas päästä matkasuunnitelmiin.

 10. En tajunnutkaan että kaikki kohteet olivat saaria, ennen kuin mainitsit siitä ?

  Ahvenanmaa (2010), Gotlanti (joskus 70-luvulla) ja Mallorca (~89) ovat käytynä, Kanaalisaaret kiinnostavat kyllä. Aika jänniä sinun valinnat ja etenkin tuo kun olet niin paljon kiertänyt, pääsi ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen kohde vasta sinne extrasijalle. Omasta listastani tulisi niin erilainen, että taidan tehdä samanlaisen listan itsekin, ellet harmistu jos lainaan idean ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jane! Nantucket(kin) oli kyllä ihana, mutta ehkä tuossa iski jonkinlainen realismi ja painotin kohteita, joihin ihan oikeasti olen palannut tai suunnittelen palaavani. Siitä vaan omaa listaa tekemään – tässä onkin mielenkiintoista lukemista tulossa monesta suunnasta, kun Ramikin tuossa yllä jo melkein lupaili vastaan listan tehdä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.