Petäjäveden kirkko

Petäjänveden kirkko

1700-luvulla rakennettu vanha puukirkko jossain Keski-Suomessa? Tunnustan, että tällä kuvauksella en olisi ollut retkestä Petäjäveden kirkolle kovin innostunut.
Yksi Suomen Unescon maailmanperintökohteista? Maabongauksen tiimoilta olen oppinut arvostamaan maa- ja aluelistojen ohella myös Unescon maailmanperintökohdeluetteloa – harvoin ne ovat pettäneet.
Rastitettava lista Unescon maailmanperintökohteista löytyy muuten ainakin Most Traveled People -sivustolta kohdasta My Travel > My World Heritage (vaatii rekisteröitymisen kyseiseen palveluun).

Tulimme Petäjävedelle pohjoisesta ja käännyimme nelostieltä Petäjävedelle vähän Äänekosken jälkeen ja päädyimme Uuraisten kautta kulkevalle osittain hiekkatielle, jolla vielä tehtiin tietöitä – no saatiin hiukan kokemusta suomalaiseen rallimaastoonkin!

Petäjäveden kirkko
Hienoimmat kuvat kirkosta saa jo parkkipaikalta alueelle johtavalta sillalta

Petäjäveden kirkko

Lampaita Petäjäveden kirkolla
Kirkon läheisyydessä laiduntavat lampaat ovat varmasti mukava lisä etenkin ulkomaisille ja nuoremmille matkailijoille

Ei pettänyt Petäjävesikään. 1763-65 rakennettu puukirkko on oikeasti puuarkkitehtuurin helmi. Värikäs kirkontorni ja paanukatto. Kirkon sisällä osin maalaamattomat, osin koristellut hirret. Maalaamattomat käytössä kiiltäviksi kuluneet penkit.
Kirkontorni, siis itse asiassa tapuli, on rakennettu vasta 1821. Tapulin sininen sisäkatto pyrkii kuvaamaan taivaankantta ja siinä oleva punaisella tähdellä koristeltu aukko on kellojen nostoaukko.

Petäjäveden kirkko Petäjäveden kirkko

Saarnastuoli edustaa kansanomaista puunveistotaitoa: Jeesus, evankelistat ja enkelit saarnastuolin seinissä ja matkailijoiden suojelupyhimys Pyhä Kristoforos sitä kannattelemassa. Enkeleitä voisi ostaa mukaansakin, petäjäveteläistä käsityötä.

Petäjäveden kirkko Petäjäveden kirkko

Kirkko jäi pois käytöstä jo 1879 uuden kirkon myötä, mutta sitä ei koskaan – onneksi – purettu. Rakennusmuistomerkkinä sitä on hoidettu 1950-luvulta alkaen ja Unescon maailmanperintökohde siitä tuli vuonna 1994.

Kirkon ympärillä on myös ollut hautausmaa, joka jäi käyttöön vielä itse kirkon jäätyä pois käytöstä. 1700-luvulta alkaen hautausmaalle on haudattu noin 9100 vainajaa, mutta nykyisin hautamuistomerkkejä on jälkellä 131. Varhaisimmat muistomerkit ovat puisia ja niitä on säilynyt vaan muutama.
Osan haudoista luonto on jo melkein ottanut omakseen.

Petäjäveden kirkkoPetäjäveden kirkko

Nykyisin kirkossa järjestetään kesäisin jumalanpalveluksia, häitä ja kastetilaisuuksia sekä konsertteja.

Museokortti ei kelvannut kirkkoon vaan pieni viiden euron sisäänpääsymaksu piti maksaa erikseen: opaspalveluiden ja kirkon ylläpito vaatii rahaa. Kesällä kirkko on auki päivittäin, talvella sinne pääsee ennakkovarauksella.

Petäjänveden kirkko

Vielä viimeinen silmäys kirkkoon ja matkamme jatkui kesäisen kiertomatkamme seuraavalla Unescon maailmanperintökohteelle, eli Oravivuoren kolmiomittaustornille, joka on osa Struven ketjua.

Petäjäveden kirkko

Join the Conversation

15 Comments

 1. says: Stacy

  Vähän pettynyt, kun ei ollut tiimalasia eikä ollut edes vanhin. Jokioinen kyllä voittaa Petäjäveden ja taitaa voittaa Sodankyläkin.
  Petäjäveden UNESCO-kirkolla en ole koskaan käynyt, itse Petäjävedelläkin harvoin. Asiaan pitää tietysti saada muutos.
  Lampaat ovat tietysti kivoja, mutta ankat olisivat ankka kokemus.

 2. Nyt harmittaa, kävin nimittäin Keuruulla tänä kesänä peräti kaksi kertaa, mutta kummallakaan kerralla en kirkkoon ehtinyt sisälle. Ulkopuolelta kirkon ohi tulee ajettua vähintään kerran kesässä, mutta sisäpuoli on vielä täysin tutkimatta. Onneksi on näitä blogeja, joissa voi tutustua myös kirkon sisälle, kun omien reissujen aika ei vierailulle anna periksi. Ja sama juttu, kirkot ei niinkään kiinnosta, mutta jos se on Unesco-kohde tai jotenkin muuten merkityksellinen, johan alkaa kiinnostamaan.

  1. Kiitos Heidi! Tuo kirkko on kyllä sisältäkin sen verran erikoinen, että ehkä jonain tulevalla tuolle seudulle suuntautuvalla matkallasi kannattaa pysähtyä ja käydä sisälläkin :-)

 3. Mä oon halunnut käydä täällä jo pitkään! Luin sattumalta myös omaan graduprosessiini liittyen mielenkiintoisen gradun tän kirkon tarinoihin liittyen, mielenkiintoinen paikka kaiken kaikkiaan!

  1. Kiitos sari! Meilläkin kesäreissu lähti noista rannikon majakoista, mutta sitten kun ajateltiin ajaa toista reittiä Oulusta etelään, niin huomattiin, että tuosta Jyväskylän kupeestahan löytyy kaksikin Unesco-kohdetta, joten osuivat kivasti jo muutenkin tehtävän matkan reitille.

 4. Käyn kyllä mielelläni maailmanperintökohteissa kun ne sattuvat matkan varrelle, mutta Petäjäveden kirkko on kertakaikkiaan sivussa. Hienoa kuitenkin katsella kuvia siitä. Ja tuo Pyhä Kristoforos , se on kertakaikkiaan niin ihanan naivistinen.

 5. says: Pirkko

  Kiitos Terhi! Tuo Pyhä Kristoforos matkailijoiden suojelupyhimyksenä oli kyllä tuon kirkkovierailun bonus :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Jos suhteellisen lähellä asut, niin suosittelen kyllä retkeä tuonne!

 6. Me innostuimme nyt viime viikon Suomi-reissulla kiertelemään vanhoja kirkkoja. Ongelmaksi muodostui niiden aukiolo, tai siis kiinniolo : ) Monta kirkkoa kierreltiin vain ulkoapäin, koska sisälle ei pääse suin tiettyinä aikoina, jotka yleensä ovat kovin rajatut.

  Kirkkohistoria sisällään kiinnostaa aina ja onkin harmi, että moni kirkko kertoo itsestään kovin vähän. Vain yhdessä vierailemistamme, oli saatavissa A4 muodossa tekstiä kirkon historiasta, suunnittelijoista jne. Toki tietoa löytyy netistä, mutta olisi mukavampi lukea sitä ihan kirkonpenkillä istuen. Jotenkin kirkon sisällä kännykän kautta Wikipedian räpläminen tuntuu vähän sopimattomalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Me käymme itse asiassa aika harvoin kirkoissa sisällä, joten ehkä meillä sitten tämän kanssa oli onni matkassa – toisaalta olimme siellä kyllä juuri puolen päivän tienoilla, mikä taisi osua yleisimpien aukioloaikojen (10/11/12 – 16/17) välille. Hyvä paperiesitekin tuolla oli tarjolla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *