Vuoden blogit 2017

loveyou pixabay

Kohta vuosi sitten tammikuussa Meriharakka valittiin yhdeksi Suomen suosituimmista matkablogeista.

Cisionin listat

Tätä Cisionin listaa on pitkään pidetty arvokkaimpana näistä lukuisista blogeja listaavista palveluista, sillä ainakin vielä viime tammikuussa se arvioi blogeja ei vaan seuraajamäärien perusteella vaan myös vuorovaikutuksellisin ja laadullisin kriteerein.

Vuoden 2017 matkablogit

Listan blogeista Muru Mou on vuoden mittaan muuttunut Vagabondaksi ja Rimma + Laura ovat laittaneet bloginsa tauolle.

Kuluneen vuoden mittaan on Cisionin listoista on välillä keskusteltu kiivaastikin. Keskustelua syntyi niin kirjablogien Top 10 -listalle päässeestä blogista,  joka ei ollut julkaissut mitään kuukausiin, kuin  ruokablogien valinnan yhteydessä, kun suosittu ruokablogi ei Top 10 -listalle mahtunut (ja nosti siitä metelin).

Cision onkin vuoden mittaan muuttanut niin kriteerejään kuin blogin määritelmääkin.  Nyttemmin listaus perustuu ilmeisesti suoraviivaisemmin  kävijä-  ja someseuraajien määrään. Vuorovaikutuksen merkityskin on vähentynyt kun mukana ei enää ole vaatimusta kommentointimahdollisuudesta.

Matkamessujen yhteydessä tammikuussa näemme miten Meriharakka ja muut  matkablogit näillä kriteereillä sijoittuvat vuonna 2018.

Blogit.fi

Blogit.fiBlogit.fi -sivusto julkaisee viikottain oman listansa viikon luetuimmista blogeista, myös matkablogien osalta. Vaikkakin kyseinen lista, luultavasti (selkeitä kriteerejä ei ole julkaistu) perustuu lukijamääriin vain tuon palvelun kautta, niin onhan se mukava välillä huomata, että Meriharakka on sijoittunut tuollakin listalla useimmiten Top 10 -joukkoon.

Myös hiihtomatkailuun keskittyvä Lumipallo -sivusto on viimeisen parin vuoden mittaan julkaissut oman listansa Suomen parhaista blogeista kategorioittain loppukesästä, mutta listan kyljessä esiintyvä maininta siitä miten lista on tehty yhteistyössä Lainanvälittäjä -nimisen yrityksen kanssa on vähentänyt sen kiinnostusta bloggaajien keskuudessa.

Saattaa myös olla, että tuo lista perustuu Blogit.fi -palvelun listaukseen (joltain hetkeltä), mutta senkään kriteereistä ei ole saatavilla mitään tietoa.

Underhood

Päivitys 1.9.2022: Underhood-sivusto on lakannut olemasta

Viimeisimpänä blogimittarina Underhood-niminen toimija on aloittanut suomalaisten matkablogien päivittäisen rankingin. Tämä lista kertonee jo enemmän siitä, että missä määrin eri blogit ovat julkaisseet uusia juttuja lähipäivinä kuin blogin pysyvämmästä suosiosta.

.

Kuumat nimet :-)

Näiden kolmen listan sisällöt ovatkin (tai olivat tänään) keskenään kymmenen kärjen osalta melko erilaisia, mutta (Meriharakan lisäksi :-) ) nämä blogit esiintyvät ainakin kahdella näistä listoista:

 • Vagabonda
 • Vaihda vapaalle
 • Maailman äärellä
 • Matkakuume

Meriharakan vuoden suosikit

Mutta, julkisista listauksista viis – tällaisia blogeja Meriharakka seurasi vuonna 2017:

 • Blogeja, jotka kirjoittavat elämästä maailmalla juuri nyt:
  • 1001 Kabul – alkuvuoden vielä Kabulissa viettänyt bloggaaja joka on nyttemmin asettunut Iraniin
  • Adalmina’s Adventures – jutut 10 kuukauden maailmanympärimatkalta, joka suuntautui myös moneen oikeasti eksoottiseen kohteeseen olivat todella kiinnostavia
  • Edustusrouvan päiväkirja – elämää Khartumissa, Sudanissa
  • Havaintoja matkan varrelta – vasta alkanut automatka (omalla autolla!) halki Etelä- ja Pohjois-Amerikan
  • Syö Matkusta Rakasta – viime kevään jutut elämästä Belgradissa
  • Vagabonda – irtiotot maailmalle tavalla, jota en tekisi, mutta joista silti luen uteliaana: Tanskasta Mallorcalle ja takaisin ja uusi yritys, joka päätyi toistaiseksi Kreetalle

Bucket List Journey kertasi taas äskettäin bucket list -aihetta, jonka kautta päädyin lukemaan hänen 1000 idean listaansa:  jos joku kaipaa hyviä ideoita omalleen. Hand Luggage Only -blogista luin kuluneena vuonna mm. useamman jutun Vancouverista ja olen jo kevyesti harkinnut pariakin Wildjunket -blogin järjestämää blogimatkaa todella harvinaisiin kohteisiin kuten Irak tai Jemenin Socotra. Irakin matka kuitenkin lopulta peruuntui sitten kuitenkin rajalevottomuuksien takia, emmekä sittenkään ole ainakaan vielä tuolle Socotrankaan matkalle ilmoittautuneet.

Todellisten maabongareiden blogeista seuraan edelleen mm. norjalaista Gunnar Garforsia ja irlantilaista One Step 4wardia, mutta molempien heistä saavutettua tavoitteensa käydä kaikissa maailman maissa näiden blogien jutut ovat luonnollisesti (?) muuttuneet vähemmän mielenkiintoisiksi.
Erityisesti matkakertomukset viimeisiksi jääneistä vaikeimmista maista kuten vaikka Libyasta ja Jemenistä olivat kyllä ihan jännityskertomuksia!

Valokuvauskurssi joulukalenterina

Matkabloggaajien keskuudessa lähes legendaarisen maineen omaavan Kaukokaipuun juttuja en vuoden mittaan ole aina seurannut, sillä meidän ja Nellan tapa matkustaa ovat aika kaukana toisistaan, mutta blogin joulukalenterin muodossa julkaistu valokuvausopas on kyllä ihan huippu ja sitä voin suositella kaikille!

40+ blogeja unohtamatta

Kuva Marjon matkassa -blogin jutusta Piparkakkumania -näyttelystä Tallinnasta

Kuulun myös 40+ -blogiyhteisöön ja seuraan monia 40+ blogeja (kuten kaikkia muitakin blogeja) Bloglovin’ -palvelussa. Lifestyle ei ole ihan minun genreni, mutta Marjon matkassa ja Rouva Sanan monet jutut ovat vuoden mittaan olleet ehdottomasti lukemisen arvoisia!

(Jutun otsikkokuva on valittu Pixabayn vapaasti käytettävistä kuvista.)

Tags from the story
Join the Conversation

24 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo – Sinulla tosiaan on sen verran usein matkailu, taide & teatterijuttujakin, jotka ovat ihan meidän(kin) juttuja, joten ”kelpaat” hyvinkin myös matkablogiksi, meille ainakin.

 1. says: Teresa S

  Hauskaa kun voi seurata bloginsa sijoitusta eri listoilla. Matkablogit ovat minulle vielä vähän tuntematon juttu, mutta kiva kun pääsin tutustumaan. Pelkään jo että puraisee matkakärpänen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Ovathan nuo, usein päivittyvät ainakin, tavallaan veikeitä – vaikka tiedä sitten miten ”todellisia” :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos NelliL! Ehkäpä innostin Sinut vilkaisemaan jotain, vaikka Blogit-fi:n listoja? :-)

 2. says: Rouva Sana

  Heii, supersuuri kiitos Pirkko kauniista muistamisestasi. Tämähän oli kuin bloggaajan joululahja, iso kiitos teille meriharakat <3.

  Listauksesi olivat monellakin tapaa mielenkiintoisia. Luin niitä suurella kiinnostuksella. Ne kuvasivat konkreettisesti paitsi sitä, kuinka lukemisemme ja seuraamisemme tarpeet vaihtuvat ja vaihtelevat elämäntilanteemme mukaan, mutta myös sen, kuinka paljon blogit antavat meille lukijoille ylipäätään tietoa. Tätä on toki jo tutkittukin paljon, mutta juttusi vain vahvistaa sen :).

  Ja hei Kaukokaipuun Nellan joulukalenterista olen täsmälleen samaa mieltä!!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rouva! Tavallaan vähän karuakin sanoa, että luen niitä blogeja, jotka tarjoavat mitä tarvitsen tai mikä kiinnostaa, kun upeita juttuja on tarjolla niin monessa blogissa(kin). Mutta onneksi lukijoitakin on paljon ja jokaiselle löytynee niin jotain luettavaa kuin lukijansa.

 3. Hyviä blogeja listoilla kyllä varmasti! Itse haen matkablogeista enemmän elämyksiä ja kokemuksia sekä vinkkejä itseäni kiinnostavista kohteista ja matkailusta, joten luen aika laajasti eri blogeissa olevia julkaisuja, mutta en oikeastaan aktiivisesti seuraa jotain tiettyjä blogeja. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Totta tuokin, että eri yhteyksissä on ollut keskustelua siitä, että onko blogi kokonaisuutena jo tavallaan vanhanaikainen kokonaisuus – kyse on aina yksittäisestä jutusta ja siitä miten se kiinnostaa!

 4. Vaikka Blogit.fi -listauksen kriteerit on hämäriä, niin on kiva, että sille nousee aina niitä vähemmän tunnettuja blogejakin. Itseltä pääsee nämä listaukset kyllä enimmäkseen unohtumaan, matkablogeja tulee luettua enemmän silloin, kun on itsellä suunnitelmissa tai haaveissa jokin kohde. Hienoa, että nostitte esiin blogit esiin tässäkin tiedonhakumielessä! Kaukokaipuun joulukalenteri oli minustakin huippu ja siitä on hyötyä vielä pitkälle joulun jälkeenkin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Joo, ehkä siihen Blogit.fi -listaukseen pitäisikin suhtautua sellaisena viikon hauskuuttajana :-) :-) :-)

 5. Listat ovat aina vain listoja, joissa käytetään eri kriteereitä, kun erilaisia blogeja yritetään tasapäistää ja saada vertailua aikaan. Mielestäni tärkeintä bloggaajana onkin, että itse tietää mitä tekee ja mitkä omat tavoitteet on, on kyseessä sitten blogi tai muut somekanavat – lukijat/seuraajat ovat lopulta niitä, jotka kertovat meille itsellemme suoraan pitävätkö sisällöstä vai eivät, oli listasijoitus sitten mikä tahansa. :)

 6. says: Pirkko

  Kiitos Anna-Katri! Juuri näin – niinpä halusinkin myös listata vähän, että mitä itse luen, ihan riippumatta siitä ovatko ne ”listoilla” vai ei.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.