Matkavuosi 2017 – 6+3 uutta maata/aluetta

Madrid Hampuri

Mitä enemmän olemme matkustaneet, sitä kauempana ovat kohteet, joissa emme vielä ole käyneet. Vuodenvaihteessa olemme lähdössä Tunisiaan ja sen jälkeen lähimmät uudet maat ovatkin niinkin kaukaisia kuin Turkmenistania ja Tadzikistan.

Uusia maita ja alueita

Marokko Matkavuosi 2017
Auringonnousu Marrakeshissa ja auringonlasku Casablancassa

Vuoden 2017 uudet maamme olivat:

Vuoden päämatkamme Alaskaan, Kanadan Vancouveriin ja Havaijille, toi meille kaksi kaksi uutta Travelers’ Century Clubin aluetta. Niin Alaska kuin Havaijikin ovat TCC:n sääntöjen mukaan omia alueitaan, sillä ne sijaitsevat erotettuna/kaukana muusta liittovaltiosta ja kummallakin alueella on yli 100 000 asukasta.
Tammikuussa poikkesimme Espanjasta myös Ceutassa, joten uusia TCC-pisteitä kertyi tälle vuodelle yhteensä kolme.

This is Alaska! ketchikan Matkavuosi 2017
Ketchikan, Alaska
Waikiki Beach
Waikiki Beach, Havaiji
Ceuta
Ceuta, Espanja

Alaskan myötä saimme Pohjois-Amerikan ”valmiiksi” TCC-aluetasolla ja Libanonin myötä Lähi-idän sodassa olevia maita lukuunottamatta.

Vuoden huiput

Vuoden huiput olivat Bhutan ja Saudi-Arabia. Ihan erilaisia, mutta kummatkin niin omaleimaisia maita, että ne yllättivät näiden matkojen jokaisena päivänä.

Bhutan Nepal
Bhutan: paikallisia ja turisteja – Nepal: Kathmandun kaduilla
Saudi-Arabia
Kameleita Riadin lähellä ja rapu Punaisenmeren rannalla Jeddassa

Eurooppaa kertaamassa

Matkailun vuosirytmimme on nyttemmin muodostunut enimmäkseen sellaiseksi, että kaukomatkat tehdään talvikaudella, keväällä ja syksyllä käydään Euroopassa ja kesällä pitäydymme enimmäkseen Pohjoismaissa.

Viime vuonna teimme kyllä tästä poikkeuksen viettämällä ison osan tammikuuta Portugalin ja Espanjan etelärannikoilla, mutta niinpä niistä viikoista jäikin melko viileät muistot, etenkin vuokraamiemme huoneistojen osalta.

Tavira Portugali
Rannalla Taviran lähistöllä Portugalissa

Keväällä kertasimme muutaman Euroopan kaupungin: Madridin ja Hampurin.
Etenkin Hampuri oli muuttunut aika paljon 30 vuodessa.
(Tämän jutun otsikkokuvan ”katutaidekuvat” ovat näistä kaupungeista.)

Suomi-retkemme suuntautui länsirannikon majakoille, Ouluun ja muutamaan kotimaan Unescon maailmanperintökohteeseen Sisä-Suomessakin.

Kesäpeitot
Kesäretkelle hankitut uudet kesäpeitot

Elokuussa kävimme myös kertaamassa Gotlantia, taisi olla kuudes kerta kyseisellä saarella ja voisin hyvin kuvitella palaavani sinne vieläkin.
Myös Tallinna kaipasi kertausta/päivitystä ja senkin teimme elokuussa.

Gnisvärd Gotland
Gnisvärd, Gotlanti
Lennusadam
Lennusadam Tallinna

Lyhyempiä kotimaan matkoja teimme kesällä Suomi 100 -hengessä Nauvoon, Tammisaareen ja Hankoon, Tampereelle ja Mänttään ja Naantaliin ja Turkuun tuon pitemmän Ouluun asti ulottuneen kierroksen lisäksi.

Luotsien matkassa tehty retki Utöhön muistui elävästi mieleemme seuratessamme ikäviä uutisia luotsiveneen kaatumisesta.

Maa- ja aluesaldot vuodenvaihteessa

Maasaldomme nousee tänä vuonna Tunisian myötä lukuun 116/118, eli olemme karkeasti laskien nähneet vajaat 60 prosenttia maailmasta.
Travelers’ Century Clubin alueita kasassa on Tunisian jälkeen 167/171, mikä tällä tarkemmalla jaolla on vain runsas 50% maailmasta.

Vuonna 2018 uusien maiden ja alueiden kertyminen hidastunee entuudestaan, jos emme sitten päädy jo ensi vuonna lähtemään Etelä-Karibian risteilylle. Jos pitäisi veikata, niin veikkaisin 3 uutta maata tulevalle vuodelle.

Muita lukuja

 • 106 yötä nukuimme jossain muualla kuin kotona
 • 91 890 kilometriä (tai 57 088 mailia) matkustimme lentäen
  • pisin lentomme oli Seattlesta Lontooseen (7 766 km)
  • lyhyin lentomme oli Arlandasta Turkuun (261 km)
 • harrastuksemme maksoi vuodessa n. 38 kEur (kahdelta)

Matkakohtaiset kustannuserittelyt olemme julkaiseet vuoden mittaan.
Aloitimme kustannusten jakamisen avoimesti jo useita vuosia sitten ja erityisesti tämän vuoden mittaan tapa on levinnyt moneen muuhunkin matkablogiin.
Kuluneen vuoden kustannukset olivat poikkeuksellisen korkeat, kahtena edellisenä vuotena luku oli kumpanakin vuonna 26 kEUR.
Tämä matka -blogi kokosi äskettäin matkailun vuosikustannuksiaan useammaltakin vuodelta.

Viime vuoden yhteenvedostamme löydät halutessasi ainakin osan näistä samoista ”tunnusluvuista” – niin lentomaileja kuin yöpymisiä tuli tänä vuonna melkein tuplasti enemmän. Matkavuoden 2018 suunnittelua olemme vasta aloitelleet, mutta uskaltaisin väittää, että lentomaileja ei tule ainakaan tätä enempää, sillä Havaijia kaukaisempia kohteita on vaikea löytää ja emmeköhän tulevanakin vuonna rajaa varsinaiset kaukomatkat muutamaan reissuun.

Pigeon’s Rock at sunset in Beirut
Auringonlasku Beirutissa
Tags from the story
Join the Conversation

27 Comments

 1. says: Tuuli

  Teillä on kyllä vuoteen mahtunut toinen toistaan kiinnostavampia reissuja. Erityisesti juttuja vähemmän tunnetuista matkakohteista, kuten Bhutanista, Saudi-Arabiasta ja Alaskasta on ollut tosi kiinnostavaa seurata.

 2. says: Marjo

  Meriharakoiden matkavuoteen on mahtunut vaikka mitä. Itseäni ehkä eniten kiinnosti juuri tuo Saudi-Arabia ja haastattelu, jonka pääsit tekemään paikallisen nuoren naisen kanssa. Teloituspaikan puistattaa vieläkin…

  Myös Bhutan oli eksoottisuudessaan huikea. Nykyään muuten tapahtuu usein niin, että lukiessani postauksia mobiilisti niitä ei jostain syystä kommentoi. Tai olenko minä niin vanhanaikainen (LUE: haluan käyttää 10-sormijärjestelmää) tai mukavuudenhaluinen, että istuin mieluummin koneella näpyttämässä? Harmittaa sitten jälkikäteen kun jää kommentit antamatta.

  Ensi vuoden matkojanne odotellen – keep on going!

  1. Kiitos Marjo! Mukavaa, että harvinaisemmatkin kohteet ovat kiinnostaneet. Tuo on kyllä totta, että kun pari kertaa mobiilikommentointi ei sitten kuitenkaan ole blogiin tai toiseen mennyt läpi, niin sitten ei oikein viitsi aloittaakaan sitä.

 3. says: tuulanneli

  Siis aivan upeita kohteita teillä on ollut! Muistan lukeneeni postauksen Saudi-Arabiasta, mikä olikin todella mielenkiintoinen.
  Seuraankin nyt mielenkiinnolla tulevaa vuotta. Kiva päästä vierailemaan näin postausten muodossa eri maissa ja varsinkin sellaisissa mihinkä itse ei tule lähdettyä.

 4. says: hanna

  Mukavan paljon on tullut matkustettua! Odotan sitä aikaan kun itsellä on mahdollisuus ajan ja varallisuuden puitteissa matkailla yhtä paljon!

  hanna

  1. says: Pirkko

   Kiitos hanna! Jossain määrin kyse on priorisoinneista, mutta toki seniori-ikäisyys auttaa, niin aikaan kuin varallisuuteen :-)

 5. Huikea vuosi teillä on ollut! Ja huh, mitä lukuja. Itse en koskaan uskaltaisi laskea yhteen koko vuoden matkakustannuksia. Olen niin pihi, että pelkäisin sen vievät matkaintoni :D Heh, ehkei se sitä ihan tekisi, mutta jääköön loppusumma silti salaisuudeksi myös itseltäni :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Taloushallinnossa työskennelleenä tapaan pitää luvuista ja osaamme tietysti myös suhteuttaa tuon luvun tuloihimme ja muihin menoihimme – valinnoistahan monet asiat ovat kiinni: jos jotain oikeasti haluaa, niin se on sen arvoistakin.

 6. Meillä on oma tilasto vielä kirjoittamatta, koska laiskuus on iskenyt… Ehkäpä se motivaatio lentomailien ym. laskemiseen löytyy vielä ennen rakettien pauketta.

  Ei olle yhtään suunniteltu ensi vuotta. No se Tunisia ja sitten on Malagaan lennot ostettu, mutta siinäpä se. Pitää katsoa, kun Norwegianin ale alkaa huomenna, josko saisi edes Marokon nyt jo vihdoin viimein lyötyä lukkoon.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Joltain osin edellinen tilastoyhteenvetonne innoitti tätäkin. Ehkä se seuraava Sinultakin vielä lähiviikkoina syntyy. Minä puolestani työstän juuri tuota ensi vuosi osuutta :-)

 7. Paljon kiinnostavia kohteita on vuoteenne mahtunut! Erityisesti Saudi-Arabiasta oli mukava lukea, Bhutan on nostanut päätään useammassakin matkablogissa ja Vancouverin seutu on kuulunut omiin suunnitelmiini jo pitkään. Sopivien uusien maiden löytäminen alkaa varmasti muuttua haastavammaksi, mutta toivotaan maasaldonne kasvavan vielä reilusti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mika! No, ei tilanne meillä vielä ole uusien maiden suhteen kovin vaikea, vaikka ne kaukana alkavat ollakin. Ystävillämme, jotka huitelevat tuossa 150 maan tienoilla, tilanne alkaa jo olla haastavampi, kun toisaalta on ihan sotatilassa olevia maita ja sitten tietysti nippu maita Mikronesiassa, joissa käyminen tulee jo todella kalliiksi.

  1. says: Pirkko

   Eipä mitään – testausapuun venyin ainakin tällä viikolla, mutta se, että tulisinko jotenkin vakituisemmin mukaan jää sitten nähtäväksi.

 8. On kyllä jälleen kerran aivan mahtava reissuvuosi teillä ollut! Tuo Alaska-Vancouver on mulla sellainen haave, että sen kyllä haluan vielä jonain päivänä toteuttaa <3 On aina tosi mielenkiintoista katsella omia ja muiden statistiikkaa reissuista, ei siis budjettia vaan ihan noita kilometrejä sun muita! Onneksi niitä on niin helppo nykyään tehdä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Karoliina! Niinhän se on, erilaiset statistiikatkin kertovat jotain vuoden reissuista, meillä esimerkiksi oli tänä vuonna tavallista enemmän lentomaileja (ja vähän huonostihan siinä kävi, kun niistä iso osa vedettiin yhteen putkeen Havaijilta kotiin). Mutta kyllä siitäkin, keuhkoveritulpasta, toipuu …

 9. Olipa kattavasti esitelty teidän huikea reissuvuosi! Marokko tuntuu olleen erittäin suosittu matkakohde tänä vuonna – itsekin haluaisin sinne enemmän kuin mielelläni. Sun matkakohteista ehdottomasti Marokkon lisäksi kiinnostaisi Bhutan.

  Varmaan aika mielenkiintoista käydä uudestaan sellaisissa kohteissa, jossa on käynyt kauan aikaa sitten. Kolmessakymmenessä vuodessa varmaan aika kivasti muuttuneet paikat. Mä haluaisin joskus uudestaan erityisesti Maltalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita! Tuosta käydä uudestaan kohteissa, joissa on käynyt kauan sitten, minulle tulee erityisesti mieleen San Francisco. Kun jotain muistaa ihan hyvin, mutta sitten toisaalla kaupunkiin on tullut kolmessa vuosikymmenessä kaikkea uuttakin.

 10. Kiinnostavissa kohteissa olette kyllä vuoden aikana käynyt! Minulla on ollut koko syksyn to do -listalla käydä maailmanympärimatkan kulut ja sun muut lentomailit läpi, mutta urakka tuntuu niin isolta että olen sitä sujuvasti aina siirtänyt ja siirtänyt. :) Ehkäpä nyt vuoden vaihteessa voisi vihdoin ottaa itseä niskasta kiinni ja tarttua hommaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Tuo kulujen laskenta on meillä enemmän tai vähemmän ajalla koko ajan. Nyt taas päätin, että kaipa ne lennotkin voisi päivittää edes kuukausittain jonnekin talteen, niin ei tarvitsisi niin paljoa sitten vuoden vaihteessa muistella ja ihmetellä lentokenttäkoodeja.
   Sinulla niitä lentoja viime vuonna taisikin tulla muutama :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sannahof! Pieni tai pieni :-) – kyllä lähes suora paluu Havaijilta Suomeen syksyllä oli jo aika pitkä matka, mutta olihan se tosiaan suunnilleen pallon toiselta puolelta Suomeen.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *