Vihdoinkin Tunisiaan

Mövenpick Sousse

Ajatuksemme oli poiketa Tunisiassa jonain sopivana viikkona helposti ja edullisesti pakettimatkalla. Matka ei kuitenkaan toteutunut ennen vuoden 2015 tapahtumia –  aina oli jotain mielenkiintoisempaa ja Tunisiaanhan saattoi mennä koska tahansa.

Paitsi että sitten ei voinutkaan. Tai olisi tietysti voinut, mutta vain omatoimisesti. Muutamasta terrori-iskusta huolimatta todennäköisyys sille, että juuri meille olisi tapahtunut jotain, olisi luultavasti ollut suunnilleen yhtä pieni silloin kun nytkin, mutta pakettimatkojen loputtua loppuivat myös suorat lennot ja noinkin lähelle lentäminen vaihdolla tai jopa kahdella ei innostanut.

Joten Tunisia sai  odottaa.

Sidi Bou Said
Sidi Bou Said (Kuva: Flickr Michael Foley)

Detur aloitti pakettimatkat Tunisiaan

Joskus syksyllä huomasin, että tarjolla on taas pakettimatkoja Tunisiaan.
Neljän tunnin suora lento Nouvelairilla Helsingistä Monastiriin.
Matkoja oli tarjolla vuodenvaihteessa  ja sitten helmikuussa hiihtolomaviikoilla.
Melko nopealla päätöksellä varasimme matkan heti ensimmäiselle lähdölle, eli huomiselle.

Vaihtoehdoista Monastir ja Sousse valitsimme jälkimmäisen, joka on näistä isompi, paljon mielenkiintoisempi ja vähän lähempänä pääkaupunkia, Tunisia.
Edullisten hintojen ja vähän vielä meneillään olevan juhlakaudenkin houkuttelemana valitsimme vielä Soussesta tarjolla olevista hotelleista parhaan, eli Mövenpick Resort & Marine Span ja hinta merinäköaloineen, lentokenttäkuljetuksineen ja lennolle erikseen ostettuine exit-paikkoineen jäi silti alle tonnin per nuppi viikon matkasta.

Mövenpick Sousse
Mövenpick Soussen rantaa (Kuva hotellisivustolta)

Pari edellistä matkaamme Saudi-Arabiaan ja Libanoniin olivat ohjelmaltaan tiiviitä, Libanon erityisen tiivis etenkin kun jouduimme sitä lopusta hiukan lyhentämään, joten nyt ajatus siitä, että viettäisimme viikon samassa paikassa tuntui hyvältä ja näin ajatellen panostus hotelliin perustellulta.

8 Unescon maailmanperintökohdetta

Tunisia sää tammikuu Detur TunisiaLaadukkaasta hotellista (toivottavasti!)  huolimatta tarkoituksemme on tutustua viikon mittaan ainakin osaan Tunisian kahdeksasta Unescon maailmanperintökohteesta.
Etenkään kun odotettavissa ei ole tähän aikaan vuodessa helteisiä rantakelejä vaan säätilan puolesta (19-22 astetta, aurinkoista) hyviä retkeilypäiviä.

Soussessa ja sen lähellä olevat kohteet: Soussen medina, Kairouan ja El Jemin amfiteatteri on tarkoitus katsastaa ja lisäksi olemme kaavailleet päiväretkeä pääkaupunkiin Tunisiin ja sen lähellä olevaan Karthagoon.

El Jem
El Jem (Kuva Flickr: J Duval)

Karthagoon ”törmäsimme” juuri äskettäin Libanonin Tyyroksessa vieraillessamme, joten pakkohan siellä on nyt Tunisiassa poiketa!

Nykyisen Libanonin tienoilla ennen ajanlaskumme alkua asuneet foinikialaisethan perustivat siirtokuntia ympäri Välimerta, aina Cadiziin asti. Näistä ehkä kuuluisin oli  Karthago ja siihen liittyven taas roomalaisen Caton lause: ”Muuten olen sitä mieltä, että Karthago on tuhottava”. Ja tuhosivathan ne, roomalaiset, sen lopulta.

Karthago
Karthago (Kuva: Flick Kike’s)

Loput kolme Unescon maailmanperintökohdetta ovat jo vähän kauempana niin Soussesta kuin Tunisista, joten taidamme tyytyä viiteen.

Muuta Soussen lähistöllä ja ehkä Tunisissakin

Tripadvisorin ehdotuksista Soussen lähistöllä saattaisimme poimia medinan lisäksi arkeologisen museon, kasbahin ja Dar am Taiebin modernin taiteen gallerian.
Ehkä saattaisimme tutkia rannikon lähikyliäkin, Monastirin ja Mahdian etelässä ja Port El Kantaouin pohjoisessa.

Dar am Taieb Sousse
Dar am Taieb Sousse (Kuva: Wikipedia)

Tunisissa medinan ja Karthagon lisäksi tutustumisen arvoisia paikkoja voisi olla Bardon museo ja Sidi Bou Saidin sinisävyinen kylä.

Bardon museo oli muuten ensimmäinen turisteihin kohdistuneiden terrori-iskujen kohde keväällä 2015. Toinen olikin sitten tuo edellisessä kappaleessa mainitsemani Port El Kantaoui.

Bardon museon kattoa (Kuva: Max Pixel)

Saharan autiomaahan?

Tunisiassakin olisi luultavasti mahdollisuus myös viettää yö tai pari Saharan autiomaassa, mutta hylkäsimme ajatuksen Marokossa sen jälkeen kun selvisi, että sitä ei tosiaan alle 2-3 vuorokauden voisi tehdä ja yöt alkeellisissa teltoissa olisivat olleet vielä huhtikuussakin kylmiä, tammikuusta nyt puhumattakaan.
Joten jättänemme kokemuksen väliin myös Tunisiassa.

Star Warsin maisemiin?

Myös Tunisiassa, kuten Marokossakin, on myös kuvattu joitakin elokuvia, tunnetuimpina Tunisian osalta useampiakin Star Wars -elokuvia. Kuvauspaikat ovat kuitenkin Djerban saarella ja Etelä- ja Itä-Tunisiassa, jonne tuskin vaivaudumme niitä erikseen etsimään, etenkään kun emme sitten 80-luvun ole tainneet yhtään Star Wars -elokuvaakaan tulleet katsoneeksi.

Lähempänä hotelliamme Ribat Monastirin lähellä ja  Soussen kasbah ovat puolestaan olleet vanhan Monty Python -elokuvan Life of Brian näyttämöinä.

star wars locations
Star Wars lokaatiot Tunisiassa, Sousse oikeassa yläkulmassa.
Kartan voi klikata halutessaan suuremmaksi.

Maghreb-valtioita

Jo Algeriassa törmäsimme paikoitellen käsitteeseen Maghreb-valtiot, joihin kuuluvat siis Marokko, Algeria, Tunisia, Libya ja Mauritania.
Tunisian myötä olemme osaltamme luultavasti kolunneet tämän alueen: Libya tuskin avautuu turisteille vielä vuosikymmeniin ja Mauritanian kartan britit värittävät matkustustiedotteessaan punakeltaisella, eli ellei ole erityistä syytä matkustaa maahan, niin sitä ei suositella. Maapistettä emme luokittele erityiseksi syystä, vielä ainakaan.

Kuriositeettina muuten Tunisiaan liittyen huomasin alueen karttaa tutkiessani, että lähimpänä Tunisiaa olemme olleet vieraillessamme Lampedusan saarella keväällä 2013. Matkan saarelle taitoimme tuolloin lentäen Palermosta. Kesäkaudella sinne olisi päässyt laivallakin, mutta tuolloin noin. Matkaa Soussesta Lampedusalle näyttäisi olevan alle 100 merimailia.

Join the Conversation

31 Comments

 1. says: Written by Neea

  Mielenkiintoinen postaus! Pitääkin lukea noita sun postauksia Saudi-Arabiasta ja Tunisiasta, kun ne paikat kiinnostaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Neea! Tunisia-jutut ovat vasta tulossa, mutta Saudi-Arabiasta löytyy jo, useampikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Hyvä tai huono, niin kerran käymme tuonkin maan katsomassa. Aika epätodennäköisenä pidän sitä, että niin siihen ihastuisimme, että sinne monta kertaa menisimme :-)

 2. says: Sari

  Tunisiassakin siis riittää ihmeteltävää. Tuli mieleen Saharan kylmistä öistä sen verran, että olimme lokakuussa telttamajoituksessa. Meille sanottiin myös, että on kylmä. Raahasin fleece viittaa koko reissun mukanani ajatellen, että tarkenee siellä sitten. No kuinka kävi. Ei siellä kylmä ollut. Ehkä paikallisille kylmä mutta itse nukuin ilman peittoa….En tiedä Tunisia -Saharan välimatkaa mutta Marrakechistä jo pelkkä ajaminen dyynialueelle kesti 10 tuntia. Eli kaksi yötä vähintään on varattava aikaa siellä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Voihan olla, että siellä tarkenisikin, mutta tuota autossa/bussissa istumista tulisi kyllä aika paljon, todennäköisesti ainakin osittain huonoilla teillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Karoliina! Juu, kaipa mekin olisimme voineet käydä täällä jo ellei nyt ihan 80-luvulla, niin 90-luvulla ainakin, mutta tuolloin oli vielä niin paljon kaikkea, joka kiinnosti Tunisiaakin enemmän.

 3. says: Daniel

  Hei Pirkko,

  älä turhaan vältä Mauritaniaa. Ihan turvallinen se on, ainakin pääkaupunki. Sitä en tiedä, olisiko Saharan sydämessä sitten turvattomampaa, todennäköisesti.

  Olen käynyt Nouakchotissa n. 15 vuotta sitten, ja se vaati aikamoista säätämistä. Viisumi Berliinistä, muka hukkasivat passinkin siellä suurlähetystössä. Lentovaraus piti tehdä Las Palmasiin puhelimitse, mutta eihän meillä ollut yhteistä kieltä Air Mauritanien kanssa. Ja niin edelleen. Mutta itse kaupunki teki kyllä vaikutuksen. Ensinnäkin siellä ei ollut yhden yhtä turistia, joten paikalliset eivät olleet oppineet kohtelemaan länsimaalaisia huonosti. Kukaan ei roikkunut perässä, ei yrittänyt myydä mitään, kerjätä tai muuten vaan häiritä. Täysin rauhassa sai kulkea ja ihmetellä. Toiseksi se oli hyvin epäafrikkalainen kaupunki. Kohtalaisen väljä keskusta, joka paikka täynnä hiekkaa vähän kuin meillä lunta talvella. Minusta näkemisen arvoinen, vaikkei siellä kovin monta päivää jaksa olla.

  Hyvät uutiset ovat sitten se, että nyt sinne pääsee paljon helpommin. Vuosi sitten kävin Las Palmasissa tapaamassa sikäläistä Mauritanian konsulia. Hän kertoi, että pääkaupunki on aivan turvallinen, kuulemma yksi turvallisimmista kaupungeista Afrikassa. En epäile. Viisumia ei enää tarvita, sen saa (upouudelta) lentokentältä maahantulon yhteydessä. Ja lennotkin onnistuvat Binter Canariasilla, varaus tietysti netissä.

  Niin että suosittelen reissua Las Palmasiin hyvästä ruuasta nauttimaan ja sieltä sitten side trip maahan, jossa maitopurkin kyljessä komeilee kameli lehmän sijaan ja joka ei missään tapauksessa ole mustaa Afrikkaa, mutta ei oikein Pohjois-Afrikkaakaan, ja jossa ei takuulla törmää yhteenkään suomalaiseen, tuskin juuri kehenkään eurooppalaiseenkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Jos kävit kaupungissa 15 vuotta sitten, niin ainakin Afrikan mantereella tuo on niin pitkä aika, että turvallisuustilannetta lienee vaikea arvioida sen perusteella kovin luotettavasti. Mutta tuo vinkki lennosta Las Palmasista ja mahdollisesti sitten sieltä käsin pistäytyminen joskus Mauretaniassakin on kyllä kiinnostava!

  2. says: Daniel

   Kuten sanottu, Mauritanian konsuli Las Palmasissa oli vuosi sitten sitä mieltä, että Nouakchott on turvallinen, yksi turvallisimmista Afrikassa.

  3. says: Pirkko

   Kiitos! Jokainen joutuu tietysti viime kädessä itse arvioimaan mihin tietolähteeseen luottaa, mutta varmaan tuolla voisi lyhyesti pistäytyä suuremmitta ongelmitta. Mutta sen verran meillä on vielä muitakin maita listallamme, että taidamme silti vielä hetken odottaa :-)

 4. says: Minnea

  Kylläpä sait Tunisian kuulostamaan mielenkiintoiselta! En ole tajunnutkaan, miten paljon kiehtovaa historiaa ja nähtävää siellä on! Itse en ole Tunisiassa käynyt, mutta vanhempani kävivät siellä aurinkolomalla monta vuotta sitten. Kuulostaa mahtavalta lomakohteelta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minnea! Me emme ole aurinkolomalaisia lainkaan, joten pitää aina etsiä maasta jotain muuta :-) – ja kyllähän sitä tosiaan Tunisiasta löytyy, vaikka useamman matkan verran.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Ja terveiset nyt jo Tunisiasta. Juttuja saat vielä hetken odottaa, kun täytyy ensin vähän sulatella ja jäsennellä – ja sulatella aaton 7 ruokalajin galaillallista :-)

 5. says: Kirsi

  Tunisiassa riittää katsottavaa useammallekin matkalle :) Kannattaakin lähteä ”turistipaikkojen” ulkopuolelle esim.vuokra-autolla. Itse olen ollut Tunisiassa n.15 kertaa ja aina sieltä löytyy uutta katseltavaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kirsi! Tunisia tuntuu olevan monelle sellainen suosikki, että sinne palataan monta kertaa. Sinä kerrot olleesi maassa kymmeniä kertoja ja tälläkin matkalla lentokenttäbussissa yksi mainitsi tulevansa nyt tänne 16. kerran.
   Me tyydymme Unescon maailmanperintökohteisiin ja muutamaan pikkukylään ehkä Soussen lisäksi, sillä matkailufilosofiamme (näe mahdollisimman monta maata maailmassa) ei oikein salli pysähtymistä Tunisiaan kovin monta kertaa – ei täällä kuitenkaan NIIN paljon nähtävää ja koettavaa ole.

 6. says: Fiia

  Kuulostaapa, että tosi mielenkiintoinen reissu tulollaan! Mielenkiinnolla jään kyllä odottelemaan Tunisia-juttuja, sillä ihan vieras kohde itselleni vielä :)

 7. says: Ilkka Mustakallio

  Kiitos mielenkiintoisesta jutusta. Olemme majoittumassa Monastirissa ja suunnittelemme juuri kolmen päivän turneeta autolla. Ilmeisesti samoilla lennoilla tällä.

  1. Kiitos Ilkka! Ovelaa, jos tosiaan olemme samalla reissulla. Me olemme kotiutuneet tänne Mövenpickiin ja totesimme Eijan vetämien valmisretkien riittävän meille, sillä ne tuntuivat ihan riittävän hyvin kattavan Unesco-kohteet ja vähän ylikin.
   Seuraapa meitä Facebookissa – julkaisemme jo matkan varrelta lähes päivittäin vähän kuvia näkemästämme reaaliajassa.
   https://www.facebook.com/meriharakka.net/

 8. Kiitos kun osallistuit Viikon Kuva Maailmalta – Link Up Partyyn!
  Mielenkiintoisia matkakohteita sinulla. Itse kävin Tuniasiassa 80-luvun lopulla, Karthagoon myös teimme päiväretken. Siellä on varmaan nyt aika erilaista kuin (kauhistus) kolmekymmentä vuotta sitten.

  1. Kiitos Joanna! Tunisian matkamme on tosiaan saanut paljon sellaisia kommentteja, että me olimme siellä jo kymmeniä vuosi sitten, mutta me tosiaan olemme jättäneet näitä ”helppoja pakettimatkakohteita” vähän myöhäisemmäksi ja siksi olemme täällä vasta nyt. Ainakaan rauniot eivät varmasti kovin paljoa ole vuosikymmenissäkään muuttuneet, mutta turismihan täällä on kyllä kärsinyt vuoden 2015 tapahtumista, eli tyhjiä hotelleja ja suljettuja turistirihkamamyymälöitä, esimerkiksi, näkee paljon.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.