Valokuvauskurssilla Berliinissä

Berlin Street Art

Halusimme Berliinin matkaamme jotain uutta, jotain vanhaa, jotain ylellistä, jotain …

Kreuzbergin alueella toteutettu katuvalokuvauskurssi oli ainakin uutta.
Bongasin idean luultavasti jostain kansainvälisestä blogista ja varasin  retken etukäteen Berlin School of Photographyn sivuilta. Katutaide ei nyt ole ollut ehkä ihan erityinen kiinnostuksen kohteemme, mutta kurssi oli tarjolla sopivana päivänä ja kierros Kreuzbergissä kelpasi meille hyvin myös turistiretkenä.

Perjantaina hakeuduimme tapaamispaikalle Kottbusser Torin metroasemalle kuten pienen ryhmämme pari muutakin osallistujaa ja kurssin vetäjä Eran. Metroaseman käytävät tarjosivat heti ensimmäisen kattauksen katutaidetta – ei tosin vielä kovin kunnianhimoista.

Kottbusser TorKottbusser Tor Street Art Kreuzberg

Perusasioita ja inspiraatiota

Eran aloitti pienellä teoriakertauksella turkkilaisessa kahvilassa.
Kirkas aurinkoinen päivä vaati pienet ISO-arvot kameraamme ja hän varmisti, että jokainen osaa asettaa arvot kohdalleen. Lisäksi hänellä oli mukanaan harmaasuodattimia niitä tarvitseville. Meillä ne olikin jo linssien päällä, sillä enimmäkseen Berliinissä oli edellisinäkin päivinä ollut todella valoisaa.
Eran kertasi myös perusasiat aukosta, suljinajasta ja syväterävyydestä, mutta oikeastaan ne kyllä oletettiin jo tunnetuiksi. Ja teoriassahan ne ovatkin tuttua asiaa, käytäntö onkin sitten monta kertaa vähän eri asia.

Katsoimme Eranin tabletilta myös joitakin vanhojen mestareiden kuten Henri Cartier-Bressonin ja Vivian Maierin kuvia inspiraation herättelemiseksi, mutta sitten suuntasimme jo ensimmäiselle kohteellemme.

Astronaut by Victor Ash

Skalitzer Strassen ja Mariannenstrassen kulmassa olevan rakennuksen päätyseinässä on jättikokoinen astronautti. Otamme siitä innoissamme pari ”tavallista” kuvaa, mutta Eran haastaa meidät kokeilemaan heijastusten hyödyntämistä ja kokeilemaan erilaisilla aukoilla ja suljinajoilla erilaisia syväterävyysalueita.

Berlin Astronaut Victor Ash Street Art Kreuzberg Berlin Astronaut Victor Ash Berlin Astronaut Victor AshBerlin Astronaut Victor Ash

Animals by ROA

Oranienstrassen ja Skalitzer Strassen kulmassa pujahdamme aidan raosta hylätylle tontille (mitä ei tietysti saisi tehdä, mutta noudatamme opettajan ohjeita!). Jättikokoinen mustavalkoisia eläimiä kuvaava teos täyttää tämän talon päädyn.

Graffitit ja muraalit muuttuvat täälläkin koko ajan: Eran toteaa seinän täydentyneen sitten viime vierailun värikkäällä hevosenpäällä..

Berlin Animals Roa Street Art Kreuzberg

Peruskuvien jälkeen täällä on tarkoitus kokeilla kuvausaikaista zoomausta. Kameraan pitkä suljinaika, sopiva kohta teoksesta kuvan keskipisteeksi ja sitten nopea zoomaus sinä aikana kun kamera ottaa kuvaa. Melko vaikeaa! Lopputulokset ovat kyllä edes jotenkin onnistuessaan aika jännittävän näköisiä, joten ehkä tätäkin voisi vielä joskus harjoitella lisää.

Berlin Animals Roa

Kiskojen alla

Välillä poikkesimme kadulta metrokiskojen alle. Eranin mielestä maisema kiskojen alla vaan on niin mahtava! Ja onhan tässä jotain … urbaania? Eran tarjoutui myös malliksi ja ajeli pyörällään edes takaisin kiskojen alla tarpeen mukaan.

Berlin Street Art course

Katze by C215

Pieni kissa ovensuussa edustaa graffititaiteen raadollista puolta. Kissa on enää tuskin havaittavissa. Kuvan alkuperäisessä kunnossa olevasta kissasta voit halutessasi katsoa vaikka täältä.

Berlin Katze Street Art Kreuzberg

Modern Saints

Eisenbahnstrassen kauppahallin seinällä katsomme osaa 11 pyhimyksen sarjasta.
Tässä kohdin niiden teemana ovat kodittomuus, lääketiede ja ilmastonmuutos.
Kuvina ne eivät minua erityisesti puhuttele ja livahdan kauppahallin varjoon jo ennen muuta ryhmää.

Kauppahallissa ihailemme sen arkkitehtuuria ja teemme joitakin harjoituksia, joissa kuvaamme näkymiä pitkällä suljinajalla ihmisten kulkiessa kuvattavan alueen ohi. Liike saa hahmot suttuisiksi ja sopivassa tilanteessa efekti voisi olla hienokin, mutten pidä näistä kuvista.

Berlin Modern Saints Berlin Modern Saints Street Art Kreuzberg Berlin Markthalle Eisenbahnstrasse Berlin Markthalle Eisenbahnstrasse

Blek Le Ratin töitä

Seuraavat pari työtä Skalitzer Strassella olivat Blek Le Ratin töitä. Ranskalainen taiteilija, oikealta nimeltään Xavier Prou, on siinä määrin kunnioitettu graffititaiteilijoiden keskuudessa, että tämä värikäs teos on säilynyt puhtaana.
Selvästikin, jos päättäisin ryhtyä maalaamaan graffiteja, pitäisi vähän opiskella alaa, ettei noviisina menisi mokaamaan ja maalaamaan ensimmäistä kissankuvaansa väärään paikkaan!

Kummassakaan näissä töistä ei kuitenkaan ole kuvattu rottia, joita Blek Le Ratin töissä usein on. Kuten Banksy, jonka töitä näimme Amsterdamissa (sorry, en ole vieläkään saanut aikaiseksi juttua Mocon Banksy-näyttelystä), Blek Le Ratin arvostaa rottia kaupunkien ainoina vapaina eläiminä.

Berlin Street Art Street Art Kreuzberg
Berlin Street Art

Yellow Man by Os Gemeos

Oppelner Strassella talon päätyä koristaa iso kiinalainen. Valokuvausharjoitukset alkavat hiipua ja päädymme enemmän vain keskustelemaan työstä. Myös kadun toisella puolella on iso muraali, nimeltään Rounded Heads. Opas esittelee myös monta muutakin tunnettua teosta muualtakin kuin Kreuzbergissa – näitä taitaa Berliinissä riittää vaikka moneksi päiväksi, jos asiaan haluaa oikeasti paneutua!

Berlin Street Art Yellow Man

Backjump by Blu

Iso pää, joka muodostuu ihmisruumiista ja joka parhaillaan on viemässä suuhunsa vielä yhtä? Työ on ehkä kuuluisa, mutta vastenmielinen – ja vaikeasti kuvattava.

Harhaudun lähiseinien pienempiin kuviin ja taloon, jossa on häivähdys Wienin Hundertwasserhausia. Hos Geldiniz! Tervetuloa (turkiksi)!

Berlin street art Backjump Berlin street art Berlin street art
Berlin Hus Geldiniz

Harjoittelemme vielä hetken Oberbaumbrückeniltä tulevan liikkeen kuvaamista pitkällä suljinajalla, muttemme saa aikaan mitään kovin onnistuneita otoksia.

Berlin Oberbaumbrücke

East Side Gallery

Päätämme kierroksen East Side Gallerylle, joka on yksi niistä kohdista, joissa alkuperäistä Berliinin muuria on vielä pätkä jäljellä. Ensimmäisellä Berliinin vierailullamme (1987) muuri oli vielä kokonaisuudessaan pystyssä. Toisella vierailullamme (2003) kävimme katsomassa muurin jäännöksiä Bernauer-kadun tienoilla. Tällä kertaa emme varsinaisesti olleet ajatelleet panostaa muuriin Checkpoint Charliea enempää, mutta oli kuitenkin ihan kiva päätyä näkemään sitä tälläkin kertaa pätkä!

Berlin East Side Gallery

Rannan Pirates Bay -ravintola on ehkä turistinen, mutta kolmen tunnin kävelyn jälkeen on jo nälkä ja hampurilaiset ja bataattiranskalaiset osoittautuvat ihan hyviksi – kyllä näillä taas jaksaa, vaikka jatkaa matkaa Tempelhofiin.

Berlin Pirates Bay Berlin Pirates Bay

Join the Conversation

20 Comments

 1. says: matkalla

  Olipa kiva ”retki” minkä olitte löytäneet. Graffitteja Berliinissä on ja niistä East side gallery tarjoaa mielenkiintoisen osan

 2. says: Pirkko

  Kiitos kommentista! Nämä graffitit olivat Kreuzbergin alueella. East side galleryssä katsastimme lähinnä muurin pätkää, joskin onhan siinäkin paljon piirroksia ja ajatelmia.

 3. Onpa tosiaan mielenkiintoinen tapa tutustua kaupunkiin. Minulta varmasti jäisi ilman opasta moni graffitti huomaamatta. Tosin pitäisi kyllä ensin opetella nuo perusasiat, ennen kuin voisin osallistua moiseen :)

 4. says: Tuuli

  Tosi kiva retki teillä! Olisi kyllä kelvannut tuollainen kierros Kreuzbergissä, vähän vaikea ehkä itsekseen löytää sieltä parhaita paloja, ellei nyt sitten satu koko ajan ramppaamaan Berliinissä.

  1. Kiitos Tuuli! Hienoja töitä on monessa kohtaa Berliinissä, joten tämän retken jälkeenkin katsottavaa löytyisi toki muista osista kaupunkia. Ja kun aikaa vähän kuluu, niin myös Kreuzbergin työt ovat taas ainakin osittain erilaisia.

 5. Mahtava idea osallistua valokuvauskurssille jossain uudessa kaupungissa! Tätä pitää kokeilla ehdottomasti itsekin. Upeita kuvia ja varmasti mielenkiintoinen päivä, ja erilainen kokemus Kreuzbergista.

 6. Oli kiva lukea postauksesti Berliinin valokuvakursiltasi. Viimeksi vierailin siskon 50 v päivillä kyseisessä kaupungissa, mutta näinköhän yhtään graffitia (en ainakaan muista), taisi meillä olla silloin muuta ajateltavaa ja katsottavaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Noinhan se on, että jos kaupungissa käy ihmisten takia, niin muu kaupunki jää sivuosaan :-) Meillä usein näin käy Turussa.

 7. says: Anna

  Kiva erilainen tapa tutustua kaupunkiin. Itse en tajua kameroista mitään ja muutenkin yleensä tykkään matkoilla ottaa mahdollisimman vähän kuvia kun koen etten näe silloin yhtä paljon. Mutta toisaalta kuvauskohteita etsiessä saattaa huomata jotain mitä muuten ei huomaisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Kuvia tulee kyllä välillä otettua liikaakin, etenkin kun sitten vaikka blogijuttua kirjoittaessaan näkee miten vähän niitä sitten siihenkään tarvitaan. Tosin joskus vasta aikojen päästä saatan etsiä kuvaa jostain tietystä paikasta tai aiheesta ja löytää sen niiden kuvien joukosta, joita en hetimmiten ”käyttänyt”.

 8. Onpas hauska idea käydä valokuvauskurssilla ulkomailla ja tutustua kaupunkiin sitä kautta! Täytyypä laittaa vinkki mieleen, jos vastaava kurssi tai joku muu kiva ja uusi tutustumisaktiviteetti tulee vastaan tulevilla reissuilla. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Toki ”tiukempaa” opetusta saisi varmaan kotimaisella kurssilla, mutta yhdistyipä tuossa kaupunkikierros ja vähän opetustakin.

 9. says: Rosa

  Kiva tapa nähdä kaupunkia, joka on jo entuudestaan tuttu. Siinähän oli aika monta kärpästä yhdellä iskulla.

 10. Kiitos mahtavasta vinkistä! Yleensä olemme tsekkailleet vain kokkauskursseja ja muita ruoka-aiheisia aktiviteetteja, mutta valokuvauskierros antaa ihan toisen näkökulman kaupunkiin. Zoomausefektiä täytyy päästä kokeilemaan heti huomenna!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pia! Me taas päädymme pienelle kokkauskurssille ihan kohta Mongoliassa :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *