Vaellusmatka
Isle of Skyelle

Hebridit feature

Pidän saarista, etenkin Pohjoisen pallonpuoliskon kesäsaarista: Ahvenanmaa, Gotlanti, Kanaalinsaaret, Scilly-saaret, Prinssi Edwardin saari, Nantucket, Vineyard … voisin jatkaa listaa pitkäänkin.

Scotlannin pohjoisosissa päädyimme kymmenen vuotta sitten tuolloin vielä Kristina Reginan risteilyllä Edinburghista Skotlannin ja Irlannin ympäri aina Bretagneen asti myös Ulko-Hebrideille, joka kuullosti silloin ensi kuulemalta suunnilleen samalta kuin ulkoavaruus! Sataman nimi taisi olla Stornoway, mutta kiertelimme muuallakin saarella.

Ulko-Hebridit
Maisema Ulko-Hebrideillä kesällä 2008

Ulko-Hebridit tarvitsee tietysti parikseen Sisä-Hebridit (karttalinkki), joten ajatus vierailusta myös sinne jäi itämään – ja vihdoin, tänä kesänä, kohteenamme on Sisä-Hebridit ja siellä erityisesti Isle of Skye, joka on saariryhmän suurin, mutta myös Eigg, joka on saarista pienin.

Viikon ohjelma

Toteutuksen osalta päädyimme lopulta helppoon vaihtoehtoon, eli Tema-matkojen vaellusmatkaan, joka keskittyy erityisesti Sisä-Hebrideihin. Tai helppoon ja helppoon, sillä emme ennen ole olleet vaellusmatkalla, joka tässä tapauksessa tarkoittaa maanantaista – lauantaihin joka päivä 4 – 18 kilometrin vaellusta useimmiten melko kumpuilevassa maastossa. Useimpina päivinä matkan pituus on luokkaa 7-8 kilometriä ja kotoiset lenkkimme ovat useimmiten 6 kilometrin mittaisia, joten ehkä me tuostakin selviämme.

Glen Sligahnanin laakso
Glen Sligahnanin laakso (kuva Flickr: Frank Pickavant)

Jos kokemuksemme eivät tulevien viikkojen mittaan päädy aina ihan tuoreeltaan blogijutuiksi, niin tällaisella ohjelmalla olemme itsemme väsyttäneet:

  • sunnuntaina: Norwegianin lento Kööpenhaminan kautta Edinburghiin ja bussimatka Edinburgista Balluchulishiin, matkaa kuulemma n. 230 km
  • maanantaina: Glen Nevisin vaellus, 8 km, ehkä tämä
  • tiistaina: vierailu Eiggin saarella, 7 km vaellus siellä, yöksi Mallaigiin n. 120 km
  • keskiviikkona: Glen Sligachanin vaellus, 18 km, ehkä tämä, yöksi Kyle of Lochalshiin n. 110 km
  • torstaina: Black Cuillinsin ja Glen Brittlen vaellus, 8 km, ehkä tämä, yöksi Gairlochiin n. 150 km
  • perjantaina: Loch Kernsaryn vaellus, 8 km, ehkä tämä
  • lauantaina:  aamulla mahdollisuus vielä lyhyeen vaellukseen, iltapäivällä takaisin Edinburghiin n. 360 km

Edinburghissa on juuri tuolloin meneillään Edinburgh Tattoo, johon meilläkin on liput, sillä ne kuuluivat Tema-matkan myymään kokonaisuuteen. Ehkemme olisi niitä muuten ostaneet, mutta käydään nyt sitten katsomassa tätäkin tapahtumaa.

Edinburgh Tattoo
Edinburgh Tattoo (kuva Flickr: James Stringer)

Belfast ja Titanic

Sunnuntaina meillä on vielä hetki aikaa Edinburghissa ennen kuin lennämme illalla Easyjetillä Belfastiin muun ryhmän lentäessä jo takaisin Helsinkiin.
Ostimme siis Tema-matkoilta vaan viikon maaosuuden, sillä halusimme liittää samaan matkaan myös käynnin Belfastissa, jonka Titanic-museo jäi minua houkuttamaan sen jälkeen kun kävimme Halifaxin Titanic-museossa pari vuotta sitten.
Englantilainen ex-kolleegani ehti jo suosittelemaan seuraavaksi kohteeksi Titanicin osalta Southamptonia, mutta katsotaan nyt, josko vaikka kaksi museota tästä aiheesta riittäisi.

Maritime Museum of Atlantic Halifax
Titanicin kansituolin kopiota testaamassa Halifaxissa syksyllä 2016

Dublinin kautta takaisin

Belfastista jatkamme junalla Dubliniin, jossa vietämme vielä noin vuorokauden.
Dublinin liittäminen vielä yhdeksi etapiksi samaan matkaan tuntui järkevältä siksi, että sieltä pääsemme jo Helsinkiin suoralla lennolla. Ja juuri näinä aikoina, kun juuri tuon Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan kohtalo on Brexitin takia erityisen kiinnostuksen kohteena, niin onhan se mielenkiintoista kerran ylittää vielä nyt kun Pohjois-Irlanti on osa EU:ta. Ja noin vuorokausi tuntui järkevältä lyhyeltä kertaukselta, sillä olemme olleet kaupungissa pari kertaa ennenkin.

St Stephen's Green Dublin
St Stephen’s Green kesällä 2008

Suosittu Isle of Skye

Isle of Skye on tänä(kin) kesänä ollut kohteena muillakin kuin meillä.
Maailman äärellä blogin jutussa Patikoimassa Skotlannin kauneimmalla saarella kerrotaan heidän patikointikokemuksistaan ehkä osittain samoissa maisemissa.
Mutkia matkassa -blogin Emma on kuulemma Skyella kanssamme samalla viikolla.

Maailman äärellä -blogin jutussa vaellukset aloitettiin usein jos ei nyt ihan aamuhämärissä, niin kuitenkin hyvin aikaisin aamulla, jotta poluilla olisi mahdollisimman vähän muita kulkijoita. Omalta osaltani minua eivät muut ihmiset polulla haittaa: olemmehan itsekin osa pientä ryhmää ja eiköhän sitä päivän vaelluksen ehdi aloittamaan vähän myöhemminkin kuin aamuviideltä.
Vaikka tietysti ne auringonnousut jää näkemättä …

Fairy Glenin auringonnousu
Fairy Glenin auringonnousu (kuva: Maailman äärellä -blogi)

Jotenkin tuli mieleen Santiago de Compostelan varrella kuulemani jutut siitä, miten päivä aloitetaan pimeässä, jotta ollaan perillä ajoissa. Sillä suunnalla kyse taisi usein olla siitä, että majapaikan saa varmemmin aikaisin kuin myöhemmin. En innostunut oikein tuostakaan päivärytmistä, mutta onneksi olimme tuolloinkin liikkeellä bussilla ja kävelimme vaan pätkiä reitistä useimmiten keskellä päivää.

Eiggin saari ja sen omistajat

Eiggin saaresta luin muuten mielenkiintoisen jutun: ilmeisesti saaresta on vuosien mittaan käyty katkeraakin omistuskiistaa vuosina 1975 – 1997, jonka lopputuloksena kahden enemmän tai vähemmän holtittoman yksityisen omistajan jälkeen saari päätyi saarelaisille, jotka onnistuivat keräämään tarvittavat £1.5 miljoonaa puntaa sen ostamiseksi.  Saarelaisia on tätä nykyä n. 60 ja he siis vihdoinkin omistavat saarensa, yhteisesti.

Eiggin maisemia
Eiggin maisemia (kuva Flickr: James Austin)
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Terhi

  Kyllä Edinburgh tattoo on varmasti käymizen arvoinen, minä ainakin menisi jos sattuisin samaan aikaan kaupunkiin. Muuten ohjelma vaikuttaa monipuoliselta. Aikamoinen vaellusmatka tuo 18 km, mutta eiköhän siitäkin selviä jos ei moista matkaa tarvitse vaeltaa joka päivä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Olihan se, tattoo, kertavierailun arvoinen. Ei ihan niin mahtava tai mahtipontinen kuin olisin odottanut – isolla näyttämöllä etenkin pienemmät ryhmät vaikuttavat vähän vaisuilta, mutta nähty on :-)
   Tuosta 18 km vaelluksesta kirjoitan varmaan seuraavaksi, eli pysy kuulolla!

 2. Isle of Skye on tosiaan ollut monen matkalistalla tänä ja viime vuonna. Itsekin haaveilen sinne pääsyä, mutta muut kohteet ovat toistaiseksi vielä vieneet voiton. Tämän hellekesän jälkeen voisin hyvin lähteä viileämpään syksykohteeseen, mutta tämän syksyn matkakalenteri alkaa jo kovaa vauhtia täyttyä, eikä tuo saari kyllä millään enää mahdu mukaan ohjelmaan.

  Minä olen kyllä juuri se, joka nousisi mielellään aamuviideltä katsomaan auringonnousua :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Mehän tapaamme yrittää kesähelteitä paeta viileämpiin kesäkohteisiin ja Isle of Skye kuten muukin Skotlanti on siihen hyvä valinta.
   Me taidamme olla liian mukavuudenhaluisia matkailijoita – emmekä ihan tarkkaan ottaen vaeltajia, mutta kokeiltiin nyt tätäkin.

 3. says: Suunnaton

  Täytyykin pysyä kärppänä paikalla lukemassa tämän reissun vaelluspostauksia. Skotlannin luontokohteet kiinnostaa tällä hetkellä todella paljon. Walesiin olen jo ehtinyt rakastua, ja Skotlanti olisi varmasti vähintään yhtä hieno.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pitäisiköhän meidän palatakin seuraavaksi Walesiin, sillä se on toistaiseksi jäänyt meillä yhden Cardiffin vierailun varaan …

  1. Kiitos Sandra! Skotlanti – ja miksei Irlantikin – ovatkin hyviä vaihtoehtoja nykymaailmassa kesäkohteiksi kun isossa osassa Eurooppaa on sietämättömän kuumaa. Tuolla suunnalla ei tänäkään kesänä ollut – ei tainnut mennä 10 päivän aikana kertaakaan yli 23 asteen ja hyvä niin. Niin, eikä luonnon kauneuskaan menoa haittaa :-)

 4. says: Marttiina / Onioni.fi

  Vau! Hienoja kuvia. ? Noissa Skotlannin karun kauniissa maisemissa on kyllä ihan oman tunnelmansa .. Siellä on niin paljon mielenkiintoisia paikkoja. Ja pohjoisen pallonpuoliskon saaret muutenkin, hyvää vastapainoa tropiikin saarille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Skotlanti on kyllä kivaa kesäloma-aluetta – ja muutenkin olen joskus miettinyt, että mitkä ne minun lempikohteeni nyt sitten olisivat, maabongarina, ja tullut siihen tulokseen, että juurikin pohjoisen pallonpuoliskon saaret.

 5. says: Teppo/tämämatka

  Hienot on näkymät ja patikoidessa niistä saa nauttia rauhassa. Tuossa valmismatka on kyllä paikallaan, reittien valintaan ei tarvitse perehtyä niin tarkkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teppo! Ensimmäisellä kerralla Isle of Skyella nyt näin – ehkä sitten seuraavalla kerralla, kunhan tästä vaelluskokemuksesta toivumme (monen vuoden päästä?) niin jo omatoimisesti.

 6. Mielenkiintoinen reissu teillä taas menossa, ei voi muuta sanoa! Isle of Skye on kyllä tuttu viskistä, mutta ei muuten. Olisi mielenkiintoista käydä siellä pelaamassa golfia. Dublin ja Belfast toimii aina, niin on vaellusten lisäksi paljon mielenkiintoista nähtävää samalla reissulla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Yhdessä viskitislaamossakin sentään kävimme, joten opin jotain viskin valmistamisesta, vaikkei viski erityisesti minua kiinnostakaan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *